ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάη 2022 - Κυριακή 15 Μάη 2022
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΙΙ ΚΑΙ ΙΙΙ ΤΗΣ COSCO
Σε νέα φάση ο συγκλονιστικός τους αγώνας για την υπογραφή της Σύμβασης

Σε νέα φάση περνάει τώρα η πάλη των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς τους, για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς του λιμανιού, για να σταματήσουν να μετρούν νεκρούς, όπως έγινε με τον συνάδελφό τους Δημήτρη Δαγκλή, και σακατεμένους, με τελευταίο τον Τάκη Πέτα, και να αναρωτιούνται ποιος θα είναι ο επόμενος.

Συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, ΕΝΕΔΕΠ, με τον παλικαρίσιο αγώνα τους και εξοπλισμένοι με την τεράστια εργατική αλληλεγγύη που ξέφυγε εκτός συνόρων, συντρίβοντας κάθε επιχείρηση ποινικοποίησης και καταστολής από εργοδοσία, κυβέρνηση και κρατικό μηχανισμό, κατάφεραν να σπάσουν την αδιαλλαξία της COSCO, του μεγαλοεργολάβου «D-Port» και των άλλων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται το λιμάνι.

Οι διαπραγματεύσεις γίνονται πλέον στη βάση του δικού τους διεκδικητικού πλαισίου. Ηδη έχουν αποσπάσει τη γραπτή δέσμευση της εταιρείας για την ικανοποίηση ορισμένων από τα βασικά αιτήματα που διεκδικούν και συνεχίζουν.

Συνοπτικά ο επιχειρηματικός όμιλος για πρώτη φορά αναγκάστηκε να προτείνει γραπτώς τη σταδιακή ένταξη όλων των εργαζομένων σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και όχι τα φιλοδωρήματα που τους πέταγε, την εφαρμογή του νόμου για την ένταξη εργαζομένων στα ΒΑΕ.

Οι εργαζόμενοι, με νέα μαζική Γενική Συνέλευση που έγινε την περασμένη Τρίτη, κάνοντας δεκτή την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΕΔΕΠ, αποφάσισαν να το εξουσιοδοτήσουν για να προχωρήσει τη διαπραγμάτευση, προκειμένου πλέον να αποτυπωθούν συγκεκριμένα: Ο βασικός μισθός ανά ειδικότητα για όλους τους εργαζόμενους, το ποσοστό των προσαυξήσεων, η μετατροπή των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης να γίνεται με πρώτο κριτήριο την παλαιότητα και την οικογενειακή κατάσταση, να εξασφαλιστεί η εφαρμογή του νόμου για τα ΒΑΕ, να κατοχυρωθεί η εφαρμογή των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, σύμφωνα με τις προτάσεις της ΕΝΕΔΕΠ κ.ά.

Αυτά έρχονται να προστεθούν στα όσα απέσπασαν με τον 7ήμερο απεργιακό τους αγώνα τον περασμένο Οκτώβρη, όταν ανάγκασαν την εταιρεία να αποδεχτεί την αύξηση της πόστας (εργατικής ομάδας) από 4 σε 5 άτομα, που είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Την κατάργηση των κόντρα βαρδιών, τη συγκρότηση Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας.

Προστίθενται, ακόμα, στα όσα κατάφεραν με τους απεργιακούς αγώνες τους το 2014, αφού μέχρι τότε δεν χαρακτηρίζονταν καν λιμενεργάτες, αλλά ...«συσκευαστές σταφίδας» και ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων ήταν ένα απέραντο και απροσπέλαστο εργασιακό γκέτο. Ομως η πιο μεγάλη τους κατάκτηση, που δημιουργήθηκε από το καμίνι εκείνων, των πρώτων απεργιακών τους αγώνων του 2014, ήταν η ίδρυση της Ενωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, του σωματείου τους ΕΝΕΔΕΠ.

