ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΜΕΝΙΔΙΟΥ - ΦΥΛΗΣ
Σήμερα η συγκέντρωση για την Υγεία

Καλούν στις 7 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας. Πρωτοβουλίες σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Πανυγειονομική απεργία στις 20 Μάη

Από τη συμμετοχή των Λαϊκών Επιτροπών σε παλιότερη κινητοποίηση για την Υγεία
Από τη συμμετοχή των Λαϊκών Επιτροπών σε παλιότερη κινητοποίηση για την Υγεία
Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 7 μ.μ. (προσυγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια) διοργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, οι Λαϊκές Επιτροπές και φορείς της Δυτικής Αθήνας, του Μενιδίου και της Φυλής, δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό.

Παράλληλα, καλούν για έμπρακτη αλληλεγγύη στην απεργία που έχει εξαγγελθεί στο χώρο της Υγείας στις 20 Μάη. Την απεργία έχει κηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ και συμμετέχει η ΕΙΝΑΠ. Πανελλαδική τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ., αποφάσισε και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Για την προετοιμασία της απεργίας, εκλεγμένοι σε ΔΣ και μέλη Επιτροπών Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, σχεδιάζουν σήμερα περιοδείες και εξορμήσεις σε Θριάσιο, Σισμανόγλειο, «Αγλαΐα Κυριακού», «Αγία Σοφία» και Λαϊκό. Αύριο, Παρασκευή, σε «Ευαγγελισμό», Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» και Τζάνειο. Τη Δευτέρα σε ΚΑΤ, «Ευαγγελισμό», ΝΙΜΤΣ.

Ταυτόχρονα, Γενικές Συνελεύσεις οργανώνονται στα Νοσοκομεία Φλώρινας (Πέμπτη), Θριάσιο (Παρασκευή), Ιπποκράτειο Αθήνας, Λαϊκό και Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης (Δευτέρα), «Αγία Ολγα» και Σισμανόγλειο (Τρίτη). Συγκέντρωση οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων στο Ογκολογικό Αγίων Αναργύρων την Τρίτη 19 Μάη, στις 12 μ. για τα οξυμένα προβλήματα στο νοσοκομείο.

Απόφαση συμμετοχής στην πανυγειονομική απεργία πήραν η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων. Οργανώνουν συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στη Διεύθυνση Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας (Σολωμού 60), για να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας.

Στον Πειραιά και αλλού

Κινητοποιήσεις για τα ζητήματα της Υγείας διοργανώνουν και οι Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας. Στις 18 Μάη, θα γίνει κοινή παρέμβαση, στις 12.30 μ.μ., στην Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά (Θηβών και Φαλήρου). Στις 28 Μάη, αποφασίστηκε συλλαλητήριο για την Υγεία, στις 7 μ.μ., στο Περιβολάκι (Νίκαια).

Σήμερα, Πέμπτη, η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος, στις 11 π.μ., θα κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στο ΠΕΔΥ και η Λαϊκή Επιτροπή Πειραιά στο Νοσοκομείο «Μεταξά». Αύριο, Παρασκευή, οι Λαϊκές Επιτροπές Νίκαιας - Ρέντη και Κορυδαλλού καλούν σε διαμαρτυρία στις 10 π.μ. στα ιατρεία ΠΕΔΥ (Μούγλων) και στις 12 μ. στα διοικητικά γραφεία του ΠΕΔΥ (Καυκάσου).

Αντίστοιχο πρόγραμμα δράσης αποφάσισαν οι Λαϊκές Επιτροπές 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας και Γαλατσίου. Διοργανώνουν πικετοφορίες αύριο Παρασκευή 15 Μάη, στις 7 μ.μ. με αφετηρία την πλατεία Κυψέλης και την Τρίτη 19 Μάη στις 7 μ.μ., με αφετηρία τη διασταύρωση Βεΐκου και Τράλλεων. Επίσης, καλούν σε συγκέντρωση - συναυλία την Κυριακή 24 Μάη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Βαρβάρας (τέρμα Πατησίων).

