ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΕΑΜ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Ιστορικό αποτύπωμα με τη σφραγίδα του ΚΚΕ

Με μια μαζική συγκέντρωση, το ΚΚΕ, η ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ απαίτησαν την ανάδειξη του μοναδικού αυτού Μνημείου της ΕΑΜικής Αντίστασης

Από τη συγκέντρωση έξω από το κτίριο, που στέγαζε το παράνομο Τυπογραφείο. Στο βήμα, η Χρ. Τσεντούρου
Από τη συγκέντρωση έξω από το κτίριο, που στέγαζε το παράνομο Τυπογραφείο. Στο βήμα, η Χρ. Τσεντούρου
Τα ηρωικά κατορθώματα μιας ομάδας μελών του ΚΚΕ - αγωνιστών του ΕΑΜ, που ανέλαβαν το καθήκον να λειτουργήσουν το μεγαλύτερο παράνομο τυπογραφείο στην κατεχόμενη Ευρώπη (1941 - 1944), στην οδό Σκρα 31, στην Καλλιθέα, τίμησαν την Τετάρτη, σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση μπροστά στο κτίσμα, η Αχτίδα Νοτίων Συνοικιών της ΚΟΑ, η αντίστοιχη Τομεακή Οργάνωση της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Με τη μαζική τους συγκέντρωση, οι κομμουνιστές απαίτησαν να γίνει Μουσείο του Τύπου της ΕΑΜικής Αντίστασης, κάτι που με διάφορα προσχήματα αρνούνται, εδώ και 26 ολόκληρα χρόνια, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, το υπουργείο Πολιτισμού, ο Δήμος Καλλιθέας.

Την εκδήλωση «άνοιξε» ο Ερρίκος Βακαλόπουλος, πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Καλλιθέας, ο οποίος, αφού κατήγγειλε όλους τους κυβερνητικούς και δημοτικούς παράγοντες που εμπλέκονται και ουσιαστικά δε δίνουν λύση στο χρόνιο αυτό αίτημα, αναφέρθηκε στους πρωταγωνιστές αυτής της ηρωικής προσπάθειας που ποτέ δεν έγινε αντιληπτή από τον εχθρό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Με εντολή της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΚΕ του ΕΑΜ αποφασίστηκε για τις ανάγκες του αγώνα και την εμψύχωση του λαού απέναντι στους κατακτητές φασίστες η λειτουργία παράνομου τυπογραφείου σε αυτό εδώ το χώρο όπου τυπωνόταν η εφημερίδα "Ελεύθερη Ελλάδα", όργανο της ΚΕ του ΕΑΜ, η εφημερίδα του ΕΛΑΣ "Απελευθερωτής", καθώς και διάφορα άλλα έντυπα του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, της ΚΟΑ του ΚΚΕ, και μερικά φύλλα του παράνομου "Ριζοσπάστη". Οι άνθρωποι που ανέλαβαν αυτό το δύσκολο και τολμηρό εγχείρημα ήταν οι: Ευάγγελος Μενεμενής, Γιώργος Ελληνούδης, Καλλιόπη Πάπαρη - Ελληνούδη, Δημήτρης Χατζής, Χρήστος Τζήμας, Ελένη Τζήμα, Νίκος Καρατζόπουλος».


Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Ειρήνη Χαλκιδιού, γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης της ΚΝΕ.

Οι λαοί γράφουν την Ιστορία

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που μεταξύ άλλων τόνισε: «Η σημερινή εκδήλωση για το μοναδικό παράνομο τυπογραφείο στην κατεχόμενη Ευρώπη συμπίπτει με την 65η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών ενάντια στον χιτλερικό φασισμό και τους συμμάχους του. Τον χιτλερικό φασισμό που είναι η συγκεκριμένη μορφή εκείνη την περίοδο του ιμπεριαλισμού και των επιδιώξεών του.

Ο,τι βρίσκεται εδώ σε αυτό το Μνημείο είναι ιστορικό αποτύπωμα με την σφραγίδα του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ. Αυτά τα ιστορικά αποτυπώματα δεν αλλοιώνονται όσο και αν προσπαθούν να παραχαράξουν συνολικά την Ιστορία και μέσα σε αυτήν δε θα αφήσουν και τούτο το Μνημείο. Μνημείο που θέλουν να το αφιερώσουν γενικά στην Αντίσταση, εντάσσοντας σε αυτό τον Ζέρβα και κάθε συνεργάτη των Εγγλέζων που ματοκύλισαν το λαό της Αθήνας, κάτι που θέλει η κυβέρνηση και αναμασάει με τις κωλυσιεργίες της.

