ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2019
Σελ. /28
ΑΘΗΝΑ
Μήνυμα ισχυροποίησης του ΚΚΕ από τη μαχητική συγκέντρωση στον Αγ. Παντελεήμονα

Κάλεσμα στους Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους που ζουν και δουλεύουν στο κέντρο της Αθήνας, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, να στηρίξουν σε όλες τις κάλπες το ΚΚΕ, έστειλε η μαζική και μαχητική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην ομώνυμη πλατεία.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Το λόγο πήραν επίσης η Κατερίνα Ροδοπούλου, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων 6ου Διαμερίσματος του δήμου Αθήνας και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικού Τομέα, ο Γιώργος Παλιούρας, υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α. και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, και ο Μουσταφά Αχμετ, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ, μετανάστης δεύτερης γενιάς και εμποροϋπάλληλος. Ενα ιδιαίτερο άνοιγμα στην εκδήλωση έκανε ο Χρήστος Τσούκας εκ μέρους της ΠΕΚΑΜ και της ΠΕΑΦΕ, απαγγέλλοντας ποίημα αφιερωμένο στη μεγάλη μάχη που δίνουν τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, όσοι συμπορεύονται μαζί του το τελευταίο διάστημα.

Δυνατό ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες χωρίς διάκριση

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Νίκος Σοφιανός, που ανέδειξε το πραγματικό δίλημμα της 26ης Μάη: «Αν θα επιτρέψει ο λαός μας να συνεχιστεί αυτός ο γνώριμος αντιλαϊκός δρόμος, που με διαφορετικούς διαχειριστές φέρνει το ίδιο αποτέλεσμα, να μετράει θυσίες ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, ο επαγγελματίας, ο άνεργος, να βλέπει τα χειρότερα μπροστά του που δεν τα απέτρεψε επιλέγοντας το "μικρότερο κακό", ή αν θα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της αντεπίθεσης απέναντι στην ΕΕ, σε αυτήν τη λυκοσυμμαχία, την οποία υποστηρίζουν όλα τα άλλα κόμματα του αστικού πολιτικού συστήματος, ξεκινώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ και φτάνοντας έως τη ναζιστική Χρυσή Αυγή».

Ο Ν. Σοφιανός
Ο Ν. Σοφιανός
Συνέχισε λέγοντας ότι «από το κάδρο του αστικού πολιτικού σκηνικού δεν λείπουν ούτε οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που δουλεύουν για να προωθούν αυτήν την εχθρική πολιτική σε όλη αυτήν την γκάμα των αρμοδιοτήτων, των υπηρεσιών, των δομών που έχουν στην ευθύνη τους (...) Δουλεύουν για την περίφημη ανάπτυξη, για την οποία διαγκωνίζεται ο Μητσοτάκης με τον Τσίπρα για το ποιος μπορεί να τη φέρει γρηγορότερα και καλύτερα. Δουλεύουν δίνοντας εκατομμύρια σε διάφορα επιχειρηματικά σχέδια είτε για να φτιάχνουν γήπεδα οι ΠΑΕ, είτε για να προωθούν τα σχέδια για την Αθήνα - πρωτεύουσα της βιομηχανίας του τουρισμού, αλλά δεν δίνουν τίποτα για αντιπλημμυρικά έργα, για αντιπυρική προστασία, για μέτρα προστασίας των δασών, για μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, για να συντηρηθούν τα σχολεία, για να επεκταθεί το δίκτυο των παιδικών σταθμών (...) Η πολιτική τους είναι εχθρική όχι μόνο για τα δικαιώματα αλλά και για την ίδια τη ζωή του λαού μας».

Επισημαίνοντας ότι «η εποχή των μνημονίων, που είναι σε πλήρη ισχύ, επιβάλλει τη λειτουργία του δήμου που θα δουλεύει σαν επιχείρηση», ο Ν. Σοφιανός σημείωσε ότι «οι δήμοι, με το θεσμικό πλαίσιο που ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και λοιποί, πρέπει να λειτουργούν με τα λεγόμενα ίδια έσοδα, δηλαδή με την άγρια δημοτική φορολογία. Πρέπει να έχουν προϋπολογισμούς με πλεόνασμα, ετήσια αύξηση όλων των συντελεστών φορολόγησης, πρέπει να λειτουργούν χωρίς την κρατική χρηματοδότηση, χωρίς τα χρήματα που έχει υποχρέωση το κράτος να δίνει στους δήμους».

Και τόνισε ότι «για να μπορέσεις να υλοποιήσεις μια πολιτική που δίνει ανάσα στο λεηλατημένο εισόδημα, πρέπει να σταθείς από θέσεις αντιπολίτευσης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ετσι μπορείς να μειώσεις άμεσα και δραστικά τα δημοτικά τέλη στην κατοικία και στην επαγγελματική στέγη, κατά 30%. Ετσι μπορείς να στηρίξεις τους πάνω από 20.000 επαγγελματίες της πόλης. Ετσι μπορείς να καταργήσεις την ελεγχόμενη στάθμευση. Ετσι θα συγκρουστείς με τα μεγάλα συμφέροντα για να εισπράξεις αυτά που οφείλουν στο δήμο και δεν τα πληρώνουν, ώστε να μπορέσεις να δώσεις ανάσες στη λαϊκή πλειοψηφία».

