ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάη 2022 - Κυριακή 15 Μάη 2022
Σελ. /40
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 18 ΜΑΗ 2022
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
«Στις 18 Μάη είναι η μέρα των φοιτητών»

Μπορεί να σταλεί ηχηρό μήνυμα απόρριψης του «πανεπιστημίου - επιχείρηση» και της επιχείρησης έντασης της καταστολής, με δυνατούς Συλλόγους, ενισχύοντας τα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής ΚΣ»

Η ερχόμενη Τετάρτη θα είναι μια μέρα ξεχωριστή για τους φοιτητές, που μετά από τρία χρόνια προσέρχονται στις κάλπες, για να αναδείξουν τα νέα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων τους. Στις 18 Μάη είναι η στιγμή που δίνεται η ευκαιρία να ακουστεί και με αυτόν τον τρόπο η φωνή τους, να δώσουν ώθηση σε ένα φοιτητικό κίνημα που θα ανοίξει δρόμους για σπουδές και ζωή στο ύψος των αναγκών τους.

Οι τελευταίες φοιτητικές εκλογές το 2019 έγιναν με έναν διαφορετικό «χάρτη» σχολών. Η «Πανσπουδαστική ΚΣ» τότε αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη στα ΑΕΙ με ποσοστό 23,32%, σημειώνοντας άνοδο 1,75% στα ΑΕΙ. Στους 42 Συλλόγους των ΤΕΙ συγκέντρωσε ποσοστό 20,89% και αναδείχτηκε τρίτη δύναμη, σημειώνοντας σημαντική άνοδο κατά 3,83% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Εκτοτε μεσολάβησε η κατάργηση των ΤΕΙ, δημιουργήθηκαν νέα τμήματα στο πλαίσιο της αναδιαμόρφωσης του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ, αλλά και συγκροτήθηκαν νέοι σύλλογοι που ανέπτυξαν και πρωτοπόρα συλλογική δράση, δείχνοντας τον δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης.

Στις φοιτητικές εκλογές που διεξάγονται σε λίγες μέρες, χιλιάδες είναι εκείνοι οι φοιτητές που θα προσέλθουν για πρώτη φορά στις κάλπες, για να εκλέξουν τους αντιπροσώπους στα ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων. Πρόκειται για ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας, στο οποίο δίνεται η ευκαιρία να αλλάξει τα δεδομένα, να δυναμώσει τους συλλόγους του και να απαντήσει με την ψήφο του στην προσπάθεια να ταυτιστούν οι στόχοι του πανεπιστημίου με την κερδοφορία των επιχειρήσεων, στην υποβάθμιση των σπουδών, στην επίθεση που δέχεται σε κάθε πλευρά της ζωής του.

Απάντηση σε όσα υπονομεύουν σπουδές και ζωή

Η «Πανσπουδαστική ΚΣ» καλεί όλους τους φοιτητές να σκεφτούν, να αξιοποιήσουν την ψήφο και να δώσουν πραγματική διέξοδο σε όσα ζουν από την πρώτη μέρα στη σχολή, τις ελλείψεις, τα εμπόδια στο να σπουδάσουν ολοκληρωμένα την επιστήμη τους. Η ίδια η περίοδος της πανδημίας, είτε σε ό,τι αφορά τους φοιτητές που ζητούσαν μέτρα για να γυρίσουν στις σχολές τους είτε τους πρωτοετείς που πάλεψαν να μπουν στα πανεπιστήμια με τηλεκπαίδευση και υπερβαίνοντας το εμπόδιο της ΕΒΕ. Εγινε ξεκάθαρο το πόσο πίσω από τις πραγματικές ανάγκες για προστασία της υγείας και απρόσκοπτη συνέχιση των σπουδών είναι αυτή η πολιτική, αλλά και πόσο επιθετική προς τα δικαιώματα, με την πανδημία και τις κλειστές σχολές να αξιοποιούνται για να περάσουν βαθιά αντιδραστικά μέτρα που καθορίζουν τις σπουδές, τη φυσιογνωμία των ιδρυμάτων, το δικαίωμα των φοιτητών να οργανώνονται και να διεκδικούν, όπως το μέτρο της πανεπιστημιακής αστυνομίας.


