ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Κυνικές ομολογίες για τη διαπλοκή στο αστικό σύστημα

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή το πόρισμα της Εξεταστικής και αποφασίστηκε η περαιτέρω διερεύνηση

Οι σχέσεις των πολυεθνικών με το αστικό πολιτικό σύστημα είναι αδιάρρηκτες, όπως ομολόγησε χτες στη Βουλή και ο υπουργός Δικαιοσύνης
Οι σχέσεις των πολυεθνικών με το αστικό πολιτικό σύστημα είναι αδιάρρηκτες, όπως ομολόγησε χτες στη Βουλή και ο υπουργός Δικαιοσύνης
Την αφετηριακή θέση του ΚΚΕ ότι τα σκάνδαλα είναι σύμφυτα με τον καπιταλισμό και τη διαπλοκή του κεφαλαίου με τα κόμματά του, επιβεβαίωσε η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της SIEMENS, στην οποία αποφασίστηκε η περαιτέρω διερεύνηση του θέματος. Στη συζήτηση, κυριάρχησε ή - αποκαλυπτική για το μέγεθος της διαπλοκής - κόντρα ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, που απάντησε στην προχτεσινή επιστολή του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, σχετικά με το νομικό πλαίσιο των προμηθειών του Δημοσίου και των δημοσίων έργων.

Παρεμβαίνοντας ως εισηγητής του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι «ο λαός δεν πρέπει να έχει αυταπάτες πως μπορεί να υπάρξει με την ονομαζόμενη διαφάνεια εξυγίανση του συστήματος ή τίμιος καπιταλισμός», αναφέροντας ως παράδειγμα τη Γερμανία, όπου «όταν άλλαξε ο νόμος για τις μίζες, αυτόματα άλλαξε και ο δρόμος για τις μίζες. Βρέθηκε ο τρόπος των εταιρειών - συμβούλων και παροχής υπηρεσιών που κυριαρχεί σήμερα στις καπιταλιστικές οικονομίες».

Οσον αφορά το ίδιο το σκάνδαλο με τη SIEMENS, o Θ. Παφίλης τόνισε πως «εμείς πιστεύουμε ότι οι ηγεσίες των κομμάτων γνώριζαν και γιατί τα κομματικά τους επιτελεία είχαν ευεργετηθεί από τη SIEMENS και από άλλες εταιρείες, όπως κατατέθηκε από στελέχη των δύο κομμάτων, γνώριζαν και αντιλαμβάνονταν ότι κάποιοι πλούτιζαν από αυτήν τη διαδικασία. Γι' αυτό κατά τη γνώμη μας έχουν την ευθύνη της συγκάλυψης και σήμερα κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή επιχειρούν να βρουν αποδιοπομπαίους τράγους για να φορτώσουν τις ευθύνες σε αυτούς».

Ο Θ. Παφίλης έκανε εκτενή αναφορά σε επιμέρους πλευρές του σκανδάλου (ΟΤΕ, C4I, Σκαραμαγκάς κ.ά.) και ανέδειξε με στοιχεία τη δικομματική ευθύνη, στη βάση και των πορισματικών θέσεων στις οποίες κατέληξε το ΚΚΕ για το υπαρκτό σκάνδαλο. Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες της Εξεταστικής, επισήμανε ότι «εμείς κάναμε προσπάθεια για την διαλεύκανση του σκανδάλου», όμως «υπάρχουν εμπόδια που κλείνουν το δρόμο για την αλήθεια και σχετίζονται με το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο: Ανώνυμες μετοχές, δυνατότητες off shore να αποφεύγουν τον έλεγχο. Η διακίνηση του μαύρου χρήματος γινόταν με τέτοιο τρόπο που χάνονταν τα ίχνη».