Στη συνέχεια μίλησε αναλυτικά για την κατάσταση των υπηρεσιών του δήμου, για την υποστελέχωση και τη συρρίκνωσή τους, για την ανταποδοτικότητα και την ιδιωτικοποίηση στις υπηρεσίες και Διευθύνσεις, για το χτύπημα του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία, με τις διαφορετικές ολιγόμηνες συμβάσεις των εργαζομένων, για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, για τη μάστιγα των ναρκωτικών και τους «Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης» ναρκωτικών, για τον εγκλωβισμό των προσφύγων, τις ΜΚΟ και τους δήθεν αλληλέγγυους. Αναφερόμενος δε στη Χρυσή Αυγή και στον υπόδικο βουλευτή και υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας του ναζιστικού μορφώματος, είπε: «Αυτός ο τύπος, που ήταν κυριολεκτικά επισκέπτης, τουρίστας στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν ασχολήθηκε με τίποτα άλλο από το να βρίζει τους μετανάστες και να πουλάει ψεύτικο τσαμπουκά σε ένα σύστημα που τον χαϊδεύει, σε ένα σύστημα που τον υποθάλπει, τόσο που κυβερνητικό στέλεχος να ανατρέψει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μη δοθεί κανένας χώρος στην εγκληματική ναζιστική οργάνωση και να τους παραχωρήσει χώρους για προεκλογικά περίπτερα».

Κλείνοντας την ομιλία του, επισήμανε: «Υπάρχει λίγος χρόνος μπροστά μας μέχρι τις εκλογές, αλλά υπάρχουν πολλά επιχειρήματα και μπόλικη πείρα, ιδιαίτερα σε έναν κόσμο που από το 2012 μέχρι σήμερα τους πίστεψε, τους ακολούθησε, τους ψήφισε και σήμερα νιώθει απογοήτευση, παραίτηση. Σ' αυτόν τον κόσμο απλώνουμε το χέρι, του λέμε ότι εδώ είναι η μάχη, εδώ είναι το Κόμμα, η δύναμη που μπορεί να μπει σφήνα, που είναι απέναντί τους. Εχουμε τις δυνατότητες, μπορούμε να τα καταφέρουμε με το ψηφοδέλτιο στο χέρι, με ισχυρό ΚΚΕ παντού».

ΜΠΡΑΧΑΜΙ
Δεν ψάχνουμε τις διαφορές ανάμεσα στους οπαδούς της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης

Ο Γ. Πρωτούλης
Ο Γ. Πρωτούλης
Μήνυμα αντεπίθεσης και ισχυροποίησης του ΚΚΕ παντού έστειλε η μαζική προεκλογική συγκέντρωση στον Αγιο Δημήτριο Αττικής (Μπραχάμι), που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή. Εκεί, στην πλατεία Ηρώων, ιδιαίτερη αίσθηση έκανε το μαζικό μπλοκ της νεολαίας, με τη μαχητική της παρουσία, τον ενθουσιασμό, τις σημαίες και τα συνθήματά της.

Το άνοιγμα έκανε η Γιώτα Δήμου, υποψήφια δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η Εφη Χαλιού, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Με την αγωνιστική μας ταυτότητα καλούμε το λαό να στηρίξει τους αγωνιστές υποψηφίους μας

Ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, αναφέρθηκε στο υπαρκτό ρεύμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ που καταγράφεται και τόνισε ότι θα είναι μεγάλη νίκη και ελπίδα να καταγραφεί αυτό το ρεύμα και στις κάλπες. Κάλεσε το λαό να μην ψάχνει τις διαφορές στη μιζέρια των διαχειριστών της ίδιας αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής, στις διαφορές ανάμεσα στους οπαδούς της ΕΕ, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων. Κάλεσε τους εργαζόμενους να ψηφίσουν εργαζόμενους αγωνιστές. «Να μην ψάχνει να βρει αν υπάρχουν και ποιες είναι οι διαφορές όσων από το πρωί μέχρι το βράδυ μάς παίρνουν τα αυτιά για τον μονόδρομο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, της καπιταλιστικής ανάπτυξης που είναι ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων. Αυτόν το δρόμο τον ζούμε, αφήνει μεγάλες ανοικτές πληγές, τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων αποκλεισμένους από το δικαίωμα στη δουλειά και τη ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, μεγάλο μέρος της νεολαίας άνεργους και μισοάνεργους, μεγάλα τμήματα του λαού μας αποκλεισμένα από το δικαίωμα να ζουν σε γειτονιές ανθρώπινες, με υποδομές για να μην πνίγονται με την πρώτη βροχή, καταστρέφονται στα έντονα καιρικά φαινόμενα».


