ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ «ΟΚΤΩ»
Αντιθέσεις και συμφωνίες με αιχμές τη Συρία και τη ΛΔ Κορέας

«Οικογενειακή» φωτογραφία της υπουργικής συνόδου του G8, στην οποία ήταν παρούσα και η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον
«Οικογενειακή» φωτογραφία της υπουργικής συνόδου του G8, στην οποία ήταν παρούσα και η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον
Ενδοϊμπεριαλιστικές συμφωνίες αλλά και αντιθέσεις αποκάλυψε, για μία ακόμη φορά, η διήμερη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών (G8) που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στο Λονδίνο με οικοδεσπότη τον Βρετανό υπουργό Γουίλιαμ Χέιγκ και πρωταγωνιστές (στο περιθώριο της συνάντησης...) αντιπροσωπεία του αντιπολιτευόμενου «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού», που προσπάθησε να αποσπάσει υποσχέσεις για τον εξοπλισμό του με ισχυρά αντιαεροπορικά και αντιαρματικά όπλα.

Αν και στη διάσκεψη συζητήθηκαν σχεδόν όλα τα τρέχοντα διεθνή ζητήματα, όπως η απόπειρα της Ουάσιγκτον για «αναβίωση» της «ειρηνευτικής» διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, η αποτυχία των πρόσφατων συνομιλιών στο Αλμάτι για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι εξελίξεις σε Υεμένη και χώρες όπου εκδηλώθηκε η λεγόμενη «αραβική άνοιξη» (όπου η δικαιολογημένη λαϊκή δυσαρέσκεια από αυταρχικά καθεστώτα χειραγωγήθηκε πλήρως από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις), η γαλλική ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Μάλι, η «μεταβατική» κυβέρνηση στη Σομαλία αλλά και η ανησυχητική κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, δύο - τρία ήταν τελικά τα θέματα εκείνα που προκάλεσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και τις πιο πυρετώδεις συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Βρετανίας, ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ρωσίας, Ιαπωνίας και Καναδά. Πρώτον, οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο, όπου υπήρξε ενιαία στάση μεταξύ των μελών του G8, δεύτερον, τα διαδραματιζόμενα στα πεδία των συγκρούσεων στη Συρία και, τρίτον, η προώθηση ενός νέου, διεθνούς πρωτοκόλλου για την ποινική αντιμετώπιση των βιασμών και των σεξουαλικών εγκλημάτων στη διάρκεια ένοπλων συρράξεων, που θα προωθήσει τον Ιούνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, σε συνεργασία με την ειδική απεσταλμένη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αμερικανίδα ηθοποιό Αντζελίνα Τζολί. Ειδικά το τελευταίο, που έχει και στοιχεία «σόου», είναι μια προσπάθεια εξωραϊσμού του ρόλου των ιμπεριαλιστών, αφού φυσικά αυτοί και τα σύμμαχα καθεστώτα τους σε όλη τη Γη είναι οι υπεύθυνοι για το δράμα των ξεριζωμένων, των προσφύγων, των εξαθλιωμένων.

Ενωμένοι κατά της ΛΔ Κορέας

Οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο ήταν από τα λίγα ζητήματα στα οποία οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κατάφεραν να συμφωνήσουν και να κρατήσουν μία ενιαία στάση, θέλοντας απ' την άλλη (ο καθένας ανάλογα με το μέτρο της ευθύνης του) να αποποιηθούν τις ευθύνες τους για την κλιμάκωση της έντασης, με πρώτες τις ΗΠΑ, που εδώ και μήνες προχωρούν σε μία άνευ προηγουμένου επίδειξη στρατιωτικής ισχύος πραγματοποιώντας, ανάμεσα στα άλλα, στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Κορέας και του Ειρηνικού μπαράζ στρατιωτικών γυμνασίων ευρείας κλίμακας.

Ετσι, οι οκτώ υπουργοί καταδίκασαν «έντονα» την «προκλητική στάση της ΛΔ Κορέας και την αδιάκοπη συνέχιση προγραμμάτων παραγωγής πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων». Κάλεσαν την Πιονγιάνγκ να αποφύγει «περαιτέρω προκλητικές ενέργειες» γιατί αυτές «απειλούν τη διεθνή ασφάλεια». Της ζήτησαν να εμπλακεί σε «αξιόπιστες συνομιλίες» εγκαταλείποντας τα πυρηνικά της προγράμματα, προσποιούμενοι ότι αυτοί είναι τάχα «αφοσιωμένοι στο στόχο διαρκούς ειρήνης και επιβεβαιωμένης αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου με ειρηνικό τρόπο».

Χαιρέτισαν ακόμη τις πρόσφατες κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της Πιονγιάνγκ, απειλώντας με νέα, σκληρότερα μέτρα σε περίπτωση νέας βαλλιστικής ή πυρηνικής δοκιμής.

