ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Κλιμακώνεται διαρκώς η τουρκική επιθετικότητα

Η Αγκυρα επιμένει στην αποστρατιωτικοποίηση του ανατολικού Αιγαίου, «σπρώχνει» δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή και προχωρά σε νέες ασκήσεις μεγάλης κλίμακας

Το τουρκικό γεωτρύπανο που παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ
Το τουρκικό γεωτρύπανο που παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ
Μέρος ενός σκληρού γεωπολιτικού «πόκερ» που διευρύνεται σε όλη την περιφέρεια Μέσης Ανατολής - Βόρειας Αφρικής - Νοτιοανατολικής Μεσογείου αποτελεί η τουρκική επιθετικότητα, που οξύνεται αμείωτα. Με φόντο την κλιμάκωση σύνθετων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και παζαριών με δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ αλλά και η Ρωσία, η Τουρκία κλιμακώνει τις αμφισβητήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, ξεκαθαρίζοντας την ίδια στιγμή πως ζητούμενο είναι να εισακουστούν και οι δικές της αξιώσεις στην ενεργειακή και γενικότερη μοιρασιά που εξετάζεται.

Ετσι, μετά την αποστολή του γεωτρύπανου «Φατίχ» στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου έχει εξαγγείλει πως ξεκινά γεωτρήσεις από μέρα σε μέρα, η Αγκυρα έθεσε πάλι ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης του βόρειου Αιγαίου. Σε σχετική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, μάλιστα, κατηγορεί την Ελλάδα ότι εκμεταλλεύεται διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ και παραβιάζει συμφωνίες που - σύμφωνα με την Αγκυρα - προβλέπουν την «αποστρατιωτικοποίηση του ανατολικού Αιγαίου». Πάντως, αναδεικνύοντας και το ρόλο του ΝΑΤΟ, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι όταν «ξεκίνησε η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο» (βλέπε συμφωνία για Μεταναστευτικό) «όλοι οι σύμμαχοι, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, συμφώνησαν ότι η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα διεξαγόταν με τρόπο που δεν θα προκαταλαμβάνει τις εθνικές πολιτικές (σ.σ. αξιώσεις) των μελών του ΝΑΤΟ».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται στις 25 Μάη η άσκηση «Θαλασσόλυκος 2019», την οποία για πρώτη φορά η διοίκηση κέντρου του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού διεξάγει ταυτόχρονα σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, περιλαμβάνει «πιο προηγμένα σενάρια κρίσης - εντάσεων και εμπόλεμης περιόδου» και γίνεται με τη συμμετοχή 131 σκαφών, 57 αεροσκαφών και 33 ελικοπτέρων.

Ζητούμενο μια «κατάσταση "win - win"»

Στο μεταξύ, διαμηνύοντας ότι ζητούμενο του τουρκικού κεφαλαίου είναι να μην αποκλειστεί από κολιγιές που προχωρούν, ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι «αυτοί που προσπαθούν να δοκιμάσουν την Τουρκία έχοντας πίσω τους κάποιες χώρες ή εταιρείες, ας γνωρίζουν ότι είναι σε λάθος δρόμο (...) Ας κοιτάξουν την Ιστορία εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο μεγάλος και ιερός λαός θα φοβηθεί ή θα λυγίσει μπροστά σε μια δυο απειλές».

Ενδιαφέρον είχε και η συνέντευξη που έδωσε στο «CNN Turk» ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.«Η Μεσόγειος δεν είναι "λίμνη του πατέρα" κανενός. Εχουμε χωρικά ύδατα εκεί. Εχει και η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου (σ.σ. το ψευδοκράτος) χωρικά ύδατα, υπάρχει ένα κράτος εκεί (...) Ο "Πορθητής" μας έχει κινητοποιηθεί, αυτές τις μέρες θα κινητοποιηθεί και το γεωτρύπανό μας "Γιαβούζ"». Ωστόσο, την ίδια στιγμή πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό να κερδηθεί η φιλία της Τουρκίας», ενώ σε ερώτηση για το αν η Τουρκία θα έρθει σε επαφή με Ισραήλ και Αίγυπτο για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, απάντησε: «Σήμερα στη διαδικασία της Μέσης Ανατολής εμείς έχουμε πει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην βρισκόμαστε σε μια κατάσταση "win-win" (σ.σ. αμοιβαίου οφέλους) με όλους τους ενδιαφερόμενους (...) Καμιά ενεργειακή επένδυση στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία δεν είναι λειτουργική».

