ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ 2021
Κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για απεργιακή απάντηση στις 6 Μάη

Τα κέρδη τους - Οι νεκροί μας! Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής!

Πλατύ κάλεσμα προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους να οργανώσουν την απεργιακή τους απάντηση στις 6 Μάη, με το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά της Πρωτομαγιάς (που φέτος συμπίπτει με το Μ. Σάββατο), απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Με σύνθημα «Τα κέρδη τους - Οι νεκροί μας! Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής!», το ΠΑΜΕ αναφέρει στο κάλεσμά του, με το οποίο σχολιάζει και τη στάση της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ στη χτεσινή συνεδρίαση (βλ. σχετικό θέμα):

«Μετά από πολύ καιρό αφωνίας και απραξίας για τα ζητήματα που καίνε τους εργαζόμενους και τον λαό μας, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ εμφανίστηκε, καλώντας σε διαδικτυακή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, για τον "εορτασμό της Πρωτομαγιάς"!

Ας μην τους "αδικούμε", όμως! Ολο αυτό το διάστημα, που οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους παλεύουν για την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας τους μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς, παλεύουν απέναντι σε εργοδοσία και την κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων προστασίας, για να μη γίνονται οι χώροι δουλειάς χώροι διασποράς του κορονοϊού, που αγωνίζονται για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ορών εργασίας ενάντια στην εργοδοτική και κυβερνητική επέλαση και την καταστολή, αυτή η ηγετική ομάδα είναι πολύ απασχολημένη και δραστήρια στο διάλογο με τα κυβερνητικά και εργοδοτικά επιτελεία.

Ενας διάλογος που σκοπό έχει τη συνδιαμόρφωση των όρων με τους οποίους θα τσακιστούν παραπέρα τα δικαιώματα των εργαζομένων για να ενταθεί η εκμετάλλευσή τους, αλλά και του τρόπου με τον οποίο θα ελέγχονται τα εργατικά σωματεία από τους εργοδότες και το κράτος τους. Είναι γεγονός ότι αυτή η ηγετική ομάδα έχει συμβάλει "εποικοδομητικά" με τις μελέτες και τις "ρυθμιστικές" προτάσεις της, στη στήριξη των εργοδοτικών και κυβερνητικών σχεδίων για την ενίσχυση της κερδοφορίας και ανάπτυξης των επιχειρήσεων, της καπιταλιστικής οικονομίας, για την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Δηλαδή, όλα αυτά που συνιστούν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου - κόλαφο για τις εργασιακές σχέσεις και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση.

Κυβέρνηση και ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ συνδιαμορφώνουν τη νέα επίθεση στα εργατικά δικαιώματα

Δεν μας κάνει εντύπωση, λοιπόν, το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ χαρακτήρισε την απεργιακή κινητοποίηση στις 26 Νοέμβρη ως "γελοιότητα" και τα εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία, τις δεκάδες δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που την προκήρυξαν "γελοία", υπερασπιζόμενος το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι "δεν είναι γνωστό το περιεχόμενο του νομοσχεδίου"! Την ίδια ακριβώς στιγμή που ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Χατζηδάκης ήταν σε τηλεοπτική εκπομπή παρουσιάζοντας το έκτρωμά του και ενώ όλες αυτές τις μέρες φιλοξενείται σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια και στις εφημερίδες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δεν ξέρει, δεν είδε, δεν άκουσε! Κυβέρνηση και η γνωστή πλέον σε όλους ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ είναι ένα σώμα και μια ψυχή, συνδιαμορφώνουν από κοινού τη νέα επίθεση στα εργατικά δικαιώματα.

Γι' αυτό και στη σημερινή συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προσπάθησε να εφησυχάσει, ότι τάχα το νομοσχέδιο αργεί, αλλά και όταν έρθει "θα αξιολογήσουν... αν και εφόσον... χρειάζεται αγωνιστική απεργιακή απάντηση". Τα λόγια στερεύουν και για τη ΔΑΚΕ, που επί λέξει μέσω του εκπροσώπου της ανέφερε πως "είμαστε υπέρ του διαλόγου. Μπορεί και να πείσουμε την κυβέρνηση". Η δήλωση όμως του Παναγόπουλου πως "οι αγώνες και οι διαδηλώσεις παίζουν με τις ζωές των εργαζομένων" ξεπέρασε σε συκοφαντία και αθλιότητα ακόμα και τις πιο ακραίες και αντιδραστικές φωνές της κυβέρνησης. Συντασσόμενοι πλήρως με το υπουργείο Εργασίας αρνήθηκαν επιδεικτικά την πρόταση εκατοντάδων σωματείων και συνδικαλιστών όλων των παρατάξεων για να γιορταστεί η Πρωτομαγιά αγωνιστικά, απεργιακά στις 6 Μάη και επικύρωσαν την πρόταση του "υπουργού του δεκάωρου" για την Τρίτη του Πάσχα!

Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από αυτές τις δυνάμεις που είναι ταγμένες με τα συμφέροντα της εργοδοσίας και των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Η Πρωτομαγιά είναι υπόθεση των συνδικάτων και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών!

Η 1η Μάη είναι μέρα - σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και γιορτάζεται με απόφαση των εργαζομένων, των συνδικάτων τους και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που πέρσι τέτοιες μέρες έδωσαν με την οργάνωσή τους και την πειθαρχία τους το μήνυμα της ελπίδας σε ολόκληρο τον κόσμο, που έσπασαν στην πράξη τις κυβερνητικές απαράδεκτες απαγορεύσεις δίνοντας εικόνες λάμψης για το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις άγριες συνθήκες της πανδημίας, πρέπει να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε κάθε κλάδο και κάθε πόλη, συνολικά τους εργαζόμενους να προσπεράσουν τα παιχνίδια της ήδη απαξιωμένης ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που θέλει να γιορτάσει μαζί με την κυβέρνηση την κατάργηση του 8ωρου, 101 χρόνια μετά την κατάκτησή του στη χώρα μας, το 1920. Να οργανώσουμε την απεργιακή μας απάντηση την Πέμπτη 6 Μάη, τιμώντας τους νεκρούς της τάξης μας και απαντώντας αγωνιστικά στο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης που φέρνει τις ανατροπές του αιώνα.

