ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ, Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ, ΣΕ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΚΑΙ ΒΟΛΟ

Μήνυμα αισιοδοξίας και αποφασιστικής ενίσχυσης του ΚΚΕ παντού έστειλαν οι δυο συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στην Ελευσίνα και τον Βόλο, Παρασκευή και Κυριακή αντίστοιχα, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟ Ελευσίνας στην πλατεία Ηρώων, χαιρέτισαν ο Δήμος Κουμπούρης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Μανώλης Βαρδαβάκης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Αττικής, και ο Κώστας Κώνστας, υποψήφιος δήμαρχος Ελευσίνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στη συγκέντρωση στην παραλία του Βόλου που διοργάνωσε η ΤΕ Μαγνησίας, χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής του Κόμματος, ο Τάσος Τσιαπλές, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Αποστόλης Ριζόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Βόλου, ο Στέφανος Κότο, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Βόλου. Παραβρέθηκαν ο Κ. Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Κ. Στεργίου, βουλευτής του Κόμματος, ο Απ. Παπαϊωάννου, υποψήφιος δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, ο Σ. Τσόγκας, υποψήφιος δήμαρχος Αλμυρού, ο Β. Τσαπράζης, υποψήφιος δήμαρχος Ζαγόρας - Μουρεσίου και ο Γ. Κωνσταντινάκης, υποψήφιος δήμαρχος Νότιου Πηλίου. Επίσης ο πρώην δήμαρχος Ν. Ιωνίας Βόλου, Στ. Φούσκης.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από τις ομιλίες του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις δυο συγκεντρώσεις, καθώς και ρεπορτάζ από τους υπόλοιπους χαιρετισμούς.


Μπορούμε να κερδίσουμε με οργάνωση, αντεπίθεση, με ισχυρό ΚΚΕ παντού!

Μιλώντας στη συγκέντρωση στην Ελευσίνα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Εδώ στην Ελευσίνα, στο Θριάσιο, σ' αυτές τις εργατογειτονιές, οι εργάτες, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι ζητάνε απλά πράγματα:

  • Να έχουν σταθερή δουλειά.
  • Εναν ικανοποιητικό μισθό να μπορούν να ζήσουν.
  • Να μην πληρώνουν για την Παιδεία των παιδιών τους.
  • Για την Υγεία της οικογένειάς τους.
  • Να ζουν σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον.

Και για όλα αυτά ούτε άκουσαν ούτε πρόκειται να ακούσουν κάτι από τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη, τους διάφορους βουλευτές τους στη Βουλή, γιατί κανένας τους δεν έχει σχέδιο υπεράσπισης των δικαιωμάτων του λαού. Τα σχέδιά τους είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του κεφαλαίου. Γι' αυτό η ανεργία, η οποία τσακίζει κόκαλα εδώ, στη Δυτική Αττική, όπου βιομηχανικές εγκαταστάσεις έχουν κλείσει ενώ άλλες προχωράνε σε απολύσεις, είτε θα κουκουλώνεται είτε θα ανακυκλώνεται με τη μερική απασχόληση.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα αξιοποιείται ως άλλοθι για να ενισχύονται και να διευκολύνονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες, με το γνωστό επιχείρημα ότι έτσι θα διαμορφωθεί καλύτερο περιβάλλον για επενδύσεις και θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας.

Στην Ελευσίνα
Στην Ελευσίνα
Τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του κεφαλαίου, γι' αυτό στους χώρους δουλειάς επικρατεί ζούγκλα, με διαλυμένες εργασιακές σχέσεις και συλλογικές συμβάσεις. Γι' αυτό οργιάζει το φαινόμενο των δουλεμπορικών γραφείων εργασίας στην περιοχή, με χιλιάδες εργαζόμενους:

  • Να δουλεύουν σε διαφορετικούς χώρους εργασίας κάθε φορά
  • Να περιμένουν το βράδυ τηλέφωνο για το πού θα πάνε αύριο
  • Να κάνουν κάποια μεροκάματα το μήνα
  • Να μη δικαιούνται Δώρα, επιδόματα, αποζημίωση απόλυσης.

