ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Στο «μάτι του κυκλώνα» από Μαύρη Θάλασσα μέχρι Περσικό

Στόχος της άσκησης «Ηνίοχος», που βρίσκεται σε εξέλιξη, η προετοιμασία των αεροπορικών δυνάμεων για «μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση», λένε οι Αμερικανοί!

Πάνω από 25 αεροπορικές μοίρες συμμετέχουν στην «πρόβα πολέμου» που βρίσκεται σε εξέλιξη

Eurokinissi

Πάνω από 25 αεροπορικές μοίρες συμμετέχουν στην «πρόβα πολέμου» που βρίσκεται σε εξέλιξη
Την επόμενη Τρίτη αναμένεται να μεταβούν στη Σαουδική Αραβία οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, για να υπογράψουν «συμφωνία αμυντικής συνεργασίας».

Ως μέρος της συμφωνίας η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει εδώ και καιρό για την αποστολή συστοιχίας ελληνικών «Patriot», προς ενίσχυση της αντιπυραυλικής ομπρέλας της Σαουδικής Αραβίας απέναντι στο Ιράν. Αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι η αποστολή καθυστέρησε καθώς αναμενόταν να δοθεί το «πράσινο φως» και από τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, όπως έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό από το ΥΠΕΞ, αυτή η διμερής συμφωνία «δεν είναι μόνο για το ζήτημα των "Patriot", είναι ευρύτερα για την παρουσία δυνάμεων», με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

Την ίδια ώρα, και ενώ κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία στην Ουκρανία, λίγο νοτιότερα συνεχίζεται η άσκηση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος 21», στο πλαίσιο της οποίας κινητοποιείται μια τεράστια δύναμη, συνολικά 25 Μοίρες, φέρνοντας πρόσθετες ευρωατλαντικές μάχιμες μονάδες σε επιχειρήσεις μια ανάσα από τα Δαραδανέλια.

Θυμίζουμε ότι μετέχουν με προσωπικό και μέσα οι ΗΠΑ (μαχητικά «F-16» που ήρθαν από βάση τους στην Ιταλία, ιπτάμενο τάνκερ «KC-135T Stratotanker» από τη Βρετανία, μη επανδρωμένο «MQ-9 Reaper» από τη Ρουμανία και ελεγκτές από τη Γερμανία), η Γαλλία (μαχητικά «Rafale» και «M-2000 D»), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (μαχητικά «F-16»), η Ισπανία (μαχητικά «F/A-18 Hornet»), το Ισραήλ (μαχητικά «F-15» και «F-16»), ο Καναδάς (με προσωπικό) και η Κύπρος (με ελικόπτερο και προσωπικό), καθώς και με παρατηρητές οι Αυστρία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ρουμανία και Σλοβενία. Η άσκηση απλώνεται σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών και συνδυάζεται με την άσκηση «Λαίλαψ 21» του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ συμμετέχουν και μονάδες της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και του Στρατού Ξηράς, με εκτέλεση σύνθετων σεναρίων Διακλαδικών Επιχειρήσεων.

Διόλου τυχαία, το ΓΕΕΘΑ μιλά για «ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνθήκες που προσομοιάζουν σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής».

Αλλά και οι Αμερικανοί (στελέχη της 31 Πτέρυγας Μάχης τους, που εδρεύει στο Αβιάνο της Ιταλίας), σε υλικό που διένειμαν για την άσκηση, μεταξύ άλλων αναφέρουν γι' αυτήν ότι «στοχεύει στην ενίσχυση της ετοιμότητας μάχης και της ικανότητας μάχης, παρέχοντας παράλληλα στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να αναπτύξουν ικανότητες σχεδιασμού και διεξαγωγής σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων σε ένα πολυεθνικό περιβάλλον ενοποιημένων δυνάμεων».

«Ο σκοπός είναι να παρέχουμε ρεαλιστική εκπαίδευση προσομοιώνοντας ένα δυναμικό περιβάλλον μάχης με σύγχρονες απειλές για την παραγωγή ενός έντονου ρυθμού μάχης, να προκαλέσουμε μια ατμόσφαιρα "ομίχλης πολέμου"», προσθέτουν. «Ολοι αυτοί οι παράγοντες δοκιμάζουν τη φυσική και ψυχολογική αντοχή των πιλότων, για να τους προετοιμάσουν, αν προκύψει ποτέ μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση», τονίζουν, αποτυπώνοντας τις εν εξελίξει πολεμικές προετοιμασίες.

«Ο προγραμματισμός και ο συντονισμός αυτής της άσκησης επέτρεψαν να γίνει ένα σημαντικό βήμα προς την επέκταση των επιχειρήσεων μεσαίου υψομέτρου και μεγάλης αντοχής σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο», σημειώνουν για τη χρησιμότητα της «Ηνίοχος» στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό και καταμερισμό.

Οι Αμερικανοί στέκονται άλλωστε και στο γεγονός ότι για πρώτη φορά μετέχει μη επανδρωμένο «MQ-9 Reaper», το οποίο θα ελέγχεται από χειριστές στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ. Σημειώνουν δε τις συνεννοήσεις που χρειάστηκαν με τους ακολούθους Αμυνας και τα στελέχη των Υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας των 3 χωρών - Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας - για να φτάσει και εδώ και να ξεκινήσει να επιχειρεί, σε άλλο ένα δείγμα στενού συντονισμού και στοίχισης των πολιτικών υπηρεσιών στις επιχειρησιακές ανάγκες και προτεραιότητες των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Πρεσάρουν οι Γάλλοι

Στο μεταξύ εντείνονται και οι διαγκωνισμοί για τα δισ. των εξοπλιστικών δαπανών, που θα φορτωθούν στο λαό για να υπηρετήσουν τις ΝΑΤΟικές ανάγκες.

Σε αυτό τα πλαίσιο και ενώ οι διεργασίες «τρέχουν» στο παρασκήνιο, η πρόταση της «Naval Group» για το πρόγραμμα νέων πλοίων του ελληνικού ΠΝ παρουσιάστηκε χτες στη γαλλική πρεσβεία, σε άλλη μια κίνηση από το Παρίσι να πιέσει για να πάρει το συμβόλαιο.

Επισήμως η πρόταση περιλαμβάνει: 4 φρεγάτες FDI, με την πρώτη έτοιμη για υπηρεσία το 2025. Οι άλλες 3 θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία (όποια η ελληνική πλευρά επιλέξει) και θα έχουν ημερομηνίες παράδοσης το 2027, το 2028 και το 2029.

Ως ενδιάμεση λύση, οι Γάλλοι προτείνουν τη δωρεάν παραχώρηση δύο εν ενεργεία φρεγατών του γαλλικού ΠΝ: Πρόκειται για την αντιαεροπορική φρεγάτα «AAW Jean Bart», η οποία θα παραδοθεί στο ελληνικό ΠΝ το 2025, και την ανθυποβρυχιακή «ASW Latouche-Treville», η οποία θα παραδοθεί το 2026.

Η γαλλική πρόταση περιλαμβάνει επίσης τον εκσυγχρονισμό των 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού («Ψαρά», «Σαλαμίς», «Υδρα», «Σπέτσαι») από τη γαλλική «Thales» σε ελληνικά ναυπηγεία.

Συνάντηση με την ΟΛΜΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί, σήμερα Τετάρτη 14 Απρίλη και ώρα 10 το πρωί, με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