Από την άλλη, δεν λείπουν και οι προειδοποιήσεις σε έντονο ύφος. Ετσι, ο πρέσβης και γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτσιγιές, αμφισβήτησε το ρόλο των νησιών στον καθορισμό ΑΟΖ, δηλώνοντας ότι «νησιά μπορεί να λάβουν μηδενική ή μειωμένη ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα εάν η παρουσία τους στρεβλώνει την ισότιμη οροθεσία» αλλά και ότι «τα τελικά θαλάσσια όρι» μεταξύ χωρών «μπορούν να καθοριστούν μόνο μέσω συμφωνιών - όχι παραβιάζοντας τα πιθανά όρια τρίτων μερών - ή δικαστικών αποφάσεων».

Τέλος, ξεχώρισε και η παρέμβαση του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ. Αφού επανέλαβε ότι «η ελληνοκυπριακή και ελληνική πλευρά δεν είναι δυνατόν να έχουν αποτέλεσμα με τετελεσμένα εναντίον της Τουρκίας και υπογράφοντας συμφωνίες με χώρες που έχουν προβλήματα με την Τουρκία», είπε ότι «είναι καλό» για την κυβέρνηση της Κύπρου «να θυμάται το 1974», δηλαδή την τουρκική εισβολή στο νησί.

Προχωρούν νέες επενδυτικές συμφωνίες

Το δικό τους στίγμα για την «αξία» της γειτονιάς μας δίνουν και οι νέες επενδυτικές συμφωνίες που «εγκαθιστούν» ακόμα πιο αποφασιστικά σ' αυτήν ενεργειακούς κολοσσούς. Τέτοια είναι αυτή που σύμφωνα με δεκάδες δημοσιεύματα θα φέρει τη γαλλική «Total» και στο «οικόπεδο» 7 της κυπριακής ΑΟΖ, σε κοινοπραξία με την ιταλική «Εni». Μάλιστα, οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι η «Total» θα εμπλακεί και στην αξιοποίηση και άλλων κυπριακών «οικοπέδων».

Αλλωστε, τις εξελίξεις παρακολουθούν στενά πολλά ιμπεριαλιστικά κέντρα, μελετώντας τις επόμενες κινήσεις τους.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Μαρία Αντενμπαρ, δήλωσε σχετικά με ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ ότι «αυτήν τη στιγμή επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο να μην υπάρξει κλιμάκωση και να βρεθεί μια καλή και σωστή λύση», ενώ ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, δήλωσε ότι στην πρόσφατη Σύνοδο της ΕΕ δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Τέλος, ο πρέσβης της Κίνας στη Λευκωσία, Χουάνγκ Σινγκιάν, δήλωσε ότι το Πεκίνο «καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ασκήσουν αυτοσυγκράτηση και να τερματίσουν όλες τις ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η Κύπρος και η Τουρκία θα αντιμετωπίσουν τις διαφορές μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων και θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό».

