ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στον «κόφτη» τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών

Κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Παιδείας ενάντια στις ρυθμίσεις για τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας
Μόνιμους και μαζικούς διορισμούς στην Εκπαίδευση, απόσυρση της υπουργικής απόφασης για τα ολοήμερα, καθώς και κατάργηση των ρυθμίσεων για τα Τμήματα Ενταξης και τα Νηπιαγωγεία, απαίτησαν χτες το μεσημέρι εκπαιδευτικοί και γονείς, κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας τους στο υπουργείο Παιδείας. Ιδιαίτερα μαζικά ήταν τα μπλοκ των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών, της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας και της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους των ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, απέφυγε να δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει κάποιο από τα αιτήματα που τέθηκαν, δήλωσε ότι μόνιμοι διορισμοί θα γίνουν «από το 2017 και βλέπουμε», επιχείρησε χωρίς επιτυχία να προσδώσει ένα υποτιθέμενο παιδαγωγικό προφίλ στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, με τα οποία χτυπά ευθέως τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών. Χαρακτηριστικά, όπως μετέφερε η αντιπροσωπεία στους συγκεντρωμένους μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι «δεν μπορούμε να θέλουμε τα πάντα όταν το ΑΕΠ είναι 173 δισ., θα πορευτούμε με βάση τις δυνατότητες που έχει η οικονομία μας». Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι ο υπουργός Παιδείας δε δεσμεύτηκε ούτε καν για το πόσοι αναπληρωτές θα υπάρχουν τη νέα χρονιά, επιβεβαιώνοντας στην ουσία ότι πολλοί αναπληρωτές που δουλεύουν φέτος, από το Σεπτέμβρη θα βρεθούν εκτός εργασίας, δηλαδή απολυμένοι.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ στα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ αμέσως μετά τη συνάντηση τόνισαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία στάση αναμονής απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης. Τις επόμενες μέρες επιβάλλεται να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης και συζήτησης με γονείς και εκπαιδευτικούς για όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται, να είναι σε επιφυλακή να οργανώσουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, να μην κάνουν βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά τους, να μη δεχτούν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών να μπουν στον «κόφτη» της αντιλαϊκής πολιτικής, των περιορισμών.

Να σημειωθεί ότι τις ίδιες απαντήσεις πήραν από τον υπουργό και οι εκπρόσωποι της ΑΣΓΜΕ και της Ομοσπονδίας Γονέων, που συναντήθηκαν χωριστά μαζί του. Οι εκπρόσωποι των γονιών καταγγέλλουν, εξάλλου, τα ΔΣ της ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, επειδή αρνήθηκαν κοινή συνάντηση, πράγμα που αξιοποίησε ο υπουργός Παιδείας. Οι εκπρόσωποι των γονιών κατήγγειλαν τις πλειοψηφούσες δυνάμεις σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, λέγοντας ότι έχουν εχθρική στάση απέναντι στο υπόλοιπο κίνημα, στους εκπροσώπους των γονιών, στους φυσικούς συμμάχους των εκπαιδευτικών κι αυτό είναι απαράδεκτο.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν χτες και σε άλλες πόλεις της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη, παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ και Διδασκαλικών Συλλόγων της πόλης, αναπληρωτές - ωρομίσθιοι και ελαστικά εργαζόμενοι στην Εκπαίδευση, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Ενώσεων και Συλλόγων Γονέων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η νεολαία της πατρίδας μας θα απομονώσει τους ναζιστές - εγκληματίες της Χρυσής Αυγής

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης

Με αφορμή τη «γιορτή ελληνικής νεολαίας» που διοργανώνει η Χρυσή Αυγή και την προκλητική απόφαση της δημοτικής αρχής της Αθήνας να παραχωρήσει το χώρο του πάρκου της Χωροφυλακής στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η απόφαση του Δήμου Αθηναίων να παραχωρήσει το "Αλσος Χωροφυλακής" στη Χρυσή Αυγή για τη διοργάνωση της "γιορτής ελληνικής νεολαίας" νομιμοποιεί την εγκληματική της δραστηριότητα. Δίνουν χώρο στους ναζί για να χύσουν το ρατσιστικό και φασιστικό τους δηλητήριο.