Οι εργάτες, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν συνηθίσει να ζουν σε μια εργατούπολη, δίπλα σε εργοστάσια, χαλυβουργίες, ναυπηγεία, τσιμεντοβιομηχανίες, σε διυλιστήρια και εταιρείες υγραερίου. Βλέπουν πως τα τελευταία χρόνια, σ' αυτήν εδώ την περιοχή, υπάρχει ραγδαία ανάπτυξη των μεταφορών, αυτές που ακούνε να τις λένε εταιρείες Λοτζίστικς (logistics). Εχουν ακούσει να μιλάνε για τη μετατροπή του Θριασίου σε διαμετακομιστικό κέντρο, για τον Εμπορευματικό Σταθμό που ετοιμάζονται να κατασκευάσουν, στον οποίο, πέρα από τη διακίνηση, θα γίνεται και συναρμολόγηση προϊόντων για απόκτηση πιστοποίησης παραγωγής ΕΕ. Και έχουν κάθε λόγο να αναρωτιούνται πόσο ακόμα θα επιβαρυνθεί αυτή η περιοχή, αφού όλα αυτά σημαίνουν ρυπογόνες δραστηριότητες, μεγαλύτερη περιβαλλοντική μόλυνση και μεγαλώνουν τον κίνδυνο για μεγάλης έκτασης βιομηχανικά ατυχήματα.

Εχουν ζήσει, το 2015, τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο και δηλητηρίασε όλη την Αθήνα με διοξίνες. Μαθαίνουν για τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα που γίνονται κάθε χρόνο. Βλέπουν τον τόπο τους, ο οποίος θα μπορούσε να έχει έναν χώρο πρασίνου, αυτόν ο οποίος είναι ένα φιλέτο χιλιάδων στρεμμάτων, που ξεκινάει από τον ορεινό όγκο και φτάνει μέχρι τη θάλασσα, να παραχωρείται σε εταιρεία για να φέρει τις δεξαμενές του διυλιστηρίου δίπλα στις αυλές των σπιτιών τους. Ζουν σε μια πόλη όπου το παραλιακό μέτωπό της είναι κλειστό από τα εργοστάσια και τα ιδιωτικά λιμάνια που διαθέτουν, χωρίς δυνατότητα πρόσβασης του κόσμου στη θάλασσα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Σκαραμαγκά μέχρι και μετά, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, σε 16 χιλιόμετρα απόσταση, πέρα από το σημείο που είναι στην παραλία του Ασπροπύργου, υπάρχει πρόσβαση στη θάλασσα μόνο σε δύο μικρά κομμάτια, δεξιά και αριστερά από το λιμάνι της Ελευσίνας. Δεν φτάνει που τα ανοιχτά σημεία στη θάλασσα είναι λίγα, τώρα ακόμα κι αυτά ετοιμάζονται να τα παραχωρήσουν στο κεφάλαιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Χώρια που ο κόλπος της Ελευσίνας έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο καραβιών, χώρια που το λιμάνι της Ελευσίνας, όπως κι αυτό του Ασπροπύργου, παίρνει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης, δηλαδή της παραχώρησης σε εφοπλιστές και σε μονοπωλιακούς ομίλους, οι οποίοι κατ' αποκλειστικότητα πλέον θα εκμεταλλεύονται τις υποδομές και τους εργαζόμενους.

Η ιδιωτικοποίηση όμως των λιμανιών εξυπηρετεί και την αμεσότερη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για ελλιμενισμό ΝΑΤΟικών πλοίων. Η χρήση της ως σταθμού ανεφοδιασμού και βάσης για να εφορμούν να μακελεύουν λαούς. Είναι, απ' ό,τι φαίνεται, ένας ακόμη όρος στη συμφωνία - μνημόνιο που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας με τη "διαβολικά καλή" κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Τεράστιες οι ελλείψεις σε έργα και δομές προστασίας του λαού

Οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες που ζουν και έζησαν τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα ξέρουν πως οι κίνδυνοι για μεγάλες πλημμύρες στην περιοχή παραμένουν.

