ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 2015
Σελ. /24
Σε εξέλιξη η μάχη για τις κλαδικές Συμβάσεις

Μιλάνε στο «Ριζοσπάστη» οι πρόεδροι τριών Ομοσπονδιών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ

Από τη συμμετοχή των εργαζομένων στα Πρακτορεία σε κινητοποίηση για τις Συμβάσεις
Από τη συμμετοχή των εργαζομένων στα Πρακτορεία σε κινητοποίηση για τις Συμβάσεις
Με φόντο τις εξελίξεις γύρω από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τους προέδρους τριών Ομοσπονδιών, που αυτήν την περίοδο κλιμακώνουν την προσπάθεια υπογραφής ικανοποιητικών Συμβάσεων. Από τη συζήτηση αναδεικνύονται οι δυσκολίες και τα εμπόδια που βάζει η εργοδοσία, αξιοποιώντας τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και το κλίμα αναμονής που καλλιεργεί η σημερινή συγκυβέρνηση.

Αναδεικνύεται, επίσης, η προσπάθεια που κάνουν οι ταξικές διοικήσεις αυτών και άλλων Ομοσπονδιών να οργανωθεί καλύτερα ο κλάδος, να συσπειρωθούν οι εργαζόμενοι στη μάχη της Σύμβασης, να διεκδικήσουν ουσιαστικές αυξήσεις και ανάκτηση των απωλειών. Σε αυτήν την κατεύθυνση, κεντρικός σταθμός είναι τα συλλαλητήρια στα οποία καλεί το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα στις 11 Ιούνη και η προετοιμασία για απεργιακή κινητοποίηση στα τέλη του ίδιου μήνα.

***

«Ως συνέχεια των παρεμβάσεών μας στην εργοδοσία του κλάδου, από το 2010 μέχρι σήμερα, για την υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ, στις 20/4 πραγματοποιήθηκε, με αίτημα της Ομοσπονδίας μας, συνάντηση με τους φαρμακοβιομήχανους του ΣΦΕΕ. Σ' αυτή συμμετείχαν και αντιπροσωπείες από σωματεία του κλάδου στην Αττική», μας λέει η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και συναφών επαγγελμάτων Ελλάδας και συνεχίζει:

«Η Ομοσπονδία μας είχε κοινοποιήσει στους εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχάνων, πολύ πριν τη συνάντηση, το σχέδιο ΣΣΕ που έχει επεξεργαστεί για το 2015, μετά από συζήτηση στο ΔΣ, με τα σωματεία και τους εργαζόμενους. Το σχέδιο αυτό έχει σταλεί σε όλα τα σωματεία του κλάδου και έχει ως ελάχιστη βάση τη ΣΣΕ του 2009, ενώ θέτει και ορισμένα αιτήματα βελτίωσης της ζωής των εργαζομένων και κάλυψης των εργαζομένων με διάφορες εργασιακές σχέσεις που πληθαίνουν και στον κλάδο μας.

Απέναντι στα αιτήματα της Ομοσπονδίας μας, οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ τοποθετήθηκαν γενικά, χωρίς να κάνουν κάποια συγκεκριμένη πρόταση και μας παρέπεμψαν σε νέα συνάντηση μετά τις 13 του Μάη, όταν θα έχει συγκροτηθεί το νέο ΔΣ και οι αντίστοιχες επιτροπές του ΣΦΕΕ».

Τι σχεδιάζει από δω και πέρα η διοίκηση της Ομοσπονδίας; Η Γιώτα Ταβουλάρη λέει στον «Ριζοσπάστη»: «Η μάχη για την υπογραφή της Κλαδικής ΣΣΕ φαίνεται ότι μπαίνει σε νέα φάση. Η ΟΕΦΣΕΕ καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ώστε τα σωματεία και οι εργαζόμενοι του κλάδου να συζητήσουν, να προετοιμαστούν, να την κάνουν δική τους υπόθεση. Να προετοιμάσουμε πολύμορφες κινητοποιήσεις που περιλαμβάνουν και απεργία. Να συντονιστούμε και με άλλους κλάδους.

