ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάη 2011
Σελ. /32

Δεν ξεβρωμίζενς

με τίποτα...

Η «Δημοκρατία του φερετζέ»

Οταν ένας «γερόλυκος» του αστικού καθεστώτος αναγκάζεται να παρέμβει - και μάλιστα δυο φορές σε διάστημα μικρότερο της μιας βδομάδας - μέσα από τις στήλες του «σηματωρού» του συστήματος, από το Συγκρότημα Λαμπράκη, και τούτο για να προβεί σε υποδείξεις προς «ναυτιλλομένους», τότε το λιγότερο που αυτό σημαίνει είναι ότι η πορεία του «καραβιού» έχει αρχίσει να ανησυχεί τους ίδιους τους ιδιοκτήτες του «καραβιού».

Η ανησυχία τους φαίνεται δε, να είναι έντονη, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες επέλεξαν να απευθυνθούν δημοσίως προς «καπετάνιους» και επίδοξους «καπετάνιους» τους, μην κρύβοντας πόσο αναλώσιμους τους θεωρούν. Καθότι είπαμε: Το «καράβι» είναι των ιδιοκτητών και οι «καπετάνιοι», τελικά, δεν είναι παρά οι «υπάλληλοι».

*

Ο κ. Σταύρος Ψυχάρης, λοιπόν, την περασμένη Κυριακή μέσα από το «Βήμα» και με πρόσχημα την Ιστορία του ΚΚΕ, εισηγήθηκε στους πολιτικούς διεκπεραιωτές του συστήματος έναν πιο επιτελικά σχεδιασμένο τρόπο αντιμετώπισης του ΚΚΕ.

Οπως σωστά ερμηνεύει λόγω της μακρόχρονης εμπειρίας του ο κ. Ψυχάρης τα πράγματα, το ΚΚΕ είναι εκείνος ο σταθερός, ο στέρεος, ο οργανωμένος, ο ζωντανός πολιτικός οργανισμός, που η αύξηση της πολιτικής του επιρροής, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες, εγκυμονεί απρόβλεπτες συνέπειες για την τάξη που επιβάλλει μνημόνια.

Συνεπώς, το μήνυμα του κ. Ψυχάρη είναι: Χτυπάμε το ΚΚΕ με όπλο την παραχάραξη, τη διαστρέβλωση, ακόμα και την «οικειοποίηση» (!) της ιστορίας του, παριστάνουμε τους τιμητές του κομμουνιστικού παρελθόντος και των κομμουνιστών ηρώων (όπως ο Μπελογιάννης και ο Πλουμπίδης, την εκτέλεση των οποίων - τότε - επιδοκίμαζε το «Βήμα»...), με ένα και μοναδικό στόχο: «Να θάψουμε τους ζωντανούς»!

Ο κ. Ψυχάρης δεν είναι φυσικά ιστοριοδίφης. Το τελευταίο που τον απασχολεί είναι να συμβάλει στο γράψιμο ή στην «ορθή ανάγνωση» της Ιστορίας. Η ενασχόλησή του με το ΚΚΕ ως βασικό πολιτικό αντίπαλο της ολιγαρχίας, μόνο τυπικά γίνεται με όρους παρελθόντος. Εκείνο που τον απασχολεί είναι το παρόν και το μέλλον.

*

Μόλις μερικά 24ωρα αργότερα, ο κ. Ψυχάρης επανήλθε. Απευθυνόμενος ευθέως πλέον προς τον αστικό πολιτικό κόσμο. Κι αυτή τη φορά όχι από τις στήλες του «Βήματος», αλλά μέσα από το κύριο άρθρο των «Νέων». Πρόδηλα συμβολική κίνηση για να προσδιοριστεί ο χαρακτήρας του «επείγοντος» προς όσους δεν αντιλαμβάνονται την τρέχουσα φάση ως περίοδο «έκτακτων συνθηκών».

Τόσο «έκτακτες» δε, είναι οι συνθήκες, που ο κ. Ψυχάρης φτάνει να υπενθυμίζει τα Ιουλιανά του '65 και τη χούντα, κι όλα αυτά για να καταγγείλει τις σημερινές «αλλοπρόσαλλες κινήσεις πολιτικών που δείχνουν κατώτεροι των περιστάσεων».

«Οι κατώτεροι των περιστάσεων», υποδεικνύει ο κ. Ψυχάρης, πρέπει να βάλουν μυαλό. Και έτσι, «μυαλωμένοι», να υπηρετήσουν το πνεύμα «εθνικής συνεννόησης» που υπαγορεύει η άρχουσα τάξη. Ο κ.Ψυχάρης, τους προσφέρει την εξής επιλογή: Αφού δεν μπορούν να φανούν μυαλωμένοι με τους παρόντες συσχετισμούς που επικρατούν στο κοινοβούλιο, τότε να προσπεράσουν τη σημερινή «Δημοκρατία του φερετζέ» (!) μέσω εκλογών. Αξιοποιώντας δηλαδή τις εκλογές ως... φερετζέ της δημοκρατίας τους.

