ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΩΝ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Από τύχη δεν υπήρξαν νεκροί

Τουλάχιστον 18 μετανάστες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο από το άγριο πογκρόμ σε βάρος τους από ακροδεξιές συμμορίες. Δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν

Μετανάστης τρέχει για να αποφύγει τα δολοφονικά χτυπήματα φασιστοειδών
Μετανάστης τρέχει για να αποφύγει τα δολοφονικά χτυπήματα φασιστοειδών
Δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες, μετανάστες τραυματίστηκαν τις τελευταίες δύο μέρες στην Αθήνα, κυρίως προχτές Πέμπτη, μετά από επιθέσεις μελών της «Χρυσής Αυγής» και ακροδεξιών οργανώσεων στο κέντρο της πόλης. Στις επιθέσεις αυτές που - σε μεγάλο βαθμό - έγιναν με την ανοχή της αστυνομίας, τα φασιστοειδή χρησιμοποίησαν ρόπαλα, σιδερολοστούς, μαχαίρια και οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο ήταν ικανό να προκαλέσει σοβαρά τραύματα.

Εντρομοι οι μετανάστες προσπάθησαν να διαφύγουν, ενώ όσοι δεν τα κατάφεραν ξυλοφορτώθηκαν αλύπητα, καθώς τους κατάφεραν δυνατά χτυπήματα στο κεφάλι και στο σώμα με αποτέλεσμα κάποιοι να σωριαστούν αιμόφυρτοι στο έδαφος. Τουλάχιστον 18 από αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, ενώ ένας έμεινε προληπτικά για νοσηλεία. Πλήθος άλλοι μετανάστες που τραυματίστηκαν πιο ελαφριά προτίμησαν για το φόβο των Ιουδαίων να περιποιηθούν τα τραύματά τους είτε οι ίδιοι είτε οι ομοεθνείς τους.

Το σκηνικό των επιθέσεων σε βάρος των μεταναστών από ακροδεξιά στοιχεία συνεχίστηκε όλο το βράδυ της Πέμπτης, καθώς όπου και όποτε έβλεπαν μετανάστη προσπαθούσαν να τον λιντσάρουν. Χτες, Παρασκευή, τα επεισόδια σε βάρος μεταναστών συνεχίστηκαν. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι μια ομάδα ακροδεξιών στοιχείων σταμάτησε λεωφορείο, κατέβασε τους μετανάστες με το ζόρι και τους προπηλάκισε ενώ λίγο νωρίτερα έγινε το ίδιο σε βάρος ενός αλλοδαπού που επέβαινε σε μηχανάκι. Μάλιστα, είναι τέτοιος ο ...παροξυσμός και το τυφλό μίσος που τους έχουν καλλιεργήσει οι ηγέτες τους, που πέρασαν, στην περιοχή του Αγ. Νικολάου, έναν Ελληνα για μετανάστη και τον ξυλοφόρτωσαν. Τον άφησαν μόνο όταν τους είπε «μη με χτυπάτε, είμαι Ελληνας».

Σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση που προσπάθησε να στήσει χτες το απόγευμα η «Χρυσή Αυγή» στο σημείο της δολοφονίας του άτυχου 44χρονου Μανόλη Καντάρη, εξελίχθηκε σε παρασυναγωγή ακροδεξιών στοιχείων. Οι κάτοικοι της περιοχής έδειξαν με τη στάση τους (όπως και προχτές), πως δε συμφωνούν με τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η «Χρυσή Αυγή» στην περιοχή, παρά την οργή για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας, εξαιτίας της πολύμορφης εγκληματικότητας.

Μαρτυρίες μεταναστών

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας, Μπαγκλαντεσιανοί που ζουν στην Αθήνα και άλλοι φορείς για τα προχτεσινά γεγονότα, το λόγο πήραν και αρκετοί μετανάστες που ήταν θύματα αυτών των επιθέσεων. Ο 50χρονος Ρ. πακιστανικής καταγωγής που εργάζεται στην Ελλάδα 11 χρόνια ανέφερε σχετικά: «Εξι παρά δέκα βγήκα από το σπίτι μου στην Γ' Σεπτεμβρίου, με πλησίασαν 4-5 άτομα με κουκούλες και άρχισαν να με χτυπούν στην πλάτη, στο κεφάλι, στο πρόσωπο. Φοβήθηκα πήγα σπίτι με ακολούθησαν και προσπάθησαν να σπάσουν την πόρτα».

