ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2019
Σελ. /28
ΜΕΝΙΔΙ
Κριτήριο ψήφου η αμείλικτη πραγματικότητα που ζει ο λαός

Σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία μίλησε η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής

Στην κεντρική πλατεία του Μενιδίου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10/5 η μαζική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος. Τη συγκέντρωση άνοιξε η Ρούλα Τριγάζη, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Την κεντρική ομιλία έκανε η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής. Επίσης, μίλησαν η Ρούλα Ελευθεριάδου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο Θάνος Τραβασάρος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, και ο Βασίλης Τοπαλλιανίδης, υποψήφιος δήμαρχος Αχαρνών. Η συγκέντρωση έκλεισε με σύντομο χαιρετισμό από τη μαθήτρια Ειρήνη Κώτσιου, που απάντησε στα «ψίχουλα» της κυβέρνησης με ένα ποίημα του Μπρεχτ. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε η Αγγελική Παπαδάτου, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στη Δυτική Αττική με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η Λ. Ράζου υπογράμμισε ότι η αμείλικτη πραγματικότητα που ζει η πλειοψηφία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου, να γίνει ταξική πολιτική επιλογή μπροστά στις κάλπες της 26ης Μάη.

Φέρνοντας πολλά παραδείγματα από την περιοχή του Μενιδίου και συνολικά της Δυτικής Αθήνας, ανέδειξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη καπιταλιστική ανάπτυξη. Είπε μεταξύ άλλων:

«Εδώ δραστηριοποιούνται εκατοντάδες εργοστάσια και μεγάλες επιχειρήσεις που βγάζουν υπέρογκα κέρδη από τη δουλειά χιλιάδων εργατών. Την ίδια στιγμή στην περιοχή θερίζουν η φτώχεια, η ανεργία, η κακοπληρωμένη δουλειά (...)

Η Λουίζα Ράζου
Η Λουίζα Ράζου
Αυτήν την κατάσταση δεν την έφερε η κρίση, ήταν εδώ από την εποχή της καπιταλιστικής ανάπτυξης, από την εποχή που στην περιοχή διάφοροι πρόθυμοι τελάληδες διαφήμιζαν τις "ευεργετικές επενδύσεις", το "καλό επενδυτικό περιβάλλον", την "καλή ΕΕ" που θα τρώγαμε με χρυσά κουτάλια. Το "Ελντοράντο" των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που θα έδιναν δουλειές και υποδομές για το λαό και έγιναν ευκαιρία για να αυγατίσουν τα κέρδη τους και να πλουτίσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ας δούμε μερικά επιτεύγματα της "ανάπτυξης" στην περιοχή του Μενιδίου:

Τότε δεν ήταν που τα μεγάλα εργοστάσια της περιοχής αυγάτιζαν τα κέρδη τους ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτά έπρεπε να χάνουν κάθε λίγο μέρος από τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους για να μην πέσει η "ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης"; Θυμηθείτε τους εργαζομένους του "Κατσέλη", του "Ρήγα", τους απολυμένους της "Κόκα - Κόλα". Τώρα γνωρίζουν ότι εργαζόμενοι και επιχειρήσεις δεν είναι μία οικογένεια, όπως τους έλεγαν. Οι μεν πετάχτηκαν στο δρόμο, οι δε πήραν τα κέρδη τους και τα έκαναν πιο αποδοτικές επενδύσεις που τους εξασφάλιζαν πιο ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους.

Τότε δεν ήταν που επεκτάθηκε άναρχα ο οικιστικός ιστός της περιοχής, μπαζώθηκαν ρέματα, δεν υπήρξε κανένα σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας με αποτέλεσμα με την παραμικρή βροχή δρόμοι και σπίτια να πλημμυρίζουν και τα εμπορομάγαζα και τα λαϊκά σπίτια να χρειάζονται οχυρωματικά έργα για να βγάλουν το χειμώνα και να αποφύγουν τις καταστροφές;

Την περίοδο της ανάπτυξης δεν ήταν, όταν έγινε ο μεγάλος σεισμός της Πάρνηθας που αποκάλυψε δραματικά τις σοβαρές ελλείψεις αντισεισμικής προστασίας τόσο σε κατοικίες, όσο και σε εργασιακούς χώρους; Τότε αποκαλύφθηκαν τα μεγάλα εγκλήματα των μεγαλοεργολάβων και των επιχειρηματιών (...)

