ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με «γρήγορους ρυθμούς» το νεοφιλελεύθερο «έργο»

Ορκίστηκε, χτες, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να κρύψει πίσω από... προεκλογικού τύπου αναφορές τον οδοστρωτήρα που σχεδιάζεται  

Με πρωθυπουργικές νουθεσίες να μην... τσακώνονται μεταξύ τους, αλλά και με ξεκάθαρη εντολή να επιδειχτεί η δέουσα «αποφασιστικότητα» στην προώθηση της νεοσυντηρητικής πολιτικής, ξεκίνησε χτες η θητεία των μελών της «νέας» κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

«Υπόσχεση - απειλή»

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που ακολούθησε την ορκωμοσία του Κ.Σημίτη και των 43 υπουργών και υφυπουργών του, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υφισταμένους του να «προσέχουν» τις μεταξύ τους σχέσεις και προέτρεψε τους παλιούς να βοηθήσουν τους καινούριους... Το ουσιαστικό, πάντως ζήτημα, κάτι το οποίο επανέλαβε στη δήλωσή του προς τα ΜΜΕ αργότερα, βρίσκεται στην επισήμανσή του ότι η κυβέρνηση «δεν έχει περίοδο χάριτος». Τοποθέτηση που, σε συνδυασμό με την επόμενη αναφορά του πρωθυπουργού, ότι η ασκούμενη πολιτική πρέπει να προωθηθεί «με γρήγορους ρυθμούς», δίνει το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για άμεση εφαρμογή του λεγόμενου «δεύτερου κύματος του εκσυγχρονισμού». Υπόσχεση που, εν προκειμένω συνιστά απειλή και ταυτόχρονα ομολογία ότι η κυβέρνηση στοχεύει να επιβάλει μια ώρα αρχύτερα το οριστικό νεοφιλελεύθερο ξεθεμελίωμα σε μια σειρά τομείς, όπως τα εργασιακά δικαιώματα, το ασφαλιστικό, το δημόσιο σύστημα υγείας, η μεγαλύτερη πρόσδεση στα δεσμά του ευρωατλαντισμού κλπ..

Με στιλ κοινωνικού... «καθοδηγητή»

Φυσικά, η τοποθέτηση Σημίτη δεν ήταν απαλλαγμένη από το κλίμα εξαπάτησης που καλλιεργήθηκε την προεκλογική περίοδο. Ετσι ο Κ. Σημίτης, αφού υπεραμύνθηκε της θέσης ότι η κυβέρνησή του δεν είναι κυβέρνηση διαχειριστών της εξουσίας, αλλά μια κυβέρνηση που ασκεί πολιτική με περιεχόμενο και προτεραιότητες... το «κοινωνικό κράτος» και την «κοινωνική αλληλεγγύη», δεν απέφυγε να... δεσμευτεί ότι «θα είμαστε συνεχώς κοντά στον πολίτη». Παράλληλα, θεώρησε σκόπιμο να προβεί και σε δηλώσεις... καθοδηγητικού χαρακτήρα του τύπου «είπα στους υπουργούς ότι η πίστη πρέπει να γίνει καθημερινή πράξη», για να καταλήξει, λέγοντας ότι «με την πίστη αλλάζει η μοίρα των ανθρώπων»...

Αλλο κλίμα στα παρασκήνια

Πάντως, παρά τη χαλαρή και... χαρωπή ατμόσφαιρα που επικράτησε στην πρώτη δημόσια εμφάνιση της κυβέρνησης, αυτό δε σημαίνει ότι στα παρασκήνια επικρατεί το ίδιο κλίμα ευφορίας. Αντίθετα, οι αιχμές που εκτοξεύτηκαν από τους «κομμένους» κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής που ακολούθησε στα υπουργεία, δηλώνει ότι οι εντάσεις βρίσκονται μπροστά και με την πρώτη ευκαιρία θα εκδηλωθούν.

Πέραν της περίπτωσης Βενιζέλου, που πολλοί αναρωτιούνται αν θα ακολουθήσει μια «ανεξάρτητη πολιτική διαδρομή» και θα διεκδικήσει ρόλο «πόλου εσωκομματικής αντιπολίτευσης» ή θα επιλέξει να επανακάμψει αργότερα ως η «χρυσή εφεδρεία» του Κ.Σημίτη, υπάρχουν και οι περιπτώσεις των Κ.Σκανδαλίδη και Γ.Αρσένη. Ο πρώτος δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για τη μη υπουργοποίησή του, αν και δημοσίως επιδεικνύει νομιμόφρονα διάθεση. Οσο για το δεύτερο χτες περίπου ανήγγειλε την επιστροφή του στον προ της ενσωμάτωσής του στον «εκσυγχρονισμό» εαυτό του... Κάτι που πάντως δεν προβληματίζει τον πρωθυπουργό ιδιαίτερα, όπως λένε συνεργάτες του Κ.Σημίτη, ο οποίος με μια μέρα καθυστέρηση από την ανακοίνωση της κυβέρνησης απέστειλε επιστολή στον πρώην υπουργό παιδείας για να τον ευχαριστήσει για την προηγούμενη συνεργασία τους... Με ανάλογο τρόπο, που πλησιάζει την αδιαφορία θα πρέπει να σημειωθεί, απαντούν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και για το ενδεχόμενο να ακουστούν επιθέσεις από πλευράς Γιαννόπουλου.

