ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την Κυριακή η 35η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Οδηγίες της Οργανωτικής Επιτροπής προς τους ειρηνοδρόμους

Από την προηγούμενη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης
Από την προηγούμενη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης
Την Κυριακή, 17 Μάη, θα πραγματοποιηθεί η 35η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Η εκκίνηση θα γίνει στις 8 π.μ. από τον Τύμβο του Μαραθώνα με προορισμό το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου αναμένεται να φτάσει στις 6 το απόγευμα.

Το πρόγραμμα της πορείας συνοπτικά έχει ως εξής:

-- 8 π.μ. Τύμβος Μαραθώνα - τελετή έναρξης

-- 8.30 π.μ. Εκκίνηση πορείας

-- 9.30 π.μ. Νέα Μάκρη

-- 12 μ. Διασταύρωση Ραφήνας

-- 1.30 μ.μ. Πικέρμι

-- 2.30 μ.μ. Παλλήνη

-- 5.30 μ.μ. Αγία Παρασκευή

-- 6.30 μ.μ. Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση υποδοχής των ειρηνοδρόμων.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 210.3844.853, 210.3844.854.

Κάλεσμα συμμετοχής στην 35η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης απευθύνει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Πούλμαν για το Μαραθώνα

Για τη μετάβαση των ειρηνοδρόμων στον Τύμβο του Μαραθώνα θα αναχωρήσουν πούλμαν της ΕΕΔΥΕ από την Πλατεία Κάνιγγος στις 6:30 το πρωί, με ώρα προσέλευσης το αργότερο μέχρι 6:15 π.μ.

Πούλμαν επίσης ξεκινούν από διάφορες συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά. Συγκεκριμένα:

  • Από Πειραιά

-- 6 π.μ. από πλατεία Κοραή Πειραιά.

-- 6:15 π.μ. από πλατεία Λαού, Κερατσίνι.

-- 6:20 π.μ. από γήπεδο Νεάπολης και 6:25 π.μ. από Πλειάδες, Κορυδαλλός.

-- 6:30 π.μ. από Περιβολάκι.

-- 6:35 π.μ. από Κρατικό, Νίκαια.

  • Από Ιλιον

-- 6:30 π.μ. από δημαρχείο Πετρούπολης.

-- 6:45 π.μ. από ΟΤΕ Ιλίου.

-- 6:50 π.μ. από εκκλησία Αγ. Αναργύρων.

-- 6:55 π.μ. από «Μελίνα», Καματερό.

  • Από Ανατολικά

-- 6 π.μ. από κεντρική πλατεία Ηλιούπολης.

-- 6:10 π.μ. από Γυμναστική Ακαδημία, Δάφνη.

-- 6:20 π.μ. από πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. ταπητουργείο), Βύρωνας.

-- 6:30 π.μ. από Εθνικής Αντιστάσεως και Φιλολάου, Καισαριανή.

-- 6:40 π.μ από πλατεία Γαρδένιας, Ζωγράφου.

  • Από Αγιο Δημήτριο

-- 6:30 π.μ. από δημαρχείο Αγ. Δημητρίου.

  • Από Ν. Ηράκλειο

-- 6:30 π.μ. από κινηματογράφο «3 Αστέρια», Ηράκλειο.

-- 6:45 π.μ. από ΟΤΕ Νέα Ιωνίας.

-- 7 π.μ. από πλατεία Αγ. Νικολάου, Χαλάνδρι.

-- 7:10 π.μ. από εκκλησία Αγ. Παρασκευής, Αγία Παρασκευή.

Αλλες πορείες Ειρήνης

Στο πλαίσιο της δράσης που αναπτύσσει η ΕΕΔΥΕ όλο το Μάη, Πορείες Ειρήνης θα πραγματοποιηθούν σε μια σειρά περιοχές της χώρας. Μεταξύ άλλων, τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν οι εξής:

-- Σήμερα, Πέμπτη, πορεία Ειρήνης από Αγ. Μονή μέχρι πλατεία Ρήγα Φεραίου, από την Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων.

-- Σήμερα, Πέμπτη, πορεία στους δρόμους της Καρδίτσας από την Επιτροπή Ειρήνης.

-- Το Σάββατο 16/5, πορεία από την πλατεία Παλαιοκάστρου μέχρι την πλατεία Πυθαγόρα του Βαθιού, από την Επιτροπή Ειρήνης Σάμου.