Στη Θεσσαλονίκη, στις 19 Μάη, οι Λαϊκές Επιτροπές της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης διοργανώνουν συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στο Ρολόι στη Νεάπολη, ενώ η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς αποφάσισε τις εξής παρεμβάσεις: Αύριο Παρασκευή 15/5 στις 10.30 π.μ., στο νοσοκομείο «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ». Δευτέρα 18/5, στις 8 π.μ., στο ΙΚΑ Βότση και στα Ιατρικά Κέντρα της περιοχής. Τρίτη 19/5, στις 9 π.μ., στα Ιατρικά Κέντρα Καλαμαριάς. Περιοδεία - ενημέρωση στα μέλη όλων των ΚΑΠΗ Καλαμαριάς. Τετάρτη 20/5, στις 10.30 π.μ., συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα γίνει μπροστά στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στην Αριστοτέλους.

Τέλος, εργατικά σωματεία και φορείς οργανώνουν συγκεντρώσεις σήμερα στην Κοζάνη (8 μ.μ., κεντρική πλατεία) για την κατάσταση στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο και στην Πτολεμαΐδα (8 μ.μ., κεντρική πλατεία) για τα προβλήματα στο «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο.

Μαζί και οι συνταξιούχοι

Κινητοποιήσεις για την Υγεία σε μια σειρά από πόλεις διοργανώνουν στις 20 Μάη και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ. Στην Αττική, θα γίνει πανσυνταξιουχική συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας. Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους.

Στη Λάρισα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, πρώην ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ του νομού καλούν σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο και μετά σε πορεία. Στην Πάτρα, το Συντονιστικό Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΤΣΑ, ΔΕΗ, ΟΑΕΕ - ΤΑΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου, μαζί με τους εργαζόμενους στον κλάδο Υγείας - Πρόνοιας. Σήμερα, Πέμπτη 14 Μάη διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στην 6η ΥΠΕ στις 10 π.μ.

Στην Κρήτη, η Ενωση Συνταξιούχων διοργανώνει παγκρήτια κινητοποίηση στις 10 π.μ., έξω από τη διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.

Απεργία για τις απολύσεις στην εταιρεία «Ζαριφόπουλος»

Από την περασμένη Δευτέρα απεργούν εργαζόμενοι στην εταιρεία Ζαριφόπουλος (υπηρεσίες ασφαλείας και ελέγχου) στα κεντρικά γραφεία, στη Νέα Ιωνία, με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων. Οι απεργοί βρίσκονται σταθερά έξω από τα γραφεία της εταιρείας, για να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους. Διεκδικούν την επαναπρόσληψη τεσσάρων συναδέλφων τους που απολύθηκαν την περασμένη Τετάρτη. Ενας από αυτούς είχε γίνει μέλος του σωματείου μία μέρα πριν απολυθεί.

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε χτες με τους απεργούς έξω από γραφεία της εταιρείας. Μας ανέφεραν πως από το 2010 και μετά η εργοδοσία προχωρά σε μειώσεις μισθών που φτάνουν από 10% έως και 35%. Στο διάστημα αυτό έγινε και μείωση προσωπικού. Η εργοδοσία αξιοποίησε τα αντεργατικά «όπλα» που νομοθετήθηκαν αυτά τα χρόνια. Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση συνδικαλιστή ότι, «μόλις σταμάτησε να ισχύει η κλαδική σύμβαση, είχε έτοιμες την επόμενη μέρα τις ατομικές συμβάσεις για να τις υπογράψουμε».

Το Σωματείο δημιουργήθηκε τον Φλεβάρη του 2014. Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, η εργοδοσία προσπάθησε αμέσως να μάθει ποιος είναι μέλος και ποιος όχι. Ταυτόχρονα, από τη σύσταση του Σωματείου και μετά, άρχισε να αναθέτει μέρος των εργασιών σε εργολάβους, συρρικνώνοντας το αντικείμενο εργασίας για τους δικούς της εργαζόμενους, ενώ αξιοποίησε και τα γνωστά προγράμματα επιδότησης θέσεων εργασίας του ΟΑΕΔ.

