ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ψήφος και οργάνωση του κινήματος στη γραμμή της σύγκρουσης

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Με τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής να στείλουν μήνυμα ανυπακοής και απειθαρχίας στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΕΕ. Οι ίδιοι οι φοιτητές να γίνουν οι εγγυητές της διεξαγωγής των εκλογών με δημοκρατικές διαδικασίες, γυρίζοντας την πλάτη σε ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, στα φαινόμενα βίας και νοθείας που έχουν επιβάλει. Να συμβάλουν αποφασιστικά στη λειτουργία και τον προσανατολισμό της δράσης των σπουδαστικών συλλόγων με γνώμονα τα συμφέροντα και τις ανάγκες τους.

Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών στους σπουδαστές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, μέσα από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες.

Η Σοφία Θεοδωρίδου, σπουδάστρια της ΣΕΥΠ, εκπροσωπώντας τις Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, κάλεσε τους σπουδαστές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να μαζικοποιήσουν τις συλλογικές διαδικασίες και μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα να παλέψουν για ζωντανούς συλλόγους. Οπως είπε, σήμερα ο σπουδαστής βιώνει την επιδείνωση της ζωής της οικογένειάς του. Βλέπει τον εργασιακό μεσαίωνα που του ετοιμάζουν, νιώθει την απειλή της ανεργίας, την ανασφάλεια, κ.λπ. Οι εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι κομμάτι του ίδιου παζλ της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι σχολές μας μετατρέπονται σε επιχειρήσεις με δίδακτρα, γκρεμίζεται η εκπαίδευση, το δικαίωμα στη δουλειά και τη ζωή με αξιοπρέπεια. Τα ΤΕΙ πάνε για κλείσιμο. Στη Θεσσαλονίκη οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί είναι απλήρωτοι από το Γενάρη, οι συμβάσεις τους δεν ανανεώνονται. Συζητάνε συγχωνεύσεις τμημάτων και μετατροπή των περιφερειακών ΤΕΙ σε κολέγια».

Πρόσθεσε πως η ενίσχυση της Πανσπουδαστικής θα αποτελέσει «μια απόδειξη ότι υπάρχει ισχυρό ρεύμα που δεν νομιμοποιεί αυτήν την πολιτική στη συνείδηση της νεολαίας και είναι σε θέση να την αντιπαλέψει. Χρειάζεται όμως να δοθεί και την επόμενη μέρα των εκλογών, με καλύτερους όρους, η μάχη για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος και θα είναι πραγματικά βήμα μπροστά για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, να οργανώσουν τις δυνάμεις τους στη γραμμή της σύγκρουσης που προτείνει το ΜΑΣ».

Παράλληλα, κατήγγειλε τις εκλογές βίας και νοθείας που γίνονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (ψηφοφορία χωρίς παραβάν, εφορευτικές επιτροπές μόνο με μέλη της ΔΑΠ, τρομοκρατία με «μπράβους» έξω από τις πόρτες, ρουσφέτια κ.λπ.). Επίσης, κατήγγειλε τη διαπλοκή με τη διοίκηση του ΤΕΙ, τον αποκλεισμό των σπουδαστών από τις μαζικές διαδικασίες, τη φίμωση κάθε άλλης φωνής. Πρόσθεσε πως τα ΔΣ των Συλλόγων δε συνεδριάζουν ποτέ, δεν υπάρχουν προεδρεία, δε συγκαλούνται Γενικές Συνελεύσεις, τα πάντα περνούν μέσα από τους υπεύθυνους της ΔΑΠ!

