ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΩΝ
Λίστες αποπροσανατολισμού και συγκάλυψης

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα ονόματα γιατρών - φοροφυγάδων. Στόχος, το «ξεκάρφωμα» της πολιτικής που εφαρμόζουν σε όφελος της πλουτοκρατίας

Το δρόμο της εξαπάτησης και του αποπροσανατολισμού των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων επιλέγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθειά της να συγκαλύψει τα αίτια και τους υπαίτιους της καπιταλιστικής κρίσης, την απάνθρωπη πολιτική που έχουν συμφωνήσει και εφαρμόζουν με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τα άλλα κέντρα της πλουτοκρατίας. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να κουκουλώσει το πραγματικό πρόβλημα της φοροδιαφυγής, το οποίο το ταυτίζουν με τη δημοσιοποίηση ονομάτων κάποιων «μεγαλογιατρών», τους οποίους, πάντως, γεννά η κυβερνητική πολιτική και η εμπορευματοποίηση του κλάδου της Υγείας. Τα ελλείμματα δε δημιουργούνται από την - πολλές φορές υπαρκτή - φοροδιαφυγή κάποιων φυσικών προσώπων. Αντίθετα, δημιουργούνται από τις επίσημα θεσμοθετημένες και νομικά κατοχυρωμένες κρατικές ενισχύσεις και κάθε είδους διευκολύνσεις στις μερίδες του μεγάλου κεφαλαίου, από νόμους και ρυθμίσεις που προβλέπουν τη φοροαπαλλαγή των επιχειρήσεων και των εκπροσώπων του.

Η κυβέρνηση, όμως, φέρεται αποφασισμένη να αξιοποιήσει επικοινωνιακά το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, κάνoντας πως δε γνωρίζει ότι, έτσι κι αλλιώς, αποτελεί συστατικό στοιχείο της «ανταγωνιστικότητας» και του εκμεταλλευτικού συστήματος. Προκειμένου, μάλιστα, να «τσιγκλίσουν» το όποιο ενδιαφέρον της λεγόμενης «κοινής γνώμης», από το υπουργείο Οικονομικών έδωσαν χτες στη δημοσιότητα λίστες με ονόματα γιατρών - φοροφυγάδων, οι οποίοι κατηγορούνται για διάφορες παραβάσεις. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η γενεσιουργός αιτία του ζητήματος είναι και η εμπορευματοποίηση της Υγείας, η ραγδαία υποβάθμιση των δημόσια παρεχόμενων υπηρεσιών, η πολιτική που μεταλλάσσει τους γιατρούς σε επιχειρηματίες, η συνολική πολιτική τους, που προσφέρει τον κλάδο της Υγείας ως ζωτικό χώρο στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Οι λίστες που το υπουργείο Οικονομικών έδωσε χτες στη δημοσιότητα περιλαμβάνουν:

  • 57 ονόματα γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων με έδρα το Λεκανοπέδιο της Αττικής, για τους οποίους προκύπτουν διάφορες φορολογικές παραβάσεις. Για τους συγκεκριμένους δεν έχουν ακόμη καταλογιστεί πρόστιμα. Για 36 από αυτούς έχουν ζητηθεί πληροφορίες από πιστωτικά ιδρύματα, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών κ.ά. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, εξετάζεται η λήψη πρόσθετων μέτρων, συμπεριλαμβανομένου και του κλεισίματος των ιατρείων.
  • 11 ονόματα (μεταξύ αυτών και 2 διαγνωστικά κέντρα), στους οποίους έχουν καταλογιστεί ή είναι υπό καταλογισμό πρόστιμα ύψους 4,35 εκατ. ευρώ.
  • 12 ορθοπεδικοί γιατροί (που δεν κατονομάζονται) κατηγορούνται για συμμετοχή στη υπόθεση της αγγλικής εταιρείας «De Puy». Πρόκειται για υπόθεση που αφορά σε δωροδοκίες γιατρών, προκειμένου να φουσκώσουν τις τιμές του εισαγόμενου ορθοπεδικού υλικού που έσπρωχναν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και να φεσώσουν τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το συνολικό οικογενειακό εισόδημα που δηλώθηκε από τους 12 γιατρούς (στα έτη 2001-2008) εμφανίζεται σε 12 εκατ. ευρώ και οι συνολικές καταθέσεις τους σε 31 εκατ. ευρώ.
  • Προκειμένου να κάνουν περισσότερο «μπούγιο», έδωσαν στη δημοσιότητα και λίστα με 151 γιατρούς μόνο με τα αρχικά των ονομάτων τους. Οι 34 από αυτούς φέρονται να έχουν δηλώσει καθαρά εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ το χρόνο και οι δύο δήλωσαν εισόδημα κάτω και από τα 1.000 ευρώ. Στη λίστα βρίσκονται και 11 γιατροί με εισοδήματα πάνω από 100.000 και μέχρι 550.000 ευρώ το χρόνο.

