ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ» ΚΑΝΝΑΒΗ
Αποποινικοποίηση της χρήσης ζητούν τώρα οι επενδυτές!

Αποκαλυπτική των προθέσεων της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των επενδυτών η συζήτηση

Με την πλήρη σύμπνοια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που ήδη έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν επί της αρχής, συνεχίζεται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για την παραπέρα διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου προκειμένου να προωθηθεί η παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία της κάνναβης στην Ελλάδα, αλλά και η ναρκω-κουλτούρα.

Τίτλος του νομοσχεδίου είναι «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%», το οποίο το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή απαίτησε να αποσυρθεί.

Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση της ΝΔ - που κατά τον υπουργό Αδ. Γεωργιάδη τώρα είδε «το φως το αληθινό» και κατάλαβε το «λάθος» της όταν ως αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε τον σχετικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ - έρχεται να βελτιώσει το θεσμικό πλαίσιο που διαμόρφωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να προσφέρει περισσότερες διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους που θέλουν να επενδύσουν τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους στη χρήση κάνναβης, που έχει εκτιμηθεί ως ιδιαίτερα κερδοφόρο πεδίο και την οποία το νομοσχέδιο ντύνει με ιατρικοφανή μανδύα.

Το καινούργιο που φέρνει το νομοσχέδιο είναι ότι απελευθερώνεται το όριο περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη στα προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγή, καθώς και ότι πλέον ο ΕΟΦ θα μπορεί να εγκρίνει προϊόντα κάνναβης με περιεκτικότητα άνω του 0,2% σε τετραϋδροκανναβινόλη για εξαγωγή ή για εγχώρια ιατρική χρήση. Ετσι, τα προϊόντα που θα εγκρίνει ο ΕΟΦ και θα προορίζονται για εξαγωγή, ανεξάρτητα των θεραπευτικών τους ενδείξεων, ταυτίζονται φάρμακο. Ακόμα, η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκαθαρίζει αυτό που δεν καθοριζόταν με σαφήνεια στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ: Οτι το τελικό προϊόν της «φαρμακευτικής κάνναβης» μπορεί πλέον να είναι και ο «ξηρός ανθός της».

Επιπλέον, η χορήγηση έγκρισης εγκατάστασης επιχείρησης στην Ελλάδα θα γίνεται εντός 30 ημερών το αργότερο, χωρίς κανέναν έλεγχο, κ.ά.

Στην ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων που έγινε την περασμένη Τετάρτη, όπως ήταν αναμενόμενο η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ πήραν τα εύσημα από τους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι όπως έγινε φανερό δεν αρκούνται μόνο στη χρήση της «φαρμακευτικής» ή βιομηχανικής κάνναβης, αλλά απαιτούν ευθέως αποποινικοποίηση.

Για παράδειγμα ο Αντ. Μπόλλας, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Φαρμακευτικής Κάνναβης (εκπροσωπεί 22 ελληνικές και ξένων συμφερόντων εταιρείες), παρατήρησε ότι δεν θα μπορούν ως εταιρείες «να πείσουμε τους ξένους που έχουν ασθενή να πάρουν δικά μας προϊόντα όταν δεν έχουν διατεθεί εδώ» και όταν «Πολιτείες των ΗΠΑ, Καναδάς, Ουρουγουάη και πρόσφατα η Ελβετία έχουν νομιμοποιήσει και την ψυχαγωγική κάνναβη».

Αντίστοιχα, η εταιρεία συμβούλων κάνναβης «HempKanna Consulting», που εκπροσωπήθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής από τον σύμβουλό της Μ. Θεοδωρόπουλο, σε υπόμνημα που κατέθεσε αναφέρει ότι «η αποποινικοποίηση της κατοχής κάνναβης για προσωπική χρήση, όπως έχει γίνει πλέον σε πολλές χώρες του εξωτερικού, θα έλυνε πολλά προβλήματα στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τη φαρμακευτική και τη βιομηχανική χρήση στην Ελλάδα»...

Η κοινή τους στρατηγική επιβεβαιώνεται από κάθε μεριά

Στη συζήτηση επί των άρθρων, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ανέδειξε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κόβουν και ράβουν από κοινού και σε αυτήν την υπόθεση, γιατί έχουν κοινή στρατηγική τη στήριξη των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων στους τομείς που επιλέγουν ως κερδοφόρους.

Ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει επιλεγεί από τα μονοπώλια ως χώρα που μπορεί να γίνει βασικός παραγωγός κάνναβης, λόγω των κλιματολογικών της συνθηκών, του φθηνού εργατικού δυναμικού, αλλά και της γεωγραφικής της θέσης, η οποία βοηθά τόσο στη διαμετακόμιση όσο και στον ανταγωνισμό με την παράνομη καλλιέργεια, που για την Ευρώπη συγκεντρώνεται στα Βαλκάνια».

«Οτιδήποτε θα εξάγεται, για χάρη των κερδών των επενδυτών, θα βαφτίζεται φάρμακο», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι πουθενά στο νομοσχέδιο δεν γίνεται λόγος για την παρακολούθηση αντενδείξεων, για τη φαρμακοεπαγρύπνηση.

«Είναι πραγματικά αίσχος», τόνισε, να διευκολύνονται με τέτοιον τρόπο οι επιχειρηματίες, ενώ όταν πρόκειται για ανάγκες του λαού, όπως προσλήψεις στη δημόσια Υγεία εν μέσω πανδημίας, να επικαλούνται νομικά κωλύματα.

Ανέδειξε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να αξιοποιηθεί για συνολική αποποινικοποίηση της κάνναβης στο μέλλον, ενώ απαντώντας στην προβοκατόρικη ρητορική ενάντια στο ΚΚΕ, ότι έχει «φοβικό σύνδρομο», έκανε σαφές ότι το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη και κρυστάλλινη θέση όσον αφορά τη φυτική κάνναβη, τις δραστικές ουσίες και πώς αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αν απομονωθούν. Επεσήμανε ακόμα την ανάγκη ο έλεγχος της χρήσης τέτοιων φαρμάκων να γίνεται από το κράτος, όπως και η παρακολούθηση των ασθενών που τα λαμβάνουν.

Ανέφερε, τέλος, το ανυπολόγιστο κοινωνικό κόστος που καταγράφεται σε χώρες της ΕΕ από αυτήν την πολιτική, όπου σχεδόν οι μισοί από τους 16χρονους μαθητές κάνουν χρήση της κάνναβης στις χώρες όπου είναι νόμιμη ή συνταγογραφείται, ενώ στη χώρα μας οι μισοί 16χρονοι θεωρούν τη χρήση της ακίνδυνη.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Καμία επιχειρηματική οικονομική εκμετάλλευση της Γυάρου!

Να σταματήσει η κυβέρνηση εδώ και τώρα τις ενέργειες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον ιστορικό τόπο της Γυάρου, απαιτεί η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της εκφράζει την αγανάκτησή της για την «προσπάθεια μεγάλων οικονομικών συμφερόντων "να πατήσουν πόδι" στη Γυάρο για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, παρόλο που το νησί έχει χαρακτηρισθεί Ιστορικός Τόπος και τα κτίριά της διατηρητέα».

Σημειώνει: «Ετσι, συγκεκριμένος επιχειρηματικός όμιλος επικαλούμενος τις δυο άδειες παραγωγής Ενέργειας που έχει εξασφαλίσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ζητά να εγκαταστήσει ανεμομετρητικό ιστό ύψους 80 μέτρων στη Γυάρο, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες. Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας έρχεται σε αντίθεση με την κυβερνητική απόφαση που χαρακτήρισε ως χώρο ιστορικής μνήμης το σύνολο του νησιού και απαγόρευε την οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα σε αυτό».

Και συνεχίζει: «Η Γυάρος έχει χαρακτηριστεί Ιστορικός Τόπος "που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία... διότι αποτελεί σημαντικό χώρο ιστορικής μνήμης που έχει αναπόσπαστα συνδεθεί με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Αποτελεί ζωντανή μαρτυρία των αγώνων του ελληνικού λαού για ελευθερία και δημοκρατία, σύμβολο καταδίκης των βασανιστηρίων και του περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών", σύμφωνα με υπουργικές αποφάσεις του 2001 (ΦΕΚ 772/19-9-2001, Τεύχος Δ' και ΦΕΚ 1680/17-12-2001, Τεύχος Β').

Ως γνωστόν η Γυάρος - που ονομάστηκε από τους κρατούμενους αγωνιστές "Θανατονήσι" για τους άθλιους όρους κράτησης, των ανείπωτων βασανιστηρίων και των θανάτων κρατούμενων αγωνιστών - χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας, φυλάκισης και κράτησης δεκάδων χιλιάδων αγωνιστών στα 1947 - 1952, που πάλεψαν για την απελευθέρωση της χώρας από τη ναζιστική Κατοχή και 1954 - 1961 και αγωνιστών που εναντιώθηκαν και πάλεψαν ενάντια στη Χούντα, στα 1968/69 και 1973/74.