Σήμερα είναι η ώρα η πρόταση του ΚΚΕ να γίνει υπόθεση του λαού. Να κάνουν το βήμα οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ. Η ιστορική πείρα του εργατικού επαναστατικού κινήματος, αλλά και η πείρα αυτής της περιόδου αυτό φωτίζουν. Ο κάθε αγώνας ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης πρέπει να έχει στόχο το μπλοκάρισμά τους, αλλά τα αποτελέσματά του να τα καταθέτει στην υπόθεση της συγκέντρωσης δυνάμεων για το κοινωνικό - πολιτικό μέτωπο με στόχο τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία».

Ερώτηση στη Βουλή

Την ανάδειξη και την ιστορική αποκατάσταση του Τυπογραφείου του ΕΑΜ στην Καλλιθέα απαιτεί για πολλοστή φορά το ΚΚΕ και στη Βουλή, με Ερώτηση, που κατέθεσαν προς τον υπουργό Πολιτισμού - Τουρισμού, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Θανάσης Παφίλης, Γιώργος Μαυρίκος, Νίκος Παπακωνσταντίνου και Γιάννης Πρωτούλης.

Αφού καταγράφουν το ιστορικό της κωλυσιεργίας για την αποκατάσταση του Μνημείου, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, για να σταματήσει επιτέλους η προσπάθεια που επιχειρεί να βεβηλώσει τους ηρωικούς αγώνες της ΕΑΜικής Αντίστασης, τα αντιφασιστικά πατριωτικά αισθήματα και τις θυσίες του λαού;
  • Τι μέτρα θα πάρει το ΥΠΠΟ, ώστε, ενεργώντας άμεσα και ταχύτατα, να προχωρήσει στην άμεση αποκατάσταση και ανάδειξη του ιστορικού Μνημείου, δεδομένου ότι υφίσταται άμεσος και σοβαρότατος κίνδυνος κατάρρευσης του ετοιμόρροπου κτιρίου.

Ο Αλιβιζάτος, ο ΣΚΑΪ και το σύνταγμα

Το ραδιοφωνικό του ταίρι βρήκε χτες ο Μπ. Παπαδημητρίου του ΣΚΑΪ, στην προσπάθειά του να δημιουργήσει εντυπώσεις γύρω από το ΚΚΕ και το Σύνταγμα, με σαφή επιδίωξη να μπουν οι εργατικοί αγώνες στο «γύψο». Καλεσμένος στην εκπομπή του ήταν ο συνταγματολόγος Ν. Αλιβιζάτος, ο οποίος έχει κάνει την περατζάδα του από το χώρο της λεγόμενης «ανανεωτικής αριστεράς» και για ένα φεγγάρι διετέλεσε υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο εν λόγω «επιστήμονας» ήταν ιδανικός συνομιλητής για τον δημοσιογράφο του Αλαφούζου.

Τι μας είπε ο Αλιβιζάτος για το σύνταγμα; «Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι θεμελιώδεις αρχές δεν μπορούν να αμφισβητηθούν». Μιλά για το σύνταγμα που κατοχυρώνει την καπιταλιστική ιδιοκτησία, που κατοχυρώνει το δικαίωμα των μεγαλοεπιχειρηματιών να απολύουν, να μειώνουν μισθούς, να εξαντλούν μέχρι θανάτου τους εργάτες κ.λπ. Αλλά ο κύριος καθηγητής λέει ότι δεν μπορούν οι εργάτες, ο λαός να παλεύουν για ένα σύνταγμα για τα δικά τους συμφέροντα. Που να απαγορεύει τις απολύσεις. Να απαγορεύει το κέρδος. Να κατοχυρώνει την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής ως κοινωνική και όχι ατομική. Πολύ περισσότερο, ο κύριος Αλιβιζάτος λέει ότι απαγορεύεται ένα κόμμα, το ΚΚΕ π.χ., να έχει ιδεολογία και πολιτική που να κατοχυρώνει τα παραπάνω ζητήματα, που είναι σε όφελος του λαού, και στο σύνταγμα και να καλεί το λαό να παλέψει για να γίνουν πράξη.

