ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάη 2022 - Κυριακή 15 Μάη 2022
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε πολύμορφες εκδηλώσεις του ΚΚ Τουρκίας για την κοινή αντιιμπεριαλιστική πάλη των δύο λαών

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη

Ο Γ. Μαρίνος στο βήμα της συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη
Ο Γ. Μαρίνος στο βήμα της συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ βρίσκεται στην Τουρκία από την Τετάρτη 11/5, μετά από πρόσκληση του ΚΚ Τουρκίας.

Η αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνου του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, συμμετέχει σε πολύμορφες εκδηλώσεις που διοργανώνει το ΚΚ Τουρκίας σε Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα, Αττάλεια και Αδανα, με θέμα την κοινή πάλη των δύο λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Την Πέμπτη 12/5 τα στελέχη του ΚΚΕ συμμετείχαν σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΚΚ Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ».

Επισκέψεις στα Στέκια των Γειτονιών του ΚΚ Τουρκίας

Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία του Κόμματος επισκέφτηκε τα Στέκια των Γειτονιών του ΚΚ Τουρκίας σε λαϊκές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, και συγκεκριμένα στις συνοικίες Μπουγιουκντερέ, Ρεσιτπασά, Λεβέντ, Ζουμρούτεβλερ.

Το ΚΚ Τουρκίας έχει ιδρύσει τα τελευταία χρόνια τέτοια Στέκια σε δεκάδες γειτονιές σε ολόκληρη τη χώρα. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε από πρώτο χέρι την ευκαιρία να δει την πολύμορφη δραστηριότητα που αναπτύσσουν τα Στέκια των Γειτονιών, που ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες και τα προβλήματα της κάθε περιοχής.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, Κ. Οκουγιάν, μιλώντας στη συγκέντρωση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ν. Χικμέτ»
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, Κ. Οκουγιάν, μιλώντας στη συγκέντρωση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ν. Χικμέτ»
Τα στέκια αυτά αναπτύσσουν πολύμορφη αλληλεγγύη προς τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες που το έχουν ανάγκη, προσπαθούν να οργανώσουν την πάλη γύρω από λαϊκά προβλήματα κατά τόπους, να διαμορφώσουν σχέσεις με συνδικάτα ή συνδικαλιστές που υπάρχουν στις συγκεκριμένες γειτονιές, ενώ οργανώνουν δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία για μαθητές, αναπτύσσουν πολύμορφη πολιτιστική δραστηριότητα, έχουν δανειστικές βιβλιοθήκες, διδάσκουν γραφή και ανάγνωση σε όσους το έχουν ανάγκη κ.ά.

Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι μαρτυρίες των γυναικών που μαθαίνουν ανάγνωση και γραφή μέσα από τα Στέκια των Γειτονιών. Οπως είπε μία γυναίκα, που απευθύνθηκε στα στελέχη του ΚΚΤ σε ένα από αυτά τα στέκια: «Θέλω να υπάρχω, γι' αυτό θέλω να μάθω γράμματα». Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν ακόμα μαρτυρίες εργατών για το πώς στηρίχθηκαν εργατικοί αγώνες στις διάφορες περιοχές και για το πώς τα στέκια συνέβαλαν στον συντονισμό της δράσης των εργατών με εργατικά συνδικάτα.

Ενώ, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αλληλεγγύης (π.χ. συλλογή τροφίμων και ρουχισμού, διδασκαλία σε παιδιά και ενηλίκους), όπως είπε χαρακτηριστικά ένα στέλεχος του ΚΚΤ, «καταφέραμε να γίνουμε δίαυλος ανάμεσα σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη και όσους έχουν τη δυνατότητα να την δώσουν».

Δεν επιλέγουμε στρατόπεδο ληστών, είμαστε με το μέρος των λαών

Από τις επισκέψεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στα Στέκια της Γειτονιάς, που έχει ιδρύσει το ΚΚ Τουρκίας σε λαϊκές συνοικίες
Από τις επισκέψεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στα Στέκια της Γειτονιάς, που έχει ιδρύσει το ΚΚ Τουρκίας σε λαϊκές συνοικίες
Στην πολιτική συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ» μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν, ενώ εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε ο Γ. Μαρίνος.