***

Η υπόδειξη προς το δικομματισμό και τις «παραφυάδες» του είναι σαφής και σε ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσε να αποδοθεί ως εξής:

Με ή χωρίς εκλογές, «συμμορφωθείτε». Και πάρτε το χαμπάρι: Την ώρα της τρικυμίας δεν θα ανεχτούμε άλλο τους μικροκομματικούς σας υπολογισμούς πάνω στο «καράβι» μας.

Τώρα - μοιάζει να λέει ο κ. Ψυχάρης - εμείς κάνουμε κουμάντο, κι εσείς,

πρώτον θα βρείτε τον τρόπο να κάνετε ό,τι σας λέμε αφού αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχετε, να κάνετε ό,τι σας λέμε, και

δεύτερον, κανονίστε ό,τι θα κάνετε, για να φάει ο λαός το παραμύθι της «εθνικής συστράτευσης», να το κάνετε λαμβάνοντας υπόψη ένα σοβαρό πρόβλημα: Το ΚΚΕ.

*

Πρόκειται για μια από κάθε άποψη ενδιαφέρουσα παρέμβαση. Που ακόμα κι αν οι πολιτικές εξελίξεις δεν προωθούνται ποτέ με την επί χάρτου ακρίβεια που χαράσσονται, ωστόσο αφ' ενός σηματοδοτεί κατευθύνσεις, αφ' ετέρου επιβεβαιώνει ότι σωστά οι κομμουνιστές διαπιστώνουν πως διανύουμε περίοδο που επιτάσσει αυξημένη επαγρύπνηση και ένταση της δράσης.

«"Θα το ξαναέκανα"! Μιλώντας για το Αφγανιστάν με τον Ζίγκμπνιου Μπρεζίνσκι».

*

Η φωτογραφία είναι από τη συνέντευξη του τότε συμβούλου του Κάρτερ και σήμερα του Ομπάμα, του Μπρεζίνσκι, στο περιοδικό «American Interest», τεύχος Μάης - Ιούνης 2008.

Η φωτογραφία που δημοσίευσε το περιοδικό, με πρωταγωνιστή τον Μπρεζίνσκι και τον νεαρό τότε Οσάμα Μπιν Λάντεν, έχει ημερομηνία 3 Φλεβάρη 1980 και είναι τραβηγμένη στο Κίμπερ του Πακιστάν, σε συνοριακό φυλάκιο με το Αφγανιστάν.

Οπως βλέπουμε, ο Μπρεζίνσκι ως εκπρόσωπος των ΗΠΑ και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ως επικεφαλής και οργανωτής των μουτζαχεντίν - που εμπνευστής τους ήταν ο Μπρεζίνσκι - τελούσαν σε αγαστή συνεργασία. Τόσο αγαστή, που πολύ λογικά για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ο προεδρικός σύμβουλος, ακόμα και πολλά χρόνια μετά τους Δίδυμους Πύργους, δήλωνε ευθέως και απροκάλυπτα:

«Θα το ξαναέκανα»!

*

Παρεμπιπτόντως:

Ο κ. Πρετεντέρης, με τη συνήθη εγκυρότητά του, απεφάνθη στο «Βήμα», την περασμένη Κυριακή, πως όποιος υποστηρίζει ότι ο Μπιν Λάντεν ξεκίνησε την «καριέρα» του ως πράκτορας των ΗΠΑ λέει «μπαρούφες».

Του αφιερώνουμε τη φωτογραφία. Παρότι το λεύκωμα με τις προσωπικές του μπαρούφες θα πρέπει να έχει γεμίσει, κάπου θα βρει χώρο να την βάλει.

1796: Μπαίνουν οι βάσεις της σύγχρονης Ανοσιολογίας από τον Αγγλο φυσικό Εντουαρντ Τζένερ.

1912: Πεθαίνει ο κορυφαίος Σουηδός θεατρικός συγγραφέας Αύγουστος Στρίντμπεργκ.

1948: Ανακηρύσσεται το Ισραήλ ανεξάρτητο κράτος, μετά από ψηφοφορία στον ΟΗΕ. Λίγες ώρες αργότερα, ξεσπά ο πρώτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος.

1955: Υπογράφεται στην πρωτεύουσα της Πολωνίας το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, με ιδρυτικά μέλη τις ΕΣΣΔ, Αλβανία, Βουλγαρία, Τσεχοσλοβακία, Λαϊκή Δημοκρατία Γερμανίας, Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία.

1972: Η Οκινάουα επιστρέφεται στην Ιαπωνία.

1991: Η Εντίθ Κρεσόν ανακηρύσσεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη Γαλλία. Μόλις 11 μήνες αργότερα, αναγκάστηκε να παραιτηθεί.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