ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΡΔΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
«Χορός» εκατομμυρίων ευρώ

Οι πρώτες ανακοινώσεις για το 2005 δείχνουν άλλη μια χρονιά σημαντικής κερδοφορίας για μεγάλες επιχειρήσεις

Κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ καταγράφουν μεγάλες εταιρίες το πρώτο τρίμηνο του 2005, επιβεβαιώνοντας ότι η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής που ασκείται από την κυβέρνηση και γι' αυτό ξεπερνά τις όποιες παρατηρήσεις περί χαμηλής «ανταγωνιστικότητας», την ώρα που οι εργαζόμενοι καλούνται να χάσουν περισσότερα για να τη ...στηρίξουν. Οι πρώτες ανακοινώσεις έχουν ήδη εκδοθεί και το επόμενο διάστημα αναμένεται να κορυφωθούν οι δημοσιεύσεις. Προς το παρόν ο ΟΠΑΠ δημιουργεί αίσθηση με τα μεγέθη του και αποδεικνύει ότι ο τζόγος είναι χρυσοφόρα δραστηριότητα, για τους μεγαλομετόχους και όχι για τους απλούς ...τζογαδόρους, που μετέχουν στα διάφορα παιχνίδια του Οργανισμού (ΠΡΟ-ΠΟ, ΛΟΤΤΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ, κλπ.).

Ο όμιλος ΟΠΑΠ παρουσιάζει αύξηση πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο του 2005 κατά 26,7%, στα 880,8 εκατ. ευρώ από 695,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2004. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 26,1% και διαμορφώθηκαν στα 182,3 εκατ. ευρώ από 144,5 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά του κέρδη, σύμφωνα πάντα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, αυξήθηκαν κατά 38,2%, στα 120,9 εκατ. ευρώ, από 87,5 εκατ. ευρώ!!!

Η ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ ΑΕ είναι μια ακόμη μεγάλη εταιρία που καταγράφει σημαντικά κέρδη και αύξηση μεγεθών. Ο όγκος πωλήσεών της αυξήθηκε κατά 4%, από 299,2 εκατ. unit κιβώτια στα 311 εκατ. unit κιβώτια, ωστόσο τα έσοδα των πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 5%, στα 925,4 εκατ. ευρώ από 885,1 εκατ. ευρώ. Συνακόλουθα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 9%, στα 121,3 εκατ. ευρώ από 111,5 εκατ. ευρώ. Κατά 9% αυξήθηκαν και τα λειτουργικά κέρδη, στα 43,3 εκατ. ευρώ από 39,7 εκατ. ευρώ.

Βελτιωμένα αποτελέσματα παρουσίασε και ο όμιλος ΤΣΙΠΙΤΑ με αύξηση πωλήσεων κατά 18,5%, στα 64,3 εκατ. ευρώ από 54,3 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2004 και αύξηση λειτουργικών κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά 19,6%, στα 8,9 εκατ. ευρώ, από 7,4 εκατ. ευρώ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΟΦΙΝ
Η στρατηγική της Λισαβόνας στο επίκεντρο

Στον αστερισμό της αύξησης της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της εργασίας (δηλαδή στη λήψη μέτρων για το μεγαλύτερο ξεζούμισμα της εργατικής δύναμης), στα πλαίσια προώθησης της στρατηγικής της Λισαβόνας, κινείται το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) της ΕΕ, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα. Τα σχετικά θέματα που θα συζητηθούν είναι οι Γενικές Κατευθύνσεις Οικονομικής Πολιτικής (ΓΚΟΠ) για το 2005, οι δημοσιονομικές προοπτικές 2007 - 2013, καθώς και η διαχείριση των χρηματοπιστωτικών κρίσεων.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομίας, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η σύσταση για τις Γενικές Κατευθύνσεις Οικονομικής Πολιτικής (ΓΚΟΠ) και οι κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν στις 12 Απρίλη στο πλαίσιο της ενδιάμεσης επανεξέτασης της στρατηγικής της Λισαβόνας. Από την πλευρά του το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ αναμένεται να εγκρίνει τελική έκθεση για τις ΓΚΟΠ κατά τη σύνοδό του στις 7 Ιούνη, η οποία και θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 16 και 17 Ιούνη.

Για τις Δημοσιονομικές Προοπτικές 2007 - 2013, οι οποίες θα υλοποιηθούν μέσω του Δ΄ Χρηματοδοτικού Πρωτοκόλλου, απλώς εκφράζεται η ευχή να δοθεί η δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία κατά τη σύνοδό του στις 16 - 17 Ιούνη. Ο φόβος εκδήλωσης κρίσεων στο τραπεζικό σύστημα, είναι ορατός στην ΕΕ. Στα πλαίσια αυτά, το ΕΚΟΦΙΝ θα συζητήσει και ...ενδεχομένως θα εγκρίνει «Μνημόνιο Κατανόησης» σχετικά με τη διαχείριση χρηματοπιστωτικών κρίσεων στις χώρες - μέλη.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ»
Ακριβαίνουν τα εισιτήρια εξωτερικού

Αυξήσεις 4 ευρώ στα εισιτήρια των υπερατλαντικών πτήσεων και 3 ευρώ στα εισιτήρια των υπόλοιπων πτήσεων εξωτερικού, επιβάλλουν οι «Ολυμπιακές Αερογραμμές» (ΟΑ), από μεθαύριο Δευτέρα.

