ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Προπαγάνδα κινδυνολογίας για να «σερβίρουν» τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Κάνουν το λαό κοινωνό των κινδύνων για το κεφάλαιο, για να τον εξαναγκάσουν να αποδεχτεί την πολιτική ανάκαμψης του κεφαλαίου

Τα ανταλλάγματα για το κλείσιμο της συμφωνίας που θα αποκαταστήσει τη ρευστότητα και η λήψη μέτρων για βελτίωση των κρατικών εσόδων βρέθηκαν στο επίκεντρο της νέας συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου χτες βράδυ, ενώ συνεχείς είναι οι διεργασίες και στα κομματικά όργανα, δίχως να αποκλείεται και σύγκληση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Το αντιλαϊκό περιεχόμενο της συμφωνίας απαιτεί ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων προκειμένου να την αποδεχτεί ο λαός με όσο το δυνατό λιγότερες αντιδράσεις...

«Θρυαλλίδα» το ύψος του πλεονάσματος

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να «παγώνουν» σκέψεις για δημοψήφισμα και να προκρίνεται η ένταση της κινδυνολογίας γύρω από τα «άδεια ταμεία». Οπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης, στη διάρκεια των δύο τελευταίων κυβερνητικών συμβουλίων λήφθηκε η απόφαση να προταχτούν πολιτικές πρωτοβουλίες, αντί της προσφυγής στο λαό.

«Δεν είναι αυτήν τη στιγμή στον προγραμματισμό μας άμεση προσφυγή σε δημοψήφισμα ή εκλογές. Πάμε σε πολιτικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, που θα έχουν ως επίκεντρο τη Βουλή. Θα λάβουμε όλες τις πρωτοβουλίες ώστε να υπάρχει διαφάνεια (σ.σ.: για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης). Επιλέξαμε αυτό το πεδίο, αντί της προσφυγής στο λαό», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα είναι συνολική «γιατί δεν πηγαίνουμε βήμα - βήμα», ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει γνωστό το σύνολο των προτάσεων, και για όσα θέματα έχουν συνομολογηθεί και για τα ζητήματα που υπάρχει απόσταση και για τα θέματα που είναι υπό συζήτηση.

Ο Ν. Βούτσης υποστήριξε ότι με τα χρήματα που υπάρχουν στα ταμεία του κράτους «δε ζει μια χώρα» και πως το διάστημα από 29 Μάη έως 6 Ιούνη, που είναι να πληρωθεί η πρώτη δόση του ΔΝΤ, θα είναι το κρίσιμο.

Εστίασε, δείχνοντας και την αγωνία της κυβέρνησης, στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, χαρακτηρίζοντάς το «θρυαλλίδα για τη διαπραγμάτευση». «Αν για την περίοδο 2015 - 2016 επιμείνουν στο 2% - 2,5% και για τα επόμενα χρόνια 3,5% αντί 0,8% - 1% που ήταν η αρχική πρόταση της κυβέρνησης, για να είναι βιώσιμο το χρέος, θα είναι θρυαλλίδα για τη διαπραγμάτευση», υποστήριξε, για ένα ζήτημα που άπτεται της δυνατότητας της κυβέρνησης και του αστικού κράτους να συμβάλει στην αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας.

Επιβεβαίωσε ακόμα ότι το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ θα διατηρηθεί, με... αλλαγές σε «δυο - τρεις άγριες περιπτώσεις που είχε ξεσηκωθεί η Βουλή στο παρελθόν».

Ολα τα συζητάνε

Το πραγματικό περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης κατέδειξε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου (ρ/σ Παραπολιτικά), λέγοντας πως οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης «δεν υπαγορεύονται μόνο από τη βούληση του ελληνικού λαού, αλλά υπαγορεύονται και από έναν οικονομικό ορθολογισμό», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι αυτές αφορούν την ανάγκη στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Επιπλέον, εμμέσως πλην σαφώς, δήλωσε ότι το Ασφαλιστικό θα ανοίξει, απλά η κυβέρνηση επιθυμεί να μεταθέσει χρονικά τη σχετική συζήτηση: «Για ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό, θα χρειαστεί χρόνος για να συνταχτεί αφενός μια σοβαρή μελέτη και με συνδρομή εμπειρογνωμόνων, ειδικών και από το εξωτερικό, που να λαμβάνει υπόψη της και τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο συνταξιοδοτικό σύστημα τα τελευταία χρόνια (...) Αυτό δεν μπορούσε να γίνει μέσα σε ένα μήνα και ούτε μπορεί να γίνει μέσα σε δυο βδομάδες», ανέφερε.

Η κινδυνολογία συντηρείται κι από στελέχη της μειοψηφούσας «Αριστερής Πλατφόρμας», τμήμα της οποίας συμμετέχει ενεργά στην κυβέρνηση και στηρίζει τις επιλογές της, ενώ ένα άλλο δείχνει να προσανατολίζεται στην ανάληψη του ρόλου της έκφρασης - εντός ή εκτός ΣΥΡΙΖΑ - των αντιρρήσεων στις κυβερνητικές επιλογές και της δυσαρέσκειας που αυτές προκαλούν. Δημοσιεύματα στον Τύπο χτες έκαναν λόγο για «περίσκεψη» στις τάξεις της «Αριστερής Πλατφόρμας» σε ό,τι αφορά τα μέτρα, αλλά απέδιδαν σε «πηγές που ανήκουν στο στρατόπεδο του αριστερού ρεύματος» την εκτίμηση ότι «δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ελιγμών, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν και επαρκούν μόλις για δύο βδομάδες (...) Στην περίπτωση αυτή, αναφέρουν, δε μένει άλλη επιλογή παρά η στάση πληρωμών...».

