ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάη 2022 - Κυριακή 15 Μάη 2022
Σελ. /40
ΕΕΔΥΕ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
Στην τελική ευθεία για το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο δράσης 21 - 22 Μάη

Την Κυριακή 22 Μάη η 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Mε τις μεγάλες συγκεντρώσεις της περασμένης Πέμπτης, στην Αθήνα και σε δεκάδες ακόμη πόλεις ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις να δίνουν το έναυσμα για μαχητική συνέχεια, σειρά παίρνουν τώρα οι δραστηριότητες που οργανώνουν στις 21 - 22 Μάη η ΕΕΔΥΕ, Επιτροπές Ειρήνης, σωματεία και φορείς σε όλη τη χώρα.

Οπως αναφέρει η ΕΕΔΥΕ στο κάλεσμά της: «Δυναμώνουμε την πάλη για να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Να σταματήσει, να ματαιωθεί οποιαδήποτε αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων. Κανένας φαντάρος, υπαξιωματικός και αξιωματικός να μη σταλεί στις ιμπεριαλιστικές αποστολές».

Στην Αττική το μεγάλο ραντεβού είναι την Κυριακή 22 Μάη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, με εκκίνηση στις 8 π.μ. στον Τύμβο του Μαραθώνα και τερματισμό - συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Η προετοιμασία των Επιτρόπων Ειρήνης και άλλων μαζικών φορέων εντείνεται για τη βδομάδα που απομένει, ώστε η φετινή πορεία να είναι ιδιαίτερα μαζική, να αποτελέσει στεντόρειο μήνυμα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σφαγεία και την εμπλοκή της χώρας.

Στη Θεσσαλονίκη, η ΕΔΥΕΘ οργανώνει Πορεία Ειρήνης επίσης την Κυριακή 22 Μάη, που θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από το Γ' Σώμα Στρατού.

Σε παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης, την Κυριακή 22 Μάη, με εκκίνηση στις 5.30 μ.μ. από την πλατεία Μεσσήνης, καλούν η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας και όλες οι Επιτροπές Ειρήνης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Την ίδια μέρα θα διοργανωθεί μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία.

Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων καλεί σε μεγάλη συναυλία το Παρασκευή 20 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, και στην παγκρήτια πορεία στη βάση της Σούδας την Κυριακή 22 Μάη, στις 12 μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Στη Λάρισα, αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση θα γίνει την Κυριακή στην 630 μ.μ., στην πλατεία ΑΤΑ.

Από το μαζικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, την περασμένη Πέμπτη
Από το μαζικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, την περασμένη Πέμπτη
Αυτήν την Κυριακή 15 Μάη θα πραγματοποιηθεί η 3η Πανικάρια αντιιμπεριαλιστική Πορεία Ειρήνης με εκκίνηση από τον Κάμπο (Πέτρινο) στις 11 π.μ. και με τερματισμό στο Αυλάκι.

Επίσης αυτήν την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η Πορεία Ειρήνης στη Λήμνο, η οποία θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. από το πάρκο Ανδρωνίου και θα καταλήξει στο δημαρχείο της Μύρινας.

Το Σάββατο 21 Μάη, στις 11 π.μ. συγκέντρωση και συναυλία οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και η Γραμματεία ΕΕΔΥΕ Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας, έξω απ' το κτίριο του ΕΚ. Την Κυριακή οργανώνουν διαμαρτυρία στον Αραξο, ενώ το ΕΚ Αγρινίου και η Επιτροπή Ειρήνης Αιτωλοακαρνανίας θα βρεθούν στην πύλη της βάσης του Ακτίου. Εκδηλώσεις προγραμματίζονται επίσης εκείνο το Σαββατοκύριακο σε Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Ανδραβίδα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ληξούρι και Βαθύ.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλατύ πολιτικό άνοιγμα και κάλεσμα σε συμπόρευση

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει πλατύ πολιτικό άνοιγμα σε χώρους δουλειάς, λαϊκές γειτονιές, χώρους Εκπαίδευσης και νεολαίας, με σύνθημα «Με το ΚΚΕ! Στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!».

Αξιοποιώντας όλες τις μορφές, με εξορμήσεις, περιοδείες, συγκεντρώσεις και συσκέψεις, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αττική απευθύνονται στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους, στις γυναίκες και τους νέους των λαϊκών οικογενειών, επιδιώκοντας να αναπτυχθεί μια ουσιαστική συζήτηση για όλα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον λαό σήμερα και τη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ απ' αυτά.

Γι' αυτές τις μέρες το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Σάββατο 14 Μάη

-- Στις 6 μ.μ., η ΚΟΒ Αγ. Παρασκευής καλεί σε εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση με θέμα «Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η διέξοδος για τους λαούς, μέσα από τις εκδόσεις της "Σύγχρονης Εποχής"», στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής «Αλέκος Κοντόπουλος» (Αλ. Κοντόπουλου 13). Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Χόρτης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κύπρου στο Κερατσίνι, συγκέντρωση με ομιλητή τον Πέτρο Μαρκομιχάλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΟ Χρηματοπιστωτικού καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, οι συνέπειες του πολέμου για τις φτωχές - λαϊκές οικογένειες και οι θέσεις του ΚΚΕ», στο Μουσείο Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ - Αγίων Ασωμάτων 31, πλησίον ΗΣΑΠ, Θησείο). Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Σαλαμίνας καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων (Αγάλματα). Θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ στη Β' Πειραιά.

