ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Απρίλη 2018 - Κυριακή 15 Απρίλη 2018
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Η πραγματικότητα διαψεύδει τον ισχυρισμό ότι η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ προσφέρει ασφάλεια

Για το πώς οι στρατευμένοι βιώνουν τις εξελίξεις με την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στα ευρωατλαντικά σχέδια, ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με τον στρατιώτη Θανάση Σγούρο, που υπηρετεί στο 2ο ΕΤ Εθνοφυλακής Λέσβου.

-- Το τελευταίο διάστημα, παρακολουθούμε την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, τις απειλές και την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης. Πώς αυτά επηρεάζουν την καθημερινότητα, τη ζωή του φαντάρου;

-- Μαζί με όλα αυτά, ο Ελληνας στρατιώτης έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά ένα πλήθος ζητημάτων τόσο εντός όσο και εκτός στρατοπέδου. Οι δυσκολίες των λαϊκών οικογενειών, λόγω των συνεχών αντιλαϊκών μέτρων μαζί με τα προβλήματα καθημερινής διαβίωσης στα στρατόπεδα, έρχονται να προστεθούν στην έντονη ανησυχία που υπάρχει για τις εξελίξεις στην περιοχή. Ανησυχίες δημιουργούνται τόσο από την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα όσο και από την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μέσω της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, τη διάθεση των ΗΠΑ για ενισχυμένη παρουσία στη χώρα μας. Κι αυτό γιατί γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι οι ανταγωνισμοί μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή για τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων Ενέργειας οδηγούν σε όξυνση των μεταξύ τους αντιθέσεων και στο ενδεχόμενο θερμών επεισοδίων ακόμα και πολεμικών συγκρούσεων. Συγκρούσεων που θα πληρώσουν οι λαοί με το αίμα τους. Γι' αυτό και δεν χωρά κανένας εφησυχασμός. Ο λαός μας και οι νέοι που υπηρετούν τη θητεία τους χρειάζεται να έχουν ετοιμότητα, αποφασιστικότητα, θάρρος για να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα σύνορα της χώρας μας, ενάντια στις αμφισβητήσεις και τις απειλές. Αυτή η στάση είναι προς όφελος του λαού μας και όχι των κυβερνήσεων και των μονοπωλιακών ομίλων, που όπως μας ματώνουν σε καιρό ειρήνης, έτσι δεν θα διστάζουν να μας ματώσουν σε καιρό πολέμου για τα δικά τους συμφέροντα. Οι ΗΠΑ και οι άλλες δυνάμεις προχωρούν σε κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία. Η κυβέρνηση δίνει γην και ύδωρ, βάσεις, πτήσεις Drones. Καταγγέλλουμε γι' αυτό αποφασιστικά την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα που στηρίζουν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

-- Η κυβέρνηση και η ΝΔ υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η συμμαχία με τις ΗΠΑ, οι βάσεις, μας παρέχουν ασφάλεια και εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Πώς τα βλέπει αυτά ένας νέος που υπηρετεί στα σύνορα;

-- Είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια. Η πραγματικότητα διαψεύδει αυτόν τον ισχυρισμό. Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν έχει ανακόψει στο ελάχιστο τις τουρκικές προκλήσεις. Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ δεν έχει λύσει προβλήματα όπως: Τη 45χρονη κατοχή της Κύπρου, την «γκριζοποίηση» των Ιμίων, την ενίσχυση των τουρκικών διεκδικήσεων. Αντίθετα, κοστίζει στον ελληνικό λαό εκατομμύρια κάθε χρόνο για εξοπλισμό και προσωπικό που καμία σχέση δεν έχει με την αμυντική θωράκιση της χώρας, την ίδια ώρα που υπάρχουν ελλείψεις σε στρατόπεδα, σε υλικό, σε προσωπικό, που υπάρχουν μειώσεις στους μισθούς των στρατιωτικών. Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ είναι επικίνδυνη, αφού η παρουσία του ΝΑΤΟ σε οποιαδήποτε περιοχή του πλανήτη προκαλεί αποσταθεροποιήσεις, οξύνει τους ανταγωνισμούς, μεγαλώνει τους κινδύνους για τους λαούς. Οι πρόσφατες επιθέσεις των ΗΠΑ ενάντια στη Συρία, η χρήση των βάσεων, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