Πριν δύο βδομάδες, ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους ότι θα γίνουν έντεκα απολύσεις και, ενώ βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με το σωματείο, απέλυσε τέσσερις εργαζόμενους. Ακόμα, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, πρότεινε στους τεχνικούς να τους απολύσει και να τους αναθέσει έργο ως «συνεργάτες», για να γλιτώσει μισθούς και ασφάλιση. Στο πλάι των απεργών βρίσκεται η Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η εταιρεία δραστηριοποιείται σε Αθήνα, Βουλγαρία, Κύπρο και Αλβανία. Στην αγγλική έκδοση, ως μέλη του «Ομίλου Ζαριφόπουλου» παρουσιάζονται οι εταιρείες: ACON ΕΠΕ (πυροσβεστικά μέσα), Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός ΑΕ (υπηρεσίες επιτήρησης και παρακολούθησης συστημάτων συναγερμών κ.ά.), Brink Hellas ΑΕ (γνωστή ως Ερμής Security Group) και δύο «Ζαριφόπουλος ΕΠΕ» σε Βουλγαρία και Αλβανία.

Κανείς στη δουλειά σημερα στο «Νηρέα»

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Νηρέας», με απόφαση του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας. Απαιτούν την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στα Γιάλτρα Ευβοίας. Το κλαδικό συνδικάτο καταγγέλλει πως η εργαζόμενη, μητέρα δύο παιδιών, απολύθηκε λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης.

Στο πλευρό τους βρίσκονται η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Κελαϊδίτης», το Σωματείο Εργαζομένων στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις «ΖΑΒΕΛ», ο Σύλλογος εργαζομένων του ΓΝ Κύμης και η ΕΛΜΕ Εύβοιας.

Στην ανακοίνωσή του το κλαδικό Συνδικάτο, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Ο ΝΗΡΕΑΣ που έχει κατ' επανάληψη επιδοτηθεί και είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση παραγωγής μεσογειακών ψαριών σε όλο τον κόσμο (...) το 2013 μείωσε τους μισθούς, το 2010 είχε θανατηφόρο εργατικό ατύχημα και, όταν μιλάει για ανθρώπινα δικαιώματα, δε βάζει μέσα σε όσους τα δικαιούνται τη συνάδελφο που απέλυσε και τα δυο ανήλικα παιδιά της!». Την καταγγελία του Συνδικάτου κατέθεσαν ως Αναφορά στον υπουργό Εργασίας βουλευτές του ΚΚΕ.

Στο μεταξύ, δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας έκαναν προχτές οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία «Κιολεΐδη» διεκδικώντας δεδουλευμένα, με απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας» και της γενικής τους συνέλευσης. Η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν καθολική. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης έγινε συνάντηση με τους εκπροσώπους της εργοδοσίας, χωρίς αποτέλεσμα.

Συνεχίζουν την κατάληψη του ΟΑΕΕ

Συνεχίστηκε για τέταρτη μέρα η κατάληψη της αίθουσας συνεδριάσεων του ΔΣ του ΟΑΕΕ, στο κεντρικό κτίριο των υπηρεσιών του Ταμείου στην Αθήνα, από τους 250 απολυμένους συμβασιούχους του Οργανισμού. Το Σωματείο τους έχει καταγγείλει το σημερινό διοικητή του ΟΑΕΕ, που προσέφυγε στα δικαστήρια προκειμένου να ακυρώσει προσωρινά εκτελεστή θετική απόφαση που ορίζει την επιστροφή απολυμένων στη δουλειά. Η ενέργεια του διοικητή είναι συνέπεια της κυβερνητικής απόφασης να εξαντλήσει τα ένδικα μέσα κατά δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν απολυμένους.

Σε ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη «Αγωνιστική Συνεργασία» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) καταγγέλλει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε προεκλογικά την αγωνία των απολυμένων συμβασιούχων «τάζοντάς τους άμεσες λύσεις στο πρόβλημά τους και τους αφήνει τώρα στα κρύα του λουτρού». Η «Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τους συμβασιούχους να συνεχίσουν τον αγώνα τους και «να μη στηρίξουν τις ελπίδες τους σε παλιούς και νέους κυβερνητικούς σωτήρες (...) ούτε στα συνδικαλιστικά παρακλάδια τους που δυστυχώς κυριαρχούν στο ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΑΕΕ».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org