ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ» ΧΤΕΣ ΣΤΟΝ ΣΕΜΠΟ
«Καρμανιόλα» για τους εργάτες το λιμάνι που έδωσαν στα μονοπώλια

Μπατάρισε μηχάνημα, ύψους 11 μέτρων. Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται δύο χειριστές. «Ολα δείχνουν ότι αυτή είναι η αρχή», λένε οι εργάτες

Παραλίγο εργατική τραγωδία χτες το απόγευμα στην προβλήτα ΙΙ στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο Ικόνιο! Στην προβλήτα, δηλαδή, που λυμαίνεται πλέον η κινεζική πολυεθνική COSCO και όπως αποδείχθηκε χτες ήδη έχει αναλάβει «δράση» για να μετατρέψει το χώρο σε «καρμανιόλα» για τους εργάτες, στο όνομα της κερδοφορίας της. Συγκεκριμένα, δύο νεοπροσληφθέντες χειριστές, οι Ιωάννης Δανιήλ και Νικόλαος Κουβάτσος, προσπαθούσαν να ...αυτοεκπαιδευτούν σε τεράστιο ανυψωτικό μηχάνημα ύψους 11 μέτρων. Το μηχάνημα ξέφυγε από τον έλεγχό τους, μπατάρισε και έπεσε με δύναμη στο έδαφος μαζί με τους χειριστές. Οι δύο εργάτες μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο Νοσοκομείο και νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ωστόσο από τους γιατρούς εκτιμάται ότι έχουν ξεφύγει τον κίνδυνο.

Το σοβαρό αυτό εργατικό «ατύχημα» είναι σαφής προειδοποίηση. Ολα τα στοιχεία βοούν ότι η ΣΕΠ (θυγατρική της COSCO) έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα την προστασία της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς για το κέρδος της.

Οι καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων, χτες στον «Ρ» που έσπευσε στο σημείο, σοκάρουν! Οι προσλήψεις χειριστών έχουν αρχίσει εδώ και περίπου τρεις μήνες. Η διοίκηση της ΣΕΠ, για να γλιτώσει μεροκάματα, θεωρεί ότι αυτοί που προσλήφθηκαν πριν τρεις μήνες και πέρασαν από μια ελάχιστη στοιχειώδη εκπαίδευση από τους «παλιούς» χειριστές του ΟΛΠ - οι οποίοι έχουν τεράστια εμπειρία - είναι έτοιμοι να γίνουν και εκπαιδευτές σε αυτά τα μηχανήματα - θηρία! Ετσι χτες ο πριν τρεις μήνες προσληφθείς προσπαθούσε να εκπαιδεύσει τον χειριστή που είχε προσληφθεί την προηγούμενη μέρα!

Τους χρονομετρούν για να είναι ανταγωνιστικοί!

Ομως, το πιο ανατριχιαστικό είναι ότι η ΣΕΠ προσπαθεί να τους κάνει ...«ανταγωνιστικούς». Στη διάρκεια της εκπαίδευσης, αυτοί οι χειριστές, οι εντελώς άπειροι ακόμα γι' αυτήν τη δουλειά, χρονομετρούνται! Δηλαδή, τους αναγκάζουν να οδηγούν με μεγάλη ταχύτητα τα μηχανήματα και να κάνουν γρήγορα κινήσεις (μία «κίνηση» του μηχανήματος νοείται η ανύψωση του κοντέινερ από το έδαφος ή το καράβι και η μεταφορά του στον αποθηκευτικό χώρο).

«Οχι μόνο το ξέραμε ότι κάποια στιγμή αυτό θα γινόταν. Αλλά όλα δείχνουν ότι είμαστε στην αρχή», ανέφερε ένας από τους χειριστές του ΟΛΠ για τον τρόπο εκπαίδευσης και συνέχισε: «Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι είναι έγκλημα αυτό που γίνεται»! Ενας άλλος χειριστής σημείωσε ότι «τους αναγκάζουν να αναπτύσσουν ταχύτητα επειδή εμείς του ΟΛΠ κάνουμε 100 κινήσεις στη βάρδια και οι χειριστές της ΣΕΠ 80 (σ.σ. δηλαδή μεταφέρουν λιγότερα κοντέινερς στη βάρδια). Λες και δεν ξέρουν ότι εμείς έχουμε χρόνια σε αυτή τη δουλειά».

