ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάη 2022 - Κυριακή 15 Μάη 2022
Σελ. /40
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμακώνεται εφ' όλης της ύλης η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας

  • Στρατιωτικό πακέτο - «μαμούθ» ενέκριναν οι ΗΠΑ
  • Φινλανδία και Σουηδία ετοιμάζονται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Η ροή ΝΑΤΟικών εξοπλισμών προς το Κίεβο αυξάνεται συνεχώς, με έμφαση στα βαρέα όπλα και την εκπαίδευση σε αυτά (φωτ. από πρόσφατη άσκηση με γερμανικό «Panzerhaubitze 2000»)

(c) Copyright 2022, dpa (www.d

Η ροή ΝΑΤΟικών εξοπλισμών προς το Κίεβο αυξάνεται συνεχώς, με έμφαση στα βαρέα όπλα και την εκπαίδευση σε αυτά (φωτ. από πρόσφατη άσκηση με γερμανικό «Panzerhaubitze 2000»)
Την αποφασιστικότητά τους ο ευρωατλαντικός άξονας να βγει ενισχυμένος από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία εκδηλώνουν όλο και πιο έντονα οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κλιμακώνοντας ολοένα την εμπλοκή τους στον πόλεμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα ιμπεριαλιστικά κέντρα που ανταγωνίζονται στην Ουκρανία, προετοιμάζονται για μια σύγκρουση που θα διαρκέσει ακόμη και χρόνια, με τη Δύση να προσφέρει αθρόα στρατιωτική, οικονομική και πολιτική στήριξη στο Κίεβο, την ώρα που η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις στα ανατολικά και νότια της χώρας και προετοιμάζει κινήσεις ενσωμάτωσης νέων εδαφών, στην Ουκρανία και τη Νότια Οσετία.

Ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ευρώπη αναμένεται να περάσει σε νέα, πιο επικίνδυνη φάση με τη δρομολογούμενη πορεία Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Βαλτική Θάλασσα μετατρέπεται σε έδαφος του ΝΑΤΟ, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λετονός ΥΠΕΞ.

«Οσον αφορά τη Βαλτική Θάλασσα και τη Θάλασσα του Μπάρεντς, καθώς και την Αρκτική, ας μην ονειρεύεται κανείς - δεν θα δώσουμε ούτε αυτούς τους χώρους στο ΝΑΤΟ», ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κ. Κοσάτσεφ.

Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται, πως η ρωσική εισβολή και η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, ως κορύφωση της μακρόχρονης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης συμφερόντων στην περιοχή, συσσωρεύει ακόμη περισσότερο «μπαρούτι» στην Ευρώπη, και κλιμακώνει με τη σειρά της τον ανελέητο ανταγωνισμό για σφαίρες επιρροής, δρόμους μεταφοράς ενέργειας κι εμπορευμάτων, με θύματα τους λαούς.

Στρατιωτικό πακέτο - «μαμούθ» από τις ΗΠΑ

Το νέο στρατιωτικό πακέτο - μαμούθ των ΗΠΑ «για την Ουκρανία», ύψους 40 δισ. δολαρίων, που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων την Τρίτη, επιβεβαιώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, τόσο τη βαθιά και πολύμορφη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, όσο και την προετοιμασία για μακρόχρονη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, με έμφαση στο «τόξο» από τη Βαλτική ως τη Μαύρη Θάλασσα.

Το νέο πακέτο μεταξύ άλλων προβλέπει:

-- Αύξηση στα 11 δισ. δολάρια της δυνατότητας του Αμερικανού Προέδρου να εγκρίνει απευθείας στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, με αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού από τα αποθέματα των ΗΠΑ.

-- Αλλα 6 δισ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο μέσα από την «Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια της Ουκρανίας», που επιτρέπει στις ΗΠΑ να αγοράζουν όπλα από βιομηχανίες και να τα παρέχουν στην Ουκρανία.

-- Σχεδόν 9 δισ. δολάρια προορίζονται για την ανανέωση του εξοπλισμού των ΗΠΑ που έχει σταλεί στην Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη παραδώσει στο Κίεβο περίπου το 1/3 του συνολικού αποθέματός τους σε αντιαρματικούς πυραύλους «Javelin» και περίπου το 1/4 των αποθεμάτων πυραύλων αεράμυνας «Stinger».

Σημαντικό μέρος του νέου πακέτου θα χρηματοδοτήσει επίσης τον εξοπλισμό κρατών του ΝΑΤΟ με πιο σύγχρονα συστήματα, με αντικατάσταση των εξοπλισμών που δίνονται στην Ουκρανία με αμερικανικούς εξοπλισμούς. Επίσης το πακέτο προβλέπει δαπάνες για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη σε διάρκεια και μέγεθος.

