ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανεπιθύμητοι οι υμνητές των ναζί, κυβέρνηση και Περιφέρεια να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Παραστρατιωτική οργάνωση με σχέσεις με το ΝΑΤΟ οργανώνει κατάπτυστη εκδήλωση «τιμής» στους ναζί εισβολείς στην Κρήτη

Η αφίσα της κατάπτυστης εκδήλωσης
Η αφίσα της κατάπτυστης εκδήλωσης
Κατάπτυστη εκδήλωση για τους ναζί αλεξιπτωτιστές που συμμετείχαν στην εισβολή στην Κρήτη διοργανώνει η παραστρατιωτική οργάνωση «Σύνδεσμος Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών», με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 80 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης.

Η αφίσα που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα προβάλλει την εκδήλωση που τιτλοφορείται «Kreta Memorial» (Μνήμη Κρήτης), προγραμματίζεται για το χρονικό διάστημα 17 - 23 Μάη και περιλαμβάνει επισκέψεις σε τοποθεσίες όπου προσγειώθηκαν οι αλεξιπτωτιστές, σε μνημεία και μουσεία, αλλά και άλμα με αλεξίπτωτο στο αεροδρόμιο του Μάλεμε, προφανώς ως κάποιου είδους αναπαράσταση.

Και προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια παρεξήγησης, η παραστρατιωτική οργάνωση ξεκαθαρίζει ευθύς ποιους πρόκειται να τιμήσει, χαρακτηρίζοντας τους ναζί αλεξιπτωτιστές την «ελίτ του Γ' Ράιχ», οι οποίοι «με τιμή» κατέκτησαν την Κρήτη... Είναι χαρακτηριστικό ότι και η γραμματοσειρά «KRETA» που χρησιμοποιείται στην αφίσα παραπέμπει στο περιβραχιόνιο που φορούσαν ως διακριτικό οι ναζί αλεξιπτωτιστές που συμμετείχαν στην εισβολή, ενώ και το επετειακό μετάλλιο που θα μοιράσει στους συμμετέχοντες παραπέμπει στον «Σιδηρό Σταυρό», στο οποίο μάλιστα έχουν συμπεριλάβει και το σήμα της ΕΕ...

Ο «Σύνδεσμος Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών» είναι διεθνής παραστρατιωτική οργάνωση με έδρα το Σαλέρνο της Ιταλίας και με κέντρο εκπαίδευσης στη Σλοβακία.

Παρουσιάζεται ως Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση στην οποία μπορούν να συμμετέχουν αλεξιπτωτιστές των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τόσο εν ενεργεία όσο και εν αποστρατεία, ενώ παρουσιάζεται και ως κέντρο εκπαίδευσης αλεξιπτωτιστών, πολιτών αλλά και στρατιωτικών.

Μάλιστα στην ιστοσελίδα της δηλώνει ότι έχει αναγνωριστεί ως επίσημος προμηθευτής του ΝΑΤΟ (NCAGE code AN876).

Ο Σύνδεσμος έχει ενεργά παραρτήματα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ενώ συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιό του ο Γιώργος Κασαγιάννης και στην Εκτελεστική Επιτροπή οι Θωμάς Αποστόλου και Παρασκευάς Καζάς. Μετά την κατακραυγή η παραστρατιωτική οργάνωση έσπευσε να αλλάξει το οργανόγραμμα που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της, «εξαφανίζοντας» τους δύο από τους τρεις Ελληνες μέλη της, ένας εκ των οποίων είναι μάλιστα εν ενεργεία αστυνομικός.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μέχρι αργά χτες δεν υπήρχε κάποια επίσημη αντίδραση από την κυβέρνηση.

Πρόκληση απέναντι στο λαό της Κρήτης, εκτεθειμένοι όσοι στηρίζουν τη δράση Ευρωπαίων και ΝΑΤΟικών φονιάδων

Η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της για την κατάπτυστη εκδήλωση, τονίζει:

«Η δημοσιοποίηση πραγματοποίησης της κατάπτυστης εκδήλωσης "τιμής" στους ναζιστές αλεξιπτωτιστές από την οργάνωση "Ευρωπαίοι αλεξιπτωτιστές", στο πλαίσιο της επετείου της ηρωικής Μάχης της Κρήτης, αποτελεί πρόκληση απέναντι στην αντιφασιστική συνείδηση του κρητικού λαού, στις θηριωδίες που υπέμεινε και τους χιλιάδες νεκρούς που θυσίασε στον βωμό του ηρωικού αντιφασιστικού αγώνα των λαών.

