ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βάζει «πλάτη» στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό από Βαλκάνια έως Μαύρη Θάλασσα

Eurokinissi

Με τη ΝΔ να δίνει πλέον όρκους πίστης στη ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χτες το απόγευμα στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας, Z. Ζάεφ.

Επισήμως έκαναν «αποτίμηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων που υφίστανται για συνεργασία, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και της Ενέργειας». Παραπέρα, «επιβεβαιώθηκε η ελληνική στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας (...) με την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως μέρος της ενταξιακής διαδικασίας». Αλλο ένα μέτωπο όπου βάζει πλάτη η Αθήνα, υπηρετώντας τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό για ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων. Αλλωστε και στο μεταξύ τους διάλογο, ο Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του υποστηρίζει την «ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας», «στο πλαίσιο της σταθερής και ενεργού στήριξής μας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», απέναντι στην επιρροή και τα σχέδια Κίνας και Ρωσίας.

Ο Ζάεφ υπερθεμάτισε για το ότι «δεν υπάρχει καμία εναλλακτική για τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, πέρα από ένα μέλλον στην ΕΕ». Αναφέρθηκε και στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ - προϋπόθεση για την οποία ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών - εκφράζοντας επίσης τη ...χαρά του που η ελληνική Πολεμική Αεροπορία στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό έχει αναλάβει τις πτήσεις εναέριας αστυνόμευσης στη χώρα του, λόγω ένδειας δικών της μέσων.

Για τις διμερείς μπίζνες ενημέρωσε ότι είναι «στο τελικό στάδιο των επαφών με τα "Ελληνικά Πετρέλαια" για τη λειτουργία του αγωγού πετρελαίου» από τα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης μέχρι τα Σκόπια. Διευκρίνισε ότι «η ιδέα είναι μέχρι το τέλος Μαΐου να έχουμε μια τελική συμφωνία μαζί τους και να ξεκινήσει η λειτουργία αυτού του σημαντικού αγωγού. Θα δοθεί η ευκαιρία στα "Ελληνικά Πετρέλαια" να διοχετεύσουν επίσης πετρέλαιο στη Σερβία, στο Κόσοβο και στην ευρύτερη περιοχή». Πρόσθεσε ότι «πιθανότατα θα υπογραφεί μνημόνιο με τον Ομιλο Κοπελούζου» και η Βόρεια Μακεδονία «θα επενδύσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε ενεργειακά project στην Αλεξανδρούπολη», οπότε «θα μας αναλογεί το 10% του τερματικού σταθμού αερίου και το 25% της μονάδας παραγωγής. Αυτό το 25% αντιστοιχεί στο 1/4 της συνολικής μας παραγωγής Ενέργειας, κάτι πολύ σημαντικό για εμάς».

Διαβεβαίωσε ότι «θα κλείσουμε κι εμείς τις μονάδες παραγωγής Ενέργειας με καύση άνθρακα το συντομότερο δυνατό», εξ ου και είναι «στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων με τον Ομιλο Μυτιληναίος για τη μονάδα παραγωγής που χρησιμοποιεί αέριο στα Σκόπια». «Η ΔΕΗ», συμπλήρωσε, «είναι ένας από τους βασικούς συμμετέχοντες σε αυτό το μεγάλο έργο, ύψους 700 εκατ. ευρώ, ένα έργο υδροηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το ενεργειακό μείγμα της ευρύτερης περιοχής».

Κατέληξε ότι «μια ακόμη μεγάλη επιχείρηση θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου VIII, ενός ευρωπαϊκού άξονα που θα ενώνει Ιταλία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Τουρκία. Αυτό είναι θετικό για την επιχειρηματικότητα στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε.

Σημειωτέον, η βασική εκκρεμότητα που υπάρχει πλέον στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι η κύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο τριών μνημονίων συνεργασίας που απορρέουν από τη Συμφωνία. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, δήλωσε χτες σχετικά ότι θα έρθουν για κύρωση στη Βουλή με βάση τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό.

Προηγουμένως ο Ζάεφ μετείχε στο «Φόρουμ των Δελφών», όπου, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ στην υλοποίηση της Συμφωνίας που άνοιξε το δρόμο για ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, είπε ότι «η ατμόσφαιρα και οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν πριν από 3 χρόνια» με τη χώρα μας τον ώθησαν να «προχωρήσει τις σχέσεις των δύο χωρών ένα βήμα παραπέρα» και να ολοκληρώσει τις συνομιλίες με την τότε κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι έχει «πολύ καλές σχέσεις» τόσο με τον Κυρ. Μητσοτάκη όσο και με τον Αλ. Τσίπρα, με τον οποίο άλλωστε επίσης συναντήθηκε χτες, ενώ και εκείνος από το «Φόρουμ των Δελφών» σημείωσε πως «άλλαξε το παιχνίδι στα Βαλκάνια».

