ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στόχος της λυκοσυμμαχίας «να κάνει ακόμα περισσότερα» στην Αν. Μεσόγειο

...ως συνήθως, στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας»

«Ολοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμμετέχουν στο συνασπισμό κατά του ISIL», τόνισε ο γγ της λυκοσυμμαχίας... (φωτ. από τη χτεσινή πρώτη μέρα της Συνόδου)

Associated Press

«Ολοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμμετέχουν στο συνασπισμό κατά του ISIL», τόνισε ο γγ της λυκοσυμμαχίας... (φωτ. από τη χτεσινή πρώτη μέρα της Συνόδου)
Με άξονα την ανάληψη παραπέρα ΝΑΤΟικής στρατιωτικής δράσης σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές, επιχειρήσεις όπου επιχειρεί να παίξει ρόλο και η ελληνική αστική τάξη, συνεδριάζει από χτες στην Αττάλεια της Τουρκίας η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ. Αντικείμενο συζήτησης είναι, βέβαια, και η αντιπαράθεση με τη Μόσχα για την παραπέρα διείσδυση ευρωατλαντικών μονοπωλίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς.

Οπως δήλωσε χτες ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, οι ΥΠΕΞ εξετάζουν «τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ, τόσο προς την Ανατολή όσο και προς το Νότο. Προς τα ανατολικά, βρισκόμαστε μπροστά σε μια πιο διεκδικητική Ρωσία, υπεύθυνη για επιθετικές ενέργειες στην Ουκρανία. Και στο Νότο, βλέπουμε αναταραχή, βία να εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Και θέλουμε να συζητήσουμε για το πώς το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει τις προκλήσεις αυτές και το μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας. Πρόκειται για τη διατήρηση του ΝΑΤΟ ως ισχυρού, επενδύοντας στη συλλογική μας άμυνα, αυξάνοντας την προετοιμασία και την ετοιμότητα των δυνάμεών μας».

Ο ίδιος τόνισε, εξάλλου, ότι «ένα από τα σημαντικά θέματα σε αυτή τη συνάντηση, σε διαφορετικές μορφές, θα είναι το πώς το ΝΑΤΟ μπορεί να κάνει ακόμη περισσότερα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την καταπολέμηση του ISIL», του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους».

«Προμαχώνας» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ η ελληνική κυβέρνηση

«Οπως γνωρίζετε», συνέχισε, «όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμμετέχουν στο συνασπισμό κατά του ISIL». Στη συμμαχία των «προθύμων», βέβαια, εμπλέκεται και η Ελλάδα, με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να φιγουράρει ως ένθερμος υποστηρικτής των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών...

Διόλου τυχαία, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, δήλωνε πρόσφατα σκιαγραφώντας την προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή, συμμετέχοντας στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις, με προσχήματα τους τζιχαντιστές ή τη μετανάστευση: «Είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε εγκαταστάσεις, τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, αλλά και μεγάλες βάσεις στην περιοχή του νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να διευκολύνουμε τις δυνάμεις της Συμμαχίας (βλ. ΝΑΤΟ) να αναπτύξουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Παρουσίαζε, μάλιστα, ολόκληρο το χάρτη των σχεδιαζόμενων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, όπου πασχίζει να παίξει ρόλο και η ελληνική κυβέρνηση. Π.χ. μίλησε για «δημιουργία θυλάκων ανομίας σε περιοχές των χωρών της ευρύτερης περιοχής, που ευνοούν τον εξτρεμισμό, την τρομοκρατία και την πειρατεία (Λιβύη, Υποσαχάρια Αφρική, Συρία)». Συμπλήρωσε ότι «τα κράτη αυτά, όπως η Λιβύη, η Συρία, το Ιράκ και η Υεμένη, παραμένουν άμεσες απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Και διακήρυττε ότι «η Ελλάδα, με γεωγραφικά και κοινωνικοπολιτικά κριτήρια, αποτελεί την παρούσα χρονική περίοδο τον προμαχώνα της Ευρώπης προς αυτή την περιοχή και ως τέτοια δύναται να διαδραματίσει κεντρικό και καταλυτικό ρόλο στις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις».

