ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Ολοι πλάτη για συμφωνία και νέα μέτρα»

Τη συμφωνία των αστικών πολιτικών δυνάμεων στα βασικά ζητούμενα του ντόπιου κεφαλαίου ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητά του και η θέση του στις «αγορές» με νέα αντιλαϊκά μέτρα, ζητούν κεντρικά στελέχη της ΝΔ, επιδιώκοντας ταυτόχρονα και δικαίωση των μέτρων που πήρε η ίδια ως κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων του κόμματος, Χρ. Σταϊκούρας, τοποθετούμενος χτες σε επιτροπή της Βουλής, διέγνωσε ότι «μέχρι σήμερα η πορεία, σε συνθήκες "ομίχλης" από ασάφεια, ανασφάλεια και αβεβαιότητα, έχει οδηγήσει σε καθήλωση την οικονομία. Οι μακρόσυρτες συζητήσεις, που αναμφίβολα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες και σκληρές, με τους εταίρους και δανειστές, στο θολό περιβάλλον, έχουν κόστος για την οικονομία».

«Απαιτείται συνεπώς», συνέχισε, «η κυβέρνηση, έστω και αργά, με σύνεση, ρεαλισμό και αποφασιστικότητα, να προχωρήσει σε μία όσο το δυνατόν πιο επωφελή για τη χώρα συμφωνία, εντός του αναμφίβολα ασφυκτικού πλαισίου στο οποίο αυτή κινείται».

Και κατέληξε: «Σε κάθε περίπτωση, μετά από τη δοκιμή και της ριζοσπαστικής αριστεράς στη διακυβέρνηση της χώρας μας, πιστεύω ότι είναι καιρός να σταματήσουμε τις ιδεοληπτικές σκιαμαχίες, τους υψηλούς τόνους, και όλες οι κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές και το ρόλο μας, σε κάθε περίοδο, στο πολιτικό σκηνικό, να "βάζουμε πλάτη" ώστε η χώρα (βλ. η ντόπια αστική οικονομία) να βγει γρήγορα και οριστικά από το τέλμα, να αναπτυχθεί και να πορευτεί με αξιοπρέπεια και δυναμισμό στο διεθνές σκηνικό».

Συνεχίζοντας, εξάλλου, τις εμφανίσεις του στα ΜΜΕ, εις εκ των φερόμενων ως δελφίνων στη ΝΔ, ο βουλευτής Ν. Δένδιας, μιλώντας χτες στη ΝΕΡΙΤ, αφού επανέλαβε και αυτός ότι η καθυστέρηση στο κλείσιμο της συμφωνίας έχει κοστίσει στην οικονομία, πρόσθεσε ότι: «Μια "κακή συμφωνία" μπορεί να είναι καλύτερη από μια "μη συμφωνία". Θα προτείνω στη ΝΔ να συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Να αποφασίσουμε εντίμως τη στάση μας και, αν χρειαστεί να στηρίξουμε την κυβέρνηση, να το πράξουμε».

«Στη ΝΔ πρέπει να αλλάξουν όλα για να έχει μέλλον»

Παραπέρα, αναφερόμενος ο Ν. Δένδιας στα εσωκομματικά της ΝΔ, σημείωσε: «Οφείλουμε να είμαστε ένα μεγάλο φιλελεύθερο κόμμα, που σημαίνει ότι μπορούμε να δεχθούμε και τη διαφορετική άποψη. (...) Πρέπει να αναπροσαρμόσουμε το λόγο μας προς την κοινωνία στο πλαίσιο του φιλελευθερισμού και της ιδρυτικής διακήρυξης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Από κει και πέρα, αν γίνει με πειστικότητα και ειλικρίνεια, θα μας επαναφέρει στα φυσιολογικά μας όρια, δηλαδή πάνω από το 40%. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πέτυχε 47% και ο Κώστας Καραμανλής 46%. Δεν είμαστε κόμμα του 20 και κάτι τοις εκατό, πόσο μάλλον ένα κόμμα λιγότερο του 20%. Δεν είναι αυτή η φιλοδοξία και η στόχευσή μας (...). Ολα πρέπει να αλλάξουν στη ΝΔ. Αν ήταν προϊόν, θα μιλούσαμε για "rebranding" (...). Πρέπει να αλλάξουν όλα. Αν δε γίνει αυτό, δεν έχουμε μέλλον».