Την ίδια περίοδο της ανάπτυξης δεν ήταν, όταν η χωματερή των Λιοσίων που σκορπά μόλυνση και καρκίνο αποτέλεσε σύμβολο της ανάπτυξης και της ευημερίας με κριτήριο το κέρδος; Δήμαρχοι, περιφερειάρχες, εκπρόσωποι αστικών κομμάτων, εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές προπαγάνδιζαν τα οφέλη και τα δήθεν ανταλλάγματα από την παραμονή της. Σήμερα που τα ανταλλάγματα αποδείχτηκαν αέρας κοπανιστός το μόνο που έμεινε για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής είναι ο βρώμικος αέρας και το μολυσμένο υπέδαφος (...)

Παιδί αυτής της ανάπτυξης, ξέφρενου κυνηγιού του κέρδους και εκδήλωση του παρασιτισμού της, δεν είναι και η εγκληματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην περιοχή με χαρακτηριστικά παραδείγματα το εμπόριο ναρκωτικών, όπλων και το λαθρεμπόριο γενικά; Πρόκειται για μια ακόμα σημαντική καπιταλιστική δραστηριότητα, πίσω από την οποία βρίσκονται ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, που διασυνδέονται με μηχανισμούς του αστικού κράτους. Τα μεγάλα κέρδη που αποφέρει είναι η βάση για να καταδικάζεται ο λαός της περιοχής να ζει μέσα στην ανασφάλεια και στο φόβο, στον πόλεμο των συμμοριών, στα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, στα ναρκωτικά και τις σφαίρες στα σχολεία.

Αυτό είναι το σύστημα, για τη μακροημέρευση του οποίου σφάζονται οι κύριοι Τσίπρας και Μητσοτάκης αυτές τις μέρες στη Βουλή».

Στη συνέχεια η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη δράση που ανέπτυξε το Κόμμα στην περιοχή, που πάντα «με κριτήριο την ανάδειξη των λαϊκών προβλημάτων, μπήκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού σε όλα τα μεγάλα μέτωπα που επιδρούν στη ζωή του». Και κάλεσε «να αξιοποιηθεί η εργατική ψήφος, με τρόπο που θα δίνει ελπίδα και προοπτική στα όνειρα και στις προσδοκίες των λαϊκών ανθρώπων. Να δυναμώσει το ΚΚΕ παντού.

Γιατί μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος καταδίκης του αντιδραστικού οικοδομήματος της ΕΕ, που παλεύει για την αποδέσμευση από αυτήν τη λυκοσυμμαχία, για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού.

Γιατί μόνο με δυνατό ΚΚΕ μπορούμε να υψώσουμε αποτελεσματικό τείχος στο ρατσισμό, στο φασισμό και την ακροδεξιά, που αποτελούν εναλλακτικές μορφές διαχείρισης της δικτατορίας του κεφαλαίου.

Για να μην είναι η ναζιστική εγκληματική ΧΑ στη 3η θέση που, εκτός από την εγκληματική της δράση, τοποθετείται υπέρ της ΕΕ και των θεσμών της».


ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Κόκκινη ψήφος σε όλες τις κάλπες για ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση

Σε αυτοαπασχολούμενους γιατρούς και φαρμακοποιούς μίλησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Σε σύσκεψη αυτοαπασχολούμενων γιατρών, οδοντογιατρών και φαρμακοποιών μίλησε την Κυριακή το απόγευμα ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Ο Μ. Παπαδόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Λίγες μέρες πριν φτάσουμε στις κάλπες, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να σκεπάσουν το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών η τεχνητή πόλωση, η άσφαιρη αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η σκανδαλολογία.

Πρέπει να σκεφτούμε με βάση την πείρα μας ποιος είναι ο μεγάλος αντίπαλος που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε όλες τις κάλπες και γενικότερα στη ζωή μας. Πρέπει να σκεφτούμε ποιος πραγματικά εμποδίζει να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας, με βάση τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα.

Δεν είναι δύσκολο να τον εντοπίσουμε. Οποιον τομέα της οικονομίας και όποιο θέμα κι αν εξετάσουμε, θα βρούμε απέναντί μας τους επιχειρηματικούς ομίλους, την άρχουσα τάξη και την ΕΕ που τη στηρίζει.

Σκεφτείτε στον τομέα της Υγείας, και γενικότερα στην οικονομία, από ποιον παίρνει και σε ποιον δίνει σήμερα το αστικό κράτος τόσο στην Ελλάδα όσο και στα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Παίρνει με τη φοροαφαίμαξη και τους άδικους έμμεσους φόρους από τους μισθωτούς, παίρνει από τους ελεύθερους επαγγελματίες με το μηδενικό αφορολόγητο και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.