Ανυπολόγιστη η δύναμη της οργάνωσης της εργατικής τάξης

Η τελευταία πολυήμερη απεργία ήρθε να πάρει τη δική της θέση στους κορυφαίους σταθμούς αυτής της μεγάλης αγωνιστικής διαδρομής, που ανέδειξε ότι οι εμβληματικές επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων, στο όνομα των οποίων πίνουν νερό ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, χρειάζεται ως κινητήρια δύναμη την εκμετάλλευση των εργατών, τον κόπο, τον ιδρώτα, ακόμα και το αίμα τους. Ενώ ταυτόχρονα φώτισε τη δύναμη της οργανωμένης πάλης, τι σημαίνει το «όλοι για έναν και ένας για όλους», ότι «ο αγώνας φέρνει αποτελέσματα», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ.

Ταυτόχρονα, κατέγραψε ανεπανάληπτα στιγμιότυπα, με το πιο συγκλονιστικό τους χιλιάδες εργαζόμενους που έσπευσαν στο πλευρό των απεργών συναδέλφων τους λιμενεργατών, μετατρέποντας το εμπορικό λιμάνι σε τόπο γιορτής της 1ης Μάη, εκφράζοντας με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους.

Αυτή την τεράστια δύναμη των ενωμένων εργατών, που έχουν πίστη στο δίκιο του αγώνα τους, την ένιωσαν για τα καλά COSCO και κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να γίνουν αποδεκτά μια σειρά αιτημάτων των εργαζομένων.

«Κατοχυρώνουμε όσα κερδίσαμε και συνεχίζουμε με βάση τις διεκδικήσεις μας», διαμηνύει η ΕΝΕΔΕΠ με ανακοίνωσή της, μεταφέροντας τις αποφάσεις των εργαζομένων βγαλμένες μέσα από συλλογικές διαδικασίες, όπως η τελευταία Γενική Συνέλευση.

«Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο λιμάνι, η μαζική συμμετοχή και περισσότερο η μαζικότατη απάντηση σε όλες τις δυνάμεις καταστολής, στον απεργοσπαστικό μηχανισμό που καθοδηγούσαν τα ίδια τα στελέχη της εργοδοσίας αλλά και των δικών τους παιδιών, δήθεν "συνδικαλιστών", έχουν αποτελέσματα» τονίζει και προσθέτει: «Ολοι γνωρίζουμε ότι με τα αιτήματα, τις διεκδικήσεις και τους αγώνες μας έχουμε καταφέρει από το 2014 μέχρι σήμερα να πετύχουμε σημαντικές νίκες! Ολοι γνωρίζουμε ότι από το 2014 κάθε κατάκτηση στο λιμάνι οφείλεται στη διεκδικητική, αγωνιστική και συνεπή στάση μας με μπροστάρη το Σωματείο μας, ΕΝΕΔΕΠ».

«Ολοι γνωρίζουμε ότι χωρίς την ΕΝΕΔΕΠ και τους αγώνες μας, το λιμάνι θα ήταν ακόμα το κάτεργο του 2010», «όλοι γνωρίζουμε ότι κάθε νέα πρόταση που φέρνει η εργοδοσία, και η κυβέρνηση, ήταν και είναι αποτέλεσμα των δικών μας διεκδικήσεων και αγώνων».

«Σε όλο το λιμάνι, σε όλη την πειραϊκή κοινωνία, σε πολλούς χώρους δουλειάς, σε πολλά μέρη του κόσμου, ο αγώνας των λιμενεργατών αγκαλιάζεται πλατιά! Δίνουμε και παίρνουμε δύναμη από αυτό το τεράστιο κύμα αναγνώρισης και αλληλεγγύης, βάζουμε κι εμείς ένα λιθαράκι στην αλήθεια ότι μόνο με ενότητα και αγώνες έρχονται οι κατακτήσεις, ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται!».

«Ενότητα και συσπείρωση γύρω από το Σωματείο μας, ΕΝΕΔΕΠ, για να δώσουμε ακόμα περισσότερη δύναμη στην πάλη μας για ένα καλύτερο αύριο για μας και τις οικογένειές μας, για να χτίζουμε πολλά ακόμα πάνω στη βάση που κατακτήσαμε!».


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
Ούτε βήμα πίσω στην πάλη για τις θέσεις εργασίας και τη λειτουργία της επιχείρησης

Αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι τέλους ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, να κρατήσουν τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή και να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους δηλώνουν οι εκπρόσωποι των Σωματείων και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, απορρίπτοντας τις παγίδες για αποδοχή και συναίνεση στις απολύσεις τους.