Ομολογούν την άρρηκτη διαπλοκή

Αποκαλυπτικός για τον υποκριτικό χαρακτήρα της «θεσμικής θωράκισης» απέναντι στη διαφθορά και την αδιαφάνεια, που προβάλλουν σαν πανάκεια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αλλά και όσοι υπερασπίζονται τους θεσμούς ως μέσο «εξανθρωπισμού» ή «ελέγχου» του καπιταλιστικού συστήματος, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε στην τοποθέτησή του «τα γιγαντιαία συμφέροντα συγκρούονται γύρω από τα δημόσια έργα και τις προμήθειες, ακόμη και όταν τηρούνται ευλαβικά όλες οι διαδικασίες υγιούς ανταγωνισμού - επειδή κάποιος χάνει από κάποιους άλλους - δημιουργούν παρενέργειες στο πολιτικό σκηνικό».

Με την επισήμανσή του αυτή, επιβεβαίωσε παράλληλα την άρρηκτη διαπλοκή των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων με συμφέροντα και μερίδες του κεφαλαίου. Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης θέλησε να «θολώσει τα νερά», μιλώντας για «σκληρές μάχες» που δόθηκαν μετά το 1990, προκειμένου να αναστραφεί το αξίωμά του «η οικονομία αποφασίζει και η πολιτική ακολουθεί», που, όπως υποστήριξε, ίσχυσε λόγω «κοινωνικών και οικονομικών διεργασιών».

Νωρίτερα ο Χ. Καστανίδης, δημοσιοποίησε αλληλογραφία που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στην διετία 1996 - 1997, όταν ήταν υπουργός Μεταφορών, σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο για τις προμήθειες. Υποστήριξε ότι ο τότε πρωθυπουργός κωλυσιεργούσε στην υλοποίηση της πρότασής του για ένα σύστημα προμηθειών με έλεγχο από «ανεξάρτητη αρχή».

Επίσης, απάντησε στην τοποθέτηση του Κ. Σημίτη, σύμφωνα με την οποία αυτό το σύστημα ελέγχου δε θα μπορούσε να περιλαμβάνει τις προγραμματικές συμβάσεις (όπως αυτές με τη SIEMENS), γιατί προσκρούει στην κοινοτική νομοθεσία, λέγοντας ότι είχε προτείνει οι συμβάσεις αυτές να μην υπαχθούν στο καθεστώς των προγραμματικών συμβάσεων.

Σκάνδαλα από τη μήτρα του Μάαστριχτ

«Για το ΚΚΕ το βασικό ζήτημα είναι σε ποιο έδαφος αναπτύσσονται τα σκάνδαλα; Ποια είναι η αιτία;», επισήμανε παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής. Οπως είπε «είναι κατά τη γνώμη μας η προώθηση και από το ΠΑΣΟΚ και από την ΝΔ της στρατηγικής επιλογής του κεφαλαίου, της αστικής τάξης για την ιδιωτικοποίηση των πάντων στη χώρα μας. Για την επίτευξη της απρόσκοπτης κερδοφορίας του κεφαλαίου σε όλους τους καιρούς».

«Η μήτρα όλων είναι η Συνθήκη του Μάαστριχτ και όλες οι αποφάσεις των Συνόδων της ΕΕ από τότε», θυμίζοντας πως «το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που είπε "όχι" στην απελευθέρωση των αγορών, των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, των μεταφορών και όλων των τομέων στρατηγικής σημασίας». Ο Σπύρος Χαλβατζής σχολίασε και τις αναφορές του υπουργού Δικαιοσύνης περί πολιτικής και οικονομίας, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να χωριστεί η πολιτική από τη λειτουργία της οικονομίας», αφού «η πολιτική εκφράζει τις οικονομικές σχέσεις» και «η οικονομία είναι αυτή που καθορίζει την πολιτική και η πολιτική εναρμονίζεται με τις οικονομικές λειτουργίες. Αλληλοσυνδέονται και εφαρμόζονται ταυτόχρονα».

