ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νέα μέτρα για τη στήριξη των τραπεζών

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ξανά την κρίση με τα νέα προνόμια στους τραπεζικούς ομίλους

Την ενσωμάτωση μίας ακόμα Οδηγίας της ΕΕ με στόχο να στηριχθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, στην προκειμένη περίπτωση οι τράπεζες, ψήφισαν από κοινού χτες στην Ολομέλεια της Βουλής ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο. Οπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης, το νομοσχέδιο διασφαλίζει τα κέρδη των τραπεζών και όχι βέβαια τις καταθέσεις των εργαζομένων και τις λαϊκές αποταμιεύσεις, όπως ισχυρίστηκε και χτες ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο. Ο Μ. Συντυχάκης επεσήμανε ότι το νομοθέτημα αυτό στοχεύει στην επιβολή ομοιόμορφων κανόνων σε επίπεδο ΕΕ αναφορικά με τον ανταγωνισμό των τραπεζών, και κυρίως την ομαλή λειτουργία της ενιαίας καπιταλιστικής αγοράς της ΕΕ. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι την κρίση, με τα νέα προνόμια προς τις τράπεζες αλλά και με τα νέα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το αντεργατικό νομοσχέδιο που παρουσίασε χτες ο υπουργός Εργασίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, αναφέρθηκε στο τι έχουν στοιχίσει στο λαό όλα αυτά τα μέτρα για τη στήριξη των τραπεζών, που είναι άλλωστε «η καρδιά του καπιταλιστικού συστήματος», από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Εφερε ως παραδείγματα τις νομοθετικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων («απελευθέρωση» των πλειστηριασμών και Πτωχευτικός Κώδικας από τη ΝΔ, ιδιώνυμο για την παρεμπόδιση των πλειστηριασμών από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προγράμματα «Γέφυρα» και «Ηρακλής»). Αυτή η πολιτική - ανέφερε - έχει φέρει τη σταδιακή συγκέντρωση του κλάδου σε λίγα χέρια, με συρρίκνωση των τραπεζών σε υποκαταστήματα και προσωπικό, με αποτέλεσμα από 4.130 καταστήματα και 67.800 υπαλλήλους, το 2009, να μείνουν 1.838 καταστήματα και 37.7000 υπάλληλοι το 2019. Στο ίδιο διάστημα προχώρησε και η συγκεντροποίηση του κλάδου σε λίγα χέρια. Ετσι, από 40 τράπεζες το 2009 έμειναν 9 το 2019.

Δηλαδή την εξυγίανση των τραπεζών την πλήρωσαν καταρχήν οι εργαζόμενοι σε αυτές, με απολύσεις και «οικειοθελείς αποχωρήσεις», αλλά και συνολικά οι εργαζόμενοι, με την ένταση των πλειστηριασμών στην αποπληρωμή των δανείων, την αύξηση της φορολογίας κ.ά.

Τον λόγο πήρε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι και τα δύο νομοσχέδια έρχονται να ικανοποιήσουν τις αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων, και προσθέτοντας πως η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και η ΕΕ έχουν κηρύξει πόλεμο στην εργατική τάξη και η απάντηση είναι μία, ο δρόμος του αγώνα και της ανατροπής.

ΣΥΡΙΖΑ
Προκαλεί τους εργαζόμενους που παλεύουν ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα

Σε μία άνευ προηγουμένου πρόκληση σε βάρος συνολικά των εργαζομένων που παλεύουν ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης προχώρησε χτες ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, Ευκλείδη Τσακαλώτου. Από το βήμα της Βουλής είπε ότι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ «με το πιστόλι στον κρόταφο» από το ΔΝΤ έκανε «κάποιες υποχωρήσεις» ως κυβέρνηση, αυτό δεν σημαίνει ότι τώρα «δεν μπορούμε να συμμαχήσουμε» προκειμένου «να ενωθεί ο κόσμος της εργασίας για να ρίξει αυτόν τον νόμο, να μην εφαρμοστεί ποτέ αυτός ο νόμος». Εφτασε μάλιστα να εγκαλέσει το ΚΚΕ λέγοντας ότι ο λαός «δεν πρέπει να σας συγχωρήσει αν είναι αυτό αφορμή να μη δουλέψουμε μαζί για το εργατικό νομοσχέδιο που έρχεται».

