ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Απρίλη 2021
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορείτε να διαβάσετε:

-- Σήμερα η μέρα πανελλαδικής δράσης για τα σχολεία. Νέα φοιτητικά συλλαλητήρια αύριο

-- Αρθρο: Ιστορίες εξ αποστάσεως: Ενας χρόνος κλειστά πανεπιστήμια

-- Συζήτηση του «Ριζοσπάστη» με μαθητές σε Εσπερινά σχολεία για τα νέα εμπόδια στις σπουδές τους

-- Αρθρο: Η κοινωνικοποίηση της επιστημονικής έρευνας και η μονοπωλιακή απαλλοτρίωση των αποτελεσμάτων της


ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Διεκδικούν μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών

Κινητοποιήσεις στην Αθήνα, στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια, και σε άλλες πόλεις

Από προηγούμενη κινητοποίηση
Από προηγούμενη κινητοποίηση
Μέρα πανελλαδικής δράσης για τα σχολεία είναι η σημερινή, με εκπαιδευτικά σωματεία, ομοσπονδίες, μαθητές και εργαζόμενους να προχωρούν σε συλλαλητήρια και πολύμορφες κινητοποιήσεις για την υγεία και τα μορφωτικά δικαιώματα.

Στην Αθήνα πραγματοποιείται συλλαλητήριο στις 6.30 το απόγευμα, στα Προπύλαια.

Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές διεκδικούν άμεσα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και για την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών. Ζητούν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του κράτους και όχι με ατομική ευθύνη των γονιών, όπως κάνει ξανά η κυβέρνηση, φορτώνοντας σε μαθητές και γονείς τη διάγνωση, την καταγραφή και τη διαχείριση των κρουσμάτων. Να προχωρήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών. Μέτρα για αραίωση των μαθητών ανά τάξη, με αντίστοιχες προσλήψεις, τόσο για λόγους υγειονομικής ασφάλειας όσο και για την κάλυψη των μορφωτικών κενών που συσσωρεύτηκαν όλο αυτό το διάστημα, μαζί και άλλα μέτρα ενίσχυσης και στήριξης των μαθητών.

Σε συμμετοχή στις σημερινές κινητοποιήσεις καλούν εκπαιδευτικά σωματεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων» κ.ά.

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζονται κινητοποιήσεις στις 6.30 μ.μ. στον Λευκό Πύργο και στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας στη Σταυρούπολη, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, μαθητών, εκπαιδευτικών και εργατικών σωματείων.

Σε συμμετοχή στην κινητοποίηση στον Λευκό Πύργο καλεί με ανακοίνωσή της η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, η οποία προκήρυξε και δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας, από τις 6 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., για τα εσπερινά σχολεία.

Καλούν επίσης σωματεία και 15μελή, δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψουν άλλους νεκρούς εργαζόμενους - μαθητές και απαιτώντας εδώ και τώρα άνοιγμα όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης με μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, με 15 μαθητές ανά τάξη, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας κ.λπ. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αποχές από τους μαθητές των εσπερινών σχολείων, που πέραν των παραπάνω διεκδικούν περισσότερα δρομολόγια αστικής συγκοινωνίας, ώστε να μην επικρατεί συνωστισμός κατά την προσέλευση στη σχολική μονάδα, και την ευθύνη των τεστ να την αναλάβει η κυβέρνηση.

Σε κατάληψη προχώρησαν και οι μαθητές του 19ου Λυκείου Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας να μην πραγματοποιηθούν προαγωγικές εξετάσεις και να μην εφαρμοστεί η «τράπεζα θεμάτων», μείωση της εξεταστέας ύλης, διαγραφή των απουσιών των μαθητών στα μαθήματα τηλεκπαίδευσης, κατάργηση του μέτρου της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια κ.ά.

Συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιούνται σήμερα, μετά από καλέσματα εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών και εργαζομένων, και στις εξής πόλεις:

- Στη Λάρισα στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου.

- Στα Τρίκαλα στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

- Στο Ηράκλειο στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

- Στα Χανιά στις 6 μ.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

- Στη Ρόδο στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κύπρου.

- Στη Σάμο στις 7 μ.μ., στην πλατεία Καρλοβάσου.

- Στη Λήμνο στις 7 μ.μ., στη Μύρινα (πλατεία ΟΤΕ).

- Στη Ζάκυνθο στις 2 μ.μ., στη νομαρχία.

- Στην Κέρκυρα στη 1 μ.μ., στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

- Στην Κεφαλονιά στη 1 μ.μ., στην Αντιπεριφέρεια στο Αργοστόλι.

Συνέχεια κινητοποιήσεων και για τις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ

Βδομάδα νέων κινητοποιήσεων είναι αυτή για τους σπουδαστές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, κόντρα στην υποβάθμιση των πτυχίων τους σε επίπεδο αντίστοιχο με αυτό του Γυμνασίου, την οποία νομοθέτησε η κυβέρνηση.

Ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) Αττικής, από κοινού με την Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Αττικής που έχει συγκροτηθεί, προχωρούν σήμερα σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. στο υπουργείο Παιδείας.

Στη συνέχεια, την Παρασκευή 16 Απρίλη, θα προχωρήσουν σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας, στη Βουλή, στις 12 το μεσημέρι.

Την ίδια μέρα κινητοποιούνται και οι σπουδαστές στη Θεσσαλονίκη, με κάλεσμα της Επιτροπής Σπουδαστών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι δίνουν αγωνιστικό ραντεβού στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, για να ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.


«Self test» και... καθάρισε;

Τα δίκαια αιτήματα και η επικαιρότητα της σημερινής κινητοποίησης επιβεβαιώνονται και από τα «πρώτα δείγματα» στα σχολεία. Ετσι, την ώρα που η κυβέρνηση μετά από ένα χρόνο παραδέχτηκε ότι ο ιός που «δεν κολλούσε» στα σχολεία τελικά μεταδίδεται σε αυτά, και εμφανίζει σαν «πανάκεια» τα self test πετώντας «το μπαλάκι» σε γονείς και μαθητές:

-- Μαθητές σε μια σειρά σχολεία, όπως π.χ. στο 10ο ΓΕΛ Περιστερίου στη Χωράφα, καταγγέλλουν πως μετά από μήνες επανέρχονται στις τάξεις όπως ακριβώς έφυγαν, και καλούνται να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ ή ακόμα και σε πολυκατοικίες (στο Ιλιον)!

-- Με τη σχολική χρονιά στο τέλος της και μετά από μήνες τηλεκπαίδευσης, υπάρχουν ακόμα κενά σε καθηγητές (π.χ. στο 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας), ενώ η κατάσταση επιβαρύνεται από το γεγονός ότι αρκετοί καθηγητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, δεδομένου και ότι δεν ιεραρχήθηκε ο εμβολιασμός τους, αναγκαστικά παίρνουν άδειες, για να προφυλαχθούν.

-- Για τα εκατοντάδες θετικά κρούσματα που έχουν έως τώρα διαγνωστεί (και που δηλώνονται και καταγράφονται με ευθύνη μαθητών και γονιών), πάνω από 600 κατά την πρώτη «δόση», δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για τα μαθήματα που χάνουν και αυτό είναι απόρροια του ότι δεν προσλήφθηκαν παραπάνω εκπαιδευτικοί στα σχολεία. Και αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου, αφού συνολικά η ευθύνη (και) για τα εκατοντάδες αυτά παιδιά, τη διαχείριση της υγείας τους, όπως και για τους υπόλοιπους μαθητές, είναι «στον αυτόματο» και «ατομική ευθύνη» των γονιών.

-- Σαν να μη φτάνουν όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση μέσα σε αυτές τις συνθήκες προχωράει «ακάθεκτη» το σχέδιό της για Λύκειο - εξεταστικό κέντρο, επιμένει φέτος να γίνουν κανονικά οι εξετάσεις και μάλιστα με «τράπεζα θεμάτων» στην Α' Λυκείου. Αναγκάζει τους υποψηφίους των πανελλαδικών να εξεταστούν με τον «κόφτη» της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που αποκλείει χιλιάδες μαθητές από την πρόσβαση στα πανεπιστήμια.

Κι αυτά, χωρίς συνειδητά να παίρνει κανένα μέτρο για να καλυφτούν τα τεράστια μορφωτικά (και άλλα) κενά που έχουν συσσωρευτεί όλους αυτούς τους μήνες, οι πολύ μεγάλες ανισότητες που «βγήκαν» στην επιφάνεια όλο αυτό το διάστημα, κι ενώ η κυβέρνηση παραδέχεται κατά τ' άλλα πως η τηλεκπαίδευση που επί μήνες κάνουν οι μαθητές δεν μπορεί να αντικαταστήσει το διά ζώσης μάθημα.

Κι αυτά, για τους... «τυχερούς» των Λυκείων που η κυβέρνηση «ιεράρχησε» το άνοιγμά τους. Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου συνεχίζουν όπως και πριν: Να συσσωρεύουν κενά και επιπτώσεις, με την τηλεκπαίδευση η ύλη να καλύπτεται με πολλές και διαφορετικές ταχύτητες και γενικά να μένει πίσω, ενώ η περιβόητη ενίσχυση σε τεχνολογικό εξοπλισμό όχι μόνο ήρθε... στο τέλος της σχολικής χρονιάς, αλλά όπως καταγγέλλουν εκατοντάδες γονείς, αφορά μόνο όσους δηλώνουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα πείνας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