Ο σύντροφος Κ. Οκουγιάν αναφέρθηκε στον εγκληματικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ, στον ρόλο του ως όπλου των αστικών τάξεων σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος των κρατών - μελών, καθώς και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους που έχει εξαπολύσει διαχρονικά. Τόνισε την ανάγκη της πάλης ενάντια στο ΝΑΤΟ και ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όπως είναι αυτός που έχει ξεσπάσει τώρα στην Ουκρανία. Αναφέρθηκε στην πάλη του ΚΚ Τουρκίας και της ΚΝ Τουρκίας ενάντια στις ΝΑΤΟικές βάσεις και στα πυρηνικά όπλα που βρίσκονται στην Τουρκία. Μίλησε για τις στενές αδελφικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα και στην κοινή πάλη για την ειρήνη, τα κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Ο Γ. Μαρίνος, στην τοποθέτησή του, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ευχαριστούμε πολύ το ΚΚ Τουρκίας, μεταφέρουμε σε όλους σας τους θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς των Ελλήνων κομμουνιστών και είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε μαζί σας ως σύντροφοι, ως φίλοι, ως γείτονες, δυναμώνοντας τις αδελφικές σχέσεις των Κομμάτων μας στον κοινό μας αγώνα, για να ζήσουν οι λαοί μας μια καλύτερη ζωή, όπως αξίζει στους παραγωγούς του πλούτου.

Το ΚΚΕ και το ΚΚ Τουρκίας με πίστη στον Μαρξισμό - Λενινισμό αναλύουν με ταξικό κριτήριο τις εξελίξεις, καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται ανάμεσα στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και τη Ρωσία, στην Ουκρανία, μια χώρα με σημαντικές πλουτοπαραγωγικές πηγές και πολύ εύφορη γη, με στρατηγική γεωγραφική θέση. (...)

Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οδήγησαν στον πρώτο και τον δεύτερο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στους πολέμους που εξαπόλυσαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία και τη Λιβύη με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες.

Οι ανταγωνισμοί προκάλεσαν τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο διεξάγουν και διευθύνουν οι αστικές τάξεις με θύματα τους λαούς που έζησαν δεκαετίες αδελφωμένοι οικοδομώντας τον σοσιαλισμό.

Ο πόλεμος είναι ιμπεριαλιστικός και από τις δύο πλευρές κι εμείς δεν επιλέγουμε στρατόπεδο ληστών, είμαστε με το μέρος των λαών, της αυτοτελούς τους πάλης για τα δικά τους συμφέροντα, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία, για να ζήσουμε οι λαοί αδελφωμένοι. Αυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Οι εξελίξεις συγκεντρώνουν ακόμα περισσότερη καύσιμη ύλη

Ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα βίαια μέσα. Αυτό ζούμε σήμερα.

Μετά το ιστορικό πισωγύρισμα, την αντεπαναστατική ανατροπή του σοσιαλισμού, ενισχύθηκε η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ επεκτάθηκαν στα εδάφη της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και στην Ανατολική Ευρώπη, δημιουργήθηκαν στρατιωτικές βάσεις, υλοποιήθηκε σχέδιο περικύκλωσης της Ρωσίας, οξύνθηκε ο ανταγωνισμός.

Η ρωσική αστική τάξη, που συνεργάστηκε αρχικά με το ΝΑΤΟ, δυνάμωσε, έθεσε στόχους για την επέκταση των συμφερόντων της, την καπιταλιστική ενοποίηση των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, δημιούργησε τις δικές της ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, την Ευρωασιατική Οικονομική Ενωση και τον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας. Τα ρωσικά μονοπώλια συγκρούστηκαν με τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά στο έδαφος της Ουκρανίας και στην ευρύτερη περιοχή. Η ουκρανική αστική τάξη διασπάστηκε, ένα τμήμα της τάχθηκε με τη Ρωσία και το άλλο με το ευρωατλαντικό σχέδιο, με βάση το οποίο ανατράπηκε το 2014 πραξικοπηματικά η ουκρανική κυβέρνηση και τοποθετήθηκε κυβέρνηση πιστή στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Χρηματοδοτήθηκαν, εκπαιδεύτηκαν και χρησιμοποιήθηκαν τα φασιστικά τάγματα, όπως αυτό του Αζόφ, κατά του ουκρανικού λαού ιδιαίτερα στην περιοχή του Ντονμπάς, απαγορεύτηκε η δράση του ΚΚ Ουκρανίας, απογειώθηκε ο αντικομμουνισμός.