Η άγρια εκμετάλλευση που έχει επιβάλει η ΣΕΠ, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, δεν αφορά μόνο τους χειριστές. Αλλά και τους λιμενεργάτες. Η λιμενεργασία έχει παραδοθεί από την ΣΕΠ σε 10 εργολάβους, με «εντολή» να μην προσλαμβάνουν πάνω από 20 άτομα για να μη δημιουργηθεί στο χώρο σωματείο. Οι εργολάβοι υποχρεώνουν τους εργάτες που προσλαμβάνουν να υπογράφουν «υπεύθυνη δήλωση» ότι δε συνδικαλίζονται! Βεβαίως, οι λιμενεργάτες των εργολάβων δεν έχουν σταθερή, μόνιμη εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Αντίθετα, αν έρθει καράβι και δουλέψουν μία ή δύο μέρες τη βδομάδα, θα πληρωθούν βδομαδιάτικο γι' αυτές τις δύο μέρες. «Το λιμάνι γυρίζει στη 10ετία του 1970, τότε που μαζεύονταν έξω από τις πύλες και τους κοιτούσαν στα δόντια για ένα μεροκάματο»!

Ηταν προδιαγεγραμμένο

Με ανακοίνωσή τους, οι αγωνιστικές παρατάξεις «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπαλλήλων ΟΛΠ» και «Δημοκρατική Ενότητα Λιμενεργατών» καταγγέλλουν ότι το εργατικό «ατύχημα» ήταν προδιαγεγραμμένο και απλά ήταν θέμα χρόνου πότε θα συμβεί. «Η ιδιωτικοποίηση του ΣΕΜΠΟ - σημειώνουν - και η εντατικοποίηση της δουλειάς για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας» έφερε «τα πρώτα οδυνηρά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους». Τονίζει ότι «για το "ατύχημα" ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις που δρομολόγησαν την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, αλλά και οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στην ΟΜΥΛΕ και στην Ενωση Λιμενεργατών, που συνυπέγραψαν, στήριξαν και εξακολουθούν να στηρίζουν αυτήν την πολιτική. Την ίδια αυτή ώρα συζητούν και συμφωνούν με την διοίκηση του ΟΛΠ για μείωση και έκπτωση των εργασιακών σχέσεων μέσα στο λιμάνι. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγη ώρα μετά το ατύχημα με ευθύνη των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών οι εργαζόμενοι στο ΣΕΜΠΟ συνέχισαν να δουλεύουν σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τις θέσεις και τις προτάσεις των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο λιμάνι για λιμάνια 100% αποκλειστικά δημόσια στην υπηρεσία του λαού».

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΕΡΓΙΑ
Αύξηση ρεκόρ 34,2%!

Επιτακτική η πάλη για την προστασία των οικογενειών των ανέργων, σημειώνει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει πλέον και «επίσημα» η ανεργία στη χώρα καθώς οι άνεργοι, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), το Φλεβάρη του 2010 έφτασαν τους 605.277 (ποσοστό 12,1%) από 450.997 τον αντίστοιχο μήνα του 2009 (ποσοστό 9,1%). Οι άνεργοι αυξήθηκαν το Φλεβάρη του 2010 κατά 154.280 (ποσοστό 34,2%) σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα! Επιβεβαιώνεται με το χειρότερο τρόπο για την εργατική τάξη και συνολικά το λαό της χώρας ότι τα μέτρα που παίρνονται από την κυβέρνηση και υπαγορεύονται από την ΕΕ και το ΔΝΤ στοχεύουν στο σαρωτικό χτύπημα των δικαιωμάτων και της ίδιας της ζωής των εργαζομένων, με στόχο τη θωράκιση και ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγαλοεργοδοτών.

Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ αποτυπώνουν μέρος της πραγματικότητας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ τον Φλεβάρη του 2010 οι καταγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 766.150 και τον Μάρτη 734.509. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ η ανεργία στις γυναίκες εκτινάχθηκε στο 12,1% τον αντίστοιχο μήνα (από 9,1%), ενώ στους άντρες το ποσοστό έφτασε στο 9,8% (από 7% τον Φλεβάρη του 2009). Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, η ανεργία εμφανίζει αύξηση. Ειδικότερα, η ανεργία θερίζει τους νέους 15 έως 24 ετών, όπου το ποσοστό έφτασε στο 32% (από 25,7%). Στους νέους από 25 έως 34 ετών το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 15,2% (από 12,5%), στην ηλικιακή ομάδα από 35 έως 44 ετών στο 10,4% (από 6,8%). Τέλος, σε επίπεδο γεωγραφικών περιφερειών όλες (εκτός από την Δυτική Ελλάδα) παρουσιάζουν αύξηση της ανεργίας.

