ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Αύριο Κυριακή η 36η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Εκκίνηση από τον Τύμβο του Μαραθώνα στις 8 π.μ. Τερματισμός και υποδοχή στο υπουργείο Αμυνας στις 6.30 μ.μ.

Αύριο, Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί η 36η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, από τον Τύμβο του Μαραθώνα στις 8 π.μ. μέχρι το υπουργείο Αμυνας στις 6.30 μ.μ., όπου θα γίνουν ο τερματισμός και η εκδήλωση υποδοχής.

«Πορευόμαστε και παλεύουμε ενάντια στη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, για αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο μας», τονίζει η ΕΕΔΥΕ και καλεί σε μαζική συμμετοχή. Καλεί το λαό και τη νεολαία, με το μαζικό τους «παρών» στην Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, να διατρανώσουν την απαίτησή τους για άμεση απομάκρυνση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που είναι και αυτοί θύματα του συστήματος που γεννά κρίσεις, πολέμους, φτώχεια και εξαθλίωση.

Το πρόγραμμα

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Μαραθώνιας Πορείας έχει ως εξής:

8 π.μ. τελετή έναρξης στον Τύμβο του Μαραθώνα. 8.30 π.μ. εκκίνηση της πορείας. 9.30 π.μ. στάση στη Νέα Μάκρη. 12 μ. στάση στη διασταύρωση της Ραφήνας. 13.30 στάση στο Πικέρμι. 14.30 στάση στην Παλλήνη. 15.30 αναχώρηση από Παλλήνη. 17.30 στάση στην Αγία Παρασκευή. 18.30 τερματισμός στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου και θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση υποδοχής των ειρηνοδρόμων.

Οδηγίες για τους ειρηνοδρόμους

Η Οργανωτική Επιτροπή της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης πληροφορεί τα εξής τους ειρηνοδρόμους που θα πορευτούν, για να διευκολυνθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής:

-- Θα πρέπει να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και κατά προτίμηση με αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Να προτιμήσουν βαμβακερές κάλτσες και όχι νάιλον.

-- Να φορούν καπέλο για προστασία από τον ήλιο και να αποφεύγουν να εκθέτουν στον ήλιο, προς αποφυγή εγκαυμάτων, γυμνά χέρια και πόδια.

-- Να πίνουν συχνά άφθονο νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Οσοι έχουν προβλήματα υγείας μπορούν να περπατήσουν όσο αντέχουν και σε περίπτωση κόπωσης να ακολουθήσουν με το πούλμαν που θα ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Μπορούν επίσης να περπατήσουν μια μικρή απόσταση προς το τέλος της πορείας ή να υποδεχτούν τους ειρηνοδρόμους στον τερματισμό έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Θα υπάρχει κινητή καντίνα από την οποία οι ειρηνοδρόμοι θα μπορούν να προμηθεύονται νερά, αναψυκτικά και σάντουιτς.

Αναχώρηση πούλμαν

Για τη μετάβαση των ειρηνοδρόμων στον Τύμβο του Μαραθώνα θα αναχωρήσουν πούλμαν της ΕΕΔΥΕ από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.30 π.μ., με ώρα προσέλευσης το αργότερο μέχρι 6.15 π.μ.

Πούλμαν, επίσης, ξεκινούν από διάφορες συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά.

Συγκεκριμένα:

  • Από Ιλιον

6.45 π.μ. Δημαρχείο Πετρούπολης

7 π.μ. ΟΤΕ Ιλίου

7.05 π.μ. εκκλησία Αγ. Αναργύρων

7.10 π.μ. Καματερό - «Μελίνα»

  • Από Αγιο Δημήτριο

6.30 π.μ. Δημαρχείο Αγ. Δημητρίου

6.40 π.μ. Γυμναστική Ακαδημία (Λεωφ. Βουλιαγμένης)

  • Από Χαλάνδρι

6.50 π.μ. στάση «Σισμανόγλειο»