Με την πρωθυπουργό της Σερβίας

Ο Μητσοτάκης είχε πριν συνάντηση με την πρωθυπουργό της Σερβίας, Αννα Μπρνάμπιτς (μετείχε επίσης στο «Φόρουμ των Δελφών», όπως και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τα Βαλκάνια). Επισήμως, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και «οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών, ιδίως στην οικονομία, με έμφαση στην Ενέργεια και στη διασυνδεσιμότητα, καθώς και στην ενίσχυση της προσπάθειας της Σερβίας για ένταξη στην ΕΕ». Εστίασαν και στις τουριστικές ροές μεταξύ των δύο χωρών, με βάση την πορεία και των εμβολιασμών, όπου σημειωτέον η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει όλα τα εμβόλια που γίνονται στη Σερβία, και αυτά από Ρωσία και Κίνα, ενώ την ίδια ώρα αρνείται να προμηθευτεί όλα τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα διεθνώς για τον ελληνικό λαό.

Σημειωτέον, η Μπρνάμπιτς επέμεινε να προχωρήσουν «κοινές επενδύσεις σε υποδομές, καθώς και στον τομέα της Ενέργειας». Τόνισε δε τη βούληση της σερβικής πλευράς «να προωθήσουμε τη σιδηροδρομική σύνδεση από το λιμάνι του Πειραιά στη Βουδαπέστη». Εστίασε και στη «διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού αερίου. Πιθανότατα τον Οκτώβριο ξεκινά ο αγωγός αερίου για Βουλγαρία και μετά ελπίζουμε σε σύνδεσή του με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης», είπε.

Αργότερα, ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον προεδρεύοντα του Συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, M. Ντόντικ.

Ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων

Αντίστοιχες συναντήσεις είχε και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, με τον Μ. Ντόντικ, αλλά και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Βόρειας Μακεδονίας, N. Ντιμιτρόφ. Επισήμως συζήτησαν τη διμερή και περιφερειακή συνεργασία, καθώς και για τις ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις.

Εξάλλου αργότερα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ συνδιοργάνωσε με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Μπ. Αουρέσκου, τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ με θέμα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, με τη συμμετοχή επίσης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου, O. Βάρχελι, καθώς και του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, M. Λάισακ.

Ο Ντιμιτρόφ μετείχε πριν, μαζί με τον Μιλ. Βαρβιτσιώτη, σε ενότητα του «Φόρουμ των Δελφών», όπου ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η ΕΕ «θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στα Δυτικά Βαλκάνια και η ενταξιακή πορεία Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας θα πρέπει να επισπευσθεί άμεσα χωρίς να διαχωριστούν οι δύο υποψηφιότητες». Χαρακτήρισε «καταστροφική» για το «περιβάλλον ασφάλειας» στην περιοχή μια ενδεχόμενη αποσύνδεση των δύο υποψηφιοτήτων, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί κάτι τέτοιο». Επέμεινε, εξάλλου, ότι «η νέα απλοποιημένη ενταξιακή διαδικασία για όλα τα Δυτικά Βαλκάνια - συμπεριλαμβανομένων Σερβίας και Μαυροβουνίου - θα πρέπει να επισπευσθεί». «Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα», είπε από την πλευρά του ο Ντιμιτρόφ, καλώντας κι αυτός την ΕΕ να «τρέξει» τις διαδικασίες.

Και βρωμοδουλειές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε Λευκορωσία - Ουκρανία

Δεν περνά απαρατήρητο ότι κατόπιν πρόσκλησης Δένδια βρέθηκε χτες στην Αθήνα (είχε προηγηθεί τηλεφωνική τους επικοινωνία στις 22 Απρίλη) η παρουσιαζόμενη ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία (άλλη μια χώρα που επιδιώκουν «παρέμβαση» οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ). Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια ήρθε για συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέλη της κυβέρνησης, της Βουλής και τον δήμαρχο Αθηναίων, όπως και τη συμμετοχή της στο «Φόρουμ των Δελφών» για να «συζητήσει» την «υποστήριξη της Ευρώπης στους Λευκορώσους και το όραμα για μια νέα, δημοκρατική Λευκορωσία».

Η Τιχανόφσκαγια δεν παρέλειψε, βέβαια, να συναντήσει τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, ο οποίος έσπευσε να υπογραμμίσει «την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον λαό της Λευκορωσίας και το κράτος δικαίου» βάζοντας και αυτός στόχο «μια νέα, δημοκρατική Λευκορωσία».

