ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάη 2021
Σελ. /28
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οργάνωση του αγώνα για να βάλουμε εμπόδια στο αντεργατικό νομοσχέδιο

Συλλαλητήριο την Τρίτη 18 Μάη διοργανώνουν σωματεία που πραγματοποίησαν σύσκεψη χτες

MotionTeam

Με δυναμική παρέμβαση - πικετοφορία στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε η χτεσινή σύσκεψη των σωματείων που πραγματοποιήθηκε για την προετοιμασία της αγωνιστικής απάντησης των εργαζομένων απέναντι στην επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση με το αντεργατικό τερατούργημα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν δεκάδες εργατικά σωματεία από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, από μια σειρά κλάδους δουλειάς. Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν σήμερα Παρασκευή στις 12.30 μ.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΜΑΘ, και την Τρίτη 18 Μάη συλλαλητήριο στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Επίσης, αύριο Σάββατο οργανώνονται μαζικές εξορμήσεις από τις 11 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, στο Ε' Διαμέρισμα στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου με Μπότσαρη και στη λαϊκη αγορά της Ξηροκρήνης, και πικετοφορίες στις 7 μ.μ. από την πλατεία Ευόσμου και από τον πεζόδρομο της Καλαμαριάς. Την Κυριακή 16 Μάη, στις 6 μ.μ., παρέμβαση στην παραλία, στο ύψος του Λευκού Πύργου.

Παράλληλα εκφράστηκε αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης.

Τόσο εισηγητικά όσο και μέσα από τις παρεμβάσεις αναδείχθηκε ότι η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης καταρρέει στους χώρους δουλειάς, όπου οι εργαζόμενοι βιώνουν ήδη από πρώτο χέρι τις συνέπειες αυτών των μέτρων, αφού ακόμα και το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο έχει γίνει κουρελόχαρτο.


MotionTeam

Μέσα από την πείρα που μεταφέρθηκε, επιβεβαιώθηκε ότι η απληρωσιά, η καθυστέρηση δεδουλευμένων, τα «μαύρα», που στην πορεία γίνονται άφαντα για τους εργαζόμενους, τείνουν να γίνουν καθεστώς. Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων μίλησαν για τα ωράρια - λάστιχο, τις ολοένα μεγαλύτερες απαιτήσεις της εργοδοσίας για δωρεάν εργασία. Για τους εργοδότες που απαιτούν πίσω το Δώρο και το επίδομα αδείας με απειλή την απόλυση.

Εισηγητικά ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι «το κύριο τούτη τη στιγμή είναι να μη χαθεί χρόνος στην οργάνωση του αγώνα. Υπάρχουν δυνατότητες να βάλουμε σοβαρά εμπόδια στο νέο αντεργατικό έκτρωμα. Μπορεί ο Χατζηδάκης να λέει ότι οι εργαζόμενοι θα είναι ευχαριστημένοι να μένουν απλήρωτοι, να κερδίζουν ρεπό και άδειες για να ...μαζεύουν ελιές, αλλά εμείς ξέρουμε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας τέτοιος εργαζόμενος. Ξέρουμε ότι υπάρχει οργή και αγανάκτηση.

Αυτή η οργή και αγανάκτηση πρέπει να στραφεί στον αγώνα για να γίνει πράξη το δίκιο του εργάτη».

Στο πλαίσιο αυτό επιβεβαίωσαν την απόφασή τους για απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο με νέα απεργιακή κινητοποίηση. Επίσης, σημειώθηκε η ανάγκη να οργανωθεί από όλα τα σωματεία πλατιά ενημέρωση σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, με στόχο την κινητοποίηση των εργαζομένων. Και κάθε σωματείο να βάλει και τους δικούς του σταθμούς στη δράση, παράλληλα με τις κλαδικές πρωτοβουλίες.

Τέλος, τα σωματεία ανακοίνωσαν τη διοργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας αύριο Σάββατο, από τις 9 π.μ. μέχρι τη 1 μ.μ. στη ΔΕΘ.

Στην Ημαθία

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας οργανώνει πανεξόρμηση - κινητοποίηση ενημέρωσης των εργαζομένων αύριο Σάββατο στις 11 π.μ. από το ΕΚΝ. Επίσης, τη Δευτέρα 17 Μάη στις 7 μ.μ. καλεί σε ευρεία σύσκεψη σωματείων στον χώρο του Εργατικού Κέντρου.


Αγωνιστικός ξεσηκωμός στη Θεσσαλία

Από την κινητοποίηση στη Λάρισα
Από την κινητοποίηση στη Λάρισα
Στη μάχη για να μην κατατεθεί το τερατούργημα και για να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο ρίχνονται τα εργατικά σωματεία σε όλη τη Θεσσαλία. Με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, ενημερώνουν τους εργαζόμενους για τις ανατροπές που φέρνει το νομοσχέδιο και τους καλούν να οργανώσουν συνελεύσεις, να πάρουν μέρος στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που ετοιμάζονται και στη νέα πανελλαδική πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Στη Λάρισα, μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου πραγματοποίησαν εξορμήσεις σε φαρμακαποθήκες, σούπερ μάρκετ, γιαπιά και εργοστάσια τροφίμων. Ταυτόχρονα, στη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα βρίσκεται και η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, με τους φοιτητικούς συλλόγους της πόλης να πραγματοποιούν συνεδριάσεις των ΔΣ με στόχο τη συζήτηση και την οργάνωση της πάλης.

Χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μαχητικό και μαζικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Στέλιος Μπάρμπας, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος επεσήμανε πως «δεν είναι "εκσυγχρονισμός" η απλήρωτη εργασία, η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Δεν είναι "πρόοδος" για τους εργαζόμενους οι "βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές" της κατάργησης του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, της απογείωσης της εκμετάλλευσης. Παλεύουμε για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, δυναμώνουμε τον αγώνα και την οργάνωσή μας σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, για ζωή και δουλειά με δικαιώματα». Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στο Βόλο, την Τετάρτη έγινε σύσκεψη σωματείων, όπου συζητήθηκε η ανάγκη να αναπτυχθεί μαζική διαφωτιστική δουλειά για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου στους χώρους δουλειάς. Παράλληλα συζητήθηκαν και άλλα θέματα, όπως η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ αλλά και οι κίνδυνοι για τους λαούς από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Την κεντρική εισήγηση έκανε ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», και μεταξύ άλλων σημείωσε: «Αυτοί που διέλυσαν κάθε ελεγκτικό μηχανισμό που υπήρχε υπέρ του εργαζόμενου, και άφησαν τους εργαζόμενους έρμαιο της εργοδοσίας ακόμα και μέσα στην πανδημία, μιλάνε για νομοσχέδιο "προστασίας της εργασίας"». Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους εκπροσώπους των σωματείων και των μαζικών φορέων. Χτες πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη πορεία από το δημαρχείο η οποία διέσχισε τους δρόμους της πόλης, δίνοντας το στίγμα της συνέχειας των αγωνιστικών δράσεων.

Στην Καρδίτσα, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου καλεί σήμερα στις 8 μ.μ. σε μηχανοκίνητη πορεία με αφετηρία το Αθλητικό Πάρκο, ενώ τη Δευτέρα 17 Μάη στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για τον συντονισμό και την κλιμάκωση του αγώνα.

Στα Τρίκαλα πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις σε εργοστάσια τροφίμων και σούπερ μάρκετ, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί πλατιά σύσκεψη σωματείων για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.


Μαζικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα

«Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο», βροντοφώναξαν χτες οι εργαζόμενοι στα Γιάννενα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων για έκτακτο συλλαλητήριο, απαιτώντας να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο - έκτρωμα.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Νίκος Εξαρχος, αφού απαρίθμησε τα απανωτά χτυπήματα που φέρνει το αντεργατικό νομοσχέδιο στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, κάλεσε τους συγκεντρωμένους και τις διοικήσεις των σωματείων να εκμεταλλευτούν κάθε στιγμή των επόμενων ημερών για να οργανωθεί μια πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων σε χώρους δουλειάς και γειτονίες. «Το απεργιακό μέτωπο που σχηματίσαμε στην Πρωτομαγιά πρέπει να δυναμώσει», τόνισε, θέτοντας στο επίκεντρο της πάλης των εργατών το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο και την κατάργηση όλων των νόμων της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων.

Εκλεισε την ομιλία του με κάλεσμα στήριξης του πρωτοπόρου εργάτη της ΑΣΠΙ «Πίνδος» με συγκέντρωση 11 π.μ. σήμερα στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων όπου εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει ο εργαζόμενος ζητώντας την ακύρωση της εκδικητικής απόλυσής του.

Στην Πρέβεζα, χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε πλατιά πανεξόρμηση από συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καλεί σε πικετοφορία σήμερα 7 μ.μ. στην Παραμυθιά στην πλατεία Δημαρχείου και στην Ηγουμενίτσα στον Πεζόδρομο την ίδια ώρα.


Συγκέντρωση και πορεία στην Πάτρα

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Συγκέντρωση και πορεία έγιναν και στην Πάτρα από το Εργατικό Κέντρο, σωματεία και φορείς της πόλης. «Καλούμε όλα τα σωματεία, τους εργαζόμενους, όλους τους φορείς να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση του αγώνα ενάντια στα νέα αντεργατικά σχέδια. Με αποφασιστικότητα και οργανωμένη παρέμβαση να προετοιμάσουν την άμεση πανελλαδική απεργιακή απάντηση, απαιτώντας: "Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα"», σημείωσε στην ομιλία του ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου. Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.

Σε άλλες πόλεις

Κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν χτες Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα. Μαζική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη, με τους συγκεντρωμένους να δηλώνουν ετοιμοπόλεμοι να απαντήσουν με γενική απεργία. Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Σάμο, Ζάκυνθο και Πύργο Ηλείας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org