Από την πλευρά του ο Ρ.Μ., θύμα των επιθέσεων, είπε: «Χτες το απόγευμα κατέβαινα την Ιουλιανού με το μηχανάκι, όταν έστριψα στην οδό Φερρών, ήταν μαζεμένοι 50 άτομα νέα σε ηλικία. Μόλις με είδανε με πλακώσανε με κλωτσιές, ένας πήγε να με βοηθήσει και έφαγε και αυτός κλωτσιές. Ζήτησα βοήθεια από αστυνομικούς που ήταν μαζεμένοι εκεί, που μου είπαν "φύγε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα"».

Ο Ι., θύμα και αυτός της επίθεσης στη Βαρβάκειο, ανέφερε πως «ήταν 40-50 άτομα με σωλήνες και ρόπαλα που χτες (σ.σ. προχτές) το απόγευμα στην οδό Σοφοκλέους σπάσανε τζάμια σε δέκα μαγαζιά μεταξύ αυτών και το δικό μου. Η αστυνομία ήταν μπροστά και δεν έκανε τίποτα. Χτυπήσανε και τρεις Κινέζους».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προκαλεί μιλώντας για «μεμονωμένα περιστατικά βίας»

Την ώρα που με κυβερνητικές εντολές υλοποιούνται τα άγρια σχέδια καταστολής όπως την περασμένη Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας κατά διαδηλωτών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής αναφέρεται σε «μεμονωμένα περιστατικά βίας». Γι' αυτά μίλησε χτες στις ηγεσίες και τους επιτελείς της Αστυνομίας, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής και της ΕΥΠ. Τόνισε δε ότι τα...μεμονωμένα περιστατικά «ακυρώνουν στην πράξη τον επιτελικό σχεδιασμό και τις προσπάθειες εκατοντάδων στελεχών της Αστυνομίας», «ξεχνώντας» ότι ο υπερβάλλων ζήλος, που αναπτύσσουν στη δράση τους ορισμένα αστυνομικά όργανα, καλλιεργείται από τα σχέδια καταστολής των λαϊκών αγώνων. Μάλιστα, «ανακάλυψε» και δημοκρατικό έλλειμμα στα Σώματα Ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, ένας διαδηλωτής νοσηλεύεται βαρύτητα τραυματισμένος από αστυνομικούς και δεκάδες άλλοι μεταφέρθηκαν ξυλοκοπημένοι στα νοσοκομεία, ενώ αρκετοί από αυτούς παρέμειναν για νοσηλεία.

Ο Χρ. Παπουτσής σε σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στην ανάγκη αναθεώρησης των μεθόδων δράσης των «Σωμάτων Ασφαλείας του Πολίτη», δηλώνοντας πως τα πολιτικά ζητήματα δε λύνονται με σύγκρουση. Αναφέρθηκε στην ανάγκη διαλόγου και συνεννόησης, σαν το «διάλογο» που κάνει η κυβέρνηση πετσοκόβοντας εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις. Στα πλαίσια αυτά, ζήτησε για τις μονάδες της πρώτης γραμμής, «αναθεώρηση των κανόνων εμπλοκής» όπως και «συνεχείς ασκήσεις ετοιμότητας, πειθαρχίας και ειδικών επιχειρήσεων με αξιοποίηση καλών πρακτικών και βέλτιστων μεθόδων από την εμπειρία των εταίρων μας», αλλά και «διαρκή αξιολόγηση επιχειρησιακής ικανότητας των μονάδων και των ανθρώπων».