«Ηρθε η ώρα να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Οι εκλογές αποτελούν μια τέτοια αφορμή. Σε περίπτωση επανάληψης των φαινομένων βίας και νοθείας, καλούμε τους σπουδαστές να μην τους νομιμοποιήσουν, να απεμπλακούν από τους μηχανισμούς. Να συμβάλουν στην οργάνωση των φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε Συλλόγους που θα σέβονται τη διαφορετική άποψη και το διάλογο μεταξύ των σπουδαστών, τα όργανά τους, θα ενημερώνουν τους σπουδαστές για τα ζητήματα που τους απασχολούν και για τις αποφάσεις που παίρνουν και θα απολογούνται στους σπουδαστές, όπου η πλειοψηφία των σπουδαστών θα είναι συμμέτοχη και όχι αμέτοχη».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σφυρίζει την έναρξη του τουρνουά

Ενα ντέρμπι για τη ζωή, χωρίς σπόνσορες και προέδρους, ξεκινάει σήμερα με τις καλύτερες προοπτικές, βγάζοντας «κόκκινη κάρτα» σε όλα τα ναρκωτικά. Ο λόγος για το τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5 που διοργανώνουν οι Οργανώσεις Δυτικού Τομέα Αττικής της ΚΝΕ σε 9 δήμους της Δυτικής Αττικής (Περιστέρι, Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρα, Χαϊδάρι, Πετρούπολη, Ιλιον, Αγ. Ανάργυροι - Καματερό, Μενίδι, Φυλή - Ζεφύρι) με θέμα: «Κλώτσα τη μπάλα, όχι τη ζωή». Το τουρνουά θα ολοκληρωθεί στις 21 - 22 Μάη και τη διοργάνωση έχουν αγκαλιάσει 42 ομάδες από σχολεία, που θα αγωνιστούν σε 8 ομίλους, με αγώνες νοκ άουτ.

Οσοι δε θα βρίσκονται στα γήπεδα να παρακολουθήσουν από κοντά τη διεξαγωγή του τουρνουά, θα έχουν την ευκαιρία σήμερα κιόλας, να μαθαίνουν από πρώτο χέρι τα νέα, τα σκορ, να παρακολουθούν βίντεο από τους αγώνες, ποιες ομάδες προχωρούν και ποιες αποκλείονται, φωτογραφίες, συνεντεύξεις παικτών και άλλα στιγμιότυπα, στην ιστοσελίδα της ΚΝΕ (www.kne.gr).

Το αγωνιστικό πρόγραμμα σήμερα Σάββατο έχει ως εξής:

Οι ομάδες του 1ου Ομίλου (Αγ. Βαρβάρα - Χαϊδάρι) θα παίξουν στο Χαϊδάρι, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι, στα γήπεδα 5Χ5 δίπλα στο Αττικό Νοσοκομείο.

Ο 2ος Ομιλος (Αιγάλεω) θα αγωνιστεί από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 8, στο γήπεδο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Παπανικολή και Παλαιάς Καβάλας.

Ο 3ος Ομιλος (Περιστέρι) θα παίξει από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα, στο γήπεδο της Χωράφας (Πευκών και Ιωαννίνων).

Οι ομάδες 4ου (Πετρούπολη) και 6ου Ομίλου (Αγ. Ανάργυροι - Καματερό) θα παίξουν από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, στο γήπεδο δίπλα στο νεκροταφείο της Πετρούπολης.

Ο 5ος Ομιλος (Ιλιον) θα παίξει από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, στο γήπεδο της Λεωφόρου Φυλής (απέναντι από τα ΕΠΑΛ Ιλίου). Σ' αυτόν τον όμιλο θα γίνουν αγώνες και αύριο.

Οι ομάδες 7ου (Μενίδι) και 8ου (Α. Λιόσια - Φυλή - Ζεφύρι) Ομίλου θα αγωνιστούν από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα, στο Μενίδι, στη λεωφόρο Δημοκρατίας (στα σύνορα Καματερού και Αγίας Αννας Μενιδίου).