Σε ανακοίνωση της εταιρίας αναφέρεται ότι ο «επίναυλος» επιβάλλεται προκειμένου να αντισταθμιστεί μέρος της αύξησης των δαπανών, που προκύπτει από τις πρόσφατες αυξήσεις στα καύσιμα.

Σημειώνεται ότι με την αύξηση αυτή, το συνολικό ύψος του «επιναύλου» που έχουν επιβάλει οι ΟΑ στις πτήσεις εξωτερικού, ανέρχεται σε 24 ευρώ για το διηπειρωτικό δίκτυο και σε 11 ευρώ για το υπόλοιπο διεθνές δίκτυο.

Νέα «κόντρα» ΕΕΤΤ - ΟΤΕ

Νέα διαμάχη μεταξύ Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και ΟΤΕ, ξέσπασε χτες, με αφορμή την επιβολή προστίμου, συνολικού ύψους 300.000 ευρώ, που επέβαλε η Επιτροπή στον Οργανισμό.

Στην ανακοίνωση της ΕΕΤΤ αναφέρεται ότι το πρόστιμο επιβλήθηκε για «παραβάσεις της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας και των κανόνων του ανταγωνισμού, στο πλαίσιο παροχής συνδέσεων ADSL και ISDN-BRA». Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, ο ΟΤΕ το Σεπτέμβρη του 2003 παρείχε συνδέσεις ADSL και ISDN-BRA, υποχρεώνοντας τους συνδρομητές να προμηθεύονται από τον ίδιο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Στην περίπτωση του εξοπλισμού «Netmode» - σύμφωνα πάντα με την ΕΕΤΤ - αν και ο ΟΤΕ δήλωνε ότι τον παρέχει χωρίς χρέωση, εντούτοις, ενσωμάτωνε το κόστος στο μηνιαίο πάγιο.

Απαντώντας στην ανακοίνωση της ΕΕΤΤ, ο ΟΤΕ, αφού εγκαλεί την Επιτροπή για κοινοποίηση του προστίμου πρώτα στον Τύπο και κατόπιν στον Οργανισμό, κάνει λόγο για «απόφαση που δημιουργεί σύγχυση, αφού συνδέει ανόμοια πράγματα», ενώ προκαλεί και «εσφαλμένες εντυπώσεις, καθώς σήμερα πλέον η αγορά ADSL είναι πλήρως ανταγωνιστική».

Καταλήγοντας, η διοίκηση του ΟΤΕ αναφέρει ότι επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Οι προθεσμίες

«Τρέχουν» οι προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματα 2004) για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Ετσι, μετά την παράταση κατά μια μέρα, οι προθεσμίες διαμορφώνονται με βάση το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ ως εξής:

  • Μέχρι 17 Μάη: Το ψηφίο 5
  • Μέχρι 19 Μάη: Το ψηφίο 6
  • Μέχρι 23 Μάη: Το ψηφίο 7
  • Μέχρι 25 Μάη: Το ψηφίο 8
  • Μέχρι 27 Μάη: Το ψηφίο 9
  • Μέχρι 31 Μάη: Τα ψηφία 10, 20, 30, 40 και 50
  • Μέχρι 2 Ιούνη: Τα ψηφία 60, 70, 80, 90 και 00.

Οσοι υποχρεώνονται να υποβάλουν και το Ε9 (στοιχεία ακινήτων), πρέπει πάνω στο βασικό φορολογικό έντυπο Ε1 να διαγραμμίσουν με χ το τετραγωνίδιο ΝΑΙ στον πίνακα 2, κωδικό 617.

Οι προθεσμίες για την ηλεκτρονική αποστολή του Ε9 ξεκινούν στις 25 Οκτώβρη και ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ φτάνουν μέχρι τις 30 Νοέμβρη. «Ηλεκτρονικό» Ε9 στις ίδιες προθεσμίες μπορούν να υποβάλουν και όσοι υπέβαλαν το E1 χειρόγραφα. Στην περίπτωσή τους, θα πρέπει μαζί με το Ε1 να υποβάλουν και υπεύθυνη δήλωση, στην οποία να δηλώνεται ότι το Ε9 θα αποσταλεί ηλεκτρονικά.

ΑΕΠ
Αυξήθηκε 3,6% το α' τρίμηνο

Σχετική υποχώρηση στο 3,6% σημείωσε ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το α' τρίμηνο του 2005, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ. Αν και ο ρυθμός αυτός αύξησης συνεχίζει να κινείται σαφώς σε υψηλότερα από τα αντίστοιχα επίπεδα της ΕΕ, εκφράζονται φόβοι ότι το ΑΕΠ της χώρας το 2005 θα υποχωρήσει σε επίπεδα περί το 3%, δεδομένου ότι δεν υφίστανται οι παράγοντες εκείνοι (κυρίως έργα Ολυμπιακών Αγώνων) που το ώθησαν ανοδικά το 2004. Τον προηγούμενο χρόνο το ΑΕΠ είχε αυξηθεί με ρυθμό 4%.

Η κατά 3,6% αύξηση του ΑΕΠ το α' τρίμηνο του 2005, οφείλεται κυρίως στην τελική καταναλωτική δαπάνη (που αυξήθηκε κατά 3,8% και συνέβαλλε κατά 2,4% στην αύξηση του ΑΕΠ) στις εξαγωγές (αυξήθηκαν κατά 6,9%) και τις εισαγωγές (εμφανίζουν αύξηση μόνο 1,6%). Αντίθετα, οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά 1% (έναντι αύξησης 5,8% το δ' τρίμηνο του 2004) συμβάλλοντας έτσι αρνητικά στο ΑΕΠ κατά 0,2%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