7 π.μ. πλατεία Χαλανδρίου (πάρκινγκ)

7.15 π.μ. στάση Αγ. Παρασκευής

  • Από 2ο Διαμέρισμα Αθήνας

6.45 π.μ. Φραντζή 68, Ν. Κόσμος

6.50 π.μ. Φιλολάου & Μετεώρων

7 π.μ. Φιλολάου & Ιφικράτους

  • Από Πειραιά

6.30 π.μ. και 4.30 μ.μ., Δημοτικό Θέατρο

  • Από Κορυδαλλό

6 π.μ. και 4 μ.μ., Πλειάδες

  • Από Νίκαια

6.15 π.μ. και 4.15 μ.μ., Περιβολάκι

  • Από Κερατσίνι

6.30 π.μ. Δημαρχείο Κερατσινίου

3.45 μ.μ. πλατεία Λαού

  • Από Νέο Ηράκλειο - Νέα Ιωνία

6.45 π.μ. «Τρία Αστέρια» Νέου Ηρακλείου

6.50 π.μ. ΟΤΕ Νέας Ιωνίας

  • Από Ανατολικές συνοικίες

6.30 π.μ. Ηλιούπολη, πλατεία Κανάρια

6.40 π.μ. Δάφνη, πλατεία Καλογήρων (μετρό)

6.45 π.μ. Υμηττός, πλατεία Δημαρχείου

6.55 π.μ. Βύρωνας, πλατεία Ταπητουργείου

7.05 π.μ. Καισαριανή, Υμηττού (Αγιος Νικόλαος)

7.15 π.μ. Ζωγράφου, πλατεία Γαρδένιας

  • Από Ελευσίνα

4 μ.μ. Δημοτικό πάρκινγκ

Με το μετρό οι ειρηνοδρόμοι μπορούν να φτάσουν στους σταθμούς «Αγ. Παρασκευή» και «Εθνική Αμυνα» και με τον προαστιακό στην «Παλλήνη».

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα της ΕΕΔΥΕ: 210.3844.853, 210.3844.854.

Στη Θεσσαλονίκη

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) και οι Τοπικές Επιτροπές Ειρήνης διοργανώνουν και φέτος, στο πλαίσιο της αντιιμπεριαλιστικής - φιλειρηνικής δράσης του Μάη 2016, σειρά εκδηλώσεων ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους που γεννά, ενάντια στην καταστροφή, στη φτώχεια και την πείνα, ενάντια στην υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής και ύπαρξης.

Για τρίτη κατά σειρά χρονιά, η ΕΔΥΕΘ οργανώνει «Αγώνα Δρόμου» προς τιμήν του δολοφονημένου, το 1963, στη Θεσσαλονίκη, αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ, Γρηγόρη Λαμπράκη. Στη διοργάνωση αυτή συμπαραστέκονται και συμμετέχουν αθλητικά σωματεία και ενώσεις της Θεσσαλονίκης, πολλά παιδιά, νέοι και άνθρωποι διαφόρων ηλικιών. Ο «Αγώνας» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19/5.

Κορύφωση θα αποτελέσει η αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22/5 και θα ξεκινήσει μπροστά από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο, που έχει εγκατασταθεί στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού και θα καταλήξει στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα
  • Σήμερα, Σάββατο, πραγματοποιείται η Πορεία Ειρήνης που διοργανώνει η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Eιρήνη στις 5 μ.μ., από την πλατεία Παλαιοκάστρου στο Βαθύ.
  • Αύριο, Κυριακή, πραγματοποιείται η 32η Πορεία Ειρήνης των Επιτροπών Ειρήνης Πελοποννήσου. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 4 μ.μ., στην Κερασίτσα (αναχώρηση λεωφορείου στις 15.30 από πλατεία Κολοκοτρώνη). Αναλυτικά το πρόγραμμα: 4 μ.μ., Κερασίτσα - Μνημείο Λαμπράκη: Χαιρετισμός από μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Αρκαδίας. Κατάθεση στεφάνων. 4.30 μ.μ.: Πορεία από την Κερασίτσα στην Τρίπολη. 7 μ.μ.: Τερματισμός των ειρηνοδρόμων στην πλατεία Πετρινού, ομιλία από το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ Διονύση Πλέσσια. Καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Επίσης αύριο, Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί πορεία ειρήνης στα Τρίκαλα, ενώ την Κυριακή 22/5 σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Κοζάνη, την Τετάρτη 25/5 στη Λάρισα και την Κυριακή 29/5 στην Κρήτη.
Εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης
Στο Καματερό