Ωστόσο, παρά τον χαρακτηρισμό ως ιστορικού τόπου του νησιού, όλες οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για την προστασία και ανάδειξη του νησιού της Γυάρου ως τόπου ιστορικής μνήμης, αλλά το εγκατέλειψαν στην τύχη του, με αποτέλεσμα και τα όποια κτίσματα - κεντρικές φυλακές και άλλοι ιστορικοί χώροι, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέοι, να ρημάζονται και να καταστρέφονται, και επίσης δεν προχώρησαν στις αναγκαίες για την πρόσβαση στο νησί υποδομές.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, προετοιμάζοντας το έδαφος για εκμετάλλευση του νησιού, επεδίωξαν τον αποχαρακτηρισμό του μισού νησιού, όταν σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις για τον χαρακτηρισμό του ως ιστορικού τόπου η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή τόνιζε ότι στο νησί "δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε επιχειρηματική - οικονομική εκμετάλλευση, να αποφεύγεται κάθε εξωραϊσμός του χώρου και να διατηρείται μόνον η τοπική πανίδα και χλωρίδα και αγριότητα του τοπίου"».

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας καταγγέλλει τις μέχρι τώρα κυβερνητικές ενέργειες και μεθοδεύσεις που υπηρετούν τα σχέδια αυτά αλλοίωσης των ιστορικών τόπων και μνημείων, που, εκτός των άλλων, στοχεύουν και στην άμβλυνση της ιστορικής μνήμης, για να μην μαθαίνουν οι νεότερες γενιές για τα εγκλήματα του φασισμού και της αστικής τάξης σε βάρος των αγωνιστών πατριωτών και του λαού μας και καλεί την κυβέρνηση να μην επιτρέψει να υλοποιηθεί η σχετική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που δίνει άδεια σε ιδιωτικό μονοπωλιακό όμιλο να ξεκινήσει τις ενέργειες για να προχωρήσει στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις προβλέψεις των σχετικών αποφάσεων ανακήρυξης σε ιστορικό τόπο και την ανάγκη προστασίας του νησιού της Γυάρου.

Αντίθετα, την καλεί να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για την ανάδειξη του ιστορικού τόπου και την αναστήλωση και τη συντήρηση των όποιων εγκαταστάσεων και μνημειακών χώρων, ώστε να γίνει επισκέψιμο το νησί και να μπορούν ο λαός και η νεολαία μας να το επισκέπτονται και να μαθαίνουν την αληθινή Ιστορία του τόπου μας, την Ιστορία που έγραψε ο λαός μας με τους αγώνες του.

Ανοιχτές συσκέψεις - συζητήσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

«

Με το ΚΚΕ πάντα μπροστά, για να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση για τις ανάγκες, το δίκιο μας».

Με αυτό το περιεχόμενο συνεχίζονται οι ανοιχτές συσκέψεις - συζητήσεις της ΚΟ Αττικής του Κόμματος.

Για τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται οι παρακάτω:

Σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στον Πειραιά, στο Πάρκο Δηλαβέρη (Θηβών), με ομιλήτρια την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή.

Το Σάββατο 15/5, στις 7 μ.μ., στον Αγιο Δημήτριο, στην πλατεία Αρη Βελουχιώτη, με ομιλητή τον Γιώργο Τάτση, μέλος της ΕΠ Αττικής.

Το Σάββατο 15/5, στις 7 μ.μ., στο Παλαιό Φάληρο, στην πλατεία Ντάβαρη, με ομιλητή τον Κώστα Ρήγα, μέλος της ΕΠ Αττικής.

Την Τετάρτη 19/5, στις 7 μ.μ., στο Περιστέρι, στην Κηπούπολη, στην πλατεία Αη Γιώργη, με ομιλητή τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος της ΕΠ Αττικής.

  • Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Μικράς Ασίας στα Κουφάλια. Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
ΤΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συλλυπητήρια για το θάνατο του Μιχάλη Τριανταφυλλίδη

Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά και ειλικρινή συλλυπητήριά της στην οικογένεια του Μιχάλη Τριανταφυλλίδη, ο οποίος ήταν δίπλα στο ΚΚΕ από μικρή ηλικία, συνδικαλιστής με τις ταξικές δυνάμεις για πολλά χρόνια στην Εθνική Τράπεζα και στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