Περικόπτει τις κρατικές δαπάνες Υγείας με τους κλειστούς προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και τα πρωτόκολλα. Δίνει φοροελαφρύνσεις και επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών στους μεγάλους ομίλους, οι οποίοι καταβάλλουν λιγότερο από το 5% των ετήσιων φορολογικών εσόδων. Δίνει για στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ τόσα πολλά, ώστε να μνημονεύεται ως διεθνές παράδειγμα από τις ΗΠΑ.

Αυτή η πολιτική δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία. Η περικοπή κρατικών δαπανών για την Υγεία, η ενίσχυση των ιδιωτικών ομίλων και ο περιορισμός σε ένα υποτυπώδες πακέτο υπηρεσιών για την ακραία φτώχεια αποτελούν βασικές κατευθύνσεις οι οποίες στηρίζουν την προσπάθεια της ΕΕ στον διεθνή ανταγωνισμό με τα αντίπαλα κέντρα, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κίνα.

Και φυσικά αυτά δεν αφορούν μόνο την τσέπη των εργαζομένων. Οδηγούν άμεσα στην υποβάθμιση της Υγείας, τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία των ασθενών.

Σκεφτείτε το θέμα των σκανδάλων με ομίλους όπως η "Novartis". Συζητούν με τις ώρες για διεφθαρμένους πολιτικούς, αλλά αποφεύγουν να συζητήσουν ποιος έχει συμφέρον και δύναμη να διαφθείρει, για να αυξήσει το κέρδος και το μερίδιό του στην αγορά.

Οι όμιλοι, όπως η "Novartis", χρηματοδοτούν νόμιμα ερευνητικά προγράμματα και επιστημονικά συνέδρια και επιδρούν νόμιμα σε ερευνητές και γιατρούς».

Για το «μικρότερο κακό»

«Διαλέγοντας το δήθεν μικρότερο κακό, διαλέγοντας ΠΑΣΟΚ "για να μην έρθει η δεξιά" και ΣΥΡΙΖΑ "για να φύγει ο Σαμαράς", πάμε απ' το κακό στο χειρότερο. Ετσι φτάσαμε να μιλάμε για "γενιά των 400 ευρώ" για να προσδιορίσουμε τον κίνδυνο εξαθλίωσης της νεολαίας, ενώ πριν λίγα χρόνια μιλούσαμε αντίστοιχα για "γενιά των 700 ευρώ".

Ετσι θα συνεχίσουμε;

Αυτή η λογική μάς παγιδεύει να δεχόμαστε κάθε φορά πως "ό,τι χάσαμε, χάσαμε" από την επίθεση του κεφαλαίου και πως πρέπει να διαλέξουμε με κριτήριο να μην υπάρξουν νέες απώλειες. Αυτή η λογική οδηγεί να λέμε και ευχαριστώ όταν μας επιστρέψουν κάποια ψίχουλα από τα καρβέλια που μας κλέψανε.

Ομως, έτσι δεν πρόκειται να σταματήσουμε την επίθεση διαρκείας του κεφαλαίου για να ανακάμψουν και να αυξηθούν τα κέρδη του.

Η ψήφος στο ΚΚΕ, η κόκκινη ψήφος σε όλες τις κάλπες, είναι η μόνη που την επομένη των εκλογών θα μεταφραστεί σε νέα δύναμη για την οργάνωση της αντεπίθεσης απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, για ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή».


Σε μαζική συγκέντρωση στη Ν. Ιωνία μίλησε χτες ο Δ. Κουτσούμπας

Σε συγκέντρωση στο κατάμεστο δημοτικό γυμναστήριο της Νέας Ιωνίας μίλησε χτες το απόγευμα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, καλώντας τους εργάτες, τους ανέργους, τους φτωχούς επαγγελματίες «να αξιοποιήσουν την πείρα τους, να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει κάνει επάγγελμα την κοροϊδία, αλλά και τη ΝΔ, που έχει το θράσος να βγαίνει και από πάνω, να υπερασπίζεται το αντιλαϊκό παρελθόν της». «Τιμωρήστε τους ρίχνοντας στην κάλπη τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε δήμους και Περιφέρειες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δ. Κουτσούμπας.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Δημήτρης Σταθόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον Βόρειο Τομέα Αττικής, και ο Κώστας Κατιμερτζόγλου, υποψήφιος δήμαρχος Νέας Ιωνίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Παρευρέθηκαν επίσης οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Νίκος Σερετάκης (Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας), Γιώργος Ζαχάρος (Ν. Ηρακλείου), Θανάσης Φωτόπουλος (Αμαρουσίου), Παναγιώτης Μακρίδης (Μεταμόρφωσης) και Σπύρος Κωνσταντάς (Πεντέλης - Μελισσίων).

(Αναλυτικό ρεπορτάζ θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη»)



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