-- Την Κυριακή 17/5, πορεία Ειρήνης από την Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση & Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο στο πρώην Γ' Σώμα Στρατού και θα καταλήξει στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη συμβολή Ερμού με Βενιζέλου.

-- Την Κυριακή 17/5, πορεία στους δρόμους της Πτολεμαΐδας.

ΕΕΔΥΕ
60 χρόνια στην πρώτη γραμμή της αντιιμπεριαλιστικής πάλης

Εξήντα χρόνια ζωής και δράσης συμπληρώνει αύριο Παρασκευή, 15 Μάη, η ΕΕΔΥΕ. Στη διακήρυξή της για την επέτειο, αφού κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή από τις αρχές του 20ού αιώνα ως τις μέρες μας, η ΕΕΔΥΕ σημειώνει πως από την ίδρυσή της, «μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, ανέπτυξε δράση, συμμετέχοντας παράλληλα σε διεθνείς δραστηριότητες του ΠΣΕ, ενώ σταθμό στον αγώνα κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και σημαντικό όπλο του κινήματος αποτέλεσε η έκδοση του περιοδικού "Δρόμοι της Ειρήνης", στις 9 Μάη 1958».

«Σταθμοί στην πορεία ανάπτυξής της αποτέλεσαν το 1ο Εθνικό Συνέδριο τον Απρίλη του 1962 και οι Μαραθώνιες Πορείες Ειρήνης, με την πρώτη να πραγματοποιείται, παρά την απαγόρευση και το πογκρόμ του αστικού κράτους, στις 21 Απρίλη 1963 από τον Γρηγόρη Λαμπράκη και τους συνοδοιπόρους του, Ανδρέα Μαμμωνά, Παντελή Γούτη και Μπάμπη Παπαδόπουλο», υπογραμμίζεται στη διακήρυξη.

Ακολουθεί η δολοφονία Λαμπράκη. «Ο λαός, συγκλονισμένος, απάντησε με ένταση της δράσης του, καθώς εκατοντάδες "Λαμπράκηδες" και χιλιάδες λαού συμμετέχουν στις Μαραθώνιες Πορείες Ειρήνης, οι οποίες απαγορεύτηκαν από τη φασιστική δικτατορία του 1967, μαζί με τη δράση της ΕΕΔΥΕ», σημειώνεται.

Η ΕΕΔΥΕ ανασυγκροτήθηκε στις 16 Μάη 1975, επαναλειτουργώντας τις Επιτροπές Ειρήνης, ενώ οι «Δρόμοι της Ειρήνης» επανακυκλοφόρησαν τον Απρίλη του 1977.

Πρωτοβουλίες της, όπως η συγκέντρωση 1.500.000 υπογραφών κάτω από τη «Νέα Εκκληση της Στοκχόλμης», συνάντησαν πλατιά λαϊκή αποδοχή, ενώ καθιερώνονται νέες μορφές δράσης, όπως το «Δεκαήμερο Ειρήνης», δίπλα στις Μαραθώνιες Πορείες.

«Αποκορύφωμα της δράσης της ΕΕΔΥΕ στη δεκαετία του '80», όπως τονίζεται, «ήταν η πλατιά διαφωτιστική εκστρατεία εναντίον της εγκατάστασης των αμερικανικών πυραύλων Πέρσινγκ και Κρουζ στην Ευρώπη, με την κινητοποίηση στο Πεδίον του Αρεως στις 3 Νοέμβρη 1983 να συγκεντρώνει 200.000 λαού, ενώ σημαντικές κινητοποιήσεις πραγματοποίησε η ΕΕΔΥΕ και κατά της ανανέωσης της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 1983».

Καθώς η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού εντάθηκε μετά από τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, καθοριστική ήταν η συμβολή της ΕΕΔΥΕ στην ανασυγκρότηση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, όπου ανέλαβε και τις θέσεις του Γενικού και του Εκτελεστικού Γραμματέα.

«Στα χρόνια της φωτιάς των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, με πρώτο τον πόλεμο κατά του Ιράκ και κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999, η ΕΕΔΥΕ αποτέλεσε σοβαρό πόλο συσπείρωσης και δράσης χιλιάδων αγωνιστών», υπογραμμίζεται.