Παράλληλα, συνεχίζοντας τις μπηχτές ενάντια στον Αντ. Σαμαρά και την ηγετική ομάδα της παράταξης, πρόσθεσε: «Αν νομίζουμε, εμείς στη ΝΔ, ότι η ελληνική κοινωνία σε κάποια στιγμή θα έρθει και θα μας ζητήσει συγγνώμη που δε μας ψήφισε τον Ιανουάριο και θα μας επαναφέρει θριαμβευτές στην εξουσία, κάνουμε ένα πολύ μεγάλο λάθος. Η κοινωνία θα μας γυρίσει την πλάτη».

Αποχώρηση στελεχών;

Σχετικά, τέλος, με το συνέδριο που ζητούν ο ίδιος και άλλα στελέχη της ΝΔ, όμως το αρνείται η ηγεσία Σαμαρά, ο Ν. Δένδιας είπε: «Το τελευταίο που πρέπει να απασχολεί τη ΝΔ και τα στελέχη της είναι ποιος και εάν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος. Αν η ΝΔ δε συζητήσει σοβαρά την πολιτική, την εικόνα και την πρότασή της προς την κοινωνία, είναι παντελώς αδιάφορο ποιος θα είναι πρόεδρος της ΝΔ (...).

Πρέπει να καταλήξουμε σε κάτι ευρύτερο. Αν η πρότασή μας στην κοινωνία είναι μια πρόταση στενή, στο άκρο του πολιτικού φάσματος, ωθούμενη συνεχώς προς τα δεξιά - χωρίς πιθανότητα επιτυχίας προς το μέλλον - δεν είναι βέβαιο ότι πάρα πολλούς από εμάς μας ενδιαφέρει να την εκπροσωπήσουμε», κατέληξε, βάζοντας ουσιαστικά και ζήτημα αποχώρησης στελεχών.

ΠΟΤΑΜΙ
Αν δεν μπορούν να τρέξουν τα παζάρια, «ας πάμε σε εκλογές»

«Αν η κυβέρνηση δεν έχει πρόγραμμα, αν νιώθει αδύναμη, αν νιώθει ότι τρέμουν τα πόδια της απέναντι στα προβλήματα, αν φοβάται, ας πάει σε εκλογές». Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Ράδιο Γάμμα» της Πάτρας, βάζοντας ζήτημα ακόμα και αλλαγής στη διαχείριση της αστικής εξουσίας, προκειμένου να προωθηθούν τάχιστα οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Μεταξύ άλλων, είπε σχετικά με την ανάγκη του ντόπιου κεφαλαίου να κλείσει άμεσα μια λύση, ώστε να αποκατασταθούν γραμμές χρηματοδότησής του: «Στην οικονομία παίζει σημαντικό ρόλο ο χρόνος. Κάποια λεφτά που μπορεί να σού είναι χρήσιμα σήμερα μετά από λίγο καιρό - αν έχεις καταρρεύσει εντελώς - μπορεί να μη βοηθήσουν σε τίποτα. Φοβάμαι ότι είμαστε σε αυτό το σημείο. Επρεπε για μερικά πράγματα να έχουν παρθεί αποφάσεις πολύ πιο νωρίς. Και κάποια στιγμή πρέπει να κάνουμε τον απολογισμό. Οταν η κυβέρνηση φέρει τη συμφωνία, πρέπει μετά να μας εξηγήσει γιατί έπρεπε να περιμένουμε 100 ημέρες για αυτή τη συμφωνία. Γιατί εγώ δε βλέπω τίποτα πρωτότυπο σε αυτό που πάει να κάνει».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ
Αρχισαν οι καταθέσεις πρώην μελών του ΚΥΣΕΑ

Στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων κατέθεσαν, χτες, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος ως μάρτυρες, στη δίκη σε δεύτερο βαθμό, για τις μίζες στα εξοπλιστικά. Υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη, στο ΚΥΣΕΑ στα τέλη της δεκαετίας του '90, είχε ληφθεί η απόφαση για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο Κ. Σημίτης χαρακτήρισε αποφασιστικό το ρόλο του ΚΥΣΕΑ ως «πολιτικού οργάνου» και αναληθή τον ισχυρισμό ότι οι εξοπλισμοί έγιναν επιπόλαια, αποδίδοντάς τον στο κλίμα της εποχής: «Μετά τα Ιμια με συνάντησε η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και μου επεσήμανε τις ελλείψεις και την υπεροχή της Τουρκίας σε εξοπλισμό», ανέφερε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είναι ο υπεύθυνος για τις όποιες εξελίξεις, «καθώς αυτός κινεί τη διαδικασία. Στο υπουργείο, υπάρχει πληθώρα οργάνων (...) Δεν έρχεται καμία απόφαση στο ΚΥΣΕΑ προτού υπογράψουν οι υπεύθυνοι αυτών των επιτροπών, ο προϊστάμενος, οι αρχηγοί κάθε όπλου και ο ΓΕΕΘΑ. Τότε έρχεται το αντικείμενο στον υπουργό (...) Το ΚΥΣΕΑ δεν έχει ελεγκτική εξουσία, δεν κάνει διαπραγματεύσεις, δεν μιλάει για τιμές και περιεχόμενο αντισταθμιστικών ωφελημάτων, περιεχόμενο συμπαραγωγής κ.τ.λ. Δεν κρατά καν πρακτικά, λόγω του απορρήτου. Δεν μπορεί να αγοράσει κανένα όπλο αν δεν το έχει προηγουμένως προτείνει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος, στο αίτημά του για τις καταθέσεις των μελών του ΚΥΣΕΑ, στηρίζεται στον ισχυρισμό πως οι επίμαχες αγορές όπλων ήταν στρατηγικής σημασίας κυβερνητικές επιλογές, οι οποίες αποφασίστηκαν από το ΚΥΣΕΑ ως κορυφαίο όργανο και επομένως δεν θα μπορούσαν να διακινηθούν παράνομα χρήματα για νόμιμες και εγκεκριμένες συμβάσεις προμηθειών.

Ο δε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι δυνατή η δωροδοκία, είπε: «Ναι, μπορεί. Μπορεί σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις συμβάσεις, σε όλες τις προμήθειες, σε όλους τους τομείς, από την Εκκλησία ως τους κοινωφελείς οργανισμούς, να υπάρξει δωροδοκία. Σε οποιαδήποτε διαδικασία, απλή ή σύνθετη, μπορεί να υπάρξει δωροδοκία». Τόνισε, επίσης, ότι γνώμονας στο ΚΥΣΕΑ είναι πάντα η εισήγηση του υπουργού, που στην ουσία είναι και εισήγηση του υπουργείου. Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει νωρίτερα, «η εισήγηση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είναι αποτέλεσμα μίας περίπλοκης εσωτερικής διαδικασίας».

Περιοδεία Γ. Μαρίνου στη Λαμία

Τη Λαμία επισκέπτεται αύριο Παρασκευή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος.

Κύριο θέμα της επίσκεψής του η κατάσταση στο χώρο της Υγείας στη Φθιώτιδα:

-- Το πρωί θα επισκεφτεί το Νοσοκομείο και θα συναντηθεί με τη διοίκηση, το σωματείο, τους εργαζόμενους και την Επιστημονική Επιτροπή του ιδρύματος.

-- Στις 13.00 θα κάνει δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ στην είσοδο του Νοσοκομείου.

-- Στις 19.30, στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου (Οθωνος 3), θα παρουσιάσει, σε ανοιχτή σύσκεψη της ΤΕ Φθιώτιδας, την πρόταση του ΚΚΕ για την Υγεία.

Συγκέντρωση στα Πετράλωνα

Σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση στα Πετράλωνα, στην αίθουσα «Παλιά Αθήνα» του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα Μερκούρη», θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του Κόμματος.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Το Σάββατο 16/5

-- Στις 6.30 μ.μ. οι ΚΟΒ Πρόνοιας καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Κόμμα παντός καιρού» που θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σωματείου Λογιστών (Κάνιγγος 27). Την παρουσίαση θα κάνει η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Στις 7 μ.μ., στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση των εκδόσεων «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» και «Ποιος βοήθησε το Χίτλερ», με ομιλήτρια την Λίνα Χατζηκυριάκου, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Εκδηλώσεις για τα 70χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης

-- Σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ. κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των 110 εκτελεσμένων αναπήρων απ' τους Γερμανούς, στη Ριτσώνα. Στις 8 μ.μ. κεντρική εκδήλωση στη Χαλκίδα, στο Εργατικό Κέντρο. Θα μιλήσει ο Μ. Μακρής, Γραμματέας της ΤΕ του ΚΚΕ.

-- Αύριο, Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης. Θα μιλήσει ο Ν. Σαλπιστής, μέλος του ΤΓ Πιερίας του ΚΚΕ.

-- Το Σάββατο, 16/5, στο Πέραμα, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων, με ομιλητή τον Ν. Μαυροκέφαλο, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Το Σάββατο, 16/5, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Φαρκαδόνας, με ομιλητή τον Αχ. Λιάτο, μέλος της ΤΕ Υπαίθρου Τρικάλων του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