Τα όσα ανέφερε, που ξεπερνούν τα όρια ακόμα και της πιο απροκάλυπτης κοροϊδίας, απαντήθηκαν άμεσα από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος ξεκαθάρισε ότι «το ΚΚΕ δεν πρόκειται να αποτελέσει την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να ξεπλυθεί» ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου οι διαφορές με τη ΝΔ είναι «στις πολιτικές διαχείρισης μιας βαθιάς αντεργατικής και ταξικής πολιτικής και ως προς την ικανότητα και τη δυνατότητα εγκλωβισμού της λαϊκής δυσαρέσκειας "εντός των τειχών", και βεβαίως φαλκίδευσης της προσπάθειας ριζοσπαστικοποίησης ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων». Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι από κοινού ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ «αποδέχονται τις στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης, στηρίζουν και υλοποιούν αυτές τις στρατηγικές επιλογές, όπως είναι για παράδειγμα η "γεωστρατηγική αναβάθμιση" της χώρας μας - η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που μετέτρεψε την Ελλάδα σε σημαιοφόρο των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στην περιοχή -, η συμμετοχή στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, αλλά και σε κάθε ανάγκη που υπηρετούν σήμερα τους επιχειρηματικούς ομίλους μέσα από τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας, όπως φτηνούς εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα, αναλώσιμους, μέσα από τα μέτρα θωράκισης του συστήματος, με την καταστολή, την κρατική βία και την εργοδοτική αυθαιρεσία, αλλά και τα εμπόδια στην απεργία».

Η στρατηγική σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, άλλωστε, δεν αφορά μόνο το χτες, όπως λέει ο Ευ. Τσακαλώτος, τότε που υπερασπίστηκε και εμπλούτισε το αντεργατικό οπλοστάσιο, αλλά και το σήμερα, όπως δείχνει και το γεγονός ότι το «πρόβλημά» του με το αντεργατικό νομοσχέδιο είναι αν η ανατροπή του 8ωρου θα γίνει με ή χωρίς ...«συλλογική συμφωνία». Αλλωστε, τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα; Καταγγέλλει την πολιτική «που βάζει πλάτη στους απατεώνες, σε αυτούς που έχουν μάθει να κλέβουν στον μισθό». Προφανώς αν όλοι «έσφαζαν» τους εργαζόμενους με το «γάντι» των νόμων για τη «διευθέτηση», που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις, μεταξύ τους και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, τότε «ούτε γάτα ούτε ζημιά».

Εξάλλου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι "μας ανάγκασαν να πάρουμε αυτά τα μέτρα τα αντεργατικά, δεν τα θέλαμε. Μας έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο". Ομως, και αν δεχτούμε αυτήν τη λογική την οποία βάζετε: Εναν χρόνο που τυπικά καταργήσατε τα μνημόνια, γιατί δεν καταργήσατε κανέναν αντεργατικό νόμο; Και όχι μόνο αυτό, αλλά σε αυτόν τον χρόνο προχωρήσατε στην πολύ εμβληματική κίνηση, στον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου. Αυτό κάνατε στον έναν αυτόν χρόνο μετά την τυπική κατάργηση των μνημονίων».

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Απ' τον «διαβολικά καλό» Τραμπ στον Μπάιντεν που γράφει ιστορία...

Eurokinissi

Την αγιογραφία των ΗΠΑ και του Μπάιντεν φιλοτέχνησε και απ' το βήμα του Φόρουμ των Δελφών ο Αλ. Τσίπρας, υπηρετώντας το αφήγημα του καπιταλισμού που αλλάζει τάχα προς το καλύτερο!

Οπως ισχυρίστηκε «η ομιλία Μπάιντεν στο Κογκρέσο είναι ιστορική και βάζει τέλος σε έναν κύκλο πολλών ετών νεοφιλελεύθερου υποδείγματος. Το κυρίαρχο υπόδειγμα της απρόσκοπτης λειτουργίας των αγορών, της διαρκούς αναπαραγωγής του καπιταλισμού που θα δίνει τη δυνατότητα στους λίγους να κερδίζουν, δεν προχωρά».

Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η πανδημία αποτελεί μια ιστορική τομή που αναγκάζει τις πολιτικές δυνάμεις να δουν τα πράγματα αλλιώς. «Οχι όμως όλες», συμπλήρωσε, κατηγορώντας τον Κ. Μητσοτάκη ότι παραμένει προσκολλημένος στον παλιό κόσμο!