«Οι πρόσθετοι πόροι θα μας επιτρέψουν να στείλουμε περισσότερα όπλα, όπως πυροβολικό, τεθωρακισμένα οχήματα και πυρομαχικά, στην Ουκρανία. Και θα μας βοηθήσουν να αναπληρώσουμε το απόθεμά μας και να υποστηρίξουμε τα στρατεύματα των ΗΠΑ στο έδαφος του ΝΑΤΟ», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, σε μια περίοδο που ΗΠΑ και ΝΑΤΟ συζητούν για μόνιμη και πιο ισχυρή στρατιωτική ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Κούρσα για τον «πόλεμο του εξοπλισμού»

Η ροή ΝΑΤΟικών εξοπλισμών προς το Κίεβο αυξάνεται συνεχώς, με έμφαση πλέον σε βαρέα όπλα.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Ουκρανή αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας, Χ. Μαλιάρ, «μπαίνουμε σε μια νέα φάση του πολέμου. Η Ρωσία οδηγείται σε μια κατάσταση, όπου δεν θα μπορέσει να κερδίσει "τον πόλεμο του εξοπλισμού"». Τόνισε δε ότι η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία «έχει γίνει ρουτίνα» και «εργαζόμαστε για να επιταχύνουμε τον ρυθμό της βοήθειας» ώστε «η Ουκρανία να διατηρήσει μια μακρύτερη σύγκρουση».

Η ΕΕ θα παράσχει ακόμη 500 εκατ. ευρώ στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής, Ζ. Μπορέλ, στο περιθώριο συνόδου των ΥΠΕΞ της G7 στη βόρεια Γερμανία, επισημαίνοντας, ότι το πακέτο προορίζεται για βαριά όπλα, όπως άρματα μάχης και πυροβολικό. Ετσι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής η ΕΕ έχει δαπανήσει σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία περίπου 2 δισ. ευρώ.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή να συνεχίσουμε την πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν παρέχοντας περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, αυξάνοντας τις κυρώσεις», πρόσθεσε η Βρετανίδα ΥΠΕΞ, Λιζ Τρας.

Παράλληλα με τη συνεχή ροή εξοπλισμών επιταχύνεται και η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών στα νέα δυτικά όπλα. Ηδη εκατοντάδες έχουν εκπαιδευτεί από τις ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, κυρίως σε ευρωπαϊκό έδαφος (σε βάσεις στη Γερμανία, τη Βρετανία, την Πολωνία κ.α.), αλλά και σε αμερικάνικο. ΝΑΤΟικές δυνάμεις εκπαίδευαν εξάλλου τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και ναζιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις (Τάγμα Αζόφ, Δεξιός Τομέας κά) από το 2014 μέχρι την έναρξη του πολέμου.

Μεταξύ άλλων, σχεδόν 400 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν ολοκληρώσει ή ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους σε ΝΑΤΟικά συστήματα οβιδοβόλων «Howitzer», σε τοποθεσίες εκτός Ουκρανίας, από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της λυκοσυμμαχίας. Πάνω από 60 Ουκρανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύονται στη Γερμανία στο τεθωρακισμένα αυτοκινούμενα πυροβόλα «Panzerhaubitze 2000», με βεληνεκές που μπορεί να φτάσει και τα 50 χλμ. Η εκπαίδευση αναμένεται να διαρκέσει περίπου 40 μέρες.

Εξάλλου το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, μπορεί να μην έχουν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία αλλά χιλιάδες ξένοι μισθοφόροι, εκπαιδευμένοι, με στρατιωτική και πολεμική θητεία, πολεμούν στο πλευρό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Πολύ σημαντική για την πορεία του πολέμου είναι και η παροχή πληροφοριών - κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία - μέσω δορυφορικών συστημάτων και μυστικών υπηρεσιών για σημαντικούς ρωσικούς στόχους.

Η Ρωσία απορρίπτει πλέον ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αλλάζει τη στάση της και πλέον απορρίπτει την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. Μέχρι τώρα η Μόσχα διαφοροποιούσε το θέμα ένταξης στο ΝΑΤΟ από την ένταξη στην ΕΕ, ωστόσο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμ. Πολιάνσκι, ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να περιλαμβάνεται σε οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.

«Η κατάσταση άλλαξε μετά τη δήλωση του κ. Μπορέλ ότι "αυτός ο πόλεμος πρέπει να κερδηθεί στο πεδίο της μάχης" και με το γεγονός ότι η ΕΕ είναι ο ηγέτης στην παράδοση όπλων» στην Ουκρανία, ανέφερε.