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Νέα ένταση με καταγγελίες για «σαμποτάζ» σε πετρελαιοφόρα
  • Πιέσεις για έρευνες και «ανησυχίες» για την «ασφαλή ναυτιλία και ναυσιπλοΐα» σε περιοχή νευραλγική για τη διεθνή παραγωγή και μεταφορά Ενέργειας
  • Αυξημένη στρατιωτική κινητικότητα από τις ΗΠΑ

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι καταγγελίες Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και Σαουδικής Αραβίας περί περίεργων «ενεργειών» αναίμακτου «σαμποτάζ» σε τέσσερα πετρελαιοφόρα, το πρωί της περασμένης Κυριακής, κοντά στο λιμάνι Φουτζάιρα και σε απόσταση περίπου 70 ναυτικών μιλίων από τα στρατηγικά Στενά του Χορμούζ, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, αυξάνουν σημαντικά την ένταση στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, από όπου περνά πάνω από το ένα πέμπτο της διεθνούς μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι εξελίξεις αυτές, οι πιέσεις, οι κυρώσεις και η όλο και μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, συνδέονται άμεσα με τους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς σε όλη την ευρεία Μέση Ανατολή, που ξεκινά από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική και φτάνει έως τη Συρία και το Ιράν.

Στην περιοχή του Περσικού κατευθύνονται τις τελευταίες λίγες μέρες το αεροπλανοφόρο «Λίνκολν», τα συνοδευτικά αντιτορπιλικά «USS Bainbridge», «USS Mason» και «USS Nitze» και το σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων «Arlington», ενώ δόθηκε εντολή για την αποστολή περισσότερων βομβαρδιστικών «B-52» στη βάση Ουντέιντ του Κατάρ και για την επαναφορά ορισμένων από τις αντιπυραυλικές συστοιχίες «Patriot» που είχαν αποσυρθεί τον περασμένο Σεπτέμβρη από Ιορδανία, Κουβέιτ και Μπαχρέιν, στο πλαίσιο «αναδιάταξης» των αμερικανικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.

Ερωτήματα για τις δολιοφθορές

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ αναφέρθηκε σε «εγκληματική ενέργεια» κατά τεσσάρων δεξαμενόπλοιων - δύο από τη Σαουδική Αραβία, ενός από τα ΗΑΕ και άλλου ενός από τη Νορβηγία. Επίσης γίνεται λόγος για «τουλάχιστον δύο πλοία με οπές στις πλευρές τους εξαιτίας επίδρασης όπλου». Σε κάθε περίπτωση, το περίεργο αυτό περιστατικό καταδίκασαν αξιωματούχοι περιφερειακών οργανισμών και χωρών της περιοχής, μεταξύ των οποίων και το Ιράν, που το αντιμετώπισε ως πιθανό μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου προβοκάτσιας σε βάρος του, με δεδομένες τις ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ, του Ισραήλ και άλλων γεωπολιτικών αντιπάλων του.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε έντονα «τη δολιοφθορά» σε δεξαμενόπλοια, τονίζοντας πως τέτοιες «εγκληματικές ενέργειες συνιστούν σοβαρή παραβίαση της ελεύθερης και ασφαλούς ναυσιπλοΐας και ναυτιλίας, ενώ μπορεί να αυξήσουν το επίπεδο κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή».

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου καταδίκασε τις «επιχειρήσεις δολιοφθοράς», διαβλέποντας πως «θα κλιμακώσουν τις εντάσεις και τη σύγκρουση στην περιοχή και θα θέσουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα των λαών της».

Στη Σαουδική Αραβία, το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις «ενέργειες δολιοφθοράς» στα τέσσερα δεξαμενόπλοια, ενώ ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Χάλιντ Αλ Φάλιχ, χαρακτήρισε το συμβάν «απειλή για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και τον ασφαλή πετρελαϊκό ανεφοδιασμό των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο».

Στην Τεχεράνη, ο Αμπάς Μουσαβί, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, απαίτησε έρευνες ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση με τα τάνκερ, τονίζοντας ότι είναι μεγάλης σημασίας η ασφαλής ναυτιλία και ναυσιπλοΐα. Επέστησε επίσης την προσοχή «σε συνωμοσίες τις οποίες ενορχηστρώνουν καλοθελητές και ξένοι τυχοδιώκτες, για να υπονομεύσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Μεγαλύτερη αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η δήλωση του Αμιραλί Χατζιζαντέχ, διοικητή των «Φρουρών της Επανάστασης»: «Ενα αεροπλανοφόρο που διαθέτει τουλάχιστον 40 - 50 αεροπλάνα και 6.000 άνδρες αποτελούσε σοβαρή απειλή για εμάς στο παρελθόν, όμως τώρα είναι στόχος και οι απειλές έχουν μετατραπεί σε ευκαιρίες... Αν οι Αμερικανοί κάνουν κάποια κίνηση, θα τους χτυπήσουμε στο κεφάλι».

