ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικυρώθηκε από ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η ΠΝΠ που διαγράφει τα πρόστιμα των επιχειρηματιών

Με τις ψήφους των βουλευτών των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψηφίστηκε, χτες το απόγευμα, στην Ολομέλεια της Βουλής, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης με τίτλο «Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της "Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ" και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (Α΄ 35)».

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν την ΠΝΠ καθώς με το πρώτο άρθρο, όπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης ενισχύει με «παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις» τη «Βιομηχανία Ζάχαρης», ενώ σε ό,τι αφορά το άρθρο 2 σημείωσε ότι «δεν αμφισβητεί τις καλές προθέσεις» της κυβέρνησης, όμως στοιχεία που έρχονται στο φως επιβεβαιώνουν «την υποψία μας ότι η διάταξη αυτή δεν ωφελεί τον μικρό που δεν έχει να πληρώσει», τους μικρούς που και οι ίδιοι ξεκλήριζαν με την πολιτική τους, άρα κάλπικη υποστήριξη. Αξιοσημείωτη ήταν η στάση των ΑΝΕΛ, καθώς ο ειδικός αγορητής τους, Δ. Καμμένος, «επιστρατεύοντας» διάφορες ασυναρτησίες, κατέληξε ότι το ΚΚΕ με την άρνησή του να υπερψηφίσει την ΠΝΠ επιδιώκει το κλείσιμο της «Βιομηχανίας Ζάχαρης»!

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, για την κατάσταση στη «Βιομηχανία Ζάχαρης» επέρριψε τις ευθύνες αποκλειστικά στις συμφωνίες των προηγούμενων κυβερνήσεων χαρακτηρίζοντάς τες «αποικιοκρατικές», αποκρύπτοντας ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εφάρμοσαν τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ΕΒΖ που εφαρμόζει και η παρούσα κυβέρνηση.

Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ν. Βαλαβάνη, προσπάθησε να πείσει ότι δεν διαγράφεται κανένα πρόστιμο, σημειώνοντας ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν αναφέρεται «σε εξωτερικό τόκο που επιβάλλεται μετά τα πρόστιμα»!

Είναι πρόκληση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, απαντώντας στον Π. Λαφαζάνη, επισήμανε: «Δεν αμφισβητείτε ούτε την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης ούτε και την ίδια την αστική τάξη, τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών. Αντίθετα, με τις πράξεις σας, αυτών τα συμφέροντα εξυπηρετείτε και αυτό φαίνεται περίτρανα όσον αφορά και την εξέλιξη της συγκεκριμένης ΠΝΠ. Τι λέτε ότι θα κάνετε; Βρήκατε μία "Βιομηχανία Ζάχαρης", η οποία βρίσκεται υπό διάλυση, υπό κατάρρευση, υπό χρεοκοπία, με αρνητικά ίδια κεφάλαια και κάνετε μια ένεση 30 εκατομμυρίων ευρώ, διατηρώντας όλο το προηγούμενο πλαίσιο άθικτο (...) Βεβαίως, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν τεράστιες ευθύνες για την πορεία εξέλιξης των πραγμάτων (...) Ομως, εσείς θα πάτε σε αντίθεση με τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις ποσοστώσεις; Θα απειθαρχήσετε στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης; (...) Υπάρχουν 800 εκατομμύρια ευρώ αδιάθετα, τα οποία στις 31/12 θα επιστραφούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πάρτε τα! Απειθαρχήστε! Δεν τολμάτε! Δεν τολμάτε να πείτε "πάω κόντρα στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το ΕΣΠΑ και θα χρησιμοποιήσω τα 800 εκατομμύρια για να αναβαθμίσω την "Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης"».

Οσο για το άρθρο 2 ανέφερε ότι «είναι σκανδαλώδης η ρύθμιση. Και εμείς θα επιμείνουμε ότι θα πρέπει να δοθούν τα ονόματα και τα στοιχεία όλων αυτών που εντάχθηκαν και τι κέρδισαν μέσα από αυτή τη διαδικασία. Γιατί τη στιγμή που κυνηγάτε τον άνεργο, τον επαγγελματία, τον μισθωτό να πληρώσει το σύνολο της φορολογικής επιδρομής, το σύνολο των χαρατσιών που έχει επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση, αποτελεί πρόκληση να χαρίζετε δεκάδες εκατομμύρια σε μια χούφτα μεγάλους επιχειρηματίες. Αποτελεί πρόκληση».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Οι 100 πρώτες μέρες, τα ψέματα αλλά και η συνέπεια του ΣΥΡΙΖΑ

Τι θυμηθήκαμε μέρες που είναι!.. Αντιγράφουμε από ρεπορτάζ της εποχής για να πάρετε μια γεύση τού τι σημαίνει προεκλογικός ΣΥΡΙΖΑ και τι μετεκλογικός ΣΥΡΙΖΑ...

Διαβάστε και θαυμάστε λοιπόν:

«Τα αρχικά βήματα του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση, αποκαλύπτουν τμηματικά προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, τα οποία χτες (15 Ιανουαρίου 2015) έβαλαν αρκετές και σημαντικές ψηφίδες στην απάντηση του ερωτήματος τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις πρώτες εβδομάδες διακυβέρνησης και τις πρώτες 100 ημέρες. Την αρχή έκανε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και υποψήφιος βουλευτής στην Β' Αθήνας, Νίκος Παππάς, που αποκάλυψε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ πως το 2015 δε θα πληρωθεί ΕΝΦΙΑ. Είναι σαφές αυτό, είναι στα πρώτα μέτρα μας και είναι δέσμευσή μας».

