ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΑΙΟ
Νέες τουρκικές υπερπτήσεις υπό τα βλέμματα των ΝΑΤΟικών

Αποκαλύπτονται τα φούμαρα της συγκυβέρνησης περί «προστασίας» και «ασφάλειας» που παρέχει η βαθύτερη εμπλοκή ΝΑΤΟ και ΗΠΑ στη χώρα...

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα, τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν απανωτές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά
Για τρίτη συνεχόμενη μέρα, τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν απανωτές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά
Υπό τα βλέμματα των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που έχουν κληθεί στην Ελλάδα από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (δηλαδή της αρμάδας της λυκοσυμμαχίας που αναπτύχθηκε στο Αιγαίο τάχα για το Προσφυγικό και των δυνάμεων των ΗΠΑ που πραγματοποιούν νέες συνεκπαιδεύσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις), συνέχισε και χτες η Αγκυρα, για τρίτη συνεχή μέρα, τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, μετά τις υπερπτήσεις, Δευτέρα και Τρίτη, πάνω από Λέσβο και Οινούσσες, και χτες το πρωί, «σε μια δύσκολη μέρα για την Πολεμική Αεροπορία», όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκης, τουρκικά μαχητικά μπήκαν και βγήκαν 6 φορές στον ελληνικό εναέριο χώρο, πραγματοποιώντας υπερπτήσεις πάνω από το νησί Οινούσσες και την παρακείμενη νησίδα Παναγιά, στα ανατολικά της Χίου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ: «Ενα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών "F-16" εισήλθε στις 08.33 στο FIR Αθηνών μεταξύ ν. Λέσβου και ν. Χίου και πραγματοποίησε τις ακόλουθες υπερπτήσεις: Την 08.33, άνωθεν ν. Οινουσσών, στα 5.500 πόδια. Την 08.44, άνωθεν ν. Οινουσσών, στα 22.500 πόδια. Την 08.54, άνωθεν ν. Οινουσσών, στα 25.500 πόδια. Την 09.12, άνωθεν ν. Παναγιά, στα 30.000 πόδια. Την 09.24 άνωθεν ν. Παναγιά στα 30.000 πόδια. Την 09.30 άνωθεν ν. Παναγιά στα 26.000 πόδια. Ο ανωτέρω σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 09.31 βορείως ν. Χίου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική».

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα, προχώρησαν σε 9 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Aθηνών και 24 παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ σημειώθηκαν και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν να τα αναχαιτίσουν.

Ολα αυτά, ενώ στη θαλάσσια περιοχή πέριξ της Χίου, όπως και της Λέσβου, πλέουν πλοία της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 και ενώ είναι σε εξέλιξη άλλη μια συνεκπαίδευση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με Αμερικανούς, ειδικότερα του 865ου Τάγματος Εναερίου Εφοδιασμού (865 ΤΕΝΕΦ) με την 37η AIRLIFT SQUADRON των ΗΠΑ.

Πεντακάθαρα αποκαλυπτήρια, δηλαδή, για τα γνωστά φούμαρα που αναμασά η συγκυβέρνηση, ότι τάχα η βαθύτερη εμπλοκή ΝΑΤΟ και ΗΠΑ στην Ελλάδα αποτελεί προστασία για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την «ασφάλεια»...

Σημειωτέον, στα αρμόδια επιτελεία υπάρχει προβληματισμός για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων και το στόχο τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται όλα τα σενάρια, ακόμα κι αυτό της κλιμάκωσης μέχρι θερμού επεισοδίου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

«Ενημερώνουν» ΝΑΤΟ και ΗΠΑ...

Και παρότι η τουρκική προκλητικότητα εντείνεται με ΝΑΤΟικό καπέλο, η κυβέρνηση επιμένει να παραπέμπει στην... επιδιαιτησία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας χτες στον «Real FM», ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, ανέφερε ότι «με το υπουργείο Εξωτερικών αυτή τη στιγμή έχουμε πάρει μέτρα. Από τη μεριά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ό,τι περνάει αναχαιτίζεται. Από τη μεριά του υπουργείου Εξωτερικών και με τον πρωθυπουργό προχωρούμε άμεσα τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν με την προκλητική στάση της Τουρκίας αυτές τις τρεις μέρες».