Σε ανακοίνωσή του, για την αύξηση της ανεργίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει:

«Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας καθιστά επιτακτική την ανάγκη οργάνωσης και πάλης όλων των εργαζομένων για την άμεση λήψη μέτρων προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους και ταυτόχρονα την κλιμάκωση και παλλαϊκή αντεπίθεσή τους για ανατροπή της πολιτικής που τρέφει την ανεργία και την αξιοποιεί προς όφελος του κεφαλαίου».

«Απαντούν» ενισχύοντας την ευελιξία

Την ίδια στιγμή που η ανεργία καλπάζει, η κυβέρνηση, στο όνομα αυτής, παίρνει μέτρα όχι για τον περιορισμό της, αλλά για το τσάκισμα των κατακτήσεων της εργατικής τάξης, την ενίσχυση κάθε μορφής ευελιξίας στην απασχόληση. Σ' αυτό το πλαίσιο, χτες η διοίκηση του ΟΑΕΔ ανακοίνωσε ότι μέχρι τα μέσα Ιούνη θα ξεκινήσει νέο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης της μεγαλοεργοδοσίας. Το πρόγραμμα αφορά τη «διατήρηση» 10.000 θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μέρους των ασφαλιστικών εισφορών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας.

Το πρόγραμμα αφορά ξενοδοχοϋπάλληλους, οι οποίοι είναι μόνιμο προσωπικό αλλά αφορά και εργαζόμενους με συμβάσεις μιας μέρας (εξτρατζήδες)! Δηλαδή, έρχεται ο ΟΑΕΔ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να επικροτήσει τους ξενοδόχους και να ενισχύσει με αυτόν τον τρόπο το άθλιο καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων με σύμβαση μιας μέρας!..

ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ
Απέλυσε εργαζόμενη μετά από 15 χρόνια δουλειάς

Στην απόλυση εργαζόμενης μετά από 15 χρόνια εργασίας προχώρησε η εργοδοσία της εταιρείας «Βιβλιοσυνεργατική» (γραφικές τέχνες), όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων.

Η απόλυση αυτή, όπως ξεκαθάρισε η εργοδοσία σε εκπροσώπους του Συνδικάτου, θα είναι η απαρχή κύματος απολύσεων με τη λογική των οικονομικών δυσκολιών της εταιρείας. Το Σωματείο, σε μια πρώτη απάντηση έχει προκηρύξει στάση εργασίας σήμερα τόσο στο εργοστάσιο παραγωγής της εταιρείας στο Κορωπί (1.30 - 3.30 μ.μ.) όσο και στα κεντρικά της γραφεία στην Αθήνα (4 - 6μ.μ.). Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι εκλογές της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, οι οποίες ολοκληρώνονται την Παρασκευή 21 Μάη. Για την ψηφοφορία τα μέλη είναι υποχρεωτικό να έχουν μαζί τους βιβλιάριο ασθενείας και αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Από σήμερα Παρασκευή 14 Μάη μέχρι και την Παρασκευή 21 Μάη, οι εκλογές διεξάγονται στα γραφεία του Σωματείου (Αριστοτέλους 11 - 15, 6ος ορ.), από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 8.30 το βράδυ, εκτός από Σάββατο και Κυριακή που διεξάγονται από 8.30 το πρωί μέχρι 4.30 μ.μ.

«Ατύχημα» και στην Κρήτη

Σοβαρό «ατύχημα» σημειώθηκε και στο Ηράκλειο Κρήτης, με θύμα έναν οικονομικό μετανάστη. Την Τετάρτη το πρωί δύο εργαζόμενοι που εργάζονταν σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή στο κέντρο της πόλης (συμβολή Εθνικής Αντιστάσεως και Ιερωνυμάκη), στην προσπάθειά τους να αποφύγουν έλεγχο της Αστυνομίας πήδηξαν σε διπλανό οικόπεδο με αποτέλεσμα ο ένας να υποστεί κατάγματα στα πόδια πέφτοντας στο έδαφος από ύψος τριών μέτρων.

Ο εργάτης μεταφέρθηκε αμέσως στη Νοσοκομείο Ηρακλείου για τις πρώτες βοήθειες. Να αναφέρουμε ότι οι δύο εργάτες που εργάζονταν στη συγκεκριμένη οικοδομή δεν διέθεταν τα απαραίτητα χαρτιά παραμονής στη χώρα και εργάζονταν ανασφάλιστοι.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org