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΠΘ
Αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων μετέφερε χτες ο βουλευτής Γιάννης Ζιώγας

Συνέχεια της κατάληψης αποφάσισαν οι εργαζόμενοι
Συνέχεια της κατάληψης αποφάσισαν οι εργαζόμενοι
Συνεχίζεται η κατάληψη της Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ, από τους εργαζόμενους που αντιδρούν στο κλείσιμο και την ιδιωτικοποίησή της, παρά τις προσπάθειες της πρυτανείας να σταματήσει η κινητοποίηση. Χτες, μέσα από Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν συνέχιση της κατάληψης και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ με νέα ΓΣ την Κυριακή θα καθορίσουν την παραπέρα στάση τους. Στο πλευρό τους, βρέθηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν χρηματοδότηση από το υπουργείο για τη διασφάλιση της λειτουργίας της και μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Σημειώνουμε ότι από τους 150 εργαζόμενους, που απασχολούνται στη Φοιτητική Λέσχη, οι 120 δουλεύουν με εργολαβική σχέση εργασίας. Πρόσφατα, η Διοίκηση της Φοιτητικής Λέσχης ανακοίνωσε ότι υπάρχουν χρήματα για τη λειτουργία της μόνο μέχρι τον Ιούνη. Και τους κάλεσε να αποδεχθούν μείωση του χρόνου εργασίας τους για να συνεχίσει να λειτουργεί, διαφορετικά είπε ότι θα αναγκαστεί να τη δώσει σε ιδιώτη εργολάβο.

Ο Γιάννη Ζιώγας, μιλώντας στους εργαζόμενους εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή εργασία και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Λέσχης. Σημείωσε πως η φοιτητική λέσχη είναι «φιλέτο» που εποφθαλμιούν πολλοί ιδιώτες να βάλουν στο χέρι. Κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από την πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά αλλά και τη στάση των πρυτανικών αρχών που σταθερά στηρίζουν και βάζουν πλάτη για την προώθηση των κυβερνητικών επιλογών. Να δυναμώσουν τον αγώνα τους σε συντονισμό με τους φοιτητές και το υπόλοιπο εργατικό λαϊκό κίνημα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σύσκεψη την Τρίτη για τα πρότυπα σχολεία

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη που διοργανώνει την Τρίτη 17 Μάη, στις 12.30 το μεσημέρι απευθύνει το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία της ΕΛΜΕ (Κολοκοτρώνη 6, Ζάννειο Γυμνάσιο - Λύκειο) και αφορά το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για την επαναφορά των «πρότυπων» σχολείων.

Η ΕΛΜΕ καλεί «τους Συλλόγους Διδασκόντων των Πειραματικών Σχολείων να αποφασίσουν το σχολείο τους να μην υποβάλει φάκελο για τη μετατροπή του σε Πρότυπο. Να αρνηθούν τη μετατροπή τους σε "κέντρα αριστείας", θερμοκήπια των αυριανών μαϊντανών του κοινωνικο-οικονομικού συστήματος. Να σταθούν στο ύψος του κοινωνικού τους λειτουργήματος και με παιδαγωγική ευθύνη ν' απαιτήσουν όμοιες και καλύτερες συνθήκες μόρφωσης για όλα τα παιδιά του λαού μας». Εξηγεί ακόμα πως: «Το νομοσχέδιο κινείται μακριά από κάθε παιδαγωγική αντίληψη για τα πειραματικά σχολεία, που για να λειτουργήσουν ως τέτοια θα πρέπει να είναι κοινά, κι ως προς τη σύνθεση των μαθητών τους κι ως προς το ενιαίο αναλυτικό πρόγραμμα κι ως προς τη σχέση τους με τα άλλα σχολεία της περιοχής τους. Στην πραγματικότητα το εκπαιδευτικό σύστημα δε δοκίμασε ποτέ μια τέτοια λειτουργία των Πειραματικών σχολείων», σχολιάζει μεταξύ άλλων η ΕΛΜΕ.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Αγκαζέ ο οπορτουνισμός

Κοινό ψηφοδέλτιο συγκρότησαν ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΝΑΡ στις εκλογές καθηγητών