Τι άλλο είπε ο κύριος καθηγητής; «ότι το καταστατικό αυτού του συγκεκριμένου κόμματος (σ.σ. του ΚΚΕ) μιλάει πάντα για δικτατορία - αλλά αυτό το "φλου", όταν δεν έχει προταθεί στην ιστορία της ανθρωπότητας σοβαρή εναλλακτική λύση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και στους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς, εγώ προσωπικά είμαι πάρα πολύ διστακτικός να το αποδεχτώ (...) Πού να πάμε δηλαδή; Αν δεν υπάρχει σύνταγμα, αν δεν υπάρχει βουλή, αν δεν υπάρχουν εκλογές (...) Θα περίμενα από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής, να μην αμφισβητούν τα θεμέλια του πολιτεύματος όταν δεν είναι σε θέση να προτείνουν οτιδήποτε άλλο. Γιατί αυτό είναι το χάος, μια έκκληση προς το χάος, την άβυσσο».

Ο Αλιβιζάτος παραδίδει μαθήματα Συνταγματικού Δικαίου, βιάζοντας την αλήθεια και την επιστήμη του. Λέει ότι το Πρόγραμμα του Κόμματος «μιλάει πάντα για δικτατορία», κρύβοντας ότι το ΚΚΕ δε μιλά για δικτατορία γενικά. Αναφέρεται με όρους επιστημονικούς στην αστική και προλεταριακή εξουσία («αστική δικτατορία» και «δικτατορία του προλεταριάτου»), γι' αυτά μίλησαν πριν από το ΚΚΕ οι Μαρξ - Ενγκελς - Λένιν. Ο Αλιβιζάτος, λέει ότι το ΚΚΕ μιλά για δικτατορία, θέλοντας να δημιουργήσει συνειρμούς ταύτισης του σοσιαλισμού με τη φασιστική δικτατορία. Ακόμα, ο Αλιβιζάτος - συνταγματολόγος πράγμα...- δείχνει να μην μπορεί να αποφασίσει αν το σύνταγμα αλλάζει ή όχι και αν ο λαός έχει δικαίωμα με τη μαζική πολιτική του πάλη να αλλάζει διαχρονικά τα συντάγματα. Δεν ξέρουμε αν ο Αλιβιζάτος είναι απογοητευμένος που άλλαξε το σύνταγμα της Τροιζήνας. Με βεβαιότητα όμως μπορούμε να πούμε ότι κόβει την επιστήμη στα μέτρα των αστών: Αν πρόκειται ο λαός να επιβάλει σοσιαλιστικό σύνταγμα, τότε το σύνταγμα δεν πρέπει να αλλάζει. Αν είναι να γίνει καμιά αστική μεταρρύθμιση στο σύνταγμα, τότε αυτή καλώς να γίνει! Τέτοια επιστημοσύνη!

Και κάτι τελευταίο. Το ΚΚΕ δεν έχει «φλου» αντιπρόταση στη σημερινή αστική δημοκρατία και ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε κάθε άλλο παρά «χάος» και «άβυσσος» ήταν. Το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένη πρόταση εξουσίας, τη λαϊκή εξουσία, το Σοσιαλισμό. Και κάποιος πρέπει να θυμίσει στον Αλιβιζάτο ότι στο Σοσιαλισμό και σύνταγμα υπήρχε, και κοινοβούλιο, και εκλογές γίνονταν. Και μάλιστα εκλέγονταν μόνο εργάτες, αγρότες, επιστήμονες που δούλευαν για όλη την κοινωνία και όχι για τους καπιταλιστές, όπως στο αστικό κοινοβούλιο. Το ότι αυτές οι δομές καθορίζονταν από τους εργάτες για τους εργάτες και ήταν απαλλαγμένες από την αστική σαπίλα, μάλλον είναι ο λόγος για τον οποίο ο Αλιβιζάτος και ο Παπαδημητρίου βγάζουν σπυράκια, ακούγοντας το ΚΚΕ να μιλάει για το δικαίωμα του λαού να επιβάλει το δίκιο του - και συνεπώς το σύνταγμά του -, με τη μαζική πολιτική πάλη του. Ξέρουν ότι έτσι έχουν τα πράγματα. Αλλά είναι ταγμένοι με τους επιχειρηματίες.


Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