ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 2015
Σελ. /24
«Ημέρα καριέρας» για να εξωραΐσουν την επιχειρηματική δράση

Ανακοίνωση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικού Τομέα της ΚΝΕ για σχετική φιέστα που πραγματοποιείται στο Περιστέρι

Το «σκλαβοπάζαρο» αποφοίτων πανεπιστημίων «job fair» καταγγέλλει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικού Τομέα της ΚΝΕ με ανακοίνωσή του, καλώντας τους νέους στην πάλη για τη ζωή που τους αξίζει. Η συγκεκριμένη φιέστα απευθύνεται στους νέους και κυρίως σε φοιτητές και απόφοιτους από πολυτεχνικές, οικονομικές σχολές και σχολές θετικών επιστημών, με χορηγούς από μονοπωλιακούς ομίλους μέχρι μικρότερες εταιρείες.

«Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του ΕΜΠ με τη συμμετοχή διάφορων μονοπωλιακών ομίλων δεν έχουν καμιά σχέση με την ανάγκη των φοιτητών και της νεολαίας να μορφωθούν και να αποκτήσουν δουλειά με δικαιώματα αλλά αποτελούν σύγχρονο σκλαβοπάζαρο», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικού Τομέα της ΚΝΕ. Στην ανακοίνωση, η οποία μοιράστηκε σε όσους προσήλθαν στην εκδήλωση, αναφέρεται επίσης:

«Τέτοιες εκδηλώσεις πασχίζουν να παρουσιάσουν τις εταιρείες ως "σωτήρες" που παρέχουν ευκαιρίες καριέρας για κάθε νέο πτυχιούχο, κρύβοντας επιδεικτικά τη μαύρη πραγματικότητα που μας περιμένει, με τις ουρές των ανέργων, την αβεβαιότητα για το "αύριο", την ανασφάλιστη δουλειά χωρίς δικαιώματα. Αλλη μια φιέστα, δηλαδή, εξωραϊσμού της επιχειρηματικής δράσης.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των εταιρειών για αυτήν την εκδήλωση αποδεικνύει το ρόλο της ως σύγχρονο σκλαβοπάζαρο αλλά και την ανάγκη τους για φτηνό εργατικό δυναμικό για να μεγαλώσουν κι άλλο τα κέρδη τους από την εκμετάλλευση ξένης εργασίας.

Γι' αυτό άλλωστε ψαρεύουν στη νεολαία καθώς οι νέοι μέχρι 25 ετών αποτελούν την πιο φτηνή εργατική και επιστημονική δύναμη ανεξαρτήτως πτυχίου και ειδικότητας.

Κάθε νέος που βλέπει μπροστά του τον εργασιακό μεσαίωνα που χτίζει η πλουτοκρατία και οι κυβερνήσεις της πρέπει να αναρωτηθεί:

  • Οι ίδιες εταιρείες που απολύουν εργάτες (η πολυεθνική "Nokia" την περίοδο της κρίσης πέταξε στον δρόμο περίπου 17.000 εργαζόμενους από όλον τον κόσμο!!!), που επιβάλλουν μειώσεις μισθών και εργασιακές σχέσεις λάστιχο (π.χ. στη "Nestle" που πριν από 2 μήνες προχώρησε σε μειώσεις μισθών μέχρι και 38%!), που έχουν την κύρια ευθύνη για τα εργατικά ατυχήματα στους χώρους δουλειάς (όπως στην ΕΛΠΕ που λαμπάδιασαν 6 εργαζόμενοι την ώρα του μεροκάματου λόγω έλλειψης των μέτρων ασφαλείας) είναι δυνατόν να νοιάζονται για τα συμφέροντα τα δικά μας και των οικογενειών μας ή ψάχνουν "ανταγωνιστικούς", δηλαδή φτηνούς και υποταγμένους εργαζόμενους που θα τους ξεζουμίζουν;
  • Οι άνεργοι που φτάνουν το ενάμισι εκατομμύριο, οι χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι στα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας όπως τα προγράμματα voucher, δεν ξέρουν "πώς να συμπεριφερθούν στη συνέντευξη" όπως προκλητικά αναφέρεται στο κάλεσμα ή είναι θύματα της ανάγκης του κεφαλαίου για περισσότερα κέρδη που μεταφράζεται σε απολύσεις και φτώχεια για τους εργαζόμενους;

Είναι πρόκληση, αυτοί που ευθύνονται για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία να παρουσιάζονται τώρα ως σωτήρες για να την εκμεταλλευτούν πάλι.