Με την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τα Σωματεία κατά της διαδικασίας διαβούλευσης για τις ομαδικές απολύσεις να αναβάλλεται μέχρι τις 17 Ιούνη, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, εκτός από παράταση παραμονής στην εργασία τους, κερδίζουν παράλληλα περισσότερο χρόνο για να οργανώσουν τη στάση και τον αγώνα τους, για να εντείνουν την πίεση προς την κυβέρνηση.

Στην πρόσφατη κοινή συνεδρίαση των ΔΣ των Σωματείων τους, που πραγματοποιήθηκε στα μέσα της βδομάδας στη Χαλκίδα, οι εκπρόσωποί τους και οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν, διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να μη γίνει ούτε βήμα πίσω από τα αιτήματα και τις προτάσεις που διασφαλίζουν τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, το δικαίωμα στη δουλειά και τον μόχθο που τους οφείλεται.

Ξεκαθαρίζουν ότι μπροστά στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και στην άρνησή της να συζητήσει πάνω στις θέσεις και τις προτάσεις που έχουν καταθέσει, ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι η συνέχιση του αγώνα, αλλά και της πίεσης για συνέχιση του διαλόγου. Χαρακτήρισαν μάλιστα υποκριτική την κίνηση της κυβέρνησης να παρουσιάσει λίγες ώρες πριν από το δικαστήριο μία δήθεν καλύτερη πρόταση, η οποία στην ουσία ήταν πανομοιότυπη με την πρόταση που οι εργαζόμενοι έχουν απορρίψει ομόφωνα μέσα από Γενικές τους Συνελεύσεις.

Τόνισαν ότι με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση θέλησε να αιφνιδιάσει και να παγιδεύσει τους εργαζόμενους, οδηγώντας τους να συναινέσουν στις απολύσεις τους με τους όρους και την πρόταση της κυβέρνησης, διευκολύνοντας έτσι τους σχεδιασμούς της. Εκτιμήθηκε ότι σωστά απορρίφθηκε αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης, ενώ αναδείχθηκε ότι η κίνησή της να ζητήσει την αναβολή της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων δικαιώνει τους εργαζόμενους και τα Σωματεία και αναδεικνύει την προσχηματική διαδικασία διαβούλευσης που εφαρμόστηκε για να απολυθούν μαζικά και άρον άρον όλοι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ.

Το νικέλιο καλπάζει αλλά η ΛΑΡΚΟ διαλύεται

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαλυτική πολιτική και την περαιτέρω απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, έχοντας εγκαταλείψει στην τύχη τους το εργοστάσιο και τα μεταλλεία. Μια κατάσταση που εκτός από τους κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων και τα εκατοντάδες εκατομμύρια που χάνονται από τη μείωση της παραγωγής πάνω από 80%, διαμορφώνει προϋποθέσεις ακόμη και για κλείσιμο της επιχείρησης, σε μια περίοδο που η τιμή του νικελίου καλπάζει και μαζί με το κοβάλτιο αποτελούν από τα πιο περιζήτητα μεταλλεύματα για την «πράσινη» ανάπτυξη, την ηλεκτροκίνηση και την αποθήκευση Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του νικελίου παραμένει σταθερά πάνω από τις 30.000 ευρώ ο τόνος, με αποτέλεσμα να χάνονται εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία της ΛΑΡΚΟ, ενώ όλα δείχνουν ότι τόσο η ζήτηση όσο και η τιμή θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Τα Σωματεία αποδίδουν τη συγκεκριμένη κατάσταση και την περαιτέρω απαξίωση των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ σε συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης. Θυμίζουν μάλιστα ότι τόσο στο παρελθόν όσο και στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης των μαζικών απολύσεων, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που διασφαλίζουν τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στους διαγωνισμούς εκποίησης, τις οποίες τα αρμόδια υπουργεία αρνούνται να συζητήσουν.

Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες μέρες, θα συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων προκειμένου να προσδιοριστούν τα επόμενα βήματα και οι δυναμικές παρεμβάσεις για τη συνέχιση της πίεσης προς την κυβέρνηση για διάλογο με βάση τις προτάσεις των εργαζομένων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