ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Δύο εργάτες νεκροί στις Kατασκευές

Η οικοδομή στο Ηράκλειο στην οποία βρήκε το θάνατο ο 60χρονος οικοδόμος, παλεύοντας ακόμα για ένα μεροκάματο...
Η οικοδομή στο Ηράκλειο στην οποία βρήκε το θάνατο ο 60χρονος οικοδόμος, παλεύοντας ακόμα για ένα μεροκάματο...
Δύο νέα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες, στις 10/5 στη Νότια Εύβοια και στις 11/5 στο Ηράκλειο, αναδεικνύοντας για μια ακόμα φορά τη βαρβαρότητα στην οποία είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν και να ζουν οι εργαζόμενοι για να αυγατίζουν τα κέρδη του κεφαλαίου, πηγαίνοντας στη δουλειά και μην ξέροντας αν θα γυρίσουν πίσω.

Θάνατος εργάτη οδοποιίας στη Νότια Εύβοια

Το πρώτο θανατηφόρο έγινε την Παρασκευή 10/5 έξω από το χωριό Μελισσώνας Μαρμαρίου του δήμου Καρύστου, σε έργα οδοποιίας, όταν πέτρες καταπλάκωσαν 52χρονο μετανάστη εργάτη ύστερα από ανατροπή του φορτηγού που τις μετέφερε. Ενας δεύτερος εργάτης τραυματίστηκε από την ίδια αιτία.

Η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Είναι ο δεύτερος δολοφονημένος για τα κέρδη της εργοδοσίας που έχει καταγραφεί μέσα σε λίγες ημέρες στην Εύβοια, και μάλιστα είναι και αυτός μετανάστης, όπως μετανάστης ήταν και ο συνάδελφος στην "ΑΓΡΟΖΩΗ" του ομίλου "ΠΙΝΔΟΣ". Δεν είναι ατυχήματα, είναι εγκλήματα (...) Οταν η παραγωγή έχει σαν μοναδικό στόχο το κέρδος, για το οποίο οι κεφαλαιοκράτες ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο, τότε η ανθρώπινη ζωή περνάει σε δεύτερη μοίρα (...) Κι όμως αυτή η κόλαση είναι ο παράδεισος της ανάπτυξης που ευαγγελίζονται τα αφεντικά, η ΕΕ, τα κόμματα που τους στηρίζουν και οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές μαζί (...)

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να ξεπεράσουν τους φόβους και να οργανωθούν στα συνδικάτα τους, γιατί όσο μένουμε ο καθένας μόνος του δεν χάνουμε μόνο δικαιώματα, αλλά και την ίδια μας τη ζωή».

Επίσης, η Κομματική Οργάνωση Καρύστου του ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Ο θάνατος ενός ακόμη εργάτη κατά τη διάρκεια της εργασίας του "τσαλακώνει" με βάναυσο τρόπο την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να μας πείσει για την "επιστροφή στην κανονικότητα" και για τη "δίκαιη ανάπτυξη". Γι' αυτήν την "ανάπτυξη" κάνουν λόγο και η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και η ναζιστική ΧΑ. Αυτήν την ανάπτυξη ποτίζουμε καθημερινά με τον ιδρώτα και με το αίμα μας! (...) Αυτή η "ανάπτυξη" δεν μπορεί να είναι η προοπτική για την εργατική τάξη και το λαό. Μόνο ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ και ισχυρό εργατικό κίνημα μπορεί να μπει φρένο στην κατάσταση και ν' ανοίξει η προοπτική που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος».

Ηράκλειο: 60χρονος οικοδόμος έχασε τη ζωή του στο μεροκάματο

Το δεύτερο θανατηφόρο «ατύχημα» των τελευταίων ημερών έγινε το Σάββατο 11/5, όταν 60χρονος οικοδόμος έπεσε από ύψος 7 μέτρων σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή στο Ηράκλειο Κρήτης.

Στο χώρο του δυστυχήματος βρέθηκε το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι ο 60χρονος οικοδόμος, «ένα σκαλοπάτι πριν τη συνταξιοδότησή του, πάλευε ακόμη για ένα μεροκάματο».

Επιπλέον, το Συνδικάτο τονίζει πως παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του «ώστε να περιοριστεί η εργοδοτική αυθαιρεσία, η κατάσταση αυτή συνεχίζεται έως τώρα, με ευθύνη και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έχει αφήσει την Επιθεώρηση Εργασίας με ελάχιστο έμψυχο δυναμικό και ελλιπή υλικοτεχνική υποδομή (...) Μπροστά στα κέρδη των κατασκευαστικών εταιρειών και των μεγαλοεργολάβων, είτε πρόκειται για τη φάση της κρίσης είτε για τη φάση της ανάπτυξης, δεν πρόκειται να δείξουν έλεος για μας τους εργαζόμενους. Οι μόνοι που μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας είμαστε εμείς, οργανωμένοι και συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο μας, με τον αγώνα μας ενάντια στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του».

