ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ»
Συνεχίζουν να διεκδικούν επιδόματα και αποζημιώσεις

Νέα διαμαρτυρία χτες στο υπουργείο Εργασίας

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Αν. Νεφελούδη, είχε χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία των πρώην εργαζομένων της «Ηλεκτρονικής», που συγκεντρώθηκαν και χτες έξω από το υπουργείο. Η συνάντηση έγινε κάτω από την πίεση των εργαζομένων, μετά την παράσταση διαμαρτυρίας που είχαν προχτές Πέμπτη έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Η επιτροπή τους απαίτησε την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, κατά προτεραιότητα έναντι των πιστωτών (π.χ. τραπεζών), καθώς και έκτακτο επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Ζήτησαν, επίσης, να παρέμβει το υπουργείο για να επιταχυνθεί η εγγραφή τους στον ΟΑΕΔ. Πολλοί από τους εργαζόμενους δούλευαν για χρόνια στην εταιρεία και αυτήν τη στιγμή βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς τυπικά δεν έχουν απολυθεί.

Σε ό,τι αφορά το έκτακτο επίδομα από τον ΟΑΕΔ, ο γγ του υπουργείου, Α. Νεφελούδης, είπε αόριστα ότι θα δοθεί σε βάθος χρόνου... Μαζί με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι δεν παραιτούνται από τη διεκδίκηση του επιδόματος και ότι θα πιέσουν μαζικά, αποφασιστικά, προς όλες τις κατευθύνσεις για να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά τους. Αναφορικά με την πτωχευτική διαδικασία και το σκέλος που αφορά τις αποζημιώσεις των εργαζομένων, ο γγ δήλωσε αναρμόδιος.

Στην «Καρυπίδης»

Συνάντηση με εκπροσώπους της «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης») είχε χτες αντιπροσωπεία των εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας. Η εργοδοσία κατέθεσε ένα δεσμευτικό πλαίσιο επανεφοδιασμού των καταστημάτων από την επόμενη Δευτέρα και εξόφλησης των δεδουλευμένων μέχρι τον Αύγουστο, ενώ από Σεπτέμβρη θα καταβάλλει κανονικά τη μισθοδοσία. Επίσης, δεσμεύτηκε για διατήρηση όλων των καταστημάτων και όλων των εργαζομένων (1.500). Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση σήμερα Σάββατο, για να αποφασίσουν την εξέλιξη του αγώνα τους.

Απολογισμός και σχέδιο δράσης από τα συνδικάτα

Σε Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις συνεχίζουν να συζητούν τα ταξικά συνδικάτα με τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς τον απολογισμό της τριήμερης απεργίας και τον παραπέρα σχεδιασμό της δράσης τους. Με αυτό το θέμα, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα συνεδριάσει το Σάββατο 21 Μάη, στις 11 το πρωί, στα γραφεία του Συνδικάτου Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό - Ξενοδοχεία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις διοικήσεις των συνδικάτων.

Σε Γενική Συνέλευση καλεί τους εργαζόμενους η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, την Τρίτη 24 Μάη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Τη συμμετοχή των εργαζομένων στις τριήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις χαιρετίζει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και καλεί τα σωματεία του κλάδου να συνεδριάσουν με θέμα τα συμπεράσματα από τη μάχη που έδωσαν.

Παράλληλα, ασκεί κριτική στην πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ, η οποία στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής «απέρριψε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για άμεση σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικές Συνελεύσεις για να αποτιμηθεί το απεργιακό τριήμερο, με το πρόσχημα ότι Γενικές Συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα».

«Δώσαμε άλλη μια μάχη, όμως ο πόλεμος συνεχίζεται!», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ). Ιδιαίτερο βάρος, για τη συνέχεια, δίνει στη μάχη για την κλαδική Σύμβαση: «Η συνεχιζόμενη άρνηση του ΣΦΕΕ, με διάφορες προφάσεις, να συζητήσει για την κλαδική ΣΣΕ, καθώς και η προσπάθεια καταστρατήγησης του ωραρίου στις φαρμακαποθήκες αποτελούν δείγματα γραφής για τις προθέσεις της εργοδοσίας», σημειώνει.