Το υπουργείο Οικονομικών θα κλιμακώσει τις επόμενες μέρες την επιχείρηση εμπαιγμού με νέες ανακοινώσεις.

Στο απυρόβλητο οι καρχαρίες

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ασχολείται με τη ...μαρίδα. Ενδεικτικό είναι επίσημο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο το συντριπτικά μεγάλο κομμάτι από τις «ληξιπρόθεσμες οφειλές» είναι φέσια από 6.274 μεγαλοεπιχειρηματίες ή και άλλους πλουτοκράτες που έχουν φεσώσει την Εφορία με περισσότερα από 15 δισ. ευρώ !

Τα επίσημα στοιχεία αφορούν το έτος 2007, όταν οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές (από περίπου 645.000 οφειλέτες) ήταν συνολικά 17 δισ. ευρώ. Τα μεγάλα τρωκτικά - που, να σημειωθεί, δεν έχουν κηρύξει πτώχευση και παραμένουν και σήμερα οικονομικά ενεργοί - με τα φέσια των 15 δισ. φτάνουν να χρωστούν πάνω από το 85% της συνολικής μάζας των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων χρεών. Πρόκειται για τους ίδιους που έχουν ξεκοκαλίσει μπόλικο κρατικό χρήμα μέσα από λεγόμενους αναπτυξιακούς νόμους, κρατικές ενισχύσεις, επιδοτήσεις κ.ο.κ. Τα ίδια τρωκτικά είναι που έχουν φεσώσει και την Εφορία, χώρια οι επίσημες φοροελαφρύνσεις που τους δόθηκαν από τις κυβερνήσεις.

Χτες, κοινοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η εγκύκλιος εφαρμογής των διατάξεων που προβλέπει ο φορολογικός νόμος της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με την οποία καλούνται οι οφειλέτες να προχωρήσουν σε ρύθμιση του χρέους τους. Και, βέβαια, πρόκειται για έναν ακόμη εμπαιγμό.

Με τις διατάξεις του φορολογικού νόμου:

  • Προβλέπονται ρυθμίσεις διευκόλυνσης με τμηματική καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  • Διευκολύνεται η Εφορία να προχωρήσει σε κατάσχεση καταθέσεων που βρίσκονται στις τράπεζες. Ετσι με την αποστολή ενός εγγράφου σε οποιοδήποτε υποκατάστημα τράπεζας μπορούν να γίνουν κατασχέσεις για περισσότερους από έναν οφειλέτες.
  • Από το πρόγραμμα πλειστηριασμών εξαιρείται η κύρια και μοναδική κατοικία του οφειλέτη, ενώ η τιμή της πρώτης προσφοράς δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία.
  • Καταργείται η προσωποκράτηση για οφειλές προς το Δημόσιο.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Νέες παροχές στο όνομα της κρίσης

Κάποιοι φορείς εξακολουθούν να συκοφαντούν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ενώ η πτωτική κίνηση στον τουρισμό εμφανίστηκε δύο μήνες πριν

Κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού στοχοποιούν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που τους βυθίζουν στην εξαθλίωση, αποδίδοντας αυθαίρετα σε αυτές την πτώση της τουριστικής κίνησης στην πρωτεύουσα. Επικαλούμενη όρους «κρίσης», η κυβέρνηση προωθεί νέα μέτρα υπέρ των επιχειρηματιών. Ετσι, και οι δύο πλευρές «κάνουν τη δουλειά τους».

Η άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, που χτυπά ευθέως τα δικαιώματα των ναυτεργατών, είναι ένα από τα κύρια «δώρα» προς το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο, ενώ ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε την υλοποίηση προγράμματος επιδότησης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, ικανοποιώντας αίτημα που διατύπωσαν μόλις λίγες μέρες πριν οι ξενοδόχοι της Αθήνας.