ΦΥΛΑΞΗ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΤΑΣΥ ΑΕ
Απολύσεις εργαζομένων που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους

Τις απολύσεις εργαζομένων στη φύλαξη χώρων και σταθμών της ΣΤΑΣΥ ΑΕ από τις εταιρείες KAS FACILITIES - ESA SECURITY SOLUTIONS, οι οποίοι είχαν προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων προηγούμενων μηνών, καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι στο χώρο αυτό αντιμετωπίζουν συνεχείς αλλαγές συμβάσεων και εργοδοτών, «εργολάβοι και υπεργολάβοι, που αλλάζουν ρόλους αναμεταξύ τους, νομικά πρόσωπα και ταμπέλες σαν τα πουκάμισα, έχουν αφήσει στους εργαζόμενους "φέσι" απλήρωτα δεδουλευμένα. Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας ως Σωματείο και στην Επιθεώρηση Εργασίας, οι εργολαβικές εταιρείες συνεχίζουν, ουσιαστικά ανενόχλητες, να παραβιάζουν κατάφωρα τα δικαιώματα των συναδέλφων και να τρομοκρατούν.

Αποδεικνύεται ότι η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών οδηγεί μόνο σε αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών, σε παραβίαση ακόμη και των στοιχειωδέστερων εργατικών δικαιωμάτων και σε μισθούς πείνας.

Ευθύνες έχουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και η σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ, που διατηρεί και επεκτείνει το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο και παρά τις διακηρύξεις περί "εκδίωξης των εργολάβων", αυτοί συνεχίζουν να θησαυρίζουν σε βάρος των εργαζομένων.

Διεκδικούμε: Την άμεση επαναπρόσληψη των συναδέλφων. Να μη γίνει καμία νέα απόλυση. Να σταματήσει η τρομοκρατία σε όσους διεκδικούν. Αμεση καταβολή των οφειλόμενων αποδοχών. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα».

Ανάλογη καταγγελία κάνει και η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, χαρακτηρίζοντας τις απολύσεις καταχρηστικές και εκδικητικές.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ
Παρεμβαίνει κατά εργαζομένων της σε υποθέσεις πλειστηριασμών κατοικίας

Την πρακτική της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ να παρίσταται στα δικαστήρια όπου προσφεύγουν εργαζόμενοί της για να προστατεύσουν τα σπίτια τους από τους πλειστηριασμούς και να καταθέτει ενάντιά τους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ.

Συγκεκριμένα, σημειώνει: «Με αφορμή πρόσφατο δικαστήριο του συναδέλφου μας Χαρατσή Μανώλη, εκλεγμένου με το ΠΑΜΕ στην ΟΜΕ - ΕΥΔΑΠ, για την ένταξή του στη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμο Κατσέλη), ήρθε στην επιφάνεια το εξής γεγονός: Η ΕΥΔΑΠ έστειλε δικηγόρο της νομικής της υπηρεσίας ζητώντας να εκπέσει της ρύθμισης και να του πάρουν το σπίτι οι τράπεζες, λέγοντας ότι είναι δόλιος δανειολήπτης», με τον ισχυρισμό ότι ενώ ήταν ενταγμένος με προσωρινά μέτρα στο νόμο προστασίας των δανειοληπτών πήρε το σχολικό επίδομα που προβλέπεται από την κλαδική ΣΣΕ (400 ευρώ για κάθε παιδί) και ένα μισθό «που ζήτησε προκαταβολή λόγω οικονομικών δυσκολιών». Τα ποσά αυτά θεωρούνται «δάνεια» αλλά ουσιαστικά είναι προκαταβολές μισθού, άτοκες, παρακρατούνται από το μισθό, δίνονται για τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων (όπως οι ίδιες οι ανακοινώσεις της ΕΥΔΑΠ αναφέρουν) και είναι όροι της ΣΣΕ.