Ο δε υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σε ανάρτησή του στο «Twitter» τόνισε ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Μπόλτον, σχεδίαζε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και μια πιο επιθετική στάση απέναντι στην Τεχεράνη, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του. Θύμισε έτσι άρθρο του Μπόλτον το 2017 στο περιοδικό «National Review», με τίτλο «Πώς να αποχωρήσουμε από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν».

Από τη μεριά του, ο Ισραηλινός υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο «ιρανικών επιθέσεων στο Ισραήλ αν κλιμακωθεί η σύγκρουση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν».

Τι είπαν σε Κάιρο, Βαγδάτη και Παρίσι

Στο Κάιρο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου καταδίκασε «όλες τις ενέργειες που βλάπτουν την εθνική ασφάλεια των ΗΑΕ», εκφράζοντας την «αλληλεγγύη της κυβέρνησης και του λαού της Αιγύπτου για την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων που μπορεί να αντιμετωπίσουν».

Στη Βαγδάτη, η αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ εξέδωσε αποτρεπτική ταξιδιωτική οδηγία για όσους Αμερικανούς βρίσκονται στη χώρα, συνιστώντας επαγρύπνηση και προσοχή.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, πριν μεταβεί στο Βέλγιο για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, μιλώντας στην εφημερίδα «Λε Παριζιέν», χωρίς περιστροφές χαρακτήρισε «ντροπή» το γεγονός πως οι ΗΠΑ δεν τιμούν και δεν σέβονται τις υπογραφές τους σε διεθνείς συμφωνίες, όπως αυτή του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Επίσης, ο Βρετανός ομόλογός του, Τζέρεμι Χαντ, διέβλεψε τον κίνδυνο, λόγω αυξημένης έντασης, να γίνει «από ατύχημα» σύρραξη...

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Στο τραπέζι όλα τα πεδία ανταγωνισμού και επεμβάσεων

Από τη χτεσινή πρώτη μέρα του συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Copyright 2019 The Associated

Από τη χτεσινή πρώτη μέρα του συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ
Ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες το λεγόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ - FAC) της ΕΕ, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και μια πλήρη ατζέντα, που περιλαμβάνει όλα τα πεδία ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και επεμβάσεων όπου πρωτοστατεί η λυκοσυμμαχία. Τα θέματα αφορούσαν την κατάσταση στην Λιβύη, το συμβούλιο των χωρών του Σαχέλ (Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Μαυριτανία, Νίγηρας), το Ιράν, τη Βενεζουέλα, αλλά και τα 10 χρόνια της λεγόμενης Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, δηλαδή με χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπου ανατράπηκε ο σοσιαλισμός.

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε και ο δοτός πρωθυπουργός της Λιβύης, Φαγέζ Σάρατζ, όπου σε συνάντηση με την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, εκφράστηκαν η ανησυχία και οι επιθέσεις των δυνάμεων του στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χαφτάρ.

Επίσης, η Μογκερίνι απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που βρέθηκε στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι η ΕΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και την πλήρη εφαρμογή της, ότι «εξακολουθεί να είναι βασικός πυλώνας της ασφάλειας στην περιοχή μας». Ωστόσο, σημείωσε ότι η ΕΕ συζητάει με τις ΗΠΑ και το Ιράν, αναγνωρίζοντας ότι σε ορισμένα ζητήματα υπάρχουν «πολύ σοβαρές διαφορές και αποκλίσεις» και τόνισε ότι «πρέπει να αποφύγουμε την κλιμάκωση στην περιοχή, η οποία είναι ήδη αρκετά τεταμένη. Οποιαδήποτε κλιμάκωση θα πρέπει να αποφεύγεται». Επίσης, ενημέρωσε ότι έγινε και ξεχωριστή συνάντηση με τους ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας που συμμετείχαν και στη συμφωνία του 2015.