Η «Πανσπουδαστική» τούς καλεί να πουν ένα μεγάλο «όχι» στα ασήκωτα οικονομικά βάρη που πέφτουν στις πλάτες των οικογενειών τους, στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και όσα εξελίσσονται γύρω από αυτή, στο οργανωμένο σχέδιο έντασης της καταστολής που βρίσκεται σε εξέλιξη λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, αλλά και όσα βρίσκονται μπροστά τους. Το κάλεσμα ενίσχυσης των ψηφοδελτίων της ΠΚΣ, στον δρόμο της συλλογικής δράσης απέναντι σε όσους υπονομεύουν τις σπουδές και το μέλλον - ΕΕ, ΝΑΤΟ, επιχειρηματικούς ομίλους, κυβέρνηση και κόμματα που συμπλέουν στον δρόμο της υποταγής και τις παρατάξεις τους - συμπυκνώνει η «Πανσπουδαστική» στο κεντρικό σύνθημα που έχει επιλέξει για τις εκλογές: «Μόνοι τους και όλοι μας».

Πρωτιές της «Πανσπουδαστικής» σε νεοσύστατους συλλόγους

Η αρχή έχει ήδη γίνει στην πανεπιστημιούπολη του πρώην ΤΕΙ Σίνδου, στις Σχολές Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ) και στη Σχολή Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ που πραγματοποίησαν τις πρώτες τους εκλογές στις 4-8 Απρίλη και στις 11 Μάη αντίστοιχα.

Οι εκλογές αυτές ήρθαν ως αποτέλεσμα χρόνιας προσπάθειας, αλλά και επιτακτικής ανάγκης οργάνωσης των φοιτητών απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σπουδές στους στο ΔΙΠΑΕ.

Την αρχή έκανε ο Σύλλογος Φοιτητών της ΣΕΥ. Με πρωτοβουλία των φοιτητών μέσα στις συνθήκες της καραντίνας και των κλειστών σχολών ξεδιπλώθηκε πλούσια δράση, εκδηλώσεις που άγγιζαν το επιστημονικό αντικείμενο των φοιτητών, αλλά και παραστάσεις διαμαρτυρίας μέσα και έξω από τη Σχολή. Δραστηριότητες που κράτησαν αναμμένη τη φλόγα του αγώνα και επιβεβαίωσαν την ανάγκη ζωντανών συλλογικών φορέων, σε αντίθεση με την κατάσταση πλήρους εκφυλισμού που είχε επιβάλει η ΔΑΠ ΝΔΦΚ για δεκαετίες στο πρώην ΤΕΙ. Ο Σύλλογος αυτός κατάφερε να πραγματοποιήσει εκλογές με τη συμμετοχή εκατοντάδων φοιτητών, ακόμα και κόντρα στις πρωτοφανείς και αντιδημοκρατικές προσπάθειες της Κοσμητείας και της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος να θέσουν εμπόδια στις εκλογικές διαδικασίες, έχοντας στο πλευρό του ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης από φοιτητικούς συλλόγους και εργατικά σωματεία σε όλη τη χώρα.

Από την άλλη, ο Σύλλογος Φοιτητών της Σχολής Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ έκανε τα πρώτα του βήματα σε μια περίοδο μεγάλων κινητοποιήσεων των φοιτητών. Οι φοιτητές κλήθηκαν από την Κοσμητεία να ενημερωθούν για το μέλλον των Τμημάτων τους λίγο πριν την προγραμματισμένη ιδρυτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου. Αμέσως μόλις ενημερώθηκαν για τους σχεδιασμούς της Διοικούσας Επιτροπής και του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις, τις καταργήσεις και τις μετακινήσεις Τμημάτων, πραγματοποίησαν τη Γενική τους Συνέλευση στον διάδρομο της σχολής τους. Παρά τα καλέσματα να τηρήσουν στάση αναμονής, συζήτησαν και κατέληξαν πως πρέπει να αγωνιστούν για να εμποδίσουν τους σχεδιασμούς του «νέου ακαδημαϊκού χάρτη» της κυβέρνησης. Το συμπέρασμα της πρώτης τους Γενικής Συνέλευσης ήταν πως απαραίτητη προϋπόθεση οργάνωσης του αγώνα τους ήταν η ίδρυση ενός Συλλόγου Φοιτητών, που σε αντίθεση με τα ερείπια των παλιών συλλόγων του ΤΕΙ θα έπρεπε να είναι ζωντανός, να αγκαλιάζει τους προβληματισμούς και τις ανάγκες τους. Ακολούθησαν σειρά μαχητικών και μαζικών κινητοποιήσεων, όπως και συνελεύσεων. Παρά τις κλειστές πόρτες που βρήκαν μπροστά τους, οι φοιτητές όχι μόνο αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα, αλλά και να συνδέσουν τα αιτήματα απόσυρσης των σχεδιασμών με την πάλη για την αναβάθμιση των σπουδών τους.