Αντίστοιχα και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ είπε ότι «η ΕΕ μετατράπηκε από μια εποικοδομητική οικονομική πλατφόρμα, όπως είχε δημιουργηθεί, σε έναν επιθετικό και φιλοπόλεμο παράγοντα που επιδεικνύει ήδη τις φιλοδοξίες του πολύ πιο πέρα από την ευρωπαϊκή ήπειρο», και εκτίμησε πως «η επιθυμία του Κιέβου να γίνει μέλος της ΕΕ δεν είναι ανώδυνη».

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε ευρύτερα τους Ευρωπαίους ότι σπεύδουν «ακριβώς στον δρόμο που έχει ήδη χαράξει το ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας έτσι την τάση συγχώνευσης με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και θα αποτελέσουν, στην πραγματικότητα, παράρτημα» του ΝΑΤΟ.

Παρέπεμψε στις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από την Ινδία στα τέλη Απρίλη, ότι «η έκβαση του πολέμου (στην Ουκρανία) δεν θα καθορίσει μόνο το μέλλον της Ευρώπης, αλλά θα επηρεάσει βαθιά και την περιοχή του Ινδικού - Ειρηνικού».

Κι άλλο «μπαρούτι» με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, οι ανακοινώσεις της Φινλανδίας για επικείμενη αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ - μαζί με τις αντίστοιχες που αναμένονται από τη Σουηδία - προμηνύουν παρατεταμένη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην περιοχή.

Μετά την κοινή δήλωση του προέδρου της Φινλανδίας, Σ. Νιινίστο και της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν, υποστηρίζοντας ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ «χωρίς καθυστέρηση», η Ρωσία απείλησε με «αντίποινα, τόσο στρατιωτικο-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα», τα οποία θα εξαρτηθούν και από την «εγγύτητα της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ» στα ρωσικά σύνορα. Η Ρωσία έχει απειλήσει ακόμη και με ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στον θύλακα Καλίνινγκραντ στη Βαλτική.

«Οι πιθανές απειλές που προκύπτουν για την ασφάλεια της Ρωσίας από την απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ» συζητήθηκαν και στο ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας την Παρασκευή, παρουσία του Ρώσου προέδρου.

Εξάλλου, ήδη από τον Μάρτη ο Πούτιν έχει δώσει εντολή στο υπουργείο Αμυνας να επεξεργαστεί μέτρα για την ενίσχυση των δυτικών συνόρων της Ρωσίας, έναντι της ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει σταθεροποιητικό αποτέλεσμα και θα ωφελήσει τις χώρες που βρέχονται από τη Βαλτική, δήλωσε την Παρασκευή η Σουηδή ΥΠΕΞ, Αν Λίντε. «Η σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ανέβαζε το κατώφλι μιας στρατιωτικής σύγκρουσης και θα απέτρεπε έτσι τις συγκρούσεις στη βόρεια Ευρώπη», δήλωσε παρουσιάζοντας μια κοινοβουλευτική έκθεση για την ασφάλεια.

«Η άποψή μας είναι πως δεν θα υποστούμε συμβατική στρατιωτική επίθεση ως αντίδραση σε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα για το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε η Λίντε. Χωρίς να διατυπώνει επισήμως σύσταση, αυτή η κοινοβουλευτική έκθεση υπογραμμίζει αριθμό πλεονεκτημάτων για τη Σουηδία, αν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Φινλανδία.

Η έκθεση καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα πως, ως μη μέλος του ΝΑΤΟ, η Σουηδία δεν έχει αυτή τη στιγμή «εγγυήσεις» ότι θα της παρασχεθεί βοήθεια σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση και «θα είναι περισσότερο ευάλωτη σε επίθεση, αν είναι η μόνη χώρα της Σκανδιναβίας ή της Βαλτικής που θα παραμείνει εκτός του ΝΑΤΟ». Πάντως η έκθεση δεν αποκλείει η Ρωσία να προβεί σε αντίποινα, αν η χώρα ζητήσει την ένταξή της.

Τουρκία: «Επιφυλάξεις» για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, καθώς και η Τουρκία επιδιώκει μια σειρά «ανταλλάγματα» από τις ΗΠΑ για τη διατήρηση της περιβόητης «συνοχής» του ευρωατλαντικού μπλοκ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν εμφανίστηκε να εκφράζει «επιφυλάξεις» για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Εμείς δεν έχουμε θετικές σκέψεις για το ζήτημα», ανέφερε, επικαλούμενος τον ισχυρισμό ότι «οι σκανδιναβικές χώρες έχουν μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας τρομοκρατικών οργανώσεων».

«Το PKK και το DHKP-C (σ.σ . οργανώσεις Κούρδων που η Αγκυρα έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατικές) και έχουν τις φωλιές τους στη Σουηδία και στην Ολλανδία. Βρίσκονται μέχρι και εντός του Κοινοβουλίου τους», είπε.