Ακόμα πιο προκλητικό είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη οργάνωση φέρεται ότι ανήκει επισήμως στις "εφεδρείες" των στρατιωτικών δυνάμεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και ακόμα ότι ο πρόεδρος και άλλα μέλη της είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί χωρών της ΕΕ. Επίσης φαίνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που διοργανώνουν αντίστοιχες φιέστες στο πλαίσιο των εορτασμών της Μάχης της Κρήτης με την ανοχή κυβερνήσεων και τοπικών φορέων.

Για άλλη μια φορά είναι εκτεθειμένοι η κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα, η περιφερειακή και δημοτικές αρχές του νησιού, που στηρίζουν μέχρι τα μπούνια τη δράση των Ευρωπαίων και ΝΑΤΟικών φονιάδων στην περιοχή, με τις διευκολύνσεις που παρέχουν για τη λειτουργία της βάσης της Σούδας και πολλών άλλων εγκαταστάσεων, βάζοντας σε σοβαρούς κινδύνους το λαό μας.

Αυτή η στάση, σε συνδυασμό με την προώθηση μιας σειράς αντιδραστικών προγραμμάτων της ΕΕ που ξεπλένουν τον φασισμό, τη στήριξη σε φιλοναζιστικές κυβερνήσεις των Βαλτικών και άλλων χωρών της Ευρώπης, την απαράδεκτη υπόθαλψη του ναζιστή ευρωβουλευτή πρώην χρυσαυγίτη Λαγού, έως και η υλοποίηση απαράδεκτων εκπαιδευτικών προγραμμάτων όπως το "Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα", είναι ενέργειες που δίνουν αέρα στα πανιά κάθε λογής απογόνων των ναζιστών.

Η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Κρήτης να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Καλούμε τα σωματεία και όλους τους λαϊκούς φορείς να δηλώσουν σθεναρά ότι είναι ανεπιθύμητοι οι υμνητές των ναζί στο νησί μας.

Να μην αφήσουμε τους υμνητές του Χίτλερ και των ναζί να δηλητηριάζουν τη συνείδηση του λαού με φασιστικό μίσος, με την εγκληματική ναζιστική ιδεολογία, που από την ίδια τη φύση της εχθρεύεται το λαϊκό κίνημα».

Καταγγέλλει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

«Καμία ανοχή σε φασιστο-εκδηλώσεις τιμής των ναζί φασιστών», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, καταγγέλλοντας τη σχεδιαζόμενη εκδήλωση - βεβήλωση της Ιστορίας στα Χανιά. Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καταγγέλλει όλους όσοι συμμετέχουν και επιτρέπουν να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «που προσβάλει βάναυσα τον ελληνικό λαό».

Καλεί τον κρητικό λαό, οργανωμένα με τους φορείς του εργατικού - λαϊκού μαζικού κινήματος, να κινητοποιηθεί και να μην επιτρέψει την πραγματοποίηση αυτής της βάναυσης εκδήλωσης αίσχους των λογής ακροδεξιών - φασιστοειδών στα Χανιά της Κρήτης, φέρνοντας μπροστά στην ευθύνη τους κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση. Να οργανώσει και να δυναμώσει τον αγώνα του για τη διεκδίκηση από την κυβέρνηση των επανορθώσεων - πολεμικών αποζημιώσεων που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα.

ΤΕ ΚΙΛΚΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στερνό «αντίο» στον σύντροφο Γιώργο Μιχαηλίδη

Κηδεύτηκε τη Δευτέρα, στο χωριό του, τη Μεγάλη Στέρνα Κιλκίς, με πολιτική κηδεία, ο σ. Γιώργος Μιχαηλίδης, μέλος του ΚΚΕ έως το τέλος της ζωής του.