Τέλος, τις επόμενες μέρες θα τεθεί ενδεχομένως και θέμα ανακατατάξεων στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, μετά την υπουργοποίηση μελών του οργάνου, όπως οι Πάγκαλος, Παπαδόπουλος, Παπουτσής που μέχρι πρότινος βρίσκονταν εκτός κυβέρνησης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Αιχμές από τον Ε. Βενιζέλο

Υπό τη «βαριά» σκιά της αποπομπής του από την κυβέρνηση, με αιχμές, αλλά και με την πολλαπλώς ερμηνευόμενη ρήση «πάλι με χρόνια και καιρούς, πάλι δικά μας θα 'ναι» «παρέδωσε» χτες το υπουργείο Ανάπτυξης ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο διάδοχό του Ν. Χριστοδουλάκη. Μια αλλαγή «φρουράς» που είναι δεδομένο ότι δε σχετίζεται και με αλλαγή πολιτικής στις αρμοδιότητες του υπουργείου, ωστόσο όμως, από μόνο του το γεγονός (της παράδοσης - παραλαβής) αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού αυτή σημαδεύτηκε με την αποπομπή του από την κυβέρνηση του πρωτοκλασάτου στελέχους του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου.

Το ξεκίνημα της παράδοσης σημαδεύτηκε από την έντονη έκφραση της πικρίας του πρώην υπουργού Ανάπτυξης που σημείωσε: «Αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ. Αγωνίστηκα με όλες τις δυνάμεις μου επί χρόνια για την καθημερινή επιτυχία του κυβερνητικού έργου όχι μόνο στους τομείς αρμοδιότητάς μου αλλά και γενικά», για να συνεχίσει: «Ο πρωθυπουργός με τίμησε πολλές φορές - και χτες - με τη φιλία του και την εμπιστοσύνη του και τον ευχαριστώ. Εχω αποδείξει πολλές φορές ότι είμαι ιδιαίτερα πειθαρχημένος. Διαπίστωσα δε, με χαρά ότι η άρνησή μου να μετάσχω στην κυβέρνηση δε δημιούργησε απολύτως κανένα πρόβλημα». Υπό αυτές τις «πειστικές» εξηγήσεις, ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «ψευδές και γελοίο» το γεγονός που κατέγραψαν ορισμένες εφημερίδες ότι ο πρωθυπουργός τον απομάκρυνε, διότι το βράδυ της Κυριακής των εκλογών, όταν τα «εξιτ πολ» προέβλεπαν ήττα του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης κατηγορούσε εμμέσως τον Κ. Σημίτη, γιατί προχώρησε σε πρόωρες εκλογές.

Κατά τα άλλα έπλεξε το «εγκώμιο» του εαυτού του, τονίζοντας ότι «ας μου επιτραπεί να πω, επειδή παρακολουθώ χρόνια τη λειτουργία της κυβέρνησης, ότι δε νομίζω να έχει παραχθεί άλλη φορά τόσο πολύ έργο, για τόσους πολλούς τομείς σε μικρό χρονικό διάστημα». «Χαρούμενος» ο κ. Βενιζέλος - όπως ο ίδιος είπε - για το γεγονός ότι τον αντικαθιστά στο υπουργείο ο «φίλος» Ν. Χριστοδουλάκης, του χάρισε (και στους υφυπουργούς) από ένα αντίτυπο του τελευταίου βιβλίου του «Η Ελληνική Οικονομία Μετά Την Ενταξη στην ΟΝΕ». Οταν μίλησε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος επισήμανε ότι τίποτα δε θα αλλάξει στην πορεία της πολιτικής του υπουργείου, ο Ευ. Βενιζέλος πήρε το λόγο και διέτεινε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι αυτά που είπε ο Ν. Χριστοδουλάκης τα έχει διαβάσει στο δικό του βιβλίο.