«Πράσινο» χαρακτήρισαν το σκάνδαλο της SIEMENS στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι «αιτία ήταν οι αποφάσεις του Κ. Σημίτη και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ», όπως ανέφερε ο εισηγητής της Γ. Αποστολάκος. Παράλληλα, ζήτησαν τη νομική διερεύνηση των επιστολών που κατέθεσε στη Βουλή ο Χ. Καστανίδης. Στο θέμα της μη κλήσης για κατάθεση των πρώην πρωθυπουργών Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή εστίασε την κριτική του ΛΑ.Ο.Σ. ο πρόεδρός του Γ. Καρατζαφέρης, ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Λαφαζάνης άσκησε κριτική στο θεσμικό πλαίσιο, λέγοντας ότι «οι υποθέσεις γίνονται μπαλάκι μεταξύ της Βουλής και της Δικαιοσύνης».

Μετά την απόφαση για περαιτέρω διερεύνηση, θα κινηθούν οι διαδικασίες σύστασης της λεγόμενης προανακριτικής επιτροπής. Γι' αυτό απαιτείται πρόταση 30 βουλευτών που θα εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής. Με βάση το νέο νόμο «Περί Ευθύνης Υπουργών» το πόρισμα της Εξεταστικής παραπέμπεται αρχικά σε 3μελές Δικαστικό Συμβούλιο, που προκύπτει από κλήρωση, το οποίο γνωμοδοτεί σχετικά με το αν και ποια από τα υπό διερεύνηση αδικήματα έχουν παραγραφεί. Η γνωμοδότηση θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής, προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση.

Συνέχεια με τα υποβρύχια

Δεν υπάρχουν στοιχεία, που να συνδέουν απ' ευθείας τον πρώην υπουργό Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο, με διακίνηση «μαύρου χρήματος» στην υπόθεση της κατασκευής και προμήθειας τεσσάρων υποβρυχίων. Αυτό κατέθεσαν χτες στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση οι δημοσιογράφοι Μ. Πολλάτος και Γ. Παπαδάκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος είπε ότι η υπόθεση είναι σίγουρα σκάνδαλο και ότι, σύμφωνα με τις έρευνες της γερμανικής Δικαιοσύνης, γίνεται λόγος για μίζες που κατέληξαν σε Ελληνες αξιωματούχους, χωρίς όμως να αναφέρονται ονόματα. Οταν ρωτήθηκε για το εάν κατέληξαν μίζες στον Α. Τσοχατζόπουλο, είπε ότι δε διαθέτει στοιχεία που να το αποδεικνύουν.

Η Γ. Παπαδάκου είπε ότι η υπόθεση είναι σκάνδαλο μίζας και αυτό προκύπτει από τη δικογραφία που σχημάτισε η γερμανική Δικαιοσύνη. Με τη σειρά της, είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι πήρε χρήματα ο Α. Τσοχατζόπουλος, αλλά ανέφερε ότι βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμούς του στενού του συνεργάτη Ν. Μπέλτσιου.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΥΠΟ
«Υπό ελληνική κατοχή» Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι!

«Το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι από το 2004 τελούν υπό ελληνική κατοχή», δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας, Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, τοποθετώντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο επίκεντρο της εσωτερικής προεκλογικής αντιπαράθεσης στην Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν καταδίκασε τη συγκεκριμένη δήλωση, διαρρέοντας με νόημα στον τούρκικο Τύπο ότι «η θέση της Τουρκίας για το Αιγαίο δεν έχει αλλάξει. Τα ζητήματα αυτά εξετάζονται, στο πλαίσιο όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, στις διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Η φάση αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη για ανακοίνωση σχετικά με το νομικό καθεστώς των εν λόγω νησιών». Τη ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριότητας πάνω στα δύο νησιά, το ελληνικό ΥΠΕΞ τη χαρακτήρισε «παραλήρημα άνευ προηγουμένου», συμπληρώνοντας ότι «ως θέμα αρχής δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