Η Επιτροπή Ειρήνης Καματερού διοργανώνει εκδήλωση σήμερα, Σάββατο, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας στο Καματερό, στο πλαίσιο του Δεκαήμερου Ειρήνης, με θέμα: «Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης 2016. Ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, οι οδυνηρές συνέπειες του εκμεταλλευτικού συστήματος».

Στη Λάρισα

Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας καθόρισε το εξής πρόγραμμα εκδηλώσεων:

-- Από την Τρίτη 17/5 μέχρι το Σάββατο 15/5 θα πραγματοποιηθεί έκθεση παιδικών και εφηβικών έργων, με θέμα «Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας». Η έκθεση, που περιλαμβάνει ζωγραφική και ποιήματα παιδιών δημοτικών σχολείων και γυμνασίων της πόλης της Λάρισας, θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 17/5, στον εκθεσιακό χώρο του ΜΥΛΟΥ, στις 10.30 π.μ.

-- Την Τετάρτη 25/5, πορεία ειρήνης που θα ξεκινήσει στις 5.30 μ.μ. από το Μεζούρλο και θα καταλήξει στην πλατεία Ταχυδρομείου.

-- Την Κυριακή 29/5, εκδήλωση αφιερωμένη στη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, στο χώρο του Μουσείου στα Αμπελάκια. Η αναχώρηση θα γίνει 10 π.μ. από το Δημοτικό Ωδείο.

Η λαχειοφόρος της ΕΕΔΥΕ

Συνεχίζεται για λίγες μέρες ακόμη η διακίνηση του ετήσιου λαχνού της ΕΕΔΥΕ. Οι Επιτροπές και οι φίλοι της Ειρήνης εντείνουν την προσπάθειά τους για να εξαντληθούν όλοι οι λαχνοί μέχρι τις 17/5, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η ενίσχυση της ειρήνης μάς αφορά όλους.

Οι τυχεροί λαχνοί θα κερδίσουν 3 ταξίδια με προορισμό τη Βιέννη, τη Βουδαπέστη ή την Πράγα και πλήρη κάλυψη των εξόδων (αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχείο για 3 διανυκτερεύσεις, ημιδιατροφή).

Η κλήρωση θα γίνει την Παρασκευή 20/5, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48).

ΑΓΡΙΝΙΟ
Εκδήλωση στο «μνημείο των 120»

Το παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τιμώντας τη μνήμη των 117 εκτελεσθέντων στην Αγία Τριάδα τη Μεγάλη Παρασκευή του 1944 και των τριών κρεμασμένων στην Κεντρική Πλατεία Αγρινίου, από τους ταγματασφαλίτες - τσολιάδες και τους ντόπιους δοσίλογους συνεργάτες των Γερμανών ναζί, διοργανώνει εκδήλωση αύριο Κυριακή, στις 10.15 π.μ., στο «μνημείο των 120», στην Αγία Τριάδα.

ΠΕΚΑΜ
Προσκύνημα στη Μακρόνησο

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) διοργανώνει προσκύνημα στον ιστορικό τόπο της Μακρονήσου, την Κυριακή 5 Ιούνη. Για τη συμμετοχή θα ναυλωθούν λεωφορεία που θα ξεκινήσουν στις 7 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210.32.47.820, 6974.278.797 και 6977.513.165.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