Ηδη συνεδριάζει καθημερινά και η επιτροπή ...«διαχείρισης της κρίσης» που συστήθηκε άμεσα στον ΕΟΤ, μετά τα τραγικά γεγονότα στις 5 του Μάη, η οποία θέτει σε λειτουργία πρόγραμμα προβολής από το τέλος της ερχόμενης βδομάδας, με κεντρικό σύνθημα «You in Greece» («Εσύ στην Ελλάδα»).

Ωστόσο, μέσα σε αυτό το σκηνικό κρύβεται επιμελώς ότι οι αρνητικές συνέπειες σε προσέλευση και έσοδα δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων ημερών, αλλά μια διαρκής κατάσταση που κύρια αιτία της είναι τα μέτρα κατά των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη. Ηδη έχουν γίνει γνωστές οι αποφάσεις που χτυπούν το εισόδημα των εργαζομένων στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, ενώ στη Βρετανία - απ' όπου έρχονται και οι περισσότεροι τουρίστες - η νέα κυβέρνηση ετοιμάζει σκληρή επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα.

Με χτεσινή της ανακοίνωση η Ενωση Ξενοδόχων Αθήνας ζητά την εξόφληση των ξένων ΜΜΕ από τον ΕΟΤ, προκειμένου να ενισχυθεί η τουριστική προβολή της χώρας στο εξωτερικό, παρότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού έχει δεσμευτεί σχετικά και διαρρέεται ότι έχει ήδη ληφθεί η πολιτική απόφαση για την αποπληρωμή των χρεών που φτάνουν τα 120 εκατ. ευρώ και αφορούν σε «φέσια» προηγούμενων ετών.

Πάντως, καθημερινά και περισσότερο εντείνεται η αίσθηση ότι κάποιοι, μεταξύ των οποίων και φορείς από τον κλάδο του τουρισμού, επιχειρούν να συκοφαντήσουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις, μόνο και μόνο για να βάλουν πλάτη στην κυβέρνηση να περάσει τα αντιλαϊκά της μέτρα και να μένει ανοιχτό το μέτωπο ενάντια στις δυνάμεις που αντιστέκονται. Από αυτή την άποψη, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι της Αθήνας, ούτε λίγο ούτε πολύ, εμφανίζουν ως καταστροφή ότι οι ακυρώσεις έχουν φτάσει τις 19.696 διανυκτερεύσεις (με ακύρωση και συνεδρίων), σε μια χώρα όπου οι διανυκτερεύσεις το 2008 έφτασαν τις ...65.624.000!

Τα στοιχεία πάντως δείχνουν ότι η πτωτική πορεία της κίνησης προηγείται των λαϊκών κινητοποιήσεων. Ετσι, το πρώτο τρίμηνο του έτους, δηλαδή, πριν ακόμη ξεδιπλωθούν οι κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα, τα στοιχεία της Ενωσης κατέγραφαν πτώση της μέσης πληρότητας κατά 1% (στο 48,6%), μείωση του εσόδου ανά δωμάτιο κατά 7% και μείωση τιμών κατά 6%. Αν και η μέση τιμή στην Αθήνα διαμορφώνεται στα 101,77 ευρώ, παραμένει 5η από άποψη τιμών ανάμεσα σε 11 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, με τις οποίες συνήθως συγκρίνεται. Η συγκεκριμένη «κρίση» αξιοποιείται σαφώς για να αναπληρωθούν και προηγούμενα «σπασμένα» για τους μεγαλοξενοδόχους. Κι αυτό γιατί μπορεί η μέση τιμή να δείχνει μειωμένη, αλλά σε καιρούς κρίσης επιμένουν μεγάλα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας, που εμφανίζονται να «πλήττονται» περισσότερο από τις λαϊκές κινητοποιήσεις, να διαθέτουν τα δωμάτιά τους από 350 ευρώ και άνω, συναγωνιζόμενα Παρίσι και Λονδίνο.

Χτες, εξάλλου, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη, συναντήθηκε με τη διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), που έχει πρωτοστατήσει στην εκστρατεία κατά των εργατικών κινητοποιήσεων και συζήτησαν για τον υπό διαμόρφωση νέο «αναπτυξιακό» νόμο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