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ταξινομείται ως εξής: υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, υφυπουργός αρμόδια για θέματα Εμπορίου Μιλένα Αποστολάκη, υφυπουργός για θέματα Βιομηχανίας Αλέκος Καλαφάτης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Η πορεία της εκπαίδευσης δεν αλλάζει

Χωρίς να αφήσει περιθώρια για αυταπάτες ότι η εκπαιδευτική πολιτική που υπηρετεί τις επιταγές των πολυεθνικών θα αλλάξει πορεία, ανέλαβε χτες από τον Γεράσιμο Αρσένη την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ο Πέτρος Ευθυμίου, επιδιώκοντας, ωστόσο, να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής για βελτιώσεις στη «μεταρρύθμιση» και διάλογο με τους φορείς της εκπαίδευσης. Τη θέση του Γ. Ανθόπουλου ως υφυπουργού Παιδείας παίρνει στη νέα κυβέρνηση ο Φιλ. Πετσάλνικος.

Οπως ήταν αναμενόμενο, κατά την τελετή της παράδοσης των ηνίων στο νέο υπουργό, ο Γερ. Αρσένης έπλεξε, για άλλη μια φορά, το εγκώμιο στην εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση» και δεν απέφυγε, εμφανώς δυσαρεστημένος, να αφήσει συγκεκριμένες αιχμές. Η πρώτη ότι «δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι ο πολιτικός που τολμά, ο πολιτικός που κάνει τομές δεν επιβραβεύεται. Πρέπει να περάσει το μήνυμα, ότι ο πολιτικός αυτός δεν απομονώνεται, δε χρεώνεται πολιτικές που είναι πολιτικές κυβερνητικές» και ότι «η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ήταν απόφαση της κυβέρνησης και όλα τα βήματα και οι χειρισμοί είχαν εγκριθεί από τον πρωθυπουργό, τον οποίον είχα στηρίξει, και το Υπουργικό Συμβούλιο». Απευθυνόμενος στη νέα ηγεσία του υπουργείου, είπε ότι αναλαμβάνει καθήκοντα, «σε μια στιγμή που τα μεγάλα πολιτικά θέματα που σήκωσαν σκόνη, που δημιούργησαν αντιπαραθέσεις, έχουν λήξει. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση εφαρμόζεται, το νερό έχει μπει στ' αυλάκι. Και από εδώ και πέρα, το μεγάλο ζητούμενο είναι η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που έχουν νομοθετηθεί και δρομολογηθεί».

Ο Γερ. Αρσένης αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις στη «μεταρρύθμιση», φωτογραφίζοντας το συγκρότημα Λαμπράκη, όταν είπε ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη «μεταρρύθμιση» «ήταν ο σκληρός πόλεμος που έγινε από συγκροτήματα συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, που ήθελαν μια διαφορετική πορεία και διαμόρφωση του χώρου της παιδείας».

Από την πλευρά του, ο Π. Ευθυμίου, δίνοντας το στίγμα της συνέχισης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, χαρακτήρισε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ως κομμάτι της πορείας της χώρας, «γιατί ανταποκρινόταν στην αναγκαιότητα, κάθε εκπαιδευτικό σύστημα να προσλαμβάνει τις ανάγκες του μέλλοντος και να τις ενσωματώνει στο παρόν, ώστε να πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες και να δίνει τα εφόδια στα νέα παιδιά να αντιμετωπίσουν με ισότιμο τρόπο, με ίσες ευκαιρίες, τις προκλήσεις των νέων καιρών». Ωστόσο, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, σημείωσε: «Δεν ήρθαμε εδώ για να εξαγγείλουμε κανένα γενναίο νέο μέτρο».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ταχύτητα στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής

Ταχύτητα και ανταπόκριση στις πρωθυπουργικές προσδοκίες, υποσχέθηκε ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Γιαννίτσης, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του από τον απερχόμενο υπουργό Μ. Παπαϊωάννου, ο οποίος τοποθετήθηκε υπουργός Επικρατείας.

Ο νέος υπουργός ήταν επί χρόνια σύμβουλος του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, έχει παρακολουθήσει στενά το έργο του υπουργείου, ενώ είχε συμμετάσχει στην επιτροπή που διαμόρφωσε τη διαβόητη «έκθεση Σπράου» για το ασφαλιστικό. Η επιλογή του εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησης για γρήγορη, αποτελεσματική και χωρίς υπολογισμό του πολιτικού κόστους υλοποίηση της αντεργατικής και αντισφαλιστικής πολιτικής της.