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, μίλησε για μια αποτυχημένη προσπάθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία κινήθηκε πολύ αργά, όπως είπε, κρύβοντας κάτω απ' το χαλί τους ανταγωνισμούς που εκδηλώθηκαν και με επίκεντρο τα εμβόλια αλλά και τη στρατηγική, που αντιμετωπίζει την υγεία των λαών σαν κόστος και το φάρμακο σαν εμπόρευμα.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα, επανέλαβε την κριτική του στην κυβέρνηση για ανεπάρκεια και αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, την κατηγόρησε για τη μη ενίσχυση του συστήματος Υγείας, τσακισμένου από χρόνιες ελλείψεις και ανεπάρκειες που καμία κυβέρνηση δεν κάλυψε.

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε ακόμη για μια «άτολμη» κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ύφεσης. «Ποιοι θα είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης την επόμενη χρονιά που λογικά δεν θα υπάρχει πανδημία;» αναρωτήθηκε, συνεχίζοντας: «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν αν δεν υπάρξουν τομές στο τραπεζικό σύστημα. Ενας φόβος που εκφράζω ότι θα έχουμε διόγκωση της ανεργίας εκ νέου. Τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ θα αποσυρθούν τον Μάρτιο του 2022» είπε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κρατά μια ιδεοληπτική στάση στα ζητήματα της οικονομίας, αλλά και σε αυτά της κοινωνικής πολιτικής.

«Τη στιγμή που κλείνει ο κύκλος του νεοφιλελευθερισμού στις ΗΠΑ η κυβέρνηση της Ελλάδας έρχεται να εφαρμόσει πολιτικές του χτες», είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας εμμέσως γενναίες αποφάσεις στήριξης του κεφαλαίου.

Ερωτηθείς για το πώς αποτιμά σήμερα πλέον τη Συμφωνία των Πρεσπών, την υπερασπίστηκε με ζήλο, υποστηρίζοντας πως «ήταν επωφελής για τη χώρα και για την περιοχή. Ολος ο πλανήτης ονομάζει τη χώρα Βόρεια Μακεδονία. Η Συμφωνία άλλαξε το παιχνίδι στα Βαλκάνια, σε μια θετική κατεύθυνση. Θα είχαμε πολύ ασταθείς γείτονες αν δεν προχωρούσε».

Σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, κατηγόρησε την κυβέρνηση για απουσία στρατηγικής και ζήτησε η χώρα να αξιοποιήσει τα όποια «παράθυρα» υπάρχουν για διάλογο, στην προοπτική και της Χάγης για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Τέλος, ερωτηθείς για τα τεκταινόμενα στη Γάζα ζήτησε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες κι απ' το Ισραήλ κι απ' τη «Χαμάς», βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι θύτες και θύματα, ενώ κάλεσε τον διεθνή παράγοντα να δράσει!

Ανάκαμψη για το κεφάλαιο με νέα αντιλαϊκά μέτρα

«

Από την πλευρά του ESM λέμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, όχι όμως κάτω από όποιες συνθήκες, αλλά μόνον εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στις κατάλληλες κινήσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλ. Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, έδειξε στη ρότα κλιμάκωσης των αναδιαρθρώσεων, προκειμένου να στηριχτεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως οι τρεις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα αφορούν στα ζητήματα της παραγωγικότητας, στο θέμα της λεγόμενης γήρανσης του πληθυσμού, που βέβαια σχετίζεται με την κλιμάκωση των αντεργατικών ανατροπών στην Ασφάλιση καθώς και την επιστροφή στα πλεονάσματα των κρατικών προϋπολογισμών, που επίσης φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες.

Σε ό,τι αφορά τις «δημογραφικές πιέσεις», τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλα κράτη της ΕΕ, έκανε λόγο για παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, προσθέτοντας ότι πρόκειται για θέμα που εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση, για παράδειγμα μέσω της αύξησης του ποσοστού απασχόλησης των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της παραγωγικότητας, ο Κλ. Ρέγκλινγκ εστίασε στην επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων» μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης. Τέλος, για τη διαμόρφωση των κρατικών προϋπολογισμών τα επόμενα χρόνια, σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρχει έλλειμμα στο 10% του ΑΕΠ, κάνοντας λόγο για επιστροφή σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της παρέμβασής του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σημείωσε ότι στο 3ο τρίμηνο του 2021 θα ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 4 δισ. ευρώ για τη φετινή χρονιά. Ως ατού στην προοπτική της ανάκαμψης, πέρα από τις εκταμιεύσεις της ΕΕ προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, ανέφερε τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, τη μείωση των «κόκκινων» δανείων καθώς και τη μείωση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