Γιατί ξέρουν πως τα αντιπλημμυρικά έργα, που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί, δεν καλύπτουν την ουσιαστική προστασία της ζωής και της περιουσίας κατοίκων και εργαζομένων. Και μαζί με όλα αυτά, φοβούνται μην τυχόν και βγουν αληθινά όλα αυτά που ακούνε για τη δημιουργία μιας νέας χωματερής, όπως αυτή της Φυλής, που για πάνω από 50 χρόνια μολύνει τη Δυτική Αττική και τον υδροφόρο ορίζοντα του Θριασίου.

Κι όμως, σε αυτήν την περιοχή, με τη μεγάλη αυτή επιβάρυνση, τη μόλυνση και τα συχνά εργατικά ατυχήματα, υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη στις δομές Υγείας. Οι ελλείψεις στο Θριάσιο Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας είναι τεράστιες. Αποτέλεσμα να θησαυρίζουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της περιοχής, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, οι μεγαλοεπιχειρηματίες στον τομέα της Υγείας.

Η ανάπτυξή τους καθρεφτίζεται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Εδώ, σ' αυτήν την περιοχή, η "δίκαιη ανάπτυξη" του ΣΥΡΙΖΑ και η "βιώσιμη ανάπτυξη" της ΝΔ, η καπιταλιστική ανάπτυξη δηλαδή, καθρεφτίζεται και στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας. Αλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πού οδηγεί ο άναρχος καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής. Ενώ ο συγκεκριμένος κλάδος έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στη χώρα μας, λόγω γεωγραφικής θέσης και έμπειρου εργατικού δυναμικού, τι παρατηρούμε;

  • Απλήρωτοι ή κακοπληρωμένοι εργάτες
  • Διαρκή ανασφάλεια για το μέλλον
  • Συνεχείς αυταπάτες για τους "επενδυτές" και τους δήθεν "σωτήρες" που θα σώσουν το Ναυπηγείο.

Είναι γεγονός πως κυβέρνηση, βιομήχανοι και εφοπλιστές προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα. Περιμένουν ότι "θα ανοίξουν οι δουλειές", ότι πιο πολλά καράβια θα έρχονται στο λιμάνι, άρα περισσότερες επισκευές. Η ακτοπλοΐα χρειάζεται κάποια νέα καράβια, η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων χρειάζεται εξέδρες άντλησης πετρελαίου, πλοία μεταφοράς και συντήρησης. Το Πολεμικό Ναυτικό προετοιμάζεται για νέα προγράμματα - μαμούθ. Παράλληλα, τα Ναυπηγεία εντάσσονται στους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, στη σύγκρουση μεταξύ αμερικανικών, κινεζικών και άλλων μονοπωλίων.

Δεν είναι προφανώς τυχαίο πως αμερικανικά συμφέροντα αγόρασαν το Ναυπηγείο της Σύρου, ενώ και για την Ελευσίνα υπάρχει αντίστοιχη πρόταση. Δεν απασχολεί κανέναν ότι αυτά τα πλοία που θα επισκευάζονται στο Ναυπηγείο, θα αξιοποιούνται για να σκοτώνονται οι γείτονες λαοί από τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες, πάντα βεβαίως στα πλαίσια της περιβόητης γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας.

Ταυτόχρονα, προσπαθούν να συγκαλύψουν πως προϋπόθεση για να "πάρουν" δουλειές τα Ναυπηγεία και να "ανθίσει η ανάπτυξη" είναι να παραμείνουν κουτσουρεμένα τα εργατικά δικαιώματα, χαμηλοί μισθοί, διαρκώς χειρότερες οι εργασιακές σχέσεις.

Στις "λύσεις" που προτείνουν δεν χωράει η ανάκτηση των τεράστιων απωλειών που είχαν οι εργάτες τα προηγούμενα χρόνια. Δεν χωράει η ικανοποίηση του συνόλου των αναγκών των εργατών για πλήρη και σταθερή δουλειά, σταθερές εργασιακές σχέσεις, προστασία της ζωής και διασφάλιση της υγείας.

Οι εργάτες έχουν πλέον την πείρα και μπορούν να καταλάβουν πως η λογική του "μικρότερου κακού" οδηγούσε πάντα προς το χειρότερο τα πράγματα για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Είναι θεωρία βγαλμένη από τα σεντούκια των καπιταλιστών, για να αφυδατώνει, να αφοπλίζει εργατικές διεκδικήσεις, να απομακρύνει την προοπτική της πάλης.

