ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Αναστάλθηκε η απόφαση για το βουλευτικό επίδομα

Τη μη εφαρμογή της ζήτησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Αναστέλλεται τελικά η απόφαση της Βουλής για τη χορήγηση επιδόματος στους βουλευτές που δεν επανεκλέγονται. Μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν, η πρόεδρος της Βουλής Α. Ψαρούδα - Μπενάκη ανακοίνωσε ότι μετά από αίτημα όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ανέλαβε πρωτοβουλία και έτσι θα ανασταλεί η σχετική απόφαση και θα επανεξεταστεί.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, με την οποία ζητούνταν η μη εφαρμογή της σχετικής απόφασης. Στην ανακοίνωση αυτή τονιζόταν:

«Σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της Βουλής για τα μέτρα που έχουν σχέση με την επανένταξη των βουλευτών στην επαγγελματική δραστηριότητα μετά τη λήξη της βουλευτικής τους θητείας, ζητάμε τη μη εφαρμογή αυτής της απόφασης και την επανεξέταση του συγκεκριμένου θέματος. Ταυτόχρονα, θέτουμε το ζήτημα της συνολικότερης επανεξέτασης του "ασυμβίβαστου" και των συνεπειών που απορρέουν από την καθιέρωσή του με την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος. Ολα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τέλος, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ακόμα μια φορά τις μεγάλες ευθύνες εκείνων που εισηγήθηκαν και ψήφισαν το "ασυμβίβαστο" των βουλευτών στην τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος».

Την ανάκληση της απόφασης είχε ζητήσει με ανακοίνωσή της και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΝ, ενώ οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σ. Μάνος και Α. Ανδριανόπουλος με ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι η σχετική απόφαση δεν ήταν σε γνώση τους και δεν είχε την έγκρισή τους.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την Εξωτερική Πολιτική, την ανάκληση ζήτησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την πρόεδρο της Βουλής να ανακαλέσει την απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος.


ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Καλπονοθευτικές αλλαγές από την κυβέρνηση

Μεθοδεύει την αποστολή ερμηνευτικής εγκυκλίου ώστε να προσμετρούνται τα λευκά ως έγκυρα, ενισχύοντας το δικομματισμό και ληστεύοντας κι άλλο τα «μικρά» κόμματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αλλαγές στον εκλογικό νόμο, που θα ενισχύουν παραπέρα τον καλπονοθευτικό και ληστρικό χαρακτήρα του, σχεδιάζει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την πρόσφατη απόφαση του Εκλογοδικείου για την προσμέτρηση των λευκών ψηφοδελτίων ως έγκυρων.

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να ενσωματώσει στην εκλογική νομοθεσία την απόφαση του δικαστηρίου, ακριβώς επειδή ενισχύει το δικομματισμό και κυρίως το πρώτο κόμμα, ενώ κλέβει κι άλλο τα «μικρά» κόμματα, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την είσοδό τους στη Βουλή.

Ηδη, έχει καταστρώσει την όλη μεθόδευση με την οποία θα επιβάλει στις επόμενες εκλογές να εφαρμοστεί η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου και να μετρήσουν ως έγκυρα τα λευκά ψηφοδέλτια. Σύμφωνα με χτεσινές πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών, λίγο πριν τις επόμενες εκλογές, που, ας σημειωθεί, θα διεξαχθούν με το νόμο Σκανδαλίδη (Ν. 3231/2004), θα αποσταλεί ερμηνευτική εγκύκλιος προς την κεντρική εφορευτική επιτροπή, με την οποία θα καλείται να ληφθεί υπόψη η πρόσφατη νομολογία του Εκλογοδικείου και να μετρώνται τα λευκά ψηφοδέλτια ως έγκυρα. Οι ίδιες πηγές, επιχειρώντας να δικαιολογήσουν τη στάση της κυβέρνησης, υποστήριζαν ότι η ίδια δεν μπορεί να μη συμμορφωθεί με την απόφαση του Εκλογοδικείου γιατί πρόκειται για δικαστική απόφαση με βάση το Σύνταγμα και όχι τον εκλογικό νόμο. Επιπλέον, δεν μπορεί να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή γιατί δεν μπορεί να αλλάξει ο εκλογικός νόμος για τις επόμενες εκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου είχε χρησιμοποιήσει διπλή γλώσσα: Από τη μια διαβεβαίωνε ότι «δεν τίθεται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου», αλλά από την άλλη σημείωνε ότι «σεβόμαστε την απόφαση της Δικαιοσύνης και δεν τη σχολιάζουμε». Φρόντισε όμως να κρατήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου παραπέμποντας για «οποιαδήποτε άλλα ερωτήματα στο αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών», το οποίο, όπως φάνηκε από τις χτεσινές διαρροές, ήταν πανέτοιμο...

