ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ανακοινώνει στρατιωτικές επεμβάσεις στη Μεσόγειο με πρόσχημα τους μετανάστες

Associated Press

Τύμπανα για στρατιωτικές επεμβάσεις σε Β. Αφρική και Μ. Ανατολή χτύπησε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με πρόσχημα το μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα και την «αντιμετώπιση των δουλεμπόρων», ανακοίνωσε πακέτο μέτρων όπως στρατιωτική επιχείρηση κατά των δικτύων διακινητών στη Βόρεια Αφρική, μαζί με μηχανισμό κατανομής προσφύγων μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε προσωρινή, αρχικά, βάση.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΕ αναφέρεται σε «έναρξη στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας μιας επιχείρησης στη Μεσόγειο για την εξάρθρωση των δικτύων λαθρομετανάστευσης και την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση κατά των δικτύων διακινητών ενδέχεται να εμπλέξει και χερσαίες δυνάμεις. Τα μέτρα αποδεικνύουν πως είναι αφορμή για να ξετυλιχτεί για άλλη μια φορά η υποκρισία των ιμπεριαλιστών της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, που, αφού πρώτα σφάζουν λαούς, διαλύουν χώρες, μετά εμφανίζονται ως οι «ευαίσθητοι» διασώστες των κατατρεγμένων. Ηδη από τον Απρίλη η Ιταλίδα υπουργός Αμυνας, Ρομπέρτα Πινότι, δεν έκρυψε τις προθέσεις λέγοντας ότι «υπάρχουν σχέδια για στρατιωτική επέμβαση», προβάλλοντας το πρόσχημα της «αντιμετώπισης των δουλεμπόρων που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες». Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον έχει προσφέρει τη ναυαρχίδα του βασιλικού στόλου για τις επιχειρήσεις της ΕΕ. Τα μέτρα αυτά υλοποιούν τις αποφάσεις που πήραν οι «28» στη σχετική σύνοδο κορυφής τον προηγούμενο μήνα.

Ανάμεσα στα μέτρα, όπως ανακοινώθηκε, είναι και η ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων ανθρωποκυνηγητού στη Μεσόγειο, δηλαδή των «Τρίτωνα» και «Ποσειδώνα», με ταυτόχρονη επέκταση του επιχειρησιακού τους χώρου. Οι πόροι γι' αυτές τις δράσεις τριπλασιάζονται, ενώ οι κατασταλτικοί μηχανισμοί FRONTEX, EASO, EUROPOL και EUROJUST θα συνεδριάζουν τακτικά και θα συνεργάζονται στενά για να συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους λειτουργίας των δουλεμπόρων. Οσον αφορά τη διαχείριση και την ασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αυτό στο άμεσο μέλλον θα γίνει κυρίως «με την ενίσχυση του ρόλου και των ικανοτήτων της Frontex, την ενίσχυση της ικανότητας τρίτων χωρών για διαχείριση των συνόρων τους και την περαιτέρω συνένωση, εφόσον χρειάζεται, ορισμένων λειτουργιών της ακτοφυλακής σε επίπεδο ΕΕ».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο βρετανικός «Guardian» υποστηρίζει, επικαλούμενος γνώση των σχετικών εγγράφων, πως, εκτός από αεροπορικά και ναυτικά μέσα, «μπορεί να υπάρξει και παρουσία στην ξηρά, εάν υπάρξει τέτοια συμφωνία με τις αρμόδιες αρχές». Το έγγραφο, υποστηρίζει η εφημερίδα, εγείρει το ενδεχόμενο καταστροφής των σκαφών που χρησιμοποιούν οι διακινητές «στη στεριά». Η εφημερίδα αμφισβητεί τις διαβεβαιώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων πως δε θα υπάρξει στρατιωτική παρουσία σε χώρες της Βόρειας Αφρικής στο πλαίσιο καταπολέμησης των δικτύων διακίνησης.