Αν οι ναζί της Χρυσής Αυγής θέλουν να κάνουν μάζωξη ας πάνε σε ένα από τα 10 ακίνητα του αρχηγού τους, του πιο πλούσιου αρχηγού πολιτικού κόμματος.

Οι θέσεις της Χρυσής Αυγής είναι θέσεις υπεράσπισης των συμφερόντων της ολιγαρχίας του πλούτου γι' αυτό και είναι εχθρικές για τους νέους και τις νέες των φτωχών λαϊκών οικογενειών. Η Χρυσή Αυγή υπηρετεί ως μαντρόσκυλο το σάπιο και διεφθαρμένο καπιταλιστικό σύστημα, που βασανίζει τους πολλούς για να πλουτίζουν οι λίγοι.

Οι ιδέες τους, όπως ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, ο αντικομμουνισμός, ο ναζισμός, είναι σάπιες μέχρι το μεδούλι. Δεν στρέφονται μόνο ενάντια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες αλλά ενάντια σε κάθε νέο εργαζόμενο, άνεργο, σπουδαστή, μαθητή, σε κάθε νέο και νέα που παλεύει για μία καλύτερη ζωή.

Οι νέοι και οι νέες της πατρίδας μας τελικά θα απομονώσουν τους ναζιστές - εγκληματίες της Χρυσής Αυγής! Δε θα έχουν τόπο να σταθούν σε καμιά λαϊκή γειτονιά, σε κανένα σχολείο, σε καμιά σχολή. Τελικά, θα τους ξαποστείλουν εκεί που πραγματικά έχουν θέση: Στο σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ανατροπή του συστήματος που γεννάει το φασισμό και τη ναζιστική εγκληματικότητα».

Ποιοι είναι οι φελλοί τελικά...

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (παράταξη της ΝΔ σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ) επέλεξε να αποδείξει για μία ακόμη φορά το πόσο εχθρεύεται τους αγώνες της νεολαίας και του εργατικού - λαϊκού κινήματος... Στην προεκλογική της αφίσα απεικονίζει κάποιους φελλούς με κόκκινα και μαύρα σημαιάκια που επιπλέουν σε ένα βαρέλι με σύνθημα: «Βουλιάξτε τους φελλούς»...

Εχουν μπόλικο θράσος στη ΔΑΠ, όταν καλούν τους φοιτητές «να βουλιάξουν την αβεβαιότητα» (ανακοίνωση ΔΑΠ-ΝΔΦΚ). Η αντιλαϊκή πολιτική, στην οποία κάνει τεμενάδες η ΔΑΠ και εφαρμόζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση, είναι υπεύθυνη για την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το μέλλον, που νιώθει η πλειοψηφία των φοιτητών.

Θέλει θράσος να λες στους φοιτητές «βουλιάξτε την απαξίωση» (ανακοίνωση ΔΑΠ-ΝΔΦΚ), όταν οι θέσεις και η στάση της ΔΑΠ στα όργανα των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων είναι που συμβάλλουν στην απαξίωση και την υποβάθμιση των σπουδών. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ δε στραγγάλισαν τους προϋπολογισμούς των ΑΕΙ; Οι ΔΑΠίτες δεν ψήφιζαν με χέρια και με πόδια τους μειωμένους προϋπολογισμούς, το τσεκούρωμα της φοιτητικής μέριμνας; Ποιοι έλεγαν στους φοιτητές ότι είναι «σύγχρονο» να πληρώνουν ακόμα και για συγγράμματα; Ποιοι είναι αυτοί που μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ παρουσιάζουν σαν φάρμακο διά πάσαν νόσον την πιο στενή σύνδεση των ιδρυμάτων με την (καπιταλιστική) αγορά εργασίας, δηλαδή τη δημιουργία επιστημόνων και εργαζομένων έτοιμων να κάνουν κάθε θυσία για να ευημερούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων; Γι' αυτό το λόγο σήμερα οι φοιτητές βλέπουν το μέλλον και τα όνειρά τους να «βουλιάζουν»...