Πληροφορίες των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» από το Λονδίνο αναφέρουν εντούτοις πως και οι «8» συζήτησαν για ώρες τρόπους με τους οποίους θα πείσουν το Πεκίνο να ασκήσει θετικά την επιρροή του ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση και να πεισθεί η ΛΔ Κορέας να επαναλάβει τις εξαμερείς συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

Διχασμένοι για τη Συρία

Αντίθετα, πιο περίπλοκα και δύσκολα ήταν τα πράγματα όσον αφορά στη Συρία και δη τη στάση των «8» γύρω από τη λεγόμενη συριακή αντιπολίτευση και τον αντιπολιτευόμενο «Συριακό Εθνικό Συνασπισμό», εκπρόσωποι του οποίου είχαν μεταβεί στο Λονδίνο με βασικό αίτημα τον εξοπλισμό του... Εκεί οι διαφορές ήταν ξεκάθαρες και αγεφύρωτες σε τέτοιο βαθμό που ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, τις παραλλήλισε με τις διαφορές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ρεπορτάζ αμερικανικών εφημερίδων και διεθνών πρακτορείων αναφέρουν δύο βασικούς πόλους αντίθεσης. Από τη μια είναι Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι, που στηρίζουν την ενίσχυση της «συριακής αντιπολίτευσης» με όπλα και πυρομαχικά, πέρα από τη μέχρι τώρα υποτίθεται «ανθρωπιστική βοήθεια», επιδιώκοντας τη μη ανανέωση του εμπάργκο όπλων της ΕΕ έναντι της Συρίας που εκπνέει τέλος Μάη. Απ' την άλλη είναι κυρίως Γερμανοί και Ρώσοι που (έκαστος για τους δικούς του λόγους) δεν επιθυμούν τον εξοπλισμό της «συριακής αντιπολίτευσης» κυρίως γιατί δεν θέλουν βαριά, σύγχρονα, φονικά όπλα στα χέρια ακραίων ισλαμιστών που συνδέονται με οργανώσεις - παρακλάδια της «Αλ Κάιντα» στη βόρεια Αφρική.

Τα επιχειρήματά τους, μάλιστα, ενισχύθηκαν την πρώτη μέρα της συνόδου (Τετάρτη), οπότε το «Μέτωπο Αλ Νούσρα», μία ένοπλη ακραία ισλαμιστική ομάδα που δρα στο πλευρό της «συριακής αντιπολίτευσης», ανακοίνωσε ότι ενώνει τις δυνάμεις της με την «Αλ Κάιντα» του Ιράκ, δημιουργώντας από κοινού το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» (Λεβάντε: εκτενέστατη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που συμπεριλαμβάνει Λίβανο, Συρία, Κύπρο, Τουρκία κ.ά.).

Γι' αυτό και στο μακροσκελές κοινό ανακοινωθέν οι αναφορές τους περιορίστηκαν στην έκφραση «βαθιάς ανησυχίας» για τα πάνω από 70.000 θύματα των συγκρούσεων στη Συρία και την «εντεινόμενη ανθρωπιστική καταστροφή» και καταδίκασαν τη χρήση βαρέων όπλων και την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καλώντας παράλληλα «όλες τις πλευρές να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». Εννοείται ότι δεν υπήρχε ούτε λέξη για την αντιπροσωπεία του «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού» (ΣΕΣ) που απαρτιζόταν από τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» της αντιπολίτευσης, Γκασάν Χίτο, τον εκπρόσωπο του «ΣΕΣ», Κχαλίντ Σάλεχ, τον αντιπρόεδρο, Τζορτζ Σάμπρα, και τον Σουχεΐρ Αλ Ατάσι, οι οποίοι βρίσκονταν το ίδιο 48ωρο στο Λονδίνο απαιτώντας βαριά αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα στο δείπνο που τους παρέθεσαν, στο περιθώριο της διάσκεψης, οι υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας, ΗΠΑ, Γερμανίας και Γαλλίας. Η αντιπροσωπεία του «ΣΕΣ» έδωσε ακόμη διαβεβαιώσεις ότι οι δυνάμεις της οργάνωσης είναι «αφοσιωμένες» στην «καταπολέμηση του εξτρεμισμού», στην «τήρηση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Δεν φάνηκε ωστόσο να γίνονται ιδιαίτερα πιστευτοί ούτε από τους πιο θερμούς υποστηριχτές τους... Τα ρεπορτάζ αμερικανικών εφημερίδων, επικαλούμενα δηλώσεις αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέφεραν πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, «άκουσε τα αιτήματα για εξοπλισμό αλλά δεν υποσχέθηκε τίποτε πέρα από "μη θανάσιμη" βοήθεια με στόχο την ενίσχυση της πολεμικής ικανότητας των ένοπλων συριακών αντιπολιτευόμενων δυνάμεων, όπως γυαλιά νυχτερινής όρασης, αλεξίσφαιρα γιλέκα κ.λπ.».

Στην ίδια συνάντηση, που ήταν παρών, όπως αναφέραμε, και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, αναφώνησε χαρακτηριστικά όταν άκουσε το αίτημα για εξοπλισμό του «ΣΕΣ»: «Η ιδέα ότι θα πεθάνουν λιγότεροι άνθρωποι εάν φθάσουν περισσότερα όπλα στη Συρία κάθε άλλο παρά λογική είναι»!

Σε κάθε περίπτωση οι θιασώτες της «συριακής αντιπολίτευσης» δεν αναμένεται να καμφθούν από τις διαφωνίες στους κόλπους του G8 καθώς στις 20 του Απρίλη θα ξανασυναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη για να συντονίσουν τις ενέργειές τους στο πλαίσιο, αυτή τη φορά, της οργάνωσης «Φίλοι της Συρίας», που στηρίζεται άλλωστε μαχητικά από τις αστικές τάξεις της Τουρκίας και των πετρελαιομοναρχιών του Κόλπου.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