ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάη 2021
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Νέες κυβερνητικές εκπτώσεις για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών

Μειώνονται στο... ένα εβδομαδιαίως τα δωρεάν self tests για τους μαθητές και τους εργαζόμενους των σχολείων, ενώ σχολικές μονάδες κλείνουν η μία μετά την άλλη λόγω κρουσμάτων

Eurokinissi

Με τον αριθμό των τμημάτων σε σχολικές μονάδες όλης της χώρας που κλείνουν λόγω κρουσμάτων να πολλαπλασιάζονται, δείχνοντας στην πράξη την ανάγκη πρόσθετων μέτρων για ανοιχτά σχολεία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι περιορίζει τα self tests για την εκπαιδευτική κοινότητα από δύο εβδομαδιαίως σε ένα!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, από τη Δευτέρα 17/5 θα απαιτείται η διενέργεια self test μία φορά εβδομαδιαίως για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της χώρας. Το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί, θα δηλώνεται το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/ σύμφωνα με τις οδηγίες, και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα φέρουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, που θα επιδεικνύουν στο σχολείο.

Η μείωση των υποχρεωτικών και δωρεάν self tests αποτελεί προκλητική υποχώρηση ακόμα και στο στοιχειώδες μέτρο της αυτοδιάγνωσης, το οποίο κατά τ' άλλα κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας είχαν πλασάρει το προηγούμενο διάστημα ως το «απόλυτο» μέτρο εξασφάλισης της μέγιστης δυνατής προστασίας, μιλώντας για εκατοντάδες δυνητικά κρούσματα που ανιχνεύτηκαν, επικαλούμενοι την εμπειρία άλλων χωρών, και βασικά αξιοποιώντας το ως άλλοθι ώστε να μην πάρει τα αναγκαία μέτρα προστασίας, π.χ. συνεχείς ελέγχους με ευθύνη του ΕΟΔΥ, κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, μέτρα υγιεινής, αραίωση των τμημάτων με προσλήψεις εκπαιδευτικών κ.ο.κ. Τώρα και αυτό το μέτρο των self tests κόβεται, προφανώς γιατί θεωρείται «κόστος».

Η απόφαση που ανακοινώθηκε κάτω από τον τίτλο... «σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα» μαρτυρά για μια ακόμα φορά την έλλειψη σχεδιασμού και αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης, τη στιγμή που η πανδημία εξακολουθεί να βρίσκεται εδώ, όπως δείχνουν και τα κρούσματα ανάμεσα σε μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, διατηρώντας επιτακτική την ανάγκη να παρθούν μέτρα αραίωσης των τάξεων, αυξημένης φροντίδας για καθαριότητα, με αντίστοιχες προσλήψεις, όπως ζητούν από την αρχή της πανδημίας μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, όπου καταγράφονται τα σχολεία που κλείνουν εξολοκλήρου ή τμήματά τους μετά τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, προχτές το απόγευμα καταγράφονταν 54 σχολεία, χτες το πρωί πήγαν στα 72, το μεσημέρι ξεπέρασαν τα 100 και το απόγευμα σκαρφάλωσαν στα 145, σχεδόν τα μισά στην Αττική! Δηλαδή τριπλασιάστηκαν μέσα σε μια μέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχολικό συγκρότημα (συστεγαζόμενο Γυμνάσιο - Λύκειο) της Αθήνας προχτές το απόγευμα καταγράφονταν δύο κλειστά τμήματα στο Λύκειο, ενώ χτες τελικά έκλεισε ολόκληρο το Λύκειο καθώς και δύο τμήματα του Γυμνασίου, παράδειγμα που δείχνει ότι υπάρχει εξάπλωση και μέσα στα σχολεία.

Για την παραπάνω απόφασή του το υπουργείο Παιδείας επικαλείται τάχα τις εισηγήσεις των ειδικών, σύμφωνα με τις οποίες αποφάσισε επίσης την αποστάσεως ή διά ζώσης διεξαγωγή των εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου στα ΑΕΙ, ανάλογα με τη σχετική απόφαση του οικείου Τμήματος/Σχολής και με την προηγούμενη διενέργεια self test φοιτητών και καθηγητών. Επίσης, στην πρακτική άσκηση για τους φοιτητές μεταξύ του τέταρτου και πέμπτου έτους των Πολυτεχνικών Σχολών, με διενέργεια self test μια φορά τη βδομάδα. Τέλος, επανέναρξη των εργαστηριακών μαθημάτων για τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Ι και ΙΙ) στις 24/05/2021, με διενέργεια self test μία φορά την εβδομάδα. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, μάλιστα, δεν διευκρινίζει αν τα self tests θα διατίθενται δωρεάν...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαράδεκτη και επικίνδυνη απόφαση

Σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μειώσει τον αριθμό των δωρεάν self tests για τους μαθητές και τους εργαζόμενους των σχολείων το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του σημειώνει:

«Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ότι από τη Δευτέρα 17 Μάη θα απαιτείται ένα και όχι δύο self test για την είσοδο στα σχολεία, είναι απαράδεκτη. Ηδη σε τέσσερις μέρες λειτουργίας των σχολείων έχουν κλείσει σχεδόν 100 σχολεία και εκατοντάδες τμήματα σε όλη την Ελλάδα. Η κυβέρνηση, που δεν πήρε άλλα ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού και την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων, διαφήμιζε ότι με μόνο όπλο τα δύο self tests τη βδομάδα, τα κρούσματα θα εντοπίζονται. Αποδεικνύεται τελικά ότι και αυτό το όπλο λογαριάζεται ως κόστος και μειώνεται!

Η ευθύνη είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης για ό,τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα!

Να πάρει πίσω την απαράδεκτη και επικίνδυνη απόφαση!».

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διήμερο γνωριμίας και εκδηλώσεων το Σαββατοκύριακο

Η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ διοργανώνει διήμερο γνωριμίας με το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Μάη.

Το Στέκι ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί κάθε μαθητή, φοιτητή, εργαζόμενο, νέο και νέα που ασχολείται ή επιθυμεί να ασχοληθεί με τις τέχνες και τον πολιτισμό, που αναζητά δημιουργικό ελεύθερο χρόνο κόντρα στα πρότυπα φτηνής διασκέδασης που πλασάρει το σύστημα, που αγανακτεί με την εμπορευματοποίηση της Τέχνης, που επιθυμεί η Τέχνη να είναι ελεύθερη και δωρεάν για όλο τον λαό.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του διημέρου έχει ως εξής:

-- To Σάββατο 15 Μάη στις 6.30 μ.μ., εκδήλωση - συζήτηση για μαθητές με θέμα: «Με τη μουσική, τις φωνές μας, το χορό μας δίνουμε τρόπο στην οργή!», με ομιλήτρια την Αναστασία Γεωργιάδου, μέλος του Γραφείου της ΟΠ Κ. Μακεδονίας της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από μαθητές που ασχολούνται με τη μουσική και το χορό, hip - hop battles, τραγούδια.

-- Την Κυριακή 16 Μάη στις 12 το μεσημέρι, εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Η τέχνη στην Παρισινή Κομμούνα». Θα μιλήσει ο Θοδωρής Σταϊκόπουλος, μέλος του ΣΠ Κ. Μακεδονίας της ΚΝΕ και φοιτητής του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης ΠΑΜΑΚ.

-- Την Κυριακή 16 Μάη στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Ελεύθερος χρόνος vs εργάσιμος χρόνος», με ομιλητή τον Γιώργο Καραθάνο, μέλος του ΣΠ Κ. Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Και τις δύο μέρες θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στους χώρους του στεκιού και θα λειτουργεί η δανειστική βιβλιοθήκη, όπου διατίθεται πληθώρα βιβλίων λογοτεχνικών, ιστορικού και πολιτικού περιεχομένου καθώς και βιβλίων σχετικών με την τέχνη, τον πολιτισμό, το έργο πρωτοπόρων κομμουνιστών καλλιτεχνών. Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα δηλώσεων συμμετοχής στα μαθήματα μουσικών οργάνων (κιθάρα ηλεκτρική - κλασική - ακουστική, πιάνο, βιόλα, μπάσο, ακορντεόν), θεωρίας μουσικής, ξένων γλωσσών (ιταλικά, ισπανικά, γερμανικά, γαλλικά, αγγλικά), εικαστικών, σκακιού, χαρακτικής, βιτρό, παιδικών κατασκευών, θεατρικού παιχνιδιού.

Ολο το διήμερο θα προβάλλεται η συναυλία που ετοίμασε το Στέκι με τίτλο «Φοβούνται τα τραγούδια μας» με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών της πόλης.

Οι ώρες λειτουργίας του Στεκιού θα είναι αύριο Σάββατο 17.00 - 22.00 και την Κυριακή 16/5 11.00 - 14.00 και 18.00 - 22.00. Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, όπως υπαγορεύονται από την επιστημονική κοινότητα, κομμουνιστές γιατρούς και υγειονομικούς.

Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας, Βελισσαρίου 5, περιοχή Ευζώνων - Κέντρο Θεσσαλονίκης

Τηλ. επικοινωνίας: 697 574 5212 & 694 835 4787, email:stekiknethess@gmail.com.