Ωστόσο, οι ιδιαίτερες ικανότητες του νέου υπουργού περιγράφτηκαν χαρακτηριστικά, από τον Μ. Παπαϊωάννου, οποίος αφού είπε ότι πρόκειται για «προσωπικότητα πρώτου μεγέθους», σημείωσε ότι ήταν «πρωτοπόρος της σύγκλισης» και ότι είναι «ιστορικά καταγεγραμμένη η συμβολή του», ότι είναι «θεμελιωτής του αναθεωρημένου προγράμματος σύγκλισης», ότι έχει πάρει μέρος σε όλες τις Συνόδους Κορυφής, καθώς και ότι έχει συμβάλει σημαντικά στα Εθνικά Σχέδια Δράσης για την Απασχόληση!

Με αυτά τα «προσόντα», ο Τ. Γιαννίτσης θα αναλάβει να προωθήσει τις ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα και να εφαρμόσει τις αντεργατικές κατευθύνσεις της ΕΕ για τις εργασιακές σχέσεις, που περιλαμβάνουν την «ελαστικοποίηση», την «απασχολησιμότητα» και άλλα «ενεργητικά» μέτρα. Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα περίοδο και σε ένα νέο αναπτυξιακό κύκλο με την ένταξη στην ΟΠΕ. Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη φέρνει ευημερία και αναφέρθηκε στους προεκλογικούς άξονες που προβλήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ για δημιουργία «ισχυρού κοινωνικού κράτους».

Στο υπουργείο Εργασίας παραμένει ως υφυπουργός ο Χ. Πρωτόπαππας, ενώ στη θέση του απερχόμενου υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Φ. Ιωαννίδη τοποθετήθηκε ξανά ο Ν. Φαρμάκης. Ο απερχόμενος υφυπουργός «κατέθεσε» μάλιστα και μια ...μαντινάδα σχετικά με τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουν όσοι ανεβαίνουν, για να μην ...κατέβουν απότομα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Σύννεφα» στο νέο σχήμα

Τα ωραία λόγια που συνηθίζονται στις τελετές παράδοσης - παραλαβής των υπουργείων, δεν έλειψαν χτες στο υπουργείο Εξωτερικών. Δεν ήταν αρκετά, όμως, για να διαλύσουν τα σύννεφα που μαζεύτηκαν ήδη, πάνω από το νέο σχήμα.

Η τοποθέτηση της Ελισάβετ Παπαζώη στη θέση της Αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών δε φαίνεται να ικανοποίησε τον υπουργό Εξωτερικών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είχε προτείνει στον πρωθυπουργό τον Φ. Πετσάλνικο ως συνεργάτη του στο υπουργείο.

Στους διαδρόμους του υπουργείου Εξωτερικών ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται διάφορα σχόλια περί της αδυναμίας της Ε. Παπαζώη να ανταπεξέλθει στα σοβαρά καθήκοντα που συνεπάγεται η θέση της, γιατί τα ζητήματα που με βάση τις αρμοδιότητές της θα κληθεί να διαχειριστεί είναι πολύπλοκα, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και η νέα Αναπληρωτής υπουργός ουδέποτε είχε ασχοληθεί μαζί τους στο παρελθόν.

Πέρα, όμως, από αυτή την επιχειρηματολογία που προβάλλουν διάφοροι διπλωμάτες και παράγοντες του ΥΠΕΞ, υπάρχει και μια ακόμη, σοβαρότερη διάσταση: Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και αρκετό καιρό το Μέγαρο Μαξίμου είχε αποφασίσει να βάλει «τοποτηρητή» στο ΥΠΕΞ, σε μια προσπάθεια να «αποπροσωποποιηθεί» η εξωτερική πολιτική και να «χαλιναγωγηθούν» οι φιλοδοξίες του Γ. Παπανδρέου στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι. Φαίνεται, λοιπόν, πως στο υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν ότι η τοποθέτηση της Ε. Παπαζώη δεν αποσκοπεί στην υλοποίηση της δεδομένης, έτσι κι αλλιώς, πολιτικής αλλά στη «σύσφιξη» και «εμβάθυνση» των σχέσεων μεταξύ του υπουργείου και του Μέγαρου Μαξίμου.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ομιλία του, υποδεχόμενος την Ε. Παπαζώη, ο Γ. Παπανδρέου θέλησε να «περιγράψει» τις αρμοδιότητές της λέγοντας ότι η πείρα της θα βοηθήσει στην προώθηση της πολιτιστικής διπλωματίας και της Ολυμπιακής εκεχειρίας που θέτει ως στόχους το υπουργείο Εξωτερικών. Απαντώντας, η νέα υπουργός υπογράμμισε ότι έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και θα κάνει ό,τι μπορεί για να χειριστεί την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, τις ευρωτουρκικές σχέσεις και άλλα μείζονος σημασίας ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