Αναφερόμενος στις «εξαγγελίες» της κυβέρνησης, ανέδειξε ότι είναι άλλη μια προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει «έναν σύγχρονο ραγιαδισμό, καλυμμένο με δήθεν προοδευτικό και ριζοσπαστικό μανδύα. Καλλιεργεί τις μειωμένες απαιτήσεις. Σήμερα ξεδιάντροπα νομίζουν ότι θα ξεγελάσουν με ένα 300άρι τους συνταξιούχους στις 25 Μάη για να τους πάρουν την ψήφο στις 26. Τόσο τους έχουν κοστολογήσει όλους τους απόμαχους της δουλειάς, που με τη σκληρή δουλειά τους έχτισαν τα πάντα...».

Κάλεσε σε ενίσχυση του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που όπως είπε, «δεν υπόσχονται, δεσμεύονται για την ανάπτυξη της πάλης για το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν σήμερα τη λαϊκή οικογένεια. Η συνεχής δράση μας μέσα στους εργασιακούς χώρους, στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, στις συνοικίες, στους χώρους μόρφωσης, εκεί όπου αθλείται και ψυχαγωγείται η νεολαία, είναι η ταυτότητά μας. Με αυτήν την αγωνιστική ταυτότητα απολογούμαστε στους εργαζόμενους, όλο το λαό. Με αυτήν την αγωνιστική διαδρομή, έχουμε τη δύναμη να σταθούμε απέναντι και ενάντια στον πολυπλόκαμο μηχανισμό πίεσης, εξαγοράς και ενσωμάτωσης που αναπαράγεται και τοπικά».

Οργιο διαστρέβλωσης των θέσεων του ΚΚΕ

Δήλωση του Ν. Σοφιανού σχετικά με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της «Εφημερίδας των Συντακτών»

Ενα άθλιο δημοσίευμα, που διαστρεβλώνει κατάφωρα τις θέσεις του ΚΚΕ και υπογράφεται από τον Θ. Μεγαλοοικονόμου, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο του ενός από τους δύο συνδυασμούς της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Αθήνα, φιλοξένησε χτες στην ιστοσελίδα της η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Πιο συγκεκριμένα, ο παραπάνω εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιτίθεται στον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας, με αφορμή την τοποθέτησή του σε πρόσφατη συγκέντρωση κατοίκων, που διοργάνωσε ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής Αγ. Παύλου/Σταθμού Λαρίσης. Εκεί ο Ν. Σοφιανός αναφέρθηκε σε οξυμένα προβλήματα της Αθήνας, όπως στο οργανωμένο έγκλημα που δεν αντιμετωπίζεται, με ευθύνη της κυβέρνησης και της αστυνομίας, στην κερδοσκοπική δράση των ΜΚΟ και διαφόρων «αλληλέγγυων» που στοιβάζουν πρόσφυγες σε κατειλημμένα κτίρια, σε απάνθρωπες συνθήκες κ.λπ. Στην ίδια συγκέντρωση μίλησε μετά τον Ν. Σοφιανό η επικεφαλής του συγκεκριμένου συνδυασμού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία δεν έκανε καμιά αναφορά στην ομιλία του υποψηφίου του ΚΚΕ, κάτι που ανέλαβε ως φαίνεται ο παραπάνω αρθρογράφος, χρησιμοποιώντας ωμό αντικομμουνισμό και σταλινολογία, που θα ζήλευαν ακόμα και οι χρυσαυγίτες.

Σε σχετική δήλωσή του ο Ν. Σοφιανός σημειώνει:

«Ο Θ. Μεγαλοοικονόμου, σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της "Εφημερίδας των Συντακτών", κάνοντας προφανώς τον εκπρόσωπο του ενός από τους δύο συνδυασμούς της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο δήμο της Αθήνας, προχωρά σ' ένα όργιο διαστρέβλωσης των θέσεων του ΚΚΕ, που επανειλημμένα έχουν διατυπωθεί στο δημόσιο λόγο, προσθέτοντας και μπόλικο πρωτόγονο αντικομμουνισμό. Ο στόχος είναι να καλύψει τα αδιέξοδα που έχουν οι συνδυασμοί της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Αθήνα.

Η διαστρέβλωση αφορά τις θέσεις του ΚΚΕ και της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για το οργανωμένο έγκλημα στην Αθήνα, την αντιμετώπιση οργανωμένων συμμοριών, ημεδαπών και αλλοδαπών, από την Αστυνομία, που είναι η δουλειά της.

Εχουμε επανειλημμένως καταγγείλει το καθεστώς κερδοσκόπων "αλληλέγγυων" και ΜΚΟ, με τις καταλήψεις κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας και στην Αχαρνών, που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες, στοιβάζοντάς τους σε απάνθρωπες συνθήκες, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ευθύνη της κυβέρνησης να στεγάσει και να στηρίξει με ανθρώπινους όρους αυτόν τον κόσμο.

Ο Θ. Μεγαλοοικονόμου, αναμασώντας τα γνωστά αντικομμουνιστικά στερεότυπα, που χρησιμοποιούν και οι χρυσαυγίτες, περί Στάλιν και σταλινοφασιστών, φέρνει στα μέτρα του τις θέσεις μας, πράγμα που δεν έκανε ούτε η υποψήφια με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μιλώντας στην εκδήλωση μετά από εμένα».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org