Δεν παρέλειψε δε να ζητήσει ελεγχόμενη άσκηση δύναμης αυτών που έχουν εξουσία, απαιτώντας, ως...Πόντιος Πιλάτος, παραδειγματική τιμωρία για όσους αυθαιρετούν. Αναφερόμενος στις υπηρεσίες που απαρτίζουν την Αστυνομία είπε, χωρίς να κατονομάσει, πως μια αποτελεσματική υπηρεσία είναι προτιμότερο να διαλυθεί και να συγκροτηθεί από την αρχή παρά να λειτουργεί εξυπηρετώντας κάποιες ατομικές συμπεριφορές ανυπακοής και κατάχρησης εξουσίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το γεγονός ότι ανάμεσα στις 40 προσαγωγές Ελλήνων που έγιναν το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας, κατά τις επιθέσεις ακροδεξιών σε βάρος μεταναστών, δεν βρέθηκε ούτε ένας που να κατέχει αιχμηρό αντικείμενο, ο υπουργός είπε πως «είναι εντυπωσιακό»...

  • Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν χτες μετά την απολογία τους στον ανακριτή, οι διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας. Προφυλακιστέος κρίθηκε ένας 21χρονος, γιατί σύμφωνα με μαρτυρίες αστυνομικών είχε σε σακίδιο μία μολότωφ. Ο νεαρός αρνείται ότι το σακίδιο ήταν δικό του. Οι συνήγοροί του προσκόμισαν φωτογραφίες και μαρτυρίες διαδηλωτών, για να επιβεβαιώσουν τα όσα είπε ο 21χρονος.
Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του 31χρονου

Σταθερή παραμένει η κατάσταση του 31χρονου Γιάννη Καυκά, που νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένος στο Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν από τη δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ την περασμένη Τετάρτη.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, ο ασθενής «παραμένει διασωληνωμένος υπό φαρμακευτική καταστολή και μηχανικό αερισμό». «Ως τώρα δεν έχουν εμφανισθεί αξιόλογες επιπλοκές. Νέα αξονική τομογραφία θα διενεργηθεί αύριο (σ.σ. σήμερα) και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για τη συνέχεια της θεραπείας», αναφέρει το ανακοινωθέν.

Κατάληψη σε γραφεία του ΠΑΣΟΚ

Σε κατάληψη των γραφείων της ΝΕ Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ, στο κέντρο της Πάτρας, προχώρησε χθες το μεσημέρι ομάδα ατόμων από το λεγόμενο αντεξουσιαστικό χώρο, διαμαρτυρόμενοι για την άγρια καταστολή των αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος διαδηλωτών. Εισέβαλαν στα γραφεία, έγραψαν συνθήματα στους τοίχους κατά της κυβέρνησης και ανάρτησαν πανό στο εξωτερικό μέρος του κτιρίου. Μετά από περίπου μισή ώρα, αποχώρησαν και με πορεία κατέληξαν στην πλ. Ολγας.

Αντιδράσεις συνδικάτων

Αυξάνονται οι αντιδράσεις για την άγρια καταστολή από τις δυνάμεις των ΜΑΤ την περασμένη Τετάρτη. Σχετικές ανακοινώσεις εξέδωσαν: Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Ηλείας, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Ελλάδας και το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

ΕΕΔΔΑ
Ανακοίνωση για τις ρατσιστικές επιθέσεις

Σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις κατά μεταναστών στην Αθήνα η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), με χτεσινή της ανακοίνωση καταδικάζει τις ρατσιστικές επιθέσεις μελών της «Χρυσής Αυγής» και άλλων φασιστών ενάντια σε μετανάστες στο κέντρο και σε συνοικίες της Αθήνας, με αφορμή την άγρια δολοφονία του 44χρονου.

Καταγγέλλει ότι όλες οι κυβερνήσεις «προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα με μέτρα καταστολής, από τη μια στα σύνορα με τη συμμετοχή του FRONTEX και την προγραμματισμένη κατασκευή του "τοίχου" στον Εβρο, και από την άλλη με συλλήψεις και απελάσεις ανθρώπων που ήρθαν στη χώρα μας για να ξεφύγουν από ιμπεριαλιστικούς πολέμους, από καταστολή, φτώχεια, υπανάπτυξη». Τέλος, καλεί «τον ελληνικό λαό, και πρώτα απ' όλα τους Ελληνες εργαζόμενους, να απομονώσουν τα φασιστικά στοιχεία, να σταθούν στο πλάι των μεταναστών και προσφύγων σε κοινούς αγώνες για τα δικαιώματά τους ενάντια στην κρατική βία και καταστολή».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