Η Λευκορωσίδα, μετά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, γνωστοποίησε ότι συζήτησαν «την υποστήριξη της Ελλάδας για τους καταπιεσμένους Λευκορώσους και την αλληλεγγύη με τον λαό μας στη διεθνή σκηνή». Εξέφρασε, επίσης, την ευαρέσκειά της για το γεγονός ότι η πρέσβειρα της Ελλάδας δεν επέδωσε χτες τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο.

Από το περιβάλλον της Τιχανόφσκαγια διαχεόταν αργότερα ότι οι πρέσβεις Γαλλίας, Ελλάδας και Λουξεμβούργου δεν εμφανίστηκαν για να επιδώσουν τα διαπιστευτήριά τους, «ακολουθώντας την πολιτική της ΕΕ για μη αναγνώριση της νομιμότητάς του». Επισήμως, βέβαια, η Ελλάδα διατηρεί στο Μινσκ μόνο άμισθο προξενείο, αρμόδια για τη Λευκορωσία είναι η πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα, και η πρέσβειρα στη Ρωσική Ομοσπονδία, Αικατερίνη Νασίκα, με «παράλληλη διαπίστευση».

Τέλος, η νέα πρέσβειρα της Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον, Οξάνα Μαρκάροβα, έσπευσε, αργά προχτές ώρα Ελλάδας, στη διπλωματική αντιπροσωπεία της ΕΕ στην αμερικανική πρωτεύουσα, για συνάντηση με τον πρέσβη της ΕΕ στις ΗΠΑ, Στ. Λαμπρινίδη (υπουργός Εξωτερικών επί Γ. Παπανδρέου). «Αισθάνομαι σαν στο δεύτερο σπίτι μου», δήλωσε κατόπιν η Μαρκάροβα...

Αλλη μια πρόβα πολέμου με συμμετοχή της Ελλάδας

Ξεκίνησε χτες η «Astral Knight 21», άλλη μια αμερικανοΝΑΤΟική πρόβα πολέμου, ως διακλαδική, πολυεθνική άσκηση στην οποία συμμετέχουν αεροπορικές, χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, «συνεργαζόμενες» με δυνάμεις από Αλβανία, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία και Σλοβενία. Βασικός σκοπός είναι το τεστάρισμα των δυνατοτήτων στην αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα για προστασία κρίσιμων υποδομών. Η Ελλάδα συμμετέχει με μαχητικά αεροσκάφη και ιπτάμενα ραντάρ.

Θυμίζουμε, ήδη από την προηγούμενη Τετάρτη 12 μαχητικά «F-15» της USAFE προσγειώθηκαν στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι Αμερικανοί (περισσότεροι από 200 ιπτάμενοι, τεχνικοί και βοηθητικό προσωπικό υποστήριξης) θα παραμείνουν στην Ελλάδα για πάνω από δυο βδομάδες και θα λάβουν μέρος σε σειρά από εκπαιδευτικά σενάρια, εντασσόμενα τόσο στην «Astral Knight 21» όσο και στη διμερή συνεκπαίδευση «Early Bird», που διεξάγεται έως την Παρασκευή 21 Μάη.

Στο μεταξύ, η αμερικανική 21η Διοίκηση Υποστήριξης Θεάτρου Επιχειρήσεων (21st Theater Sustainment Command), κάνοντας έναν απολογισμό της πρόσφατης διεκπεραίωσης πάνω από 300 τεμαχίων οπλισμού (ελικόπτερα, τροχοφόρα οχήματα και τρέιλερ) με το θηριώδες πλοίο «Liberty Promise», που έπιασε στις 5 Μάη Αλεξανδρούπολη, φέροντας ξανά δυνάμεις για την αλυσίδα ασκήσεων «Defender Europe 21», στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, τονίζει σχετικά:

«Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει γίνει όλο και πιο σημαντικό για τον Στρατό Ξηράς των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Το λιμάνι βρίσκεται στη στρατηγικά σημαντική περιοχή της Νότιας Ευρώπης και είναι ένα παράδειγμα του πώς ο αριθμός και το εύρος των λιμένων που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Στρατός των ΗΠΑ έχει επεκταθεί σε όλο το θέατρο επιχειρήσεων». Η Διοίκηση θυμίζει εξάλλου ότι «εκτός από τις τρέχουσες επιχειρήσεις της "Defender Europe 21", το λιμάνι έχει επίσης υποστηρίξει τις αναπτύξεις δυνάμεων της "Atlantic Resolve"», η επιχείρηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών που από τα γεγονότα της Κριμαίας το 2014 και μετά φέρνει σταθερά κάθε χρόνο πρόσθετες δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