Ακόμα ενημέρωσε ότι συζήτησε με τον Πομπέο και το ζήτημα της Βενεζουέλας, όπου η εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι δήθεν η ένωση, στο πλαίσιο της λεγόμενης Διεθνούς Ομάδας Επαφής, πασχίζει για μια «ειρηνική επίλυση της κρίσης». Επί της ουσίας πρόκειται για τη συνέχιση της επέμβασης στο εσωτερικό της χώρας, όπως επιχειρούν και οι ΗΠΑ, ώστε να ελεγχθεί ο τεράστιος ορυκτός της πλούτος και να περιοριστεί η δράση ανταγωνιστικών δυνάμεων όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Πάντως, ο Πομπέο σήμερα θα βρίσκεται στο Σότσι της Ρωσίας για συναντήσεις με τον ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, για συζητήσεις που θα αφορούν τόσο τη Βενεζουέλα, όσο και άλλα ζητήματα, όπως το Ιράν, η Ουκρανία, η Συρία κ.ά.

Ελληνας ΥΠΕΞ: Ευθυγράμμιση με την ΕΕ

Από την πλευρά του, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος, ευθυγραμμισμένος με την επεμβατική πολιτική της ΕΕ, ανέφερε τις θέσεις της ΕΕ για την Ουκρανία, τη Λιβύη, τη Βενεζουέλα περί αναζήτησης «πολιτικής λύσης» και προτίμησε να αναφερθεί «στις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ», όπου, είπε, «η Κυπριακή Δημοκρατία τοποθετήθηκε αναλυτικά. Εμείς και άλλοι (σ.σ. ανέφερε ως παράδειγμα τη Γαλλία, που ενδιαφέρεται για στρατιωτική βάση στην Κύπρο) στηρίξαμε την παρέμβαση αυτή».

Συνέχισε λέγοντας: «Στη δική μου τοποθέτηση είπα ότι εδώ έχουμε ταυτόχρονα ένα θέμα νομιμότητας, το οποίο είχε τεθεί ήδη από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μάρτη 2018, που ζητούσε εντελώς ξεκάθαρα από την Τουρκία να μην προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες και σε δικές της αποκλειστικά ερμηνείες για το δίκαιο της θάλασσας, που κανείς άλλος δεν ακολουθεί. Πέρα από αυτό το θέμα νομιμότητας, έχουμε ένα θέμα αξιοπιστίας. Τι γίνεται από τη στιγμή που έχει διαπιστωθεί αυτή η παρανομία; Πώς θα ανταποκριθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση; Και ένα προφανές ζήτημα αλληλεγγύης. Δήλωσα το αυτονόητο, ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι, με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει, στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανάλογα θα πρέπει να είναι και η Ευρωπαϊκή Ενωση». Τόνισε ότι αυτό «έγινε αποδεκτό ομόφωνα, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση», ωστόσο η ΕΕ, που δήθεν αντιδρά στην τουρκική προκλητικότητα, είναι αυτή που την συντηρεί, ενώ το ΝΑΤΟ θεωρεί το Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, όπου οι εταίροι πρέπει να ...συνεννοηθούν.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ
Επικλήσεις στο ΝΑΤΟ για την τουρκική προκλητικότητα

Το ελληνικό ΥΠΕΞ με τη γνωστή πολιτική εξωραϊσμού του ιμπεριαλισμού που παρουσιάζει τις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ, όπου συμμετέχει η ντόπια αστική τάξη, ως «εγγυητές» τάχα της ειρήνης και ασφάλειας του λαού, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, επέλεξε να απαντήσει στις νέες απαράδεκτες δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, που έθεσε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι «η επίκληση απαράδεκτων και αβάσιμων διεκδικήσεων έναντι της χώρας μας υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και τη συνοχή της Συμμαχίας. Παρόμοιες διεκδικήσεις δεν έχουν κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο και έχουν απαντηθεί καταλλήλως και επανειλημμένως», προσθέτει ότι «το νομικό καθεστώς του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά και αδιαμφισβήτητα από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923» και ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ και έναντι οιουδήποτε να απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για τη νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της».

