ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Στο πλευρό των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας

Με απόφασή του καταργεί τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και δε θα δεχθεί καμία αύξηση ωραρίου των εργαζομένων στο δήμο

Κατάργηση όλων των τροφείων στους εφτά βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου Πετρούπολης από τη νέα σχολική χρονιά και στους οποίους θα γίνονται δεκτά και παιδιά εργαζομένων στην περιοχή, ακόμα και αν δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι, εισηγήθηκε η δημοτική αρχή (έχει εκλεγεί με το ΚΚΕ) σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο και την οποία ενέκρινε ομόφωνα.

Η διοίκηση του δήμου με την απόφαση αυτή κάνει πράξη την προεκλογική της δέσμευση, ότι θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ελαφρύνει από τα οικονομικά βάρη τις εργατικές λαϊκές οικογένειες. Ετσι καταργεί τα τροφεία, τα οποία η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε επιβάλει και επιβάρυναν τις οικογένειες μέχρι και 70 ευρώ για κάθε παιδί. Ταυτόχρονα, και με σκοπό να ανακουφίσει τις οικονομικά - κοινωνικά ασθενέστερες οικογένειες, θέτει στην επιλογή των παιδιών κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια και τα μοριοδοτεί ώστε να εξυπηρετηθούν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη. Και σ' αυτή τη μοριοδότηση δεν αποκλείει ακόμα και παιδιά όσων εργάζονται στην περιοχή, άσχετα αν είναι μόνιμοι κάτοικοι Πετρούπολης.

Στην εισήγηση η δημοτική αρχή εκτός των παραπάνω τονίζει ειδικότερα ότι ο δήμος διεκδικεί:

  • Αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς, που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες.
  • Πλήρη κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των παιδικών σταθμών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς με πλήρη μισθοδοσία, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • 30ωρο και 5ήμερο για τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, ως προϋπόθεση για να εξασφαλίζεται η αναγκαία ψυχική και φυσική αντοχή, που απαιτεί η αγωγή και η φροντίδα των παιδιών.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η δημοτική αρχή στα ίδια ακριβώς πλαίσια με τους παιδικούς σταθμούς κινείται και για τους δημοτικούς αθλητικούς χώρους. Ετσι, όπως έχει αποφασίσει, θα τους λειτουργεί πλέον ο δήμος και θα μειώσει τη συνδρομή για όσους κάνουν χρήση μέχρι και 70% από τις σημερινές που έχουν επιβάλει οι διάφοροι σύλλογοι, στους οποίους είχαν παραχωρηθεί.

Δε θα δεχθεί καμία αύξηση στο ωράριο των εργαζομένων

«Δε θα δεχθεί καμία αύξηση του ωραρίου για όλους τους εργαζόμενους του Δήμου Πετρούπολης. Αυτό θα ισχύει για όλες τις υπηρεσίες του δήμου». Με αυτή την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πετρούπολης στέκεται στην πράξη στο πλάι του αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι του δήμου ενάντια στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για αύξηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από 2,5 έως και 10 ώρες τη βδομάδα!

Ο Δήμος Πετρούπολης όχι μόνο συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους, αλλά δίνει στην πράξη πολύτιμη βοήθεια στους αγώνες τους αντί να βάζει εμπόδια σε αυτούς και να αποτελεί μηχανισμό υλοποίησης της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής στους δήμους.

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας από την κυβέρνηση στη Βουλή για την αύξηση του χρόνου εργασίας, οι ταξικές δυνάμεις κάλεσαν τους εργαζόμενους να καταργήσουν στην πράξη αυτόν το σχεδιασμό. Στην κατεύθυνση αυτή την ίδια μέρα που συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο στην Πετρούπολη πραγματοποιήθηκε, νωρίτερα, η γενική συνέλευση των εργαζομένων. Σε αυτήν αποφάσισαν ομόφωνα ότι δεν πρόκειται να δεχθούν καμία αύξηση του ωραρίου, τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ «από τις πολιτικές των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια έχουν απολέσει δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων στα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Πρέπει να πούμε όχι άλλες θυσίες. Την κρίση να μην πληρώσουν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι». Στη βάση αυτής της απόφασής τους, της ανυπακοής και απειθαρχίας στην αντεργατική πολιτική, κάλεσαν το Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθεί και να πάρει σχετική απόφαση. Οπως και έγινε την ίδια μέρα.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΔΕΔΥ
Στήριγμα της κυβέρνησης

Να καταργήσουν στην πράξη την αύξηση του ωραρίου εργασίας, καλούν τους εργαζόμενους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο

Μια τρίωρη στάση εργασίας (11.30 π.μ. έως λήξη του ωραρίου) την Τετάρτη 18 Μάη. Αυτή είναι όλη κι όλη η αντίδραση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στην ΑΔΕΔΥ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) - στην άγρια αντεργατική επίθεση που αυτή την περίοδο εκδηλώνεται κυρίως μέσα από την αύξηση του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο, από 2,5 έως και 10 ώρες! Η ίδια πλειοψηφία, μαζί και οι «Παρεμβάσεις», απέρριψαν την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για 24ωρη απεργία και κατάργηση στην πράξη της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση και αναμένεται να ψηφιστεί στα μέσα της βδομάδας που έρχεται. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους και τα σωματεία να πάρουν τέτοιες αποφάσεις, ώστε να μετατρέψουν τη στάση εργασίας στις 18 Μάη σε απεργία. Παράλληλα, απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια, στις 12 το μεσημέρι, τη μέρα εκείνη. Παρόμοιο κάλεσμα απευθύνει και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής.