«Τις επόμενες μέρες», τονίζει η ΕΣΚ, «επιβεβαιώθηκε ότι και άλλοι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ έχουν πέσει θύματα αυτής της άθλιας πρακτικής της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η διορισμένη από αυτήν διοίκηση της ΕΥΔΑΠ είναι απαράδεκτοι (...) Σε κάθε περίπτωση τους δηλώνουμε ότι αυτή η αντεργατική πολιτική, που από τη μία στερεί τους μισθούς μας κι από την άλλη μάς κάνει έρμαια των τραπεζών, είναι απαράδεκτη και τους δηλώνουμε ότι εμείς "δε θα κάτσουμε φρόνιμα", όπως μας συμβουλεύουν ορισμένοι για να μη μας πάρουν και το σπίτι και για να "ξεχάσουν" να παραστούν οι δικηγόροι της ΕΥΔΑΠ σε δίκες που μας αφορούν. Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, στον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας».

Συναντήσεις... κορυφής για τον εργοδότη «συνδικαλιστή»

Σχόλιο της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ

Τα σούρτα φέρτα του εργοδότη - «συνδικαλιστή» Δ. Καραγεωργόπουλου στην Κρήτη σχολιάζει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ. Οπως προκύπτει από τον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσα «κοινωνικής δικτύωσης», το πρόγραμμά του περιλάμβανε συνάντηση με το προεδρείο του Σωματείου Καθαριστριών, για να «ενημερωθεί για τα προβλήματα του κλάδου και να ενημερώσει τον κλάδο για τη διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στα συνδικάτα με ευθύνη του ΠΑΜΕ»!

«Ενημερώνουμε τις καθαρίστριες και γενικότερα την εργατική τάξη του Ηρακλείου ότι ο κ. Καραγεωργόπουλος δεν έχει καμία σχέση με την εργατική τάξη, καθώς είναι ο ίδιος εργοδότης!», υπογραμμίζει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ. Στην ανακοίνωσή της υπενθυμίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα του «συνδικαλιστή», αλλά και το ρόλο του στην προώθηση της παρέμβασης της εργοδοσίας στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Οπως σχολιάζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, δεν είναι τυχαίο ότι συναντήθηκε «με την πρόεδρο του Σωματείου Καθαριστριών και μέλος του ΔΣ του ΕΚΗ. Πρώην και νυν προϊστάμενη γνωστού μεγαλοεργολάβου καθαριότητας». Οπως καταγγέλλει, πρόκειται για την πρόεδρο ενός σωματείου που μένει με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου, ενώ σε συνεδρίαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου έφτασε στο σημείο να δηλώσει πως «τις καθαρίστριες δεν τις απασχολεί η Συλλογική Σύμβαση (σ.σ. δηλαδή μισθός, ωράρια, συνθήκες εργασίας, επιδόματα κ.λπ.) για να απεργήσουν, αυτό που τους καίει είναι η φορολογία...».

«Οι εργαζόμενοι του νομού πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους», τονίζει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, καλώντας τους να δυναμώσουν την πάλη για σωματεία χωρίς εργοδότες και τα τσιράκια τους, για σωματεία «ζωντανά κύτταρα, αποκούμπι του κάθε εργαζόμενου, που θα συγκρούονται με την εργοδοσία για τα καθημερινά προβλήματα, θα αποσπούν κατακτήσεις, θα μαζικοποιούνται και θα μεγαλώνουν».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «WIND»
Διεκδικεί τη διασφάλιση θέσεων και όρων εργασίας

Τη διασφάλιση των θέσεων και των όρων εργασίας όλων των εργαζομένων, χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή και απόλυση, διεκδικεί το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων «Wind» (ΠΑΣΕ Wind), με αφορμή τη «μεταφορά» εργαζομένων από τη «Wind» στη «Victus».

Η εργοδοσία της «Wind» κάνει «μπαλάκι» εργαζόμενους, μεταφέροντάς τους στην εταιρεία «Victus», την οποία έχει δημιουργήσει μαζί με τη «Vodafone», με στόχο την κοινή χρήση του δικτύου τους. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, οι εργαζόμενοι «ενημερώνονται» ένας ένας από διευθυντές και προϊσταμένους ότι «κομμάτι του έργου της εταιρείας μεταφέρεται στη "Victus"» και μαζί μεταφέρονται και οι ίδιοι. Καλούνται μάλιστα επιτόπου να υπογράφουν την παραίτησή τους και στην συνέχεια «παραδίδονται στο HR (σ.σ. Human Resources - Τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού) της "Victus" για να υπογράψουν σύμβαση».

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να μη βάλουν την υπογραφή τους σε καμία παραίτηση και καμία σύμβαση, αλλά και όσους έχουν ήδη υπογράψει να έρθουν σε επαφή μαζί του, για να διαμορφώσουν πλαίσιο διεκδίκησης.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org