Είναι πρόκληση, αυτοί που έχουν τεράστια κέρδη από τη δική μας δουλειά να μας φιγουράρουν τώρα ως πετυχημένοι και έξυπνοι καθώς, όπως συνηθίζουν να λένε, "ξεκινήσαμε με μια βαλίτσα από το χωριό μας και τα καταφέραμε".

Δεν θα είχαν καταφέρει τίποτα αν δεν τους δινόταν το δικαίωμα να εκμεταλλεύονται ξένη εργασία, αν δεν είχαν όλο το νομοθετικό πλαίσιο υπέρ των δικών τους συμφερόντων, αν δεν είχαν τις παχυλές χρηματοδοτήσεις από τις κυβερνήσεις τους, παλιές και νέες.

Θαυμασμό νιώθουμε για τις οικογένειές μας που είναι οι παραγωγοί του πλούτου και όχι για τα παράσιτα της κοινωνίας που δεν δουλεύουν πουθενά, δεν ξέρουν καν πού έχουν τις επιχειρήσεις τους και ταυτόχρονα έχουν εξασφαλίσει ακόμα και τα δισέγγονά τους.

Οι νέοι άνθρωποι που έχουμε όλη τη ζωή μπροστά μας δεν μπορούμε να ζήσουμε με τα ψίχουλα που θα περισσεύουν στις τραπεζαρίες της πλουτοκρατίας.

Ο καθημερινός αγώνας που δίνουμε για τις σπουδές μας, για το μεροκάματό μας, για τις οικογένειές μας μπορεί και πρέπει να συνδυαστεί με το συλλογικό και οργανωμένο αγώνα για βαθύτερες αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας, που θα δίνουν οριστική λύση και θα αποτελούν πραγματική διέξοδο για τη νεολαία.

Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας
  • Παλεύουμε μέσα από τους Συλλόγους μας, τα Συνδικάτα μας, τις Λαϊκές Επιτροπές για το δικαίωμα στις δωρεάν σπουδές, στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
  • Παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει, σε μία κοινωνία χωρίς ανεργία εκμετάλλευση και αφεντικά», καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΝΕ.


Συναυλία από τον Θ. Μικρούτσικο με μελοποιημένη ποίηση του Χικμέτ

Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ενότητας «Χικμέτ και Κινηματογράφος», ακολουθεί «Ο Χικμέτ στη Μουσική».

Το Σάββατο 16 Μάη, στις 8 το βράδυ,θα πραγματοποιηθεί συναυλία - μουσική παράσταση του Θάνου Μικρούτσικου πάνω σε έργα του ίδιου και του Μάνου Λοΐζου, που θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό (Λεωφ. Ηρακλείου 145). Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Κώστας Θωμαΐδης. Στίχους του ποιητή θα απαγγείλει ο ηθοποιός Δημήτρης Παπανικολάου. Παίζουν οι μουσικοί: Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά), Βάσω Δημητρίου (κιθάρες) και ο Θάνος Μικρούτσικος στο πιάνο.

Ο Θάνος Μικρούτσικος αρχίζει να δουλεύει πάνω στην ποίηση του Χικμέτ μέσα στην περίοδο της χούντας, το 1970, παρουσιάζοντας τα «Πολιτικά Τραγούδια», σ' ένα δίσκο με τη φωνή της Μαρίας Δημητριάδη. Ο ίδιος θα παρουσιάσει και μερικά από τα τραγούδια του σπουδαίου μελωδού - συνθέτη και φίλου του Μάνου Λοΐζου. Στην παράσταση θα ακουστεί αρχειακό υλικό, με τη φωνή της Μαρίας Δημητριάδη να ερμηνεύει το τραγούδι «Η πιο όμορφη θάλασσα», στην τελευταία συναυλία της ζωής της.

Η είσοδος στη συναυλία θα γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Ωρα προσέλευσης 7.30μμ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