Η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, και με αυτήν την απόφασή της, δείχνει ότι είναι ξεκάθαρη επιλογή της να αποδιοργανώνει και όχι να οργανώνει την πάλη των εργαζομένων. Υπονομεύει τις αγωνιστικές διαθέσεις, καλλιεργεί τη μοιρολατρία και την αναποτελεσματικότητα. Δίνει πολύτιμο χρόνο στην κυβέρνηση, συναινεί στους βασικούς άξονες της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στην αντίπερα όχθη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ανέδειξαν την αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την πάλη τους από τα κάτω. Το περιεχόμενο της πάλης να είναι τέτοιο που να στρέφεται ενάντια στο νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο, στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων, στις εξελίξεις στον ΟΠΑΔ, στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και της πλουτοκρατίας, που στηρίζεται από τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα. Ζήτημα αιχμής την περίοδο αυτή, η πάλη ενάντια στην αύξηση των ωρών εργασίας. Υπογράμμισαν πως είναι κομβικό ζήτημα που σχετίζεται με την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων, τις απολύσεις και άλλα. Τόνισαν ότι η διέξοδος βρίσκεται στην όξυνση της ταξικής πάλης, στη σύγκρουση με την πολιτική και την εξουσία των μονοπωλίων, την ανατροπή τους. Στο πλαίσιο αυτό, πρότειναν 24ωρη απεργία στις 19 Μάη, μέρα συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου. Ταυτόχρονα, καλούν τους εργαζομένους να μη νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους τα αντιλαϊκά μέτρα. Μέσα από συλλογικές αποφάσεις ομοσπονδιών και σωματείων, να μην αποδεχθούν την αύξηση του ωραρίου εργασίας, να το καταργήσουν στην πράξη. Να συνεχίσουν να δουλεύουν τις ώρες που δουλεύουν μέχρι τώρα.

Τέτοια απόφαση έχει πάρει ήδη η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Πετρούπολης.

Οι κινητοποιήσεις στους ΟΤΑ

Η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ, συνεχίζοντας την ίδια τακτική της διάσπασης των εργαζομένων και αποδυνάμωσης των αγώνων τους, πήρε νέα απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων μόνο στους παιδικούς σταθμούς, στις 16 και 17 Μάη. Συγκεκριμένα, αποφάσισε να γίνουν στάσεις εργασίας (7 π.μ. - 10 π.μ. και 1 μ.μ. - 4 μ.μ.) μόνο για το προσωπικό των παιδικών σταθμών.

Ακόμα κήρυξε 24ωρη απεργία για όλο το προσωπικό στους ΟΤΑ στις 18 Μάη.

ΠΛΟΙΑ ΓΡΑΜΜΗΣ ΙΤΑΛΙΑ - ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Ο αγώνας έφερε αποτέλεσμα

Να αποδεχτεί την ασφάλιση του πλοίου στο ΝΑΤ, την εφαρμογή της ΣΣΕ και να ναυτολογήσει 54 ναυτεργάτες, με συγκροτημένα, εννοείται, δικαιώματα, Κοινωνική Ασφάλιση και συνδικαλιστική εκπροσώπηση αναγκάστηκε, χτες το μεσημέρι, η εταιρεία «IRIS MARITIMΕ», πλοιοκτήτρια του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «RUZGAR» με σημαία Μάλτας.

Η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας των ναυτεργατών, οι οποίοι δίνουν τη μάχη ενάντια στα ανασφάλιστα πλοία στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας από την περασμένη Τετάρτη το πρωί, με μπροστάρηδες τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και με όπλο την αλληλεγγύη εργαζομένων από κλάδους της στεριάς που ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Η μάχη θα συνεχιστεί καθώς σειρά «να πέσει στα χέρια» των ναυτεργατών έχει το πλοίο «SEA TRADE» του εφοπλιστή Βεντούρη. Σημειώνεται ότι πρόκειται για πλοία, που κατά παράβαση και αυτής της νομοθεσίας, της «κομμένης» στα μέτρα των εφοπλιστών, είναι γκέτο της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, οι ναυτεργάτες δουλεύουν μέχρι εξάντλησης αφού η οργανική τους σύνθεση (αριθμός πληρώματος) είναι ελλιπής, παραβιάζουν κανόνες για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αύριο η εκλογοαπολογιστική συνέλευση

25-29 Μάη οι εκλογές

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση πραγματοποιεί αύριο, Κυριακή 15 Μάη, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Η συνέλευση θα γίνει στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5β-1ος όροφος, πλατεία Μητρόπολης). Οι εκλογές θα γίνουν από τις 25 έως τις 29 Μάη στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου 48β και Μάρνης).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