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1932 στη Μεγάλη Στέρνα Κιλκίς από φτωχή αγροτική οικογένεια, πρόσφυγες από το Βαρκενέζ του Καρς. Το Δεκέμβρη του 1947, μόλις 15 χρόνων, κατατάχτηκε στον ΔΣΕ ως εθελοντής. Ελαβε μέρος σε όλες τις μάχες, στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε Κρούσσια, Μπέλες, Κορώνα, Γράμμο, Βίτσι. Το 1948 πήγε στη Σχολή Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ στο Βίτσι στην 5η και 6η σειρά επειδή είχε τραυματιστεί 3 φορές και αποφοίτησε με το βαθμό του ανθυπολοχαγού.

Τον Αύγουστο του 1949, με εντολή του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Ν. Ζαχαριάδη, στον επίτροπο Ιάκωβο Κυριακίδη, έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Μετά την τελευταία μάχη στο Βροντερό, κοντά στην Κρυσταλλοπηγή, αφού έγινε υποχώρηση, βρέθηκε στο στρατόπεδο «Μπουρέλι» στην Αλβανία και από εκεί στην Τασκένδη της ΕΣΣΔ.

Στα δραματικά γεγονότα της Τασκένδης, το 1955, έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη διατήρηση της ενότητας του Κόμματος. Στην Ελλάδα επαναπατρίστηκε τον Ιούλη του 1965. Το 1969 κατατάχτηκε στον Ελληνικό Στρατό για 6 μήνες εξαγοράζοντας το υπόλοιπο της θητείας του. Το 1970 βρέθηκε μετανάστης στη Γερμανία, από όπου επέστρεψε το 1975 και μαζί με άλλους συντρόφους έστησαν την ΚΟΒ στη Μεγάλη Στέρνα.

Ολα τα χρόνια εργαζόταν ως οικοδόμος τεχνίτης. Ηταν μέλος του Σωματείου Οικοδόμων Κιλκίς και μέλος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων της PRECONSTRUCTA τα τελευταία 7 χρόνια πριν βγει στη σύνταξη.

Η ΤΕ Κιλκίς και η Κομματική Οργάνωση Βάσης Χέρσου Δοϊράνης του ΚΚΕ αποχαιρετούν με θλίψη και περηφάνια τον σύντροφο Γιώργο και εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην σύζυγό του Αντιγόνη, στα παιδιά του Ελένη και Θωμά και σε όλους τους οικείους του.

ΤΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για την πανδημία και την κρίση

Η ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει την Κυριακή 18 Απρίλη, στις 7 μ.μ., διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Είναι η πανδημία αιτία της κρίσης; Φάρμακο η πάλη των λαών». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα προβληθεί μέσω του συνδέσμου: https://youtu.be/SqQXDurCh-k. Ερωτήσεις θα λαμβάνονται στο mail: kkemetafores1917@gmail.com

Για τα δικαιώματα των εργαζομένων στο Προσφυγικό

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Οι συνθήκες εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο Προσφυγικό, στις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες, και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΚΟΒ Εργαζομένων του ΚΚΕ στις Προσφυγικές Δομές, την Κυριακή 18/4 στις 7.30 μ.μ.

Zoom Meeting: https://us02web.zoom.us/j/5226060450

Meeting ID: 522 606 0450

Συλλυπητήρια

«Εφυγε» χτες από τη ζωή η Σταυρούλα Παλάσκα, σύζυγος του Κώστα Παλάσκα, οπαδός του Κόμματος και μαχήτρια του ΔΣΕ, η οποία ζούσε στο Λιτόχωρο Πιερίας.

Η Τομεακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

ΠΙΕΡΙΑ
Διαδικτυακή σύσκεψη για τους επαγγελματίες στον Τουρισμό

Διαδικτυακή σύσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροί επαγγελματίες, ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, διοργανώνει η ΚΟΒ ΕΒΕ Πιερίας του ΚΚΕ αύριο Πέμπτη στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον βουλευτή του ΚΚΕ Λεωνίδα Στολτίδη.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom, στο λινκ: https://us05web.zoom.us/j/83508564334?pwd=MkxMNUZGL1RLMUdNNTZOWUJ4UHZRdz09



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