Παράλληλα, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ καταγγέλλει την Τουρκία ότι «προβάλλει εξίσου αβάσιμους ισχυρισμούς ως προς τη θεσμική λειτουργία του ΝΑΤΟ και την εφαρμογή των δραστηριοτήτων του στο Αιγαίο, την ανάπτυξη των οποίων αδικαιολογήτως παρακωλύει» και καλεί την Τουρκία «να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το αρ. 1 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, αλλά και το αρ. 2 παρ. 4 της Χάρτας των ΗΕ και να απέχει πλήρως από κάθε απειλή χρήσης βίας ή παράνομες μονομερείς ενέργειες. Προϋπόθεση της σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή μας παραμένει η απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θαλάσσης ως αυτό ισχύει και όχι ως επιθυμεί αυθαίρετα να το ερμηνεύει η Τουρκία, μόνη σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο και μόνο μπορεί και πρέπει να υπάρξει ειλικρινής διάλογος».

Υπερπτήσεις σε Οινούσσες και Χίο

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προκλήσεις της Αγκυρας εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, καθώς χτες καταγράφηκαν δύο υπερπτήσεις από τουρκικά μαχητικά σε Οινούσσες και στις βόρειες ακτές της Χίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, στις 15.55 ζεύγος «F-16» πραγματοποίησε υπερπτήση στα 27.000 πόδια στις Οινούσσες και στις 15.59 ένα τουρκικό «F-16» πέταξε πάνω από τις βόρειες ακτές Χίου πάλι στα 27.000 πόδια. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Συνολικά χτες 14 τουρκικά μαχητικά, τα 6 οπλισμένα, προχώρησαν σε 30 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο.

Ξεκίνησε ο «Θαλασσόλυκος 2019»

Με τη συμμετοχή, επισήμως, 131 πλοίων και 57 αεροσκαφών και 33 ελικοπτέρων ξεκίνησε χτες η τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος 2019», η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 25/5 και θεωρητικά κινητοποιεί μεγαλύτερες δυνάμεις από την πρόσφατη «Γαλάζια Πατρίδα 2019».

Η άσκηση «Θαλασσόλυκος» πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και φέτος διεξάγεται ταυτόχρονα σε τρεις θάλασσες, Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Μεσόγειο, όπως και η «Γαλάζια Πατρίδα». Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, «με αυτόν τον τρόπο οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις θα παγιώσουν την ισχύ και κυριαρχία τους στις θάλασσες και θα δώσουν τη μεγαλύτερη απάντηση στις πολιτικές περιορισμού της Τουρκίας κυρίως στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Το υπουργείο Αμυνας, ΓΕΕΘΑ και λοιπά Επιτελεία δηλώνουν ότι η παρακολούθηση της τουρκικής άσκησης πραγματοποιείται από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις με όλα τα διατιθέμενα μέσα και με πλοία στο Αιγαίο και με αυξημένη ετοιμότητα σε όλους τους κλάδους.

Πήγες του ΥΠΕΘΑ επισήμαιναν ότι τυπικώς και φυσικώς η Τουρκία ως ανεξάρτητο κράτος μπορεί να πραγματοποιεί ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεών της στα διεθνή ύδατα και τον διεθνή εναέριο χώρο, και αυτό δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα έγκειται - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - στο ότι η Τουρκία εκδίδει συνεχώς παράνομες NOTAM και NAVTEX (τη σχετική δικαιοδοσία γι' αυτό, στο Αιγαίο και κομμάτι της Ανατολικής Μεσογείου, έχει η Αθήνα), με τις οποίες δεσμεύει έτσι παράνομα περιοχές για μεγάλα χρονικά διαστήματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