Το μίσος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για τους αγώνες δεν είναι καινούριο... Είναι βολικό για τη ΔΑΠ να παρουσιάζει το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και τις διεκδικήσεις του σαν «μπάχαλο», αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν τους βγαίνει και «καρφώνονται», δείχνοντας τον πραγματικό αντίπαλό τους...

Αποτελεσματική απάντηση στις κυβερνήσεις που τσακίζουν τα δικαιώματα στις σπουδές και στη ζωή, αλλά και στη ΔΑΠ, είναι μόνο η ψήφος στις δυνάμεις της Πανσπουδαστικής ΚΣ. Για να βρεθεί σε θέση μάχης την επόμενη μέρα των εκλογών το φοιτητικό κίνημα μαζί με το εργατικό κίνημα. Με περισσότερους εκλεγμένους αγωνιστές στα Διοικητικά Συμβούλια.

Ενίσχυση της Πανσπουδαστικής ΚΣ! Αυτό είναι ξεκάθαρο μήνυμα απόρριψης της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, μήνυμα ενίσχυσης της συλλογικής διεκδίκησης για τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών στις σπουδές και τη ζωή! Κι αυτό όχι μόνο δεν είναι «οπισθοδρόμηση», όπως λέει η ΔΑΠ, αλλά είναι ο μόνος δρόμος για να βγουν μπροστά, στο προσκήνιο, οι σύγχρονες ανάγκες της σπουδάζουσας νεολαίας!

Εκδήλωση για την 9η Μάη

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» και οι Λαϊκές Επιτροπές Ν. Ιωνίας, Ν. Ηρακλείου και Μεταμόρφωσης διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Ο φασισμός ως σύστημα πολιτικής διαχείρισης του καπιταλισμού». Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 17 Μάη, στις 7 μ.μ., στο ΚΕΠ Νέας Ιωνίας και θα μιλήσει ο εκπαιδευτικός Χρήστος Μπαλωμένος. Η εκδήλωση αποτελεί ένα αφιέρωμα με αφορμή την 9η Μάη και τα 71 χρόνια από το τέλος του Β' Παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού Πολέμου και τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Παρουσιάσεις της πρότασης του ΚΚΕ για το σχολείο

Εκδηλώσεις παρουσίασης της πρότασης του ΚΚΕ για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας διοργανώνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στον Πειραιά:

  • Δευτέρα 16 Μάη

-- Οι ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη, στην αίθουσα του ΧΑΜΑΜ, στο 3ο Πειραματικό Γυμνάσιο (Μυλασσών και Αρμενίων Προσκόπων), στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει η Μαριάνα Οργέττα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

-- Οι ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας, στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ» (Κερατσίνι), στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Τρίτη 17 Μάη

-- Οι ΚΟ Κορυδαλλού, στο Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού «Μελίνα Μερκούρη», αίθουσα «ΠΛΕΙΑΔΕΣ» (Καρυταίνης 4 & Γρ. Λαμπράκη) στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Τετάρτη 18 Μάη

-- Οι ΚΟ Α' Πειραιά, στα γραφεία της ΚΟ Πειραιά (Καραΐσκου 119 - πλατεία Κοραή, 4ος όροφος), στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει η Μαριάνα Οργέττα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

  • Τετάρτη 24 Μάη

-- Η ΚΟ Περάματος, στο Πνευματικό Κέντρο Περάματος (Νεωρίων και Φωκίωνος 3), στις 7 μ.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