Ηταν και παραμένει επιζήμια, τελικά αντιδραστική θεωρία που στόχο έχει το χτύπημα του ΚΚΕ και του ταξικού κινήματος, τη μακροημέρευση της εξουσίας της αστικής τάξης. Οσο υποχωρείς, ο αντίπαλος καταλαβαίνει πως είσαι "μπόσικος", ευάλωτος. Ζητάει όλο και περισσότερα, ανοίγει η όρεξή του για να σου τα πάρει όλα αν είναι δυνατόν, καθώς αυτό που κινεί τον καπιταλιστή είναι η ακόρεστη, η ασταμάτητη δίψα του για κέρδος.

Το πραγματικά ουτοπικό είναι ότι μπορεί να κερδίσεις, αν διαρκώς κάνεις πίσω. Ελπίδα για να κερδίσεις, έστω κάτι πρόσκαιρα και προσωρινά, έχεις μόνο αν αντισταθείς, αν σηκώσεις το κεφάλι, αν οργανωθείς και αντεπιτεθείς.

Τα Ναυπηγεία μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτά.

Στη χώρα μας - επαναλαμβάνουμε - λόγω γεωγραφικής θέσης και έμπειρου εργατικού και επιστημονικού δυναμικού, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί και να δουλέψει προνομιακά ο συγκεκριμένος κλάδος. Ποιο είναι το εμπόδιο; Ο καπιταλιστικός δρόμος παραγωγής. Αυτόν πρέπει να αμφισβητήσουμε και τελικά να ανατρέψουμε. Σε μια τέτοια πορεία και προοπτική, στο σοσιαλισμό, που καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με την κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, οι εργάτες θα απολαμβάνουν τους κόπους του ιδρώτα τους, θα δουλεύουν για αυτούς και τα παιδιά τους όχι για τους καπιταλιστές όπως τώρα.

Σε μία τέτοια κατεύθυνση, με την εργατική τάξη στο τιμόνι της εξουσίας, με εργατικό έλεγχο και κεντρικό σχεδιασμό, θα μπορεί να λειτουργήσει για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα και ο ενιαίος φορέας Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

Δεν είναι πρόοδος η υποταγή

Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι ξέρουν πως πρόοδος δεν είναι να δηλώνεις υποταγή στο σύστημα, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ. Δεν είναι να ζεις δίπλα στα φουγάρα των εργοστασίων, να ζεις δίπλα στη θάλασσα και θάλασσα να μη βλέπεις. Δεν είναι να βρέχει και να φοβάσαι μην πνιγείς. Πρόοδος δεν είναι τα νέα παιδιά να ζουν χειρότερα από τους γονείς, μια ζωή με δόσεις και χωρίς δικαιώματα.

Πρόοδος είναι να στέκεσαι απέναντι από τον αντίπαλο, να παίρνεις τη θέση σου στο μέτωπο της ρήξης και της σύγκρουσης, να ανοίγεις δρόμους για να ζήσουν καλύτερα τα παιδιά σου.

Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι και όσες, το βράδυ των εκλογών, θέλουν να έχει γκρεμιστεί η ΧΑ από την τρίτη θέση. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ένα πολύ ισχυρό ΚΚΕ. Το αποφασιστικό δυνάμωμα του ΚΚΕ σε ευρωεκλογές, σε δήμους και Περιφέρειες είναι πραγματικό καρφί στο μάτι του εθνικισμού. Μονάχα η ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να δώσει αέρα στην πάλη για την απομόνωση των φασιστοειδών, να στείλουμε ένα μαχητικό μήνυμα και εδώ στις εργατογειτονιές της Ελευσίνας, του Ασπρόπυργου, της Μάνδρας.

Γι' αυτό στις εκλογές κρατήστε καλά και ρίξτε στην κάλπη το ψηφοδέλτιο με το σφυροδρέπανο. Στις δημοτικές και στην Περιφέρεια ρίξτε στην κάλπη το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" με το γαρίφαλο. Αυτό θα κάνει την πραγματική διαφορά! Θα τα καταφέρουμε. Μπορούμε! ΚΚΕ ΙΣΧΥΡΟ ΠΑΝΤΟΥ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ"».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