Είναι ιστορική πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους της πατρίδας μας, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο για το αιματοβαμμένο 8ωρο, η κυβέρνηση να νομοθετεί το 10ωρο, να βάζει τα συνδικάτα στο γύψο και να επιβάλει σιγή νεκροταφείου. Είναι ώρα ευθύνης και αγώνα για όλους!

Απευθύνουμε κάλεσμα να οργανώσουμε την απεργία στις 6 Μάη με το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά της 1ης Μάη, του ταξικού αγώνα των εργατών, που γράφτηκε με αίμα στις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας του εργατικού κινήματος και φώτισε το δρόμο και την προοπτική για τους εργάτες όλου του κόσμου».

ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Απέρριψε την πρόταση για τον απεργιακό εορτασμό της Πρωτομαγιάς

Πλάτες στην κυβέρνηση και επίθεση στις συνδικαλιστικές οργανώσεις από τους εργατοπατέρες

Απέρριψε χτες, εξαπολύοντας μάλιστα χυδαίες συκοφαντίες ενάντια στα συνδικάτα, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ την πρόταση για κοινή μέρα εορτασμού της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Και αντ' αυτού έσπευσε να «επικυρώσει» τον κυβερνητικό σχεδιασμό για ...αργία την Τρίτη του Πάσχα, με σαφή επιδίωξη να μην δοθεί απεργιακή απάντηση στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα».

Ενδεικτική των επιδιώξεων της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ είναι άλλωστε η τοποθέτηση του προέδρου της, Γ. Παναγόπουλου, ο οποίος σαν να μην έχει πάρει χαμπάρι εδώ κι ένα μήνα ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τη 10ωρη δουλειά και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, έλεγε χτες ότι δεν ...γνωρίζει το περιεχόμενό του. Οτι «εάν και εφόσον χρειαστεί να συζητήσουμε για κινητοποίηση, να δούμε πρώτα το νομοσχέδιο...»! Η ειρωνεία είναι ότι την ίδια ώρα που ο Παναγόπουλος παρίστανε τον ανήξερο, σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Εργασίας παρουσίαζε για μια ακόμα φορά το ανατριχιαστικό νομοσχέδιο (βλ. σελ. 10). Εξάλλου, η ίδια η ηγετική ομάδα είχε συνάντηση πρόσφατα με τον υπουργό Εργασίας, όπου την ενημέρωσε αναλυτικά για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο ακόμα «περιμένει να ...δει». Ο δε γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Ν. Κιουτσούκης πρότεινε «διάλογο» με την κυβέρνηση.

Εκεί που για μια ακόμα φορά αποκαλύφθηκε η έχθρα που τρέφουν οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ για τους ταξικούς αγώνες και τα συνδικάτα είναι όταν ο Γ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη απεργία της 26ης Νοέμβρη. Ο επικεφαλής της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ έφτασε να χαρακτηρίζει την απεργία «γελοιότητα» και «γελοίες» τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που πήραν την αγωνιστική πρωτοβουλία, σε μια περίοδο που η εργοδοσία ξεσαλώνει με τις πλάτες της κυβέρνησης.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δεν άφησε ...αχρησιμοποίητο ούτε το εμετικό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η λαϊκή διεκδίκηση είναι υπεύθυνη για τη διασπορά του κορονοϊού. Μπορεί δηλαδή η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να βάζει πλάτες μαζί με την κυβέρνηση εδώ κι ένα χρόνο στην εργοδοτική ασυδοσία και τα «πρωτόκολλα - λάστιχο» στους χώρους δουλειάς, όμως χτες έριχνε την ευθύνη στους εργαζόμενους, λέγοντας πως «οι αγώνες και οι διαδηλώσεις παίζουν με τις ζωές των εργαζομένων» (!), αναπαράγοντας δηλαδή με άλλα λόγια το κυβερνητικό «μότο» ότι «οι δρόμοι και οι διαδηλώσεις κουβαλάνε ιό και γεννάνε αρρώστια».

Ομοσπονδία Οικοδόμων και ΠΕΜΕΝ καλούν σε απεργία

Κάλεσμα για 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, την Πέμπτη 6 Μάη απευθύνει η ΠΕΜΕΝ, τιμώντας αγωνιστικά την 1η Μάη. Παράλληλα καλεί σε συμμετοχή σήμερα Τετάρτη 14 Απρίλη στην κινητοποίηση έξω από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά, στις 7 μ.μ. που πραγματοποιούν σωματεία, μαζικοί φορείς της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά, το ΕΚΠ. Η ΠΕΜΕΝ σε ανακοίνωσή της, χαιρετίζει για άλλη μια φορά την παλικαρίσια στάση των ναυτεργατών στον 3ημερο απεργιακό αγώνα 23 - 25 Φλεβάρη, και τους καλεί «να συνεχίσουμε την πάλη για να έχουμε δουλειά με δικαιώματα». Απόφαση για απεργία στις 6 Μάη πήρε και η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.

ΑΔΕΔΥ
Αποφάσισε γιορτασμό της Πρωτομαγιά στις 6 Μάη

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, μετά τη χτεσινή της συνεδρίαση, καλεί όλες τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε κοινό γιορτασμό της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς, την Πέμπτη 6 Μάη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