Κυριακή 15 Μάη

-- Στις 11 π.μ., η ΤΟ Κατασκευών καλεί σε σύσκεψη - εκδήλωση με εργαζόμενους από κατασκευαστικούς ομίλους στο cafe - βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» (Μαυροκορδάτου 3, Αθήνα), με θέμα «Ακρίβεια, πόλεμος, εμπλοκή της Ελλάδας - Ο ρόλος των κατασκευαστικών ομίλων - Η θέση του ΚΚΕ», με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟ Βύρωνα καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Ενεργειακή φτώχεια, ακρίβεια, πόλεμοι τον 21ο αιώνα! Γιατί; Τι φταίει; Τι μπορεί να κάνει ο λαός;», στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείου). Θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Δάφνης και Υμηττού καλούν σε εκδήλωση με το παραπάνω θέμα στην πλατεία Τσαλαγανίδου στη Δάφνη. Θα μιλήσει ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Ιλίου καλούν στην κεντρική πλατεία σε βιβλιοπαρουσίαση - εκδήλωση με θέμα «Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η διέξοδος για τους λαούς μέσα από τις εκδόσεις της "Σύγχρονης Εποχής"». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΤΟ Καλλιτεχνών καλεί σε εκδήλωση στην Τεχνόπολη στο Γκάζι (Αμφ. Δ2) με θέμα «Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία. Η θέση του ΚΚΕ. Τι μπορεί να κάνει ο λαός;». Θα μιλήσει ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δευτέρα 16 Μάη

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟΒ Ανθούπολης - Αγίου Σπυρίδωνα της ΤΟ Νοτιοδυτικών Συνοικιών και Περιστερίου καλούν σε συγκεντρώσεις σε κεντρικές πλατείες στις αντίστοιχες περιοχές (πλατεία Γιαννάκου - Ανθούπολη, πλατεία Αναγεννήσεως - Αιγάλεω).

-- Στις 7.30 μ.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Λόφου Αξιωματικών, στο Περιστέρι. Θα μιλήσει η Ελένη Καρανάσιου, μέλος της ΤΕ της ΤΟ Νοτιοδυτικών - Περιστερίου.

-- Στις 9 π.μ., ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής, θα επισκεφτεί το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στην Π. Ράλλη.

-- στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Αγ. Σπυρίδωνα καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Αναγεννήσεως στο Αιγάλεω, με την Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ.

Οι θέσεις του ΚΚΕ για την αγροτική παραγωγή

Δύο εκδηλώσεις - συζητήσεις, με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για το μέλλον του αγρότη και της αγροτικής παραγωγής, με ομιλήτρια την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα γίνουν σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 20 Μάη, στην κεντρική πλατεία του Καινούργιου Τριχωνίδας στις 8.30 μ.μ., και την Πέμπτη 26 Μάη, στις 8 μ.μ., στο Πελόπιο, στο «Μπαντούνειο» Πολιτιστικό Κέντρο.

Συσκέψεις με θέμα τον Τουρισμό

Εκδηλώσεις με θέμα τον Τουρισμό, μπροστά στην έναρξη της τουριστικής σεζόν, οργανώνουν ΚΟ του ΚΚΕ σε τουριστικές περιοχές:

  • Το Σάββατο 14 Μάη, στις 7.30 μ.μ., η ΤΕ Κέρκυρας οργανώνει σύσκεψη εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Την Κυριακή 15 Μάη θα πραγματοποιηθούν περιοδείες με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, στις 11 π.μ. στο Λιμάνι της Λευκίμμης, στις 12.30 μ. στο Ποτάμι Λευκίμμης, στις 6 μ.μ. στις Αργυράδες και σύσκεψη εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό στο Περιβόλι, στην πλατεία του Αη Θανάση στις 7.30 μ.μ.
  • Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις στον τουρισμό - Επιπτώσεις στους εργαζόμενους - Η θέση του ΚΚΕ» οργανώνει την Κυριακή 15 Μάη η ΤΕ Ζακύνθου στις 8 μ.μ. στο θέατρο του Σαρακηνάδου. Θα μιλήσουν ο Νίκος Παπαγεωργίου, στέλεχος του ΚΚΕ, και ο Γιώργος Κωνσταντίνου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας.
Περιοδείες - βιβλιοπαρουσίαση με επίκεντρο την Υγεία

Περιοδείες και άλλες δράσεις για την Υγεία διοργανώνει η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ. Την Πέμπτη 26 Μάη, κλιμάκιο με επικεφαλής τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ, θα περιοδεύσει στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ρίου και στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαγιάς.

Στις 7 μ.μ. θα ακολουθήσει η παρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Πανδημία Covid-19: Ο καπιταλισμός στη δύση του. Επιστημονικές, ιδεολογικές και πολιτικές πλευρές της αντιπαράθεσης με ένα σύστημα που σκοτώνει», που θα κυκλοφορήσει από τη «Σύγχρονη Εποχή», στο αίθριο του παλιού Νοσοκομείου της Πάτρας.

Τη Δευτέρα 23 Μάη, θα γίνει περιοδεία στο ΓΝ Μεσολογγίου «Χατζηκώστα» και στο ΓΝ Αγρινίου.

Για το σχολείο που έχουμε ανάγκη

Εκδήλωση με θέμα «Το σχολείο που ζούμε, το σχολείο που μας ετοιμάζουν και αυτό που έχουμε ανάγκη» διοργανώνουν οι ΚΟΒ Πυλαίας - Χορτιάτη και Εκπαιδευτικών Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, την Κυριακή 15 Μάη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο πλατείας Δημαρχείου στην Πυλαία. Θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, εκπαιδευτικός. Παρέμβαση θα κάνει ο Οδυσσέας Μαάιτα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», για τον ρόλο του δήμου στην προώθηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org