Τι συμβαίνει σήμερα, 14 Μάη 2015; Οχι μόνο δεν έγινε τις πρώτες 100 μέρες, αλλά ο λαός θα συνεχίζει να πληρώνει ΕΝΦΙΑ όλο το 2015 αλλά και το 2016, εάν χρειαστεί, όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

* * *

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Γενάρη, στον ΣΚΑΪ, ο υποψήφιος βουλευτής στην Περιφέρεια Αττικής Αλέξης Μητρόπουλος προανήγγειλε «Σεισάχθεια για όλα τα είδη των χρεών» που θα γίνει μέσα στις 100 πρώτες μέρες.

Τι συμβαίνει σήμερα; Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει θεσπίσει νόμο, για να εισπράξει όλα τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και αφορούν ΕΝΦΙΑ, ΕΕΤΗΔΕ, εισφορά αλληλεγγύης, περαίωση, τέλος επιτηδεύματος κ.λπ. κ.λπ.

* * *

Η υποψήφια πριν από τις εκλογές Νάντια Βαλαβάνη - σημερινή υπουργός - στο τηλεοπτικό κανάλι «Ε» λέει: «Εμείς δε θα συνεχίσουμε την 5η αξιολόγηση. Θα ήταν λίγο αστείο να λέμε ότι θέλουμε να απεμπλακούμε από το μνημόνιο και να λέμε ότι για να απεμπλακούμε από το μνημόνιο πρέπει πρώτα να περάσουμε άλλα τόσα μέτρα...».

Τι συμβαίνει σήμερα; Στην κοινή δήλωση Γιούνκερ - Τσίπρα αναφέρεται ότι «...κατέγραψαν με κοινή δήλωσή τους την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση».

* * *

Αντιγράφουμε και πάλι από ρεπορτάζ της εποχής: «(...) σε ό,τι αφορά τα πρώτα βήματα μίας "κυβέρνησης της Αριστεράς", ο Δημήτρης Στρατούλης περιέγραψε και τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή. "Τα πρώτα νομοσχέδια της αριστερής κυβέρνησης θα είναι η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η δέκατη τρίτη σύνταξη σε όσους συνταξιούχους λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη κάτω από 700 ευρώ, η αποκατάσταση της προστατευτικής εργατικής νομοθεσίας για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα κ.λπ.», τόνισε στο ραδιοσταθμό Alpha, χαρακτηρίζοντας αυτά τα μέτρα "αδιαπραγμάτευτα"».

Τι συμβαίνει σήμερα; ΤΙΠΟΤΕ από όλα αυτά. Ολα έχουν παγώσει και η ...«αδιαπραγμάτευτη» εφαρμογή τους εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, το Brussels Group (τρόικα) και τα ...πρωτογενή πλεονάσματα.

* * *

Θα πει κανείς: Καλά, από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν έχουν κάνει τίποτα οι σημερινοί κυβερνώντες; Η αλήθεια είναι ότι έχουν κάνει. Οπως έγραφε ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ - τότε που στα αστικά ΜΜΕ επικρατούσε περίπου το κλίμα του ότι «έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και θα αρχίσει να βρέχει λεφτά για τους εργαζόμενους» - το περίφημο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και όσα θα γίνονταν τις πρώτες 100 μέρες είχε και άλλες, λιγότερο προβεβλημένες πλευρές. Αυτές που αφορούσαν και αφορούν τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες και το κεφάλαιο.

Για παράδειγμα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει επιδοτήσεις των επιχειρήσεων, μείωση του ενεργειακού κόστους, διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά δάνεια και χρέη.

Τι έχει γίνει από αυτά; Καταρχήν, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η συγκυβέρνηση διέγραψε χρέη μεγαλοεπιχειρηματιών που προέρχονται από πρόστιμα ακόμα και για λαθρεμπόριο. Και μιλάμε για πολλά εκατομμύρια ευρώ. Αυτό, το έκανε με συνοπτικές διαδικασίες, Παρασκευή βράδυ, ώστε άρον άρον να τελειώνει με αυτήν την προγραμματική δέσμευση. Τέτοια προγραμματική συνέπεια, αλλά με ωφελημένους τους επιχειρηματίες!.. Η μείωση του ενεργειακού κόστους συμφωνήθηκε με τους δανειστές από τις 20 Φλεβάρη...

Για να είμαστε δίκαιοι, λοιπόν, υπάρχουν και πράγματα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει. Μόνο που δεν αφορούν τη βελτίωση της ζωής του λαού, αλλά τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αυτό, δηλαδή, που ετοιμάζεται να κάνει και τώρα, με τη συμφωνία που ετοιμάζει με τους δανειστές...


Κ. Πασ.

ΚΟ ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ / ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση τιμής στους Κορυσχάδες

Η Κομματική Οργάνωση Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) θα τιμήσουν την επέτειο σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου, το 1944 στους Κορυσχάδες, οργανώνοντας εκδήλωση, εκεί, την Κυριακή 17 Μάη. Καλούνται οι συναγωνιστές και φίλοι της Αντίστασης, εργαζόμενοι και νεολαία, να συμμετάσχουν στην εκδήλωση.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, για τη συμμετοχή όσων το επιθυμούν, διοργανώνουν διήμερη εκδρομή με πούλμαν στο Καρπενήσι το Σαββατοκύριακο 16 - 17 Μάη.

Για συμμετοχή (από την Αθήνα) επικοινωνήστε με τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος, τηλ. 210.8222.952).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org