Οι όροι της Κλαδικής ΣΣΕ του 2009 είναι για μας το "πάτωμα", από το οποίο δεν θα δεχτούμε να πέσουμε. Η ΟΕΦΣΕΕ δεν μίλησε ποτέ για "έντιμους συμβιβασμούς", ούτε σπέρνει αυταπάτες ότι η ΣΣΕ θα χαριστεί από μια "καλή", "φιλεργατική" κυβέρνηση. Τέτοιες αντιλήψεις σπέρνει στον κλάδο η διασπαστική ΠΟΙΕ. Η νέα ηγεσία της, που ενσωματώνει και κομμάτια της παλιάς, επαναφέρει το ζήτημα της αντιπροσωπευτικότητας στον κλάδο, για να "σώσει", μαζί με τους εργοδότες, τους φαρμακοϋπάλληλους και τους φαρμακεργάτες.

Η ΣΣΕ δεν χαρίζεται, ούτε διευθετείται με νόμους "καλών", "φιλολαϊκών" κυβερνήσεων. Ηταν, είναι και θα είναι ζήτημα ταξικής σύγκρουσης μεταξύ των συμφερόντων των εργαζομένων και της εργοδοσίας, που δεν μπορούν να συναντηθούν».

Απεργία σήμερα στα Πρακτορεία

«Από την αρχή του χρόνου, η διοίκηση της Ομοσπονδίας προσανατόλισε τη δράση της, με ανάλογη κατεύθυνση στα σωματεία, στη διεκδίκηση υπογραφής νέων ΣΣΕ, με βάση διαπραγμάτευσης τις Συμβάσεις που έχουν λήξει», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου.

Οπως εξηγεί, «η Ομοσπονδία υπογράφει πέντε ΣΣΕ που αφορούν την εκτυπωτική βιομηχανία και τη Χαρτοποιία. Ηδη έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις και η τελευταία συνάντηση με την εργοδοσία έγινε την Τρίτη που μας πέρασε.

Η στάση των εργοδοτικών Ενώσεων, ΣΕΒ, ΣΕΜΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, ήταν ξανά αποκαλυπτική. Οχυρώνονται πίσω από το υπάρχον νομικό πλαίσιο και απορρίπτουν την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας. Σημειώνουμε ότι σήμερα δεν είναι υποχρεωτική η τήρηση της Συλλογικής Σύμβασης σε επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών ενώσεων και οι υπάρχουσες εκπροσωπούν μια μειοψηφία των κλάδων. Αυτό επικαλέστηκε ο ΣΕΒ και πρότεινε να περιμένουμε τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης.

Από την άλλη, όμως, είναι πέρα για πέρα καθαρό ότι οι επιχειρήσεις της εκτυπωτικής βιομηχανίας, που εκπροσωπούνται από τον ΣΕΜΕΕ, έχουν στρατηγικό στόχο να ρίξουν τα μεροκάματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων ακόμα πιο κάτω. Γι' αυτό ζητούν "να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από το μηδέν", δηλαδή, βάση να είναι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση των 586 ευρώ μεικτά».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δράσης από εδώ και πέρα, ο Π. Κατάρας μάς λέει: «Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Οσο εμείς καθυστερούμε, οι εργοδότες και η κυβέρνησή τους ετοιμάζουν το νέο αντιλαϊκό πακέτο.

Απ' αυτήν τη σκοπιά, εντείνουμε την προσπάθεια ώστε το ζήτημα των ΣΣΕ να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων και όχι μόνο των Διοικητικών Συμβουλίων. Ηδη το κλίμα αναμονής και προσδοκιών που είχε καλλιεργηθεί από τη νέα κυβέρνηση, εμφανίζει "ρωγμές", ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ.