Οσον αφορά την πρόθεση για κατανομή των προσφύγων στους «28», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε στο άμεσο μέλλον σε κατάρτιση μόνιμου πλαισίου για κατανομή 20.000 προσφύγων σε όλη την ΕΕ. Η Κομισιόν αναφέρει πως μέχρι το τέλος του Μάη θα έχει προτείνει έναν «προσωρινό μηχανισμό κατανομής στην ΕΕ προσώπων που βρίσκονται ξεκάθαρα σε ανάγκη διεθνούς προστασίας». Η πρόταση για μόνιμο μηχανισμό σε «καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μαζικών εισροών μεταναστών» θα ακολουθήσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Εντός του μήνα επίσης, η Κομισιόν προαναγγέλλει πρόταση για πλαίσιο επανεγκατάστασης προσφύγων σε όλη την ΕΕ για 20.000 θέσεις. Προωθείται, στην ουσία, ένας μηχανισμός μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης, που κατά βάση αφορά μάντρωμα μεταναστών σε κέντρα κράτησης.

Στο ίδιο πλαίσιο υλοποιείται η λεγόμενη μείωση των κινήτρων για παράτυπη μετανάστευση, κυρίως, με την απόσπαση Ευρωπαίων αξιωματούχων που θα λειτουργούν ως σύνδεσμοι για θέματα μετανάστευσης στις αντιπροσωπείες της ΕΕ σε σημαντικές τρίτες χώρες, αλλά και με την τροποποίηση της νομικής βάσης της Frontex ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος της σε θέματα επαναπατρισμού. Δηλαδή θα αρχίσει δράση για καθιέρωση ενός νέου προγράμματος «ταχείας επιστροφής» των «παράνομων μεταναστών», που θα συντονίζεται από τη Frontex και τα κράτη - μέλη της πρώτης γραμμής.

Υπενθυμίζεται πως στη σύνοδο κορυφής των «28» αποφασίστηκε η ενίσχυση δράσεων στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ, που ήδη εξελίσσονται σε χώρες της Αφρικής, η ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία για την ανακοπή της μετανάστευσης από Συρία και Ιράκ, η ανάπτυξη ενός δικτύου αξιωματούχων - συνδέσμων σε χώρες «κλειδιά» για τη συλλογή πληροφοριών, η έναρξη προγραμμάτων «περιφερειακής ανάπτυξης και προστασίας για τη Βόρεια Αφρική και το Κέρας της Αφρικής».

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει, εξάλλου, ο αριθμός των μεικτών μεταναστευτικών ροών τον Απρίλη φέτος, σε σχέση με τον Απρίλη του 2014. Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού, πέρσι εντοπίστηκαν 1.500 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ αντίστοιχα για τον Απρίλη του 2015 ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 11.873 άτομα. Τα νησιά που δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις των μεταναστευτικών ροών σε όλο το εύρος του Ανατολικού Αιγαίου είναι η Λέσβος με 5.342 αλλοδαπούς, η Χίος με 2.383, η Σάμος με 1.317, η Κως με 1.035 και η Λέρος με 924.

Ιατρικό προσωπικό και ψυχολόγους θα προσφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ στο κέντρο υποδοχής μεταναστών της Σάμου, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του Α. Γιαννόπουλος κατά την επίσκεψή του στο χώρο. Οι υπεύθυνοι του κέντρου υποδοχής επισήμαναν από την πλευρά τους τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, καθώς το τελευταίο διάστημα υπάρχει μόνο μία γιατρός για το σύνολο των μεταναστών, οι οποίοι ξεπερνούν τους 400 κατά μέσο όρο τη μέρα. «Μόνο χτες, ζητήθηκε από 60 άτομα εξέταση λόγω κάποιων συμπτωμάτων που παρουσίασαν, χωρίς τελικά να προκύπτει κάτι το ανησυχητικό», δήλωσε η γιατρός του κέντρου.

Στο κλειστό κολυμβητήριο Ακρωτηρίου έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο οι 192 μετανάστες και πρόσφυγες που είχαν εντοπιστεί την Τρίτη σε αλιευτικό στα νότια παράλια των Χανίων. Οι αλλοδαποί, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και 92 ανήλικοι, μετά από την παροχή των πρώτων βοηθειών στο λιμάνι της Παλαιοχώρας, μεταφέρθηκαν στην πόλη των Χανίων με λεωφορεία. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της ταυτοποίησής τους από τις αστυνομικές αρχές, με τους περισσότερους να δηλώνουν ότι είναι Σύροι πολίτες.

Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ
Αποφάσεις που δεν απαντούν στα μεγάλα προβλήματα

Συνεδρίασε χτες το ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προκειμένου να προχωρήσει σε αποτίμηση των πρόσφατων εργασιών του συνεδρίου. Αντί να επικεντρωθούν στην ουσία των συζητήσεων και αποφάσεων που λήφθηκαν, τα μέλη του ΔΣ ασχολήθηκαν με το πόσο καλή ή κακή ήταν η διοργάνωση του συνεδρίου, στο αν έπρεπε ή όχι να γίνει η ομιλία του επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλου, δίπλα στην πισίνα ή στην αίθουσα που γίνονταν οι άλλες εργασίες, το κατά πόσο ήταν αρκετοί οι σύνεδροι που επικύρωσαν το ψήφισμα της πλειοψηφίας για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και το αν η συγκεκριμένη ψηφοφορία ορθώς έγινε στις 11 και όχι στις 4 το απόγευμα...

Στην ουσία αυτή, που οι άλλοι - όχι τυχαία - παρέλειψαν να αναφερθούν, στάθηκε η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτική σύμβουλος Πειραιά και εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της ΚΕΔΕ. Οπως είπε κατά την τοποθέτησή της, «το αποτέλεσμα του συνεδρίου και οι αποφάσεις του δεν απαντούν ούτε στο ελάχιστο στα καυτά, εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δήμοι της χώρας και αφορούν τις ανάγκες των εργαζομένων. Η τοποθέτηση της κυβέρνησης, μέσω του υπουργού Εσωτερικών, η οποία θεωρήθηκε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ως επιτυχής, άφησε στο απυρόβλητο το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο και άφησε την αβεβαιότητα σχετικά με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Δεν είπε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε προβλήματα στη χρηματοδότηση των δήμων. Επειδή τελειώνει η σχολική χρονιά, έχουμε τη διαδικασία των δήμων με τους βρεφικούς παιδικούς σταθμούς, έχουμε τα ανοιχτά ζητήματα με τις συμβάσεις των σχολικών καθαριστριών που θα λήξουν στο τέλος του χρόνου. Εχουμε καυτά προβλήματα και επίσης το γεγονός ότι έχουν σταματήσει όλα τα έργα σε όλη τη χώρα».

Επίσης, ζήτησε η ΚΕΔΕ να απαιτήσει από την κυβέρνηση έκτακτη χρηματοδότηση εδώ και τώρα γιατί «θα έχουμε προβλήματα και με τη μισθοδοσία του προσωπικού, ιδιαίτερα μετά από δύο μήνες» και τόνισε πως από την κυβέρνηση, σχετικά με το προσωπικό, «όχι μόνο δεν ειπώθηκε κάτι νεότερο αλλά μείναμε σε αυτά που έχουμε μέχρι σήμερα και πάμε για χειρότερα». Κλείνοντας επισήμανε πως «δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με τις πλημμύρες και τις ζημιές έχοντας χαρακτηριστεί οι δήμοι ως "έκτακτης ανάγκης" ή άλλοι δεν χαρακτηρίζονται γιατί πρέπει να αποζημιωθεί αυτός ο κόσμος, που έχουν ρημάξει αυτές οι περιουσίες και τα καταστήματά του. Ο κόσμος είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η ΚΕΔΕ έπρεπε να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια και όχι στην προσπάθεια της κυβέρνησης».

Σύλληψη για «Πυρήνες»

Ενας 24χρονος, αλβανικής καταγωγής, συνελήφθη χτες από την «αντιτρομοκρατική». Πιάστηκε με ένταλμα σύλληψης του ειδικού εφέτη ανακριτή Αθηνών, για κατοχή πολεμικού τυφεκίου, από κοινού με άλλα άτομα. Κατηγορείται ότι είχε σκοπό τον εφοδιασμό της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Θα οδηγηθεί σήμερα το μεσημέρι ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή, προκειμένου να απολογηθεί.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