Στις εκλογές των δύο αυτών συλλόγων, οι φοιτητές εξέλεξαν αγωνιστές συναδέλφους τους στα Διοικητικά Συμβούλια, με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» να κατακτά τις 5 από τις 9 έδρες στη Σχολή Μηχανολόγων και 10 από τις 11 στη ΣΕΥ, σημειώνοντας δύο σημαντικές νίκες.

Κριτήριο ψήφου η εμπειρία μέσα στις σχολές

Οι φοιτητές φτάνουν σε αυτές τις εκλογές με εμπειρία τόσο από αγώνες που με επιμονή και υπευθυνότητα έδωσαν ακόμα και μέσα στην περίοδο της πανδημίας, όσο και από το πώς εκφράζεται στην πράξη το κάλεσμα της ΠΚΣ για συλλόγους ζωντανούς, διεκδικητικούς, κύτταρα δημιουργίας.

Η Μαρίνα Παντελιά, οικότροφος της Εστίας του ΑΠΘ όπου έγιναν πρόσφατα εκλογές, μας μεταφέρει την εμπειρία αυτή μέσα από τη δράση του Συλλόγου Οικοτρόφων, όπου η ΠΚΣ αναδείχτηκε για δεύτερη συνεχή φορά αυτοδύναμη. Μας μιλά για τη δράση που αναπτύχθηκε, με πολιτιστική δραστηριότητα, σύσταση κινηματογραφικής ομάδας, στέκι αλληλεγγύης για τους ίδιους τους φοιτητές. Για τις κατακτήσεις ακόμα και μέσα στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, με την εστία να παραμένει ανοιχτή, να εξασφαλίζονται ράπιντ τεστ. Αποκρούστηκε η προσπάθεια να μείνει κλειστό το εστιατόριο, ενώ πήραν στα χέρια τους τη διανομή φαγητού όταν προέκυψε πρόβλημα. Στο κενό έπεσαν και οι προσπάθειες να μπει αντίτιμο στους φοιτητές προκειμένου να πάρουν δωμάτιο. Οι φοιτητές που συσπειρώνονται στα ψηφοδέλτια της ΠΚΣ έβαλαν τα σώματά τους μπροστά στα ΜΑΤ, με πολλές ακόμα σημαντικές πλευρές στη δράση. «Ολα αυτά συνέβαλαν ώστε να αντιληφθούν οι φοιτητές πώς θέλει η ΠΚΣ τους Συλλόγους. Αγωνιστικούς, διεκδικητικούς, με πλαίσιο αιτημάτων που απαντά στις ανάγκες, καλώντας τους φοιτητές να συσπειρωθούν σε αυτό και με την ψήφο και με την πάλη τους. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε και στους πρωτοετείς φοιτητές», τονίζει.

Η Ελένη Ζησίμου, τριτοετής φοιτήτρια στο Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, σημειώνει πως «οι δυνάμεις της Πανσπουδαστικής ΚΣ όλο το διάστημα από τις προηγούμενες εκλογές έως τώρα δίνουμε όλη μας την ενέργεια ώστε να σπουδάσουμε όπως μπορούμε στο σήμερα και κομμάτι αυτού ήταν το να γίνουμε ξανά φοιτητές. Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πρώτη δύναμη είναι η ΔΑΠ, με τεράστιες ευθύνες τόσο η ίδια όσο και οι υπόλοιπες δυνάμεις στον παραπέρα εκφυλισμό του συλλόγου μας». «Η ΠΚΣ δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια όμως και, όπως και πανελλαδικά, μπήκε μπροστά στο να ξαναζωντανέψουν οι σχολές μας απαιτώντας μέτρα προστασίας. Με ανοιχτές σχολές διεκδικούμε μια σειρά ζητήματα όπως αναβάθμιση αιθουσών, εργαστηρίων, δωρεάν στέγαση, δωρεάν σίτιση όπως πρόσφατα στο Γεωπονικό παρεμβήκαμε να μην πληρώσει κανένας φοιτητής 4,50 ευρώ για να φάει και τα καταφέραμε», σημειώνει, προσθέτοντας πως «στις 18 Μάη είναι η μέρα των φοιτητών. Είναι η μέρα των νέων που αγανακτούν με τα σχέδιά τους. Ολα τα παραπάνω είναι όλα όσα χρειάζεται ένας φοιτητής στο Γεωπονικό να σκεφτεί, να κάνει κριτήριο τη στάση κάθε πολιτικής δύναμης και να καταδικάσει όλους όσοι φανερά ή όχι αδιαφορούν τόσο καιρό για τις ανάγκες και τα προβλήματά του».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