Στους 77.415 ο φετινός αριθμός των εισακτέων

Στους 77.415 ανέρχεται ο φετινός αριθμός εισακτέων που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας και κινείται στα ίδια περίπου επίπεδα με τον περσινό (77.970).

Το υπουργείο Παιδείας λέει ότι για τη διαμόρφωση του αριθμού αυτού έλαβε υπόψιν τις εισηγήσεις των ιδρυμάτων και ότι αυξάνει τους εισακτέους σε απομακρυσμένα επαρχιακά ιδρύματα και σε τμήματα που αναμένεται αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους. Κάνει λόγο επίσης για «βελτίωση της αντιστοίχισης εισακτέων και προσωπικού των Τμημάτων», αντί να ενισχύσει το προσωπικό των ιδρυμάτων με προσλήψεις, που είναι απαραίτητες για όλες τις κατηγορίες προσωπικού στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ο συντελεστής που όρισε το κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα, βάσει του οποίου θα προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Στον πίνακα αυτό είναι οφθαλμοφανές ότι τα περισσότερα Τμήματα των κεντρικών ιδρυμάτων, τα λεγόμενα και περιζήτητα, που εμφάνιζαν γενικά υψηλότερες βάσεις, έχουν διαλέξει τον ανώτερο δυνατό συντελεστή (1,20) για να διαμορφώσουν τις υψηλότερες δυνατές βάσεις, ενώ Τμήματα επαρχιακά, Τμήματα που προέρχονται από πρώην ΤΕΙ επέλεξαν μαζικά τον κατώτερο δυνατό συντελεστή (0,80), ελπίζοντας με χαμηλότερες βάσεις να προσελκύσουν φοιτητές και να δεχτούν λιγότερα πλήγματα από το νέο σύστημα εισαγωγής.

Γιατί είναι κοινή ομολογία ότι με την εφαρμογή της ΕΒΕ, από τις 77.415 θέσεις που ανακοινώθηκαν χιλιάδες μπορεί να είναι αυτές που θα μείνουν κενές, όπως έγινε και σε παλαιότερη περίοδο, με την εφαρμογή της «βάσης του 10», ενώ χιλιάδες υποψήφιοι θα μείνουν αδίκως εκτός ανώτατης εκπαίδευσης. Παράλληλα, οι επιλογές των Τμημάτων για τους συντελεστές τους για την ΕΒΕ, επιβεβαιώνουν περίτρανα ότι αυτή οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση των Τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στον ανταγωνισμό τους αντί για τη συνεργασία και την καθολική αναβάθμισή τους.

«Οχι» στην έξωση της Τέχνης από το Λύκειο

Συγκέντρωση εικαστικών και εκπαιδευτικών χτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Ενα μεγάλο «όχι» στην έξωση της Τέχνης από το Λύκειο είπαν ξανά χτες εικαστικοί και εκπαιδευτικοί με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου εκδικαζόταν, μετά από τρεις αναβολές, η προσφυγή του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και της Ενωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων ενάντια στη σχετική κυβερνητική απόφαση που κατάργησε μια σειρά από μαθήματα στο Λύκειο, ανάμεσά τους και αυτό του Σχεδίου, που είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενα.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της ΔΟΕ, της ΟΛΜΕ, πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων, της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Κηδεμόνων Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), των εκπαιδευτικών κοινωνιολόγων και του Σωματείου Εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Τόσο οι συγκεντρωμένοι έξω από το ΣτΕ όσο και οι εκπρόσωποί τους κατά την εκδίκαση της προσφυγής τόνισαν πως το θέμα της διδασκαλίας της Τέχνης στο Λύκειο δεν είναι κλαδικό αλλά αφορά συνολικότερα το δικαίωμα κάθε μαθητή στη διδασκαλία της Τέχνης, απαραίτητου μαθησιακού πεδίου, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει στη ζωή του κάθε παιδί. Γι' αυτό και επισήμαναν την ανάγκη ενίσχυσης των καλλιτεχνικών μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες και τις τάξεις, για όλα τα παιδιά, και με σχετικά εργαστηριακά μαθήματα. «Αγωνιζόμαστε για την Αισθητική Αγωγή και την Καλλιτεχνική Παιδεία γιατί η Τέχνη είναι ανάγκη κάθε μαθητή. Γιατί είμαστε ενάντια στους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΕΤΕ.

Η δικαστική προσφυγή «είναι ένα ακόμα μέσον στα χέρια μας να αγωνιστούμε. Ο αγώνας συνεχίζεται», τόνισε η πρόεδρος του ΕΕΤΕ, Εύα Μελά, μιλώντας στο τέλος της συγκέντρωσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