Ολες αυτές τις δεκαετίες βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων ενάντια στις επεμβάσεις σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Συρία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Μάλι, Ουκρανία. Αντιμετώπισε μαχητικά την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, αποκάλυψε και φώτισε τις πραγματικές αιτίες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Κράτησε στάση σταθερής διεθνιστικής αλληλεγγύης απέναντι στο δοκιμαζόμενο λαό της Κύπρου, της Παλαιστίνης, στους λαούς της Κούβας, της Βενεζουέλας και σε όλους όσοι αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Με γραμμή πάλης ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο των λαών

Με γραμμή πάλης ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο των λαών και στη μήτρα που γεννά τους πολέμους, το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, η ΕΕΔΥΕ στο 17ο Συνέδριό της, το Δεκέμβρη του 2014, εξέτασε αναλυτικά την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στον κόσμο και στην ευρύτερη περιοχή και έθεσε στόχο την ένταση της πάλης, συντονισμένα με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, στην αντιμετώπιση κάθε είδους συμμετοχής της αστικής τάξης της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, ανεξάρτητα από προσχήματα.

Οπως υπογραμμίζεται στη διακήρυξη, «η ΕΕΔΥΕ:

  • Αντιτάχτηκε στην πίεση για την εγκατάλειψη των αντιιμπεριαλιστικών στόχων πάλης (...) επιμένοντας στην οργάνωση του λαού και στην κοινή δράση με το μαχόμενο σε ταξική κατεύθυνση εργατικό - λαϊκό κίνημα.
  • Δεν ξεγελάστηκε από τις μεταμορφώσεις και τις φιλειρηνικές διακηρύξεις των ιμπεριαλιστών (...)
  • Πάλεψε για τις λαϊκές διεκδικήσεις με όλους τους εργαζόμενους, Ελληνες και μετανάστες, ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.
  • Δεν έπεσε στην παγίδα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για "ειρηνευτικές επιχειρήσεις", εκστρατείες για αποτροπή "ανθρωπιστικής καταστροφής" και άλλα προσχήματα των ιμπεριαλιστών.
  • Αντιπαρατέθηκε αποφασιστικά και με συνέπεια στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ενσωμάτωσαν την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, διατήρησαν και ενίσχυσαν ευρωατλαντικές βάσεις και ευθύνονται για την εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
  • Συνεχίζει τον αγώνα σε αντιπαράθεση με την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που ακολουθεί την ίδια στρατηγική, προωθώντας την ακόμα βαθύτερη ενσωμάτωση της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

Και καταλήγει: «Κλείνοντας 60 χρόνια από την ίδρυσή της, η ΕΕΔΥΕ δυναμώνει την αντιιμπεριαλιστική πάλη της και μαζί με το μαχόμενο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Διεκδικούμε:

-- Καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

-- Επιστροφή όλων των στρατιωτικών δυνάμεων από το εξωτερικό.

-- Κλείσιμο των ευρωατλαντικών βάσεων και των στρατηγείων.

-- Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
Συνάντηση στο φόντο της κρίσης στα Σκόπια

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ν. Ποπόσκι είχε χτες ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, στην Αττάλεια, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε τα συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης για τις οικογένειες των θυμάτων της τελευταίας «κρίσης» στη γειτονική χώρα, καθώς και την «ανησυχία» του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, δηλώνοντας ότι «τώρα πρέπει να πρυτανεύσει η αυτοσυγκράτηση, η λογική και ο διάλογος».

Οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν, στη συνέχεια, για θέματα που αφορούν τη «διμερή συνεργασία» των δύο χωρών, καθώς και «ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος». Ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε τη στήριξή του στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό τη διεύθυνση του προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς, για το θέμα του ονόματος και επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις αναφορικά με την «ευρωπαϊκή» και την «ευρωατλαντική» προοπτική της ΠΓΔΜ (βλ. ένταξή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ).

Τέλος, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την προοπτική υιοθέτησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από τις δύο πλευρές, εξέλιξη που, όπως ισχυρίζεται η ελληνική κυβέρνηση, «θα μπορούσε να οδηγήσει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων».

Δηλώσεις του Δ. Κουτσούμπα στην Αγία Παρασκευή

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα κάνει δηλώσεις κατά τη διάρκεια της 35ηςΜαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, την Κυριακή 17/5, στις 17.30, στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