Πετσοκομμένες ενισχύσεις σε αγρότες της Ορεστιάδας

Αναστάτωση και αγανάκτηση επικρατεί στους αγρότες του Δήμου Ορεστιάδας, που είδαν να μπαίνουν στους λογαριασμούς τους πετσοκομμένες οι ενισχύσεις του λεγόμενου «πρασινίσματος». Χτες, Παρασκευή, ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάλεσε τους αγρότες να υποβάλλουν ενστάσεις μέχρι τις 20 Μάη μόνο για τις συνδεδεμένες επιδοτήσεις. Η απόφαση, όμως, αυτή δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Η Κομματική Οργάνωση Ορεστιάδας του ΚΚΕ θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένη την αγανάκτηση των αγροτών και σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Σε πολλές περιπτώσεις, οι απώλειες είναι πολύ σημαντικές, χωρίς να ευθύνονται γι' αυτό οι αγρότες. Κι όλα αυτά την ώρα που βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης και χρειάζονται και το τελευταίο ευρώ, εξαιτίας των πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΚΕΑ (Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών) της "ΓΑΙΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ" στην Ορεστιάδα οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις στους αγρότες, γιατί η περιοχή μας είναι μια από αυτές που σημειώθηκαν τα περισσότερα λάθη και αποκλίσεις κατά τη διαδικασία της ψηφιοποίησης και του τηλεσκοπικού ελέγχου, με αποτέλεσμα τα λάθη αυτά να τα πληρώνουν οι αγρότες με απώλεια εισοδήματος».

Το ΚΚΕ καλεί τον ΟΠΕΚΕΠΕ να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα για να αποκατασταθούν συνολικά τα λάθη και να αποδώσουν στους αγρότες χωρίς περικοπές τις ενισχύσεις που δικαιούνται.

Με το κουπόνι του ΠΑΜΕ στο χέρι

Συνεχίζεται η Οικονομική Εξόρμηση του ΠΑΜΕ, με τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στις γραμμές του να δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της με αποφασιστικότητα και μαχητικότητα. «Ηδη συνδικάτα και εργαζόμενοι κάνουν τα πρώτα "κλεισίματα", δίνοντας αέρα αισιοδοξίας για την επιτυχία της εξόρμησης», σημειώνει το ΠΑΜΕ, και καλεί «κάθε συνδικαλιστική οργάνωση, κάθε εργαζόμενο να δώσει τη μάχη ενίσχυσης και ενδυνάμωσης του ΠΑΜΕ και οικονομικά. Σε κάθε συγκέντρωση, σύσκεψη, κινητοποίηση, παντού με το κουπόνι στο χέρι!».

Εκδηλώσεις συνδικάτων
  • Σε εκδήλωση για την 1η Μάη, με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων από τον ξεσηκωμό των εργατών του Σικάγου, καλεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής σήμερα, Σάββατο, στις 8 μ.μ., στα γραφεία του (Χρυσάφη 10, Ηλιούπολη). Θα ακολουθήσει γλέντι με την ορχήστρα και το χορευτικό του Συνδικάτου.
  • Εκδήλωση αφιερωμένη στην πολιτική απεργία των οικοδόμων το 1967 πραγματοποιούν η Ομοσπονδία Οικοδόμων και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, την Τετάρτη 25 Μάη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα ΚΥΒΕ στο Περιστέρι (Εθνάρχου Μακαρίου 1). «12 Απρίλη 1967 - πολιτική απεργία των οικοδόμων, διδάγματα και πηγή έμπνευσης για τους ταξικούς αγώνες μας», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης.
  • Γλέντι για τους εργαζόμενους και τους ανέργους του κλάδου οργανώνει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων την Κυριακή 29 Μάη, στη 1 μ.μ., στα «Ξύλινα» στην Καισαριανή (επί της λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως). Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να διασκεδάσουν με φαγητό, κρασί και μουσικό πρόγραμμα από λαϊκή κομπανία.
Συνελεύσεις Συνταξιούχων
  • Σε Γενική Συνέλευση καλεί το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας, την Τετάρτη 18 Μάη, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.
  • Σε συμμετοχή στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση και στις εκλογές που θα γίνουν στα γραφεία του (Περιάνδρου 18, Ιλίσια) καλεί το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζωγράφου. Η συνέλευση θα γίνει στις 26 Μάη στις 11 το πρωί.
  • Σε συντονισμό της δράσης τους προχωρούν οι συνταξιούχοι στο Δήμο Ωρωπού, με στόχο τη δημιουργία Σωματείου και την αγωνιστική δράση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Μέσα από μαζική σύσκεψη που έγινε στις αρχές Απρίλη εκλέχτηκε πενταμελής Διοικούσα Επιτροπή, η οποία καλεί όλους τους συνταξιούχους που ζουν στην περιοχή να την πλαισιώσουν με σκοπό να συσταθεί Σωματείο.
Σε ισχύ ο νόμος - λαιμητόμος

Δημοσιεύθηκε προχτές, Πέμπτη, ο νέος νόμος - λαιμητόμος του ασφαλιστικού συστήματος (νόμος 4387/2016). Στο εξής, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, όσοι καταθέτουν αιτήσεις συνταξιοδότησης μετά από αυτήν την ημερομηνία, θα υφίστανται τις συνέπειες του νέου νόμου. Η μόνη προσωρινή εξαίρεση αφορά στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι θα υπαχθούν στις διατάξεις του από την 1η Ιούλη 2016.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