ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ -ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Βυθίζουν το λαό στην απόγνωση

Στο 4,8% η κατρακύλα του παραγόμενου ΑΕΠ για το α' τρίμηνο του 2011. Ραγδαία επιδείνωση «ελλειμμάτων» - χρέους και «αυξημένες αβεβαιότητες» βλέπει η ΕΕ. Συνεδριάζουν Γιούρογκρουπ - Εκοφίν για τα πρόσθετα αντιλαϊκά πακέτα που κλιμακώνονται από φέτος

Ραγδαία επιδείνωση για όλους τους δείκτες μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας, τη βύθιση του παραγόμενου ΑΕΠ, την εκτίναξη της επίσημης ανεργίας, όπως επίσης του κρατικού χρέους και των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων καταγράφονται τόσο στα επίσημα στατιστικά στοιχεία όσο και στις «εαρινές προβλέψεις» της Κομισιόν.

Με την καπιταλιστική κρίση να προσλαμβάνει πλέον οξυμένα χαρακτηριστικά, το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας ετοιμάζει τη σφοδρή κλιμάκωση, αλλεπάλληλα μνημόνια διαρκείας, με στόχο να δώσει διέξοδο σε όφελος των μονοπωλίων και με το λαό τσακισμένο.

Με αφορμή δημοσιοποίηση των «εαρινών προβλέψεων», συνολικά για την ΕΕ και για το κάθε κράτος - μέλος, ο κοιναγορίτης επίτροπος Ο. Ρεν έβαλε στο στόχαστρο και τον ελληνικό λαό. Διαπίστωσε την αδυναμία στην επίτευξη των στόχων τους, την ανάγκη τους για «νέα μέτρα» και μέσα στο 2011, διευκρινίζοντας ότι «είναι ακόμη νωρίς να γίνει λόγος για δεύτερο πακέτο στήριξης». Σε αυτό το πλαίσιο απευθύνθηκε σε κόμματα, τους πολιτικούς διαχειριστές του εκμεταλλευτικού συστήματος, στις κάθε είδους εφεδρείες τους, καλώντας «όλες τις πολιτικές παρατάξεις στην Ελλάδα να στηρίξουν το πρόγραμμα λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», να «δείξουν υπευθυνότητα σε αυτήν την πολύ σοβαρή κατάσταση».

Βύθιση του ΑΕΠ: Από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώθηκε χτες η εξέλιξη του παραγόμενου ΑΕΠ (προσωρινά στοιχεία) για το α' τρίμηνο του 2011. Για το συγκεκριμένο διάστημα την κατρακύλα - σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2010 - την εμφανίζουν στο 4,8%. Ταυτόχρονα προχώρησαν σε επαναταξινομήσεις ανάμεσα στα τρίμηνα του 2010 ανεβάζοντας την πτώση για το δ' τρίμηνο του 2010 στο 7,4% από 6,6% στην προηγούμενη «εκτίμηση», τη διόγκωσαν δηλαδή κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες. Ετσι το υπουργείο Οικονομικών, σε επίσημη ανακοίνωση, υπολογίζει ότι... για το α' τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το δ' του 2010 υπάρχει ανάκαμψη 0,8%, τάχα ότι η «ύφεση ρηχαίνει» κ.ο.κ.

Κομισιόν: Διαπιστώνουν τρανταχτές αστοχίες, ότι η μείωση των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων στη βάση του αρχικού μνημονίου είναι αμελητέα, σχεδόν μηδενική. Είναι ολοφάνερο δηλαδή ότι τα μέτρα που ήδη εφαρμόζουν ήταν οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές.

Συγκεκριμένα και με βάση τα υφιστάμενα μέτρα «βλέπουν»:

Ελλείμματα: Στο 9,5% του ΑΕΠ για φέτος (2011), που σημαίνει απόκλιση και νέα μέτρα από φέτος και για τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ. Για το 2012 βλέπουν οριακή μείωση μόλις στο 9,3%.

Κρατικό χρέος: Η ραγδαία επιδείνωση (από 127,1% του ΑΕΠ για το 2009) κλιμακώνεται: 2010 - 142,8%, 2011 - 157,7%, 2012 - 166,1%. Είναι ολοφάνερο το γεγονός ότι μαζί με τα σερβιριζόμενα νέα δάνεια, θα απογειωθεί σε ασύλληπτα μεγέθη.

Επίσημη ανεργία: Από 9,5% (2009) στο 12,6% (2010) την αναμένουν στο 15,2% για το 2011 και 15,3% στο 2012.

ΑΕΠ: Το ρυθμό κατρακύλας (2009: 2%, 2010: 4,5%) τον αναμένουν για το 2011 στο 3,5%. Αναιμική ενίσχυση 1,1% βλέπουν για το 2012 και να σημειωθεί ότι για την ίδια χρονιά βλέπουν την επίσημη ανεργία να σηκώνει κεφάλι.

Να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες αντίστοιχες εκτιμήσεις τόσο από την ΕΕ όσο και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών αποδείχτηκαν παντελώς άστοχες, αποκομμένες, πέρα για πέρα, από την πραγματικότητα που οι ίδιοι διαμόρφωσαν και που ήταν πολύ χειρότερη για το λαό.