Μάλιστα αναφέρθηκε και σε προηγούμενα αντίστοιχα «λάθη» που έγιναν στο ΝΑΤΟ και δεν πρέπει να επαναληφθούν, όπως είπε: «Οι προηγούμενες διοικήσεις σχετικά με το ΝΑΤΟ, έκαναν ένα λάθος σε ό,τι αφορά την Ελλάδα (σσ. σε ό,τι αφορά την επάνοδο της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1980) και ξέρετε τη στάση που κρατά η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία αφού παίρνει από πίσω της και το ΝΑΤΟ. Ως Τουρκία δεν θέλουμε να κάνουμε ένα δεύτερο λάθος».

Μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, Σουηδία και Φινλανδία σχεδιάζουν να συζητήσουν με την Τουρκία το Σάββατο στο Βερολίνο στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

«Ελπίζω ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε θετικά μηνύματα και από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Πολλοί από τους 30 συμμάχους έχουν εκφράσει δημόσια ισχυρή υποστήριξη για τη Σουηδία και τη Φινλανδία», είπε η Σουηδή ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται μάλιστα ότι ο Φινλανδός ΥΠΕΞ επισκέφτηκε την Τουρκία δύο φορές τους τελευταίους μήνες, ενώ ο Φινλανδός πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του.

Ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία προτάσσουν Ιταλία και Γαλλία

Μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ντράγκι τόνισε στο υπουργικό του συμβούλιο ότι για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει όλοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, αρχίζοντας από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «La Repubblica», ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο αυτό, ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να τηλεφωνήσει στον Πούτιν».

Ο Ντράγκι εξήγησε επίσης ότι πρέπει να ξαναρχίσουν επαφές σε όλα τα επίπεδα, «χωρίς να ξεχάσει κανείς τι συνέβη, διότι αυτό είναι αδύνατον, αλλά και με την προοπτική να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον».

Στο μεταξύ, την Παρασκευή ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λ. Οστιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Σοϊγκού, κατά την οποία κάλεσε σε άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και τόνισε τη σημασία της διατήρησης των γραμμών επικοινωνίας, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Ηταν η πρώτη φορά που ο Οστιν μίλησε με τον Σοϊγκού από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Σπόντες» για τη στάση του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν ως προς τις διαπραγματεύσεις για τη λήξη του πολέμου εξαπέλυσε, στο μεταξύ, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι. Ο Μακρόν προσπαθεί «μάταια» να συνομιλήσει με τον Πούτιν, είπε ο Ζελένσκι, κρίνοντας ότι «δεν είναι σωστό ότι ο Γάλλος Πρόεδρος είναι έτοιμος να κάνει διπλωματικές παραχωρήσεις τώρα» στη Ρωσία. «Δεν πρέπει να αναζητήσουμε διέξοδο για τη Ρωσία και ο Μακρόν το κάνει μάταια», συνέχισε και πρόσθεσε αναφερόμενος στον Γάλλο Πρόεδρο: «Ηθελε να έχει αποτελέσματα στη διαμεσολάβηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά απέτυχε. Μέχρι η ίδια η Ρωσία να θέλει και να καταλάβει ότι χρειάζεται (σ.σ. το τέλος του πολέμου), δεν θα αναζητήσει καμία διέξοδο».

Ο ίδιος ο Μακρόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι για να τερματιστεί ο πόλεμος, πρέπει να οικοδομηθεί ειρήνη χωρίς να «ταπεινωθεί» ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία. Μια θέση που ο Ζελένσκι κατέκρινε ως πολύ «ήπια» και «όχι πολύ σωστή», καθώς θα επιτρέψει στον Πούτιν να «σώσει τον εαυτό του», τη στιγμή που οι Ρώσοι προσπαθούν ακόμα να πάρουν τον έλεγχο της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος θεώρησε επίσης ότι «η ώρα να καθίσουμε στο τραπέζι μαζί με τη Ρωσία έχει τελειώσει. Δεν είναι πλέον δυνατό».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει συζητήσει ποτέ τίποτα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χωρίς τη συμφωνία του Προέδρου Ζελένσκι. Πάντα έλεγε ότι εναπόκειται στους Ουκρανούς να αποφασίσουν τους όρους της διαπραγμάτευσής τους με τους Ρώσους», απάντησε η γαλλική προεδρία.

Οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας έχουν ουσιαστικά παγώσει, διεξάγονται μόνο μέσω βιντεοδιασκέψεων και χωρίς πρόοδο, εν αναμονή των εξελίξεων στο στρατιωτικό πεδίο.

Να καταγραφεί τέλος ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό καγκελάριο Ολ. Σολτς κατηγόρησε την Ουκρανία ότι εμποδίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, με τον Σολτς να ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός.


Ε.Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