Οι «μύχιες» επιδιώξεις

Τις «μύχιες» σκέψεις και επιδιώξεις της κυβέρνησης αποτυπώνει φιλοκυβερνητικός αρθρογράφος σε χτεσινό σχόλιό του στην «Απογευματινή». «Η απόφαση του Εκλογοδικείου εκκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο», διαπιστώνει, και διευκρινίζει: «Και τούτο διότι, πρώτον, μειώνει το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για την αυτοδυναμία (...) Ακόμα και με 37,5% μπορεί να κερδίσει αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα. Περαιτέρω, δυσκολεύει περισσότερο την είσοδο στη Βουλή των μικρότερων κομμάτων (βλ. ΛΑΟΣ), άρα ενισχύεται η θεωρία της χαμένης ψήφου». Ο αρθρογράφος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στη μεθόδευση που θα ακολουθηθεί εκ μέρους της κυβέρνησης. Γράφει συγκεκριμένα: «Θα μου πείτε, τώρα, γιατί η κυβέρνηση λέει "δεν τίθεται θέμα αλλαγής εκλογικού νόμου". Μα, πρώτον, διότι δεν τίθεται! "Προσαρμογή στη νομολογία" θα γίνει στη σωστή ώρα. Δεύτερον, διότι αυτά τα ζητήματα δεν πανηγυρίζονται. Η τακτική "μούγκα στη στρούγκα" είναι πλέον ενδεδειγμένη. Αφήστε που η ίδια ρύθμιση περιέχεται στο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ!». Καταλήγοντας επιχειρεί με αστείο και προβοκατόρικο τρόπο να προκαταλάβει και τη στάση και συναίνεση του ΚΚΕ στις καλπονοθευτικές μεθοδεύσεις, ξεχνώντας την αμετακίνητη θέση και τους αγώνες του Κόμματος υπέρ της απλής αναλογικής. Γράφει: «Τελευταίον, αλλά όχι έλασσον: Δε νομίζω ότι "χαλάει" το ΚΚΕ να τα βρει μπαστούνια ο Συνασπισμός!»...

Κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ

Από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ, σχολιάζοντας την απόφαση του Εκλογοδικείου, είχε ταχθεί ενάντια στο να προσμετρούνται τα λευκά ως έγκυρα.

Η δήλωση που είχε κάνει τότε ο Ορέστης Κολοζώφ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ήταν σαφής: «Το λευκό στις εκλογές είναι ασφαλώς δικαίωμα επιλογής του ψηφοφόρου, αλλά δεν μπορεί να προσμετράται στα έγκυρα ψηφοδέλτια για τον υπολογισμό του εκλογικού ποσοστού των κομμάτων, τον υπολογισμό του εκλογικού μέτρου και την κατανομή των εδρών, γιατί, ενώ δεν είναι ψήφος θετική υπέρ κάποιου κόμματος, στην πράξη καταλήγει να ευνοεί τα μεγαλύτερα κόμματα και κυρίως το πρώτο σε βάρος των μικρότερων κομμάτων, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τον καλπονοθευτικό χαρακτήρα του εκλογικού συστήματος στη χώρα μας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