Αργότερα το βράδυ, στη Βουλή, στέλεχος της «Αριστερής Πλατφόρμας» εξέφρασε σε δημοσιογράφους την εκτίμηση ότι δε θα υπάρξει συμφωνία μέσα στο Μάη, πετώντας στη συνέχεια το πυροτέχνημα «από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε μόνοι μας»...

Στη Ρίγα ο πρωθυπουργός

Στη Ρίγα της Λετονίας μεταβαίνει στις 21 - 22 Μάη ο Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 4ης Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί στο περιθώριο των εργασιών με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Αν και η κυβέρνηση επενδύει στη νέα συνάντηση με την Α. Μέρκελ, εντούτοις στελέχη της σχολιάζουν ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί σε μια στιγμή οριακή για την Ελλάδα, εφόσον δεν έχει στο μεσοδιάστημα υπάρξει συμφωνία.

«ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ»
Νέες συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τις «ειδικές συστάσεις ανά χώρα» για το 2015 δημοσιοποίησε χτες η Κομισιόν, στο πλαίσιο της διαδικασίας του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», δηλαδή των ενισχυμένων μέτρων της δημοσιονομικής εποπτείας που ισχύουν σε ολόκληρη την ΕΕ. Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν αφορά τα κράτη που υπάγονται στους μηχανισμούς χρηματοδοτικούς στήριξης (δηλαδή σε Ελλάδα και Κύπρο). Η γενική κατεύθυνση δίνεται από τους αντιλαϊκούς άξονες της πολιτικής που αφορούν την τόνωση των κερδοφόρων επενδύσεων στην ΕΕ, την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (εργασία, αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, απελευθερώσεις), τις «υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές», δηλαδή διαδοχικά μέτρα προσαρμογής των κρατικών προϋπολογισμών (έσοδα - δαπάνες) στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε σχέση με τα κριτήρια που θέτει το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και τη Σταθερότητα αναφορικά με το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα, για την Αγγλία, η Κομισιόν συμπεραίνει πως δεν ανέλαβε αποτελεσματική δράση για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος κατά το οικονομικό έτος 2014 - 15. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την Κομισιόν, η δημοσιονομική προσπάθεια υπολειπόταν της απαιτούμενης, ύψους 1,7% του ΑΕΠ και το έλλειμμα έφτασε το προηγούμενο έτος σε 5,2%. Ετσι, παρέχεται προθεσμία δυο ετών προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από την «τιμή αναφοράς» (3% του ΑΕΠ).

Για τη Φινλανδία, η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δε συμμορφώνεται με τα κριτήρια για το χρέος και το έλλειμμα. Ο Επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, είπε οτι η τελική απόφαση για την έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος θα ληφθεί μετά από τη γνωμοδότηση της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής των κρατών - μελών, μέσα στις επόμενες βδομάδες.

Για τη Γαλλία, η οποία ήδη βρίσκεται σε «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», ισχύει η ημερομηνία της 10ης Ιούνη 2015 ως προθεσμία για την ανάληψη αποτελεσματικής δράσης. Μετά η Επιτροπή θα λάβει την απόφαση για το αν θα προχωρήσει σε κυρώσεις, σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί.

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ
Υποχώρηση για δεύτερο στη σειρά τρίμηνο

Στο 0,2% εμφανίζεται η υποχώρηση του ΑΕΠ στο Α' τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το Δ' τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ).

Πρόκειται για το δεύτερο στη σειρά τρίμηνο στη διάρκεια του οποίου επανεμφανίζονται πτωτικοί ρυθμοί, σε συνέχεια των ισχνών ρυθμών καπιταλιστικής ανάκαμψης που είχαν προηγηθεί στα τρία πρώτα τρίμηνα (Γενάρης - Σεπτέμβρης) του 2014. Σε ετήσια βάση (σύγκριση Α' τριμήνου 2015 με Α' τρίμηνο 2014) εμφανίζεται ισχνή ανάκαμψη 0,3%.

Να σημειωθεί ότι η βύθιση του ΑΕΠ στη διάρκεια της εξαετίας 2008 - 2013 έφτασε στο 26%... Η Κομισιόν στις πρόσφατες «εαρινές προβλέψεις» εκτιμά για το 2015 ανάκαμψη μόλις 0,5%, με προϋπόθεση την επίτευξη συμφωνίας και την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων για την καπιταλιστική ανάκαμψη.

Την ίδια ώρα, κατώτεροι των «προσδοκιών» εμφανίζονται οι ρυθμοί ανάκαμψης στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τη Γιούροστατ, στο Α' τρίμηνο του 2015 (σε σχέση με το Δ' τρίμηνο του 2014) εμφανίζεται ισχνή άνοδος 0,4%.

Σε ετήσια βάση, καταγράφεται ενίσχυση 1% σε επίπεδο Ευρωζώνης και 1,4% συνολικά στην ΕΕ. Στη Γερμανία σημειώνεται άνοδος 1%, στη Γαλλία 0,7%, ενώ στην Ιταλία εμφανίζεται απόλυτη στασιμότητα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