Το αμέσως επόμενο διάστημα σχεδιάζουμε συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις και περιοδείες σε όλη τη χώρα. Ηδη, Γενικές Συνελεύσεις έχουν γίνει στα πρακτορεία Τύπου και στη "Σόφτεξ", όπου πάρθηκαν σοβαρές αποφάσεις:

Στα πρακτορεία, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν απεργία για την Πέμπτη (σ.σ. σήμερα), με αίτημα την υπογραφή νέας ΣΣΕ, που να εξασφαλίζει ό,τι και η τελευταία, και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στην "Ιριδα". Αντίστοιχα, στη "Σόφτεξ" κατέληξαν σε τρίωρες στάσεις εργασίας στο τέλος κάθε βάρδιας, την Τρίτη 19, την Τρίτη 26 και την Πέμπτη 28 Μάη, με θέμα τη ΣΣΕ».

Κοροϊδεύουν οι εργοδότες

Συνάντηση με τον ΣΕΒ για τις Συμβάσεις είχε την Τρίτη και η Πανελλήνια Ομοσπονδία εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, μαζί με την Πανελλαδική Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ). «Η κοροϊδία των βιομηχάνων "βγάζει μάτι"», είπε στον «Ριζοσπάστη» ο Μανώλης Καραντούσιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Οπως μας εξήγησε, «από τις 9 Απρίλη είχαν στα χέρια τους τα προσχέδια των ΣΣΕ και στη συνάντηση έβαλαν ξανά εμπόδια, βαφτίζοντάς τη "συνάντηση γνωριμίας"!

Επέμειναν, επίσης, να σπάσει στα τέσσερα η ενιαία σύμβαση Οξοποιίας - Οινοποιίας - Ζυθοποιίας - Αναψυκτικών - Χυμών και Νερών, για να αποδυναμώσουν το διεκδικητικό μέτωπο των εργαζομένων».

Οπως και στην περίπτωση της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, έτσι και εδώ, οι εργοδότες επικαλέστηκαν το «νομοθετικό κενό» και δήλωσαν ότι περιμένουν την κυβέρνηση να φέρει νέο νομοσχέδιο. «Αυτά είναι προσχηματικά, για να κερδίσουν χρόνο», λέει ο Π. Καραντούσιας και συνεχίζει: «Εμείς συνεχίζουμε να διεκδικούμε εδώ και τώρα υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στα επίπεδα του 2009. Από αυτό δεν κάνουμε βήμα πίσω.

Στην κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να συντονιστούμε, αλλά και για να αναλάβει κάθε σωματείο την ευθύνη του σε αυτόν τον αγώνα, καλούμε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο μαζί με ευρεία ολομέλεια όλων των σωματείων απ' όλη τη χώρα στον κλάδο Τροφίμων - Ποτών την Κυριακή 17/5, στις 11 π.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας».

Βέβαια, η δράση της Ομοσπονδίας για τις ΣΣΕ, δεν ξεκινάει τώρα. Το προηγούμενο διάστημα έγιναν κλαδικές απεργίες και συλλαλητήρια, παραστάσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΕΒ, συσκέψεις και συζητήσεις πρωτοβάθμιων σωματείων σε όλη τη χώρα, Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς.

«Αν δεν υπήρχε αυτή η προσπάθεια θα είχαν μειωθεί κι άλλο οι μισθοί και τα δικαιώματά μας» σημειώνει ο Μ. Καραντούσιας και ξεχωρίζει το γεγονός ότι η διοίκηση κατάφερε να φτιάξει ολοκληρωμένο σχέδιο κλαδικών ΣΣΕ που αφορούν όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, «ώστε να υπηρετείτε η ενότητα όλων των εργαζομένων στον κλάδο».

«Είναι παρακαταθήκη μαζί με τους αγώνες που έγιναν, για να προχωρήσει η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, η μαζικοποίηση των σωματείων, η δημιουργία νέων συνδικάτων, η παραπέρα αλλαγή των συσχετισμών υπέρ του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε συντονιστεί και με άλλες ομοσπονδίες στον κλάδο όπως η ΠΟΕΕΠ και συνεχίζουμε και με άλλες όπως με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρέατος για να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις για την υπόθεση των ΣΣΕ», καταλήγει ο συνδικαλιστής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