Συνολικά στην ΕΕ βλέπουν ισχνή ανάκαμψη του ΑΕΠ στο 1,75% για το 2011 και 2% για το 2012. Καταγράφονται τεράστιες διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις οικονομίες και τα κράτη της λυκοσυμμαχίας, όπως για παράδειγμα στα ποσοστά της επίσημης ανεργίας που κυμαίνονται από 4% - 5% στις Κάτω Χώρες και την Αυστρία, μέχρι 17% - 21% στην Ισπανία και τις χώρες της Βαλτικής. Ταυτόχρονα βλέπουν μπροστά τους «αυξημένες αβεβαιότητες», «κινδύνους υποχώρησης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, με δυνατότητα να οδηγήσουν σε ψηλότερο πληθωρισμό και χαμηλότερη ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο».

Γιούρογκρουπ - Εκοφίν

Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, 16 και 17 Μάη, συνεδριάζουν τα Συμβούλια υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) και συνολικά της ΕΕ (Εκοφίν). Πρώτο θέμα στην αντιλαϊκή ατζέντα η κατάσταση στην Ελλάδα, σχετικά με τις «πρόσφατες εξελίξεις, την εφαρμογή και τις πιθανές μελλοντικές αναπροσαρμογές του προγράμματος και την αναθεωρημένη συμφωνία για τα δάνεια», δηλαδή για τη βαρβαρότητα που ετοιμάζονται να κλιμακώσουν απέναντι στο λαό. Στην ατζέντα τους βάζουν επίσης την κατάσταση που διαμορφώνουν στην Ιρλανδία και Πορτογαλία. Για την προετοιμασία του ενιαίου στρατηγικού σχεδιασμού τους συνολικά απέναντι στους λαούς της ΕΕ φέρνουν για συζήτηση και το πλαίσιο για τη λεγόμενη ενίσχυση της «οικονομικής διακυβέρνησης», τους νέους κανόνες εποπτείας που αφορούν στην αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Η κατρακύλα συνεχίζεται

Βύθιση 73,1% το Γενάρη

Σε διαδικασία βύθισης συνεχίζουν και για το 2011 όλοι οι δείκτες μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας, εξέλιξη που θα αποτυπωθεί και στην παραπέρα πτώση του παραγόμενου ΑΕΠ σε συνέχεια της κατρακύλας 6,2% στο δ' τρίμηνο του 2010 και με 4,5% σε ετήσια βάση.

Η οικοδομική δραστηριότητα (όγκος υπό ανέγερση νέων κτιρίων) για το μήνα Γενάρη του 2011 συρρικνώθηκε σε ποσοστό 73,1%. Η βύθιση, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), οφείλεται σε κάποιο βαθμό στη «μη φυσιολογική ροή» των οικοδομικών αδειών λόγω της εφαρμογής του «Καλλικράτη» και της υπολειτουργίας των Πολεοδομιών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας συνεχίζει σε διαδικασία αδιάλειπτης πτώσης από το έτος 2006 και μετά, δηλαδή για ολόκληρη την τελευταία 5ετία. Τα ετήσια ποσοστά κατρακύλας διαμορφώνονται: 2010: 23,7%, 2009: 27,6%, 2008: 17,1%, 2007: 5,7% και 2006: 19,3%.

Προσωποκράτηση για ιδιωτικά χρέη

Ισχύει η προσωποκράτηση μεταξύ εμπόρων για μεταξύ τους οφειλές στην περίπτωση που ο οφειλέτης έχει οικονομική ευρωστία, σύμφωνα με την υπ' αριθμό 33/2011 απόφαση του Αρείου Πάγου.

Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι η προσωποκράτηση μεταξύ εμπόρων, ως μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, υπό τον όρο ότι δεν υπάρχει οικονομική αδυναμία του οφειλέτη να εκπληρώσει την υποχρέωσή του. Επίσης, ο οφειλέτης θα πρέπει να αποδείξει ότι η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών του οφείλεται αποκλειστικά σε οικονομική αδυναμία. Ετσι, ο Αρειος Πάγος αναίρεσε απόφαση του Εφετείου Αθήνας που είχε απορρίψει αγωγή εμπόρου για προσωποκράτηση συναδέλφου του, ο οποίος δεν είχε εξοφλήσει συναλλαγματικές και μια τραπεζική επιταγή.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εύσημα από την τρόικα

Τα εύσημα της τρόικας απέσπασε η κυβέρνηση για την ενεργειακή της πολιτική, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης των στελεχών της με τον ΓΓ του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κ. Μαθιουδάκη, για την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου στον ενεργειακό τομέα. Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν αναμενόμενο, αφού μόλις προχτές η κυβέρνηση ενέκρινε το νομοσχέδιο για την «οργάνωση των ενεργειακών αγορών», που επιδιώκει μια σημαντική αναδιάρθρωση του υφιστάμενου και επίσης αντιδραστικού πλαισίου λειτουργίας των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, προκειμένου η «απελευθέρωση» να προχωρήσει δραστικά και το μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο να εδραιώσει τα παλιά κέρδη και να βάλει πλώρη για νέα.

Στη συνάντηση έγινε εκτενής ενημέρωση για το νομοσχέδιο, όπως και για τις νέες ρυθμίσεις που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την «απελευθέρωση» των αγορών, για τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, το ζήτημα της εκχώρησης του λιγνίτη στους ιδιώτες και φυσικά τα σχέδια κυβέρνησης - ΔΝΤ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Αδίστακτη η κυβέρνηση, προωθεί ταχύτατα όλες τις αντιλαϊκές επιλογές στο χώρο της ενέργειας, χωρίς να υπολογίζει στο ελάχιστο τις πρόσθετες επιβαρύνσεις που σηματοδοτούν για τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και για την ίδια τη δυνατότητα της χώρας να ελέγχει επί της ουσίας την ενέργεια και το φυσικό πλούτο της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