Ανέφερε συγκεκριμένα: «Ολες οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου έχουν με τον αυστηρότερο τρόπο καταγγελθεί και στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και σε στρατιωτικό επίπεδο. Τώρα, παίρνονται οι πολιτικές πρωτοβουλίες» και πρόσθεσε ότι «έχει ενημερωθεί ακόμα και σε πολύ υψηλό επίπεδο ο αμερικανικός παράγοντας».

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ - Τ. ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ
Δεν αποκλείουν τη Χρυσή Αυγή από τα σχέδιά τους

Το ενδεχόμενο συνεργασίας του κόμματος που στήνουν με τον Γ. Καρατζαφέρη (Εθνική Ενότητα) με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή άφησε να «αιωρείται» ανοιχτό, ουσιαστικά, ο Τ. Μπαλτάκος, μιλώντας χτες στο ραδιοφωνικό «Alpha».

Αναλυτικότερα, κάνοντας, προηγούμενα, μια σειρά δηλώσεις για το Προσφυγικό, στην παρατήρηση ότι ίσως του χρεώσουν ότι ο λόγος του θυμίζει Χρυσή Αυγή, ο Μπαλτάκος απάντησε: «Ε και; Σημασία έχει αν αυτά που λέω είναι σωστά ή όχι, αν τα λέει αυτή ή όχι (σ.σ. η ΧΑ) δεν μου λέει τίποτα (...) Εγώ τη χώρα μου υπερασπίζομαι. Είναι σωστό; Συμφέρει τη χώρα; Δεν με απασχολεί ποιος άλλος το λέει».

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΧΑ, απάντησε: «Ακόμα δεν έγινε το κόμμα (σ.σ. η Εθνική Ενότητα) καλά - καλά, είναι πολύ νωρίς για συζήτηση, δεν μας έχει απασχολήσει, εκ πρώτης όψεως όχι δεν μπορεί να γίνει. Είναι πολύ θεωρητικό, πολύ μακρινό. Δεν μπορώ να είμαι κατηγορηματικός (...) Κανονικά δεν θα μπορούσα - όχι».

Παράλληλα, έσπευσε να ξεπλύνει τη Χρυσή Αυγή από τα εγκλήματά της, καθώς και να τα αποσυνδέσει από το ναζιστικό της χαρακτήρα: «Πολιτικά είναι άλλο πράγμα (σ.σ. η ΧΑ) και άλλο το ποινικό σκέλος. Για το ποινικό δεν έχω άποψη, απαγορεύεται από τον (σ.σ. Δικηγορικό) Σύλλογο, δεν την κρίνω τη ΧΑ ποινικά. Στον πολιτικό σχολιασμό, είπα και επέμενα ότι κακώς τα μίντια δαιμονοποιούν τη ΧΑ, όταν το κάνουν σε μια εποχή κρίσης κατά την οποία ο μέσος άνθρωπος πλήττεται από την όποια κυβέρνηση έχει και μισεί την κυβέρνηση, δεν είναι σωστό να βάζεις αντίπαλο σε όλο το πολιτικό σύστημα ένα πολιτικό κόμμα, διότι το ευνοείς, δεν το βλάπτεις. Με αυτή την πρακτική η ΧΑ δεν θα πέσει σε ποσοστά έλεγα, αυτό δικαιώθηκε από τις εξελίξεις», πρόσθεσε.

Για, δε, τη δίκη της ΧΑ, κάλεσε «να αναμείνουμε όλοι το αποτέλεσμα της δίκης (...) Αν η ΧΑ δικαιωθεί - απαλλαγούν - για την εγκληματική οργάνωση, δικαίως απαλλάχθηκε - αν καταδικαστεί, δικαίως καταδικάστηκε». Ακόμα παραπέρα, ισχυρίστηκε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτικό σχολιασμό, όταν είναι σε εξέλιξη η δίκη και δεν γνωρίζουμε καν τι θα συμβεί»...

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Ενότητα, ο Τ. Μπαλτάκος την εμφάνισε ως διάδοχο της ΝΔ του Αβέρωφ, θέτοντας ως στόχο την προσέλκυση όχι μόνο ψηφοφόρων της ΧΑ, αλλά και ψηφοφόρων της ΝΔ που δεν πήγαν να την ψηφίσουν στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, απογοητευμένοι από την πορεία του κόμματος.