Μέσα σ' αυτή την πορεία συγκεντρώθηκε η καύσιμη ύλη που οδήγησε στον σημερινό ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Τα Κόμματά μας καταδίκασαν την ευρωατλαντική επέμβαση στην Ουκρανία, τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις - μαριονέτες τύπου Ζελένσκι, τη δράση των φασιστικών δυνάμεων και τα εγκλήματά τους, στάθηκαν στο πλευρό των κομμουνιστών της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα κατήγγειλαν τον υποκριτικό αντιφασισμό της ρωσικής ηγεσίας που προσπαθεί να καπηλευτεί τα αντιφασιστικά αισθήματα του ρωσικού και των άλλων λαών, να εκμεταλλευτεί τη μεγαλειώδη νίκη της Σοβιετικής Ενωσης και του Κόκκινου Στρατού που οδήγησε στην ήττα του ναζισμού, για να προωθήσει τα στρατηγικά σχέδια της ρωσικής αστικής τάξης. Καταγγείλαμε τον αντικομμουνισμό του Πούτιν, την επίθεση στον σοσιαλισμό, στον Λένιν και τους Μπολσεβίκους.

Αυτή είναι η θέση αρχών και είναι εκτεθειμένα ανεπανόρθωτα τα ΚΚ που τάσσονται στο πλευρό της αστικής τάξης, των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Οι εξελίξεις είναι πολύ επικίνδυνες. Η μεγάλη συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή, η αποστολή στρατιωτικού οπλισμού στην Ουκρανία, η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συναντιούνται με τις απειλές της Ρωσίας για τη χρησιμοποίηση πυρηνικών όπλων, την προετοιμασία νέων πυραυλικών συστημάτων. Ο ανταγωνισμός τροφοδοτείται από την αναμέτρηση για το φυσικό αέριο.

Ο κίνδυνος γενικευμένου πολέμου είναι μεγάλος. Η καύσιμη ύλη που συγκεντρώθηκε και οδήγησε στον πόλεμο στην Ουκρανία, συγκεντρώνεται και σε άλλες εστίες, στον Ινδο-Ειρηνικό που οξύνεται ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στον Περσικό Κόλπο, στην Ανατολική Μεσόγειο. (...)

Δυναμώνουμε την κοινή πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Σύντροφοι και φίλοι,

Ανησυχούμε για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Κινούνται στο περιβάλλον της γενικότερης όξυνσης των ανταγωνισμών, με επικίνδυνες συνέπειες και έχει ιδιαίτερη σημασία το κοινό κάλεσμα του ΚΚΕ και του ΚΚΤ, να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή πάλη ενάντια στους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, ενάντια στον εθνικισμό και ρατσισμό, για να φτάσει το μήνυμα πως οι γείτονες λαοί επιθυμούν και διεκδικούν να ζήσουν ειρηνικά!

  • Εναντιωνόμαστε στην κούρσα των πολεμικών εξοπλισμών, σε κάθε περίπτωση θερμού επεισοδίου και πολεμικής εμπλοκής.
  • Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις παραβιάσεις των συνόρων, υποστηρίζουμε τη θέση για μη αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Παλεύουμε για απεμπλοκή των δύο χωρών από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για την επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων από ΝΑΤΟικές και άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων.
  • Παλεύουμε για την αποδέσμευση των χωρών μας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να διώξουμε τις αμερικανικές και ΝΑΤΟικές βάσεις από τις χώρες μας.

Στηριζόμαστε στον προλεταριακό διεθνισμό, στη διεθνιστική αλληλεγγύη και με αυτές τις αρχές αντιμετωπίζουμε τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας, παλεύοντας για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.

Οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Εχουν συμφέρον να διεκδικήσουν να ζούνε ειρηνικά και να παλεύουν για το δικό τους μέλλον, κόντρα στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, στα καπιταλιστικά κέρδη, που οδηγούν στον πόλεμο, σε δεινά για τους λαούς.

Καλή δύναμη στον αγώνα σας.

Ζήτω το ΤΚΡ και το ΚΚΕ!

Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