Η «Αιχμή του Δόρατος»

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ακόμη χτες ότι η λυκοσυμμαχία αυξάνει «την ετοιμότητα και την προετοιμασία των δυνάμεών μας, δημιουργούμε μια νέα δύναμη υψηλής ετοιμότητας, την "Αιχμή του Δόρατος", με κύριο σκοπό της να είναι σε θέση να αναπτύσσεται οπουδήποτε χρειάζεται, έγκαιρα, με τις κατάλληλες δυνάμεις, στο σωστό μέρος και την κατάλληλη στιγμή, και αυτό είναι επίσης φυσικά μια απάντηση στις απειλές που βλέπουμε στο Νότο».

Θυμίζουμε ότι η διαβόητη «Αιχμή του Δόρατος» αποφασίστηκε να στηθεί ως στρατιωτικός σχηματισμός του ΝΑΤΟ με αφορμή τάχα τη ρωσική επιθετικότητα, ουσιαστικά τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για τον έλεγχο στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Αλλά, όπως φαίνεται, θα χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε στον πλανήτη διακυβεύονται συμφέροντα του ευρωατλαντικού άξονα...

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ προανήγγειλε εξάλλου «ενίσχυση της συνεργασίας μας με τους γείτονες, τους εταίρους στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική», με σκοπό «να μπορέσουν οι χώρες της περιοχής να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική τους ασφάλεια (...) ώστε να μη χρειάζεται εμείς να αναπτύσσουμε πάντα μεγάλο αριθμό δυνάμεων».

Εξήγησε ότι σε αυτή τη βάση το ΝΑΤΟ εξετάζει σήμερα αίτημα της κυβέρνησης του Ιράκ να την συνδράμει στη «δημιουργία αμυντικής ικανότητας του Ιράκ, βοηθώντας τους να αυξήσουν την ικανότητά τους για την καταπολέμηση του ISIL και τη σταθεροποίηση της χώρας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το ίδιο στη Λιβύη, όταν η κατάσταση ασφάλειας μας επιτρέψει να προχωρήσουμε την οικοδόμηση αμυντικών δυνατοτήτων στη Λιβύη».

Η γεωστρατηγική αξία της Τουρκίας

Ταυτόχρονα, ο γγ του ΝΑΤΟ δεν παρέλειψε να τονίσει τη γεωστρατηγική θέση της φιλοξενούσας τη Σύνοδο χώρας, Τουρκίας:

«Η Τουρκία είναι κοντά τόσο στις προκλήσεις που βλέπουμε στο νότιο τμήμα της Συμμαχίας, συνορεύοντας με Συρία και Ιράκ, αλλά η Τουρκία είναι επίσης κοντά και στις προκλήσεις που βλέπουμε στα ανατολικά της Συμμαχίας, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα και την Ουκρανία (...) Η Τουρκία αποτελεί έναν ακρογωνιαίο λίθο της Συμμαχίας μας, ευρισκόμενη κοντά τόσο στο Νότο όσο και την Ανατολή, κοντά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, τόσο προς την Ανατολή όσο και προς το Νότο», είπε χαρακτηριστικά.

Ενημέρωση από τον Κέρι

Σημειωτέον, οι ΥΠΕΞ ενημερώθηκαν από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζ. Κέρι, για τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, και τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, στο Σότσι. Ο Αμερικανός ενημέρωσε, εξάλλου, και για την κατάσταση στην Ουκρανία, τα παζάρια για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την κατάσταση σε Συρία και Λιβύη.

Τέλος, η Σύνοδος των ΥΠΕΞ αποφάσισε χτες να συνεχιστεί η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και μετά τη λήξη της τωρινής αποστολής «Resolute Support».

Στη συναυλία του Θ. Μικρούτσικου

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παραβρεθεί στη συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου, το Σάββατο 16/5, στις 20.00, στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ για το μεγάλο κομμουνιστή ποιητή, αταλάντευτο αγωνιστή και διεθνιστή Ναζίμ Χικμέτ, με τίτλο: «Ναζίμ Χικμέτ: Για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη».

Περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Διήμερη περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη πραγματοποιεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή.

Σήμερα, στη Δράμα

-- Στις 10.30 θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη «Ρέικαπ» (εταιρεία ηλεκτρολογικού υλικού).

-- Στις 12.00 θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Δασαρχείο Δράμας και στις 13.30 στο Νοσοκομείο Δράμας.

-- Στις 20.00 θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Δράμας.

Αύριο, στη Ροδόπη

-- Στις 10.30 θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Νοσοκομείο Κομοτηνής και στις 14.00 στην Οργάνη.

-- Στις 20.00 θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Κομοτηνή (στο «Κύτταρο» - πρώην κινηματοθέατρο «Ρεξ»).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