Παραπέρα, ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχουν "πρόσφυγες". Ηταν μια προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ». «"Πρόσφυγας"», επέμεινε, «είναι εκείνος του οποίου κινδυνεύει η ζωή από πολεμικές κινήσεις στη χώρα του και αναγκάζεται να μετακινηθεί σε γειτονική χώρα ασφαλή. Τέτοια χώρα είναι η Τουρκία, όταν εισέρχονται εκεί είναι "πρόσφυγες". Και αναγκάζονται να μείνουν κοντά στη χώρα τους για να επανέλθουν (...) Οταν ο "πρόσφυγας" μπαίνει στην Τουρκία και το πρόβλημά του είναι πώς θα πάει στη Γερμανία με τα παιδιά του, είναι "οικονομικός μετανάστης" και εισέρχεται χωρίς έγγραφα, λαθραία».

Χύνοντας μάλιστα και αυτός εθνικιστικό δηλητήριο, επιχείρησε να φέρει σε αντιπαράθεση τους πρόσφυγες με τους φτωχούς Ελληνες, «προσπερνώντας» βέβαια ότι και οι μεν και οι δε είναι θύματα του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος: «Για το θέμα της φιλοξενίας λέω ότι υπάρχουν και Ελληνες άστεγοι. Κανείς δεν ασχολήθηκε με όσους ζουν σε τρώγλες στο Πέραμα. Η χώρα να φροντίσει πρώτα απ' όλα τα δικά της παιδιά και να μην ασχολείται με εκείνους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη χώρα ως ενδιάμεσο για τη Γερμανία».

ΠΑΣΟΚ
Κόντρες για την πορεία αναμόρφωσης

Καλά κρατούν από ό,τι φαίνεται οι αντιθέσεις και εντός του ΠΑΣΟΚ για το πώς πρέπει να προχωρήσει η αναμόρφωση της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατίας - «κεντροαριστεράς».

Ενδεικτικά, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδ. Κωνσταντινόπουλος (και εις εκ των τριών διεκδικητών, πριν από μερικούς μήνες, της προεδρίας του, απέναντι στη Φώφη Γεννηματά και τον Α. Λοβέρδο), μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ζήτησε την παραίτηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Στ. Ξεκαλάκη, με το σκεπτικό ότι υπονομεύει τις προσπάθειες για τη συνεργασία στο χώρο της κεντροαριστεράς. Επέμεινε ότι αν ο γραμματέας δεν μπορεί να υπηρετήσει τις αποφάσεις του συνεδρίου, πρέπει να παραιτηθεί.

Τις αποφάσεις του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, βέβαια, επικαλούνται και άλλοι, όπως κάνει ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Ευ. Βενιζέλος, για να επιχειρηματολογήσει ότι πρέπει να εστιάσουν την ανασύνθεση στο χώρο του «κέντρου» και όχι τόσο της «κεντροαριστεράς». Επιπλέον, θυμίζουμε, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος κατέθεσε πρόσφατη Ερώτηση στη Βουλή μαζί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Ποταμιού, Γ. Αμυρά, ο οποίος ήταν παλαιότερα υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ και δήλωνε στα τέλη Μάρτη: «Δεν μας απασχολεί να φτιάξουμε την Κεντροαριστερά. Εμείς στο Ποτάμι είμαστε και κεντροδεξιοί. Τι να πάμε να κάνουμε; Το ΠΑΣΟΚ μεγαλύτερο;»...

Ως απάντηση στον Οδ. Κωνσταντινόπουλο, ο Στ. Ξεκαλάκης ανέφερε: «Η ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση της παράταξης, ώστε ο πολιτικός μας χώρος να πρωταγωνιστήσει ξανά στις εξελίξεις, δεν αποτελεί παραταξιακό, αλλά πατριωτικό καθήκον (...) Γι' αυτή την ανασυγκρότηση παλεύουμε όλα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, κι εγώ προσωπικά, και η μόνη προαπαίτηση που βάζουμε είναι να στηριχθεί σε μια βάση αξιακή, ηθική, πολιτική, ιδεολογική και όχι σε λογικές μοιράσματος αξιωμάτων».

Συνέχισε: «Θεωρώ αδιανόητη την προσπάθεια ορισμένων να ακυρώσουν την ιστορία και την προσφορά του ΠΑΣΟΚ καθ' όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, στο βωμό μιας ευκαιριακής προσωπικής πολιτικής αναβάπτισης. Οσοι σήμερα (...) έχουν τη σκέψη και το βλέμμα τους στραμμένο αποκλειστικά και μόνο στην επίλυση εσωκομματικών διαφορών, δεν υπηρετούν την προσπάθεια».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org