Σε κοινό ψηφοδέλτιο προχώρησαν οι παρατάξεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και του ΝΑΡ στις εκλογές ανάδειξης νέων οργάνων στους καθηγητές στα Γιάννενα. Παραμέρισαν τις υποτιθέμενες «διαφωνίες» και «κόντρες» μεταξύ τους (όπως π.χ. το ζήτημα των συγχωνεύσεων στα σχολεία όπου η υπερψήφιση από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας καταγγέλθηκε από το ΝΑΡ) και άθροισαν τις δυνάμεις του με έπαθλο την αντιπροσώπευση στα νέα όργανα. «Εντυσαν», μάλιστα, τον εκλογικό τους αυτό τυχοδιωκτισμό ως «ενότητα της αριστεράς», προκειμένου από τη μια να κρύψουν τη στήριξη τους στην ουσία των αντιδραστικών αλλαγών που προωθούνται στην εκπαίδευση και από την άλλη να αποτελέσουν ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση των συνειδήσεων, να βάλουν εμπόδια στην ενίσχυση του ΠΑΜΕ. Δεν είναι βέβαια μια εξέλιξη που πρέπει να εκπλήσσει. Είναι συνέχεια της κοινής τυχοδιωκτικής συμπόρευσης στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο φοιτητικό κίνημα, σε επίπεδο τοπικής διοίκησης. Στα Γιάννενα π.χ. η σύμπλευσή τους αυτή εκφράζεται μαζί με συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ σε ένα βαπτιζόμενο συντονιστικό σωματείων που συμμετέχουν εκπρόσωποι και των τριών από ΔΣ. Στο γεγονός ότι ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΝΑΡ αποτελούν ουρά και χειροκροτητές των εκπροσώπων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού σε όλες τις απεργιακές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια.

ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΑΡΕΝ στο ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Αποπροσανατολισμός για το κλείσιμο Τμημάτων

Το κλείσιμο της σχολής από 12 μέχρι και 17 Μάη, παραμονές των φοιτητικών εκλογών, αποφάσισαν από κοινού οι παρατάξεις ΠΑΣΠ, ΔΑΠ και ΑΡΕΝ στο Σύλλογο ΣΤΕΓ του ΤΕΙ Μεσολογγίου, «διαμαρτυρόμενοι» για το εμπάργκο των εισακτέων που ανακοίνωσε το υπουργείου Παιδείας σε μια σειρά Τμήματα κυρίως των ΤΕΙ. Διαμαρτυρία όψιμη και υποκριτική, γιατί οι παραπάνω εξελίξεις είναι προϊόν της βαθιά ταξικής πολιτικής που οδηγεί στο κλείσιμο και στις συγχωνεύσεις Τμήματα που δεν είναι ανταποδοτικά και με αντίκρισμα για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτή την πολιτική ΠΑΣΠ και ΔΑΠ στηρίζουν και υπηρετούν, θέλουν να την προστατεύουν. Γι' αυτό και βάζουν μαζί με την ΑΡΕΝ τους φοιτητές στο περιθώριο, ώστε η εύλογη και δικαιολογημένη ανησυχία να μην εκφραστεί με οργανωμένο και συλλογικό τρόπο.

«Στόχο έχουν - σημειώνεται στην ανακοίνωση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών - να αποπροσανατολίσουν, αφήνοντας στο απυρόβλητο την αιτία που γεννά τα προβλήματα των σπουδαστών και των οικογενειών τους. Και το κλείσιμο των ιδρυμάτων, όπως και η φτώχεια, η ανεργία, η ανέχεια για τους εργαζόμενους και τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας έχουν κοινή αφετηρία, που ακούει στο όνομα "κέρδη και αύξησή τους", "μονοπώλια και εξουσία τους", "καπιταλισμός και βαρβαρότητά του". Η ενότητα στο πρόβλημα, όπως λένε, ξεκομμένη από την ενιαία συλλογική πάλη των σπουδαστών για κάθε πτυχή που τσακίζει τη ζωή των εργατικών λαϊκών οικογενειών και των παιδιών της, είναι επικίνδυνη. Στόχο έχουν να οδηγήσουν την αγανάκτησή μας σε ανώδυνα κανάλια, να μη θίξει το περιεχόμενο της μόρφωσης, της έρευνας, ποιοι τελικά θα μπορούν και θα έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