-- Με ποιον τρόπο μπορούν σήμερα οι φαντάροι να δράσουν, να εκφράσουν τις απόψεις τους;

-- Οι στρατιώτες είναι κομμάτι του ελληνικού λαού. Η πλειοψηφία τους προέρχεται από λαϊκές οικογένειες που έχουν βιώσει στο πετσί τους τις συνέπειες των μέτρων για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης. Τα προβλήματα εντός και εκτός στρατοπέδου δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν μόνοι τους, αλλά όλοι μαζί, πρώτα από όλα συζητώντας, διεκδικώντας, φτιάχνοντας επιτροπές, συμμετέχοντας στο λαϊκό κίνημα που είναι κομμάτι του. Τόσο για τα προβλήματα των οικογενειών μας όσο και για να μη χύσει άδικα το αίμα του ο λαός μας για το χατίρι των ιμπεριαλιστών. Ο συμβιβασμός δεν ταιριάζει στους νέους ανθρώπους σε καμιά φάση της ζωής τους, ούτε στη στρατευμένη νεολαία. Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με ενότητα όσων τα βιώνουν και αγώνα.

Οι υποδομές υποτάσσονται στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Από τη ΝΑΤΟική επιχείρηση «Atlantic Resolve»
Από τη ΝΑΤΟική επιχείρηση «Atlantic Resolve»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτη του 2017 στην απόφασή της «Λευκή Βίβλος για το μέλλον της Ευρώπης: Προβληματισμοί και σενάρια για την ΕΕ έως το 2025», υπογράμμισε την αναγκαιότητα της δημιουργίας μιας πλήρους ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης έως το 2025. Στη συνέχεια, με δύο αποφάσεις της, εξειδικεύει τη «Λευκή Βίβλο», για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των εμποδίων που συναντούν σχετικά με την κυκλοφορία στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού σε ολόκληρη την ΕΕ, με σκοπό να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η κινητικότητά τους, ώστε να αντιδράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά σε εσωτερικές και εξωτερικές κρίσεις. Οι αποφάσεις αυτές υλοποιούνται με το βλέμμα στραμμένο προς την ιμπεριαλιστική Ρωσία, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών και της περικύκλωσής της από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Για το σκοπό αυτό τα είκοσι πέντε κράτη - μέλη της ΕΕ αποφάσισαν τον Μάρτη του 2018, να προωθήσουν σχέδιο δράσης μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας. Δεσμεύτηκαν για τη βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση της ετοιμότητας και της ικανότητας της ΕΕ να αντιμετωπίζει κρίσεις, πράγμα που απαιτεί την ομαλή, αποδοτική και αποτελεσματική κυκλοφορία των στρατιωτικών δυνάμεων και μέσων σε ολόκληρη την ΕΕ και πέραν αυτής.

Ορισμένα από τα μέτρα που καθορίστηκαν για την προώθηση των αποφάσεων είναι τα ακόλουθα:

  • Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας ανέλαβε να προωθήσει την κινητικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών της ΕΕ, τόσο στη Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία (PESCO), όσο και στο πλαίσιο της συνεργασίας ΝΑΤΟ - ΕΕ.
  • Μέχρι το 2019, η Επιτροπή θα προσδιορίσει τα τμήματα του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών που είναι κατάλληλα για στρατιωτικές μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων αναβαθμίσεων υφιστάμενων υποδομών, όπως το ύψος ή η φέρουσα ικανότητα των γεφυρών.
  • Απλούστευση των τελωνειακών διατυπώσεων για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων στον στρατιωτικό τομέα. Στην άσκηση «Noble Jump 2017» που πραγματοποιήθηκε στη Ρουμανία και συμμετείχαν με στρατεύματα δέκα ΝΑΤΟικές χώρες, η ελληνική κυβέρνηση είχε ενεργό συμμετοχή, παρέχοντας υπηρεσίες φιλοξενούσας χώρας. Παραχώρησε το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης καθώς και στρατόπεδα για την παραμονή και διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων. Αξιολόγησε για λογαριασμό του ΝΑΤΟ τα «προβλήματα και τις δυσκολίες» καθώς και τους χρόνους μετακίνησης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, προς το χώρο της άσκησης.

Στο πλαίσιο αυτό ήταν και η πρόσφατη παρέμβαση στις 3/4 του Αμερικανού πρεσβευτή, Τζ. Πάιατ, όπου μιλώντας στη Σχολή Εθνικής Αμυνας (ΣΕΘΑ), τόνισε το ρόλο της Ελλάδας στην υλοποίηση ασκήσεων όπως η «Atlantic Resolve», όπου δοκιμάζονται στην πράξη σχέδια ταχείας μεταφοράς δυνάμεων στα σύνορα με τη Ρωσία και ανάμεσα στα άλλα είπε: «Φέτος, η Ελλάδα συνέβαλε τεράστια στην επιτυχία της Atlantic Resolve, επιτρέποντας σε ένα σημαντικό τμήμα της 10ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ, να εισέλθει στο ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και να αναχωρήσει από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ως αποτέλεσμα, αποδείχθηκαν η ικανότητα υλικοτεχνικής υποστήριξης της Συμμαχίας, η διαλειτουργικότητα και η ικανότητα αποτελεσματικής κινητοποίησης πόρων. Διαπιστώσαμε επίσης έναν καλύτερο και πιο καινοτόμο τρόπο για να χρησιμοποιήσουμε υπάρχοντες πόρους εδώ στην Ελλάδα για να επιτύχουμε τους κοινούς και πολυμερείς στόχους μας, κάτι που σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε στο μέλλον».

Στη συνέχεια, μάλιστα, εξήρε το γεγονός ότι η Ελλάδα ξεπερνάει το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για στρατιωτικές δαπάνες λέγοντας: «Η Ελλάδα διαδραματίζει σήμερα ηγετικό ρόλο ως μία από τις λίγες μόνο χώρες που εκπληρώνει και υπερβαίνει τις εθνικές υποχρεώσεις της έναντι του ΝΑΤΟ». Τόνισε μάλιστα ότι «και οι δύο χώρες μας συμφωνούν ότι οι συμμαχίες μας πρέπει να ενισχυθούν στο πλαίσιο του σημερινού στρατηγικού περιβάλλοντος».

Για όλα αυτά, οι φαντάροι αναδεικνύουμε τα επικίνδυνα και αντιλαϊκά μέτρα που υλοποιεί ο σημαιοφόρος της πολιτικής των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Είναι αναγκαίο πλέον να συγκροτούνται επιτροπές στρατευμένων, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Να δυναμώσουν οι συζητήσεις με όλους τους στρατευμένους, να βγούμε στην αναφορά, αναδεικνύοντας τους κινδύνους από τη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να απαιτούμε με αναφορές τη μη συμμετοχή στα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Να απαιτήσουμε να επιστρέψουν τα ελληνικά στρατεύματα που συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές αποστολές μακριά από τα σύνορα. Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα.


Μιλτισιάδης Τάσος
567 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού Σιδηρόκαστρο Σερρών

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Με επιστολές τους, στρατευμένοι από μονάδες όλης της χώρας εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ στην περιοχή.

***

Εμείς οι στρατιώτες της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας του Προβατώνα Εβρου συζητάμε και προβληματιζόμαστε καθημερινά για τις εξελίξεις το τελευταίο διάστημα. Ανησυχούμε με αφορμή τα γεγονότα στα Ιμια, τη σύλληψη των 2 στρατιωτών, την όξυνση της προκλητικότητας της Τουρκίας. Από την ολοένα και βαθύτερη συμμετοχή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μας πνίγει καθημερινά να διαβάζουμε για τις νέες στρατιωτικές ασκήσεις που συμμετέχει η χώρα μας μαζί με τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες, που αποτελούν πρόβες πολέμου και σφαγής των λαών. Μας ανησυχεί η συνεχής κινητικότητα του Αμερικανού πρέσβη απ' άκρη σ' άκρη της πατρίδας μας, απλώνοντας στρατιωτικές βάσεις, από τον Αραξο, την Ανδραβίδα και την Καλαμάτα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, τη Σύρο και αλλού.

Είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι οι εξελίξεις αυτές πραγματοποιούνται για την εξασφάλιση συμφερόντων ξένων προς εμάς και το λαό. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη εμπλοκή του λαού για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Αποτελεί πάγια τακτική τους η καλλιέργεια μίσους μεταξύ των λαών και ο φανατισμός τους με το εθνικιστικό δηλητήριο. Γίνεται για τη συνεχή κερδοφορία των λίγων. Για το ξαναμοίρασμα των πηγών Ενέργειας, των δρόμων μεταφοράς της.

Η ίδια ιστορία για άλλη μια φορά!

Δικά τους τα κέρδη, δικοί μας οι νεκροί!

Υπερασπίζουμε την εδαφική ακεραιότητα, τα σύνορα της χώρας μας.

Δεν έχουμε επίσης καμία εμπιστοσύνη στην πολιτική εξουσία. Θα μας βρίσκουν απέναντί τους σε κάθε τους βήμα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Αμεση αποφυλάκιση και επιστροφή στην Ελλάδα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
  • Εξω η Ελλάδα από τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.
  • Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου.
  • Ούτε γη, ούτε νερό, ούτε αέρα στους φονιάδες των λαών.
  • Απομόνωση των φασιστών της Χρυσής Αυγής.

Στρατιώτες του

7ου Τάγματος Υλικού Πολέμου,

7ου Λόχου Μηχανικού,

7ου Λόχου Διαβιβάσεων,

της 131ης Μοίρας Πυροβολικού,

του 561ου Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού,

της 7ης Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων

από τον Προβατώνα Εβρου

***

Οι στρατιώτες από την Αλεξανδρούπολη βιώνουμε καθημερινά το κλίμα στο νομό Εβρου με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς και τη γενικότερη ένταση που κλιμακώνεται στο Αιγαίο. Μεγαλώνει η ανησυχία και προβληματισμός σε πλήθος φαντάρων και στελεχών για το τι θα ξημερώσει η επόμενη μέρα.

Εμείς καταδικάζουμε το δολοφονικό οργανισμό που ονομάζεται ΝΑΤΟ. Για μια ακόμη φορά ρίχνει μπαρούτι στην περιοχή, έχοντας εντονότατη παρέμβαση με βάσεις και σχέδια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία. Καλούμε κάθε στρατιώτη και στρατιωτικό να σκεφτεί πού, πότε και πώς βοήθησε τον ελληνικό και κάθε λαό το ΝΑΤΟ; Αντίθετα η παρουσία παντού ισούται με όξυνση των ανταγωνισμών, με κλιμάκωση της βίας των καπιταλιστών, με θύμα πάντα το λαό. Τα παραδείγματα της Γιουγκοσλαβίας και της Συρίας μάς ανοίγουν τα μάτια. Είναι λοιπόν προκλητική η στάση της ελληνικής κυβέρνησης να περιμένει να δώσει το ΝΑΤΟ λύση στο θέμα της επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και γενικότερα να το αποκαλεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.

Το ενδιαφέρον τους είναι για τους ανταγωνισμούς τους για την Ενέργεια και τους φυσικούς πόρους, που καμιά σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των λαών.

Στρατιώτες από το 644ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη

***

Οι στρατιώτες του 534ου Τ.Π.Ζ στο Πέπλο του Εβρου στέλνουμε αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους συναδέλφους που κάνανε Πάσχα μέσα στις μονάδες, αλλά και σε όσους πήγανε στα σπίτια τους.

Διανύουμε μια δύσκολη εποχή, όπου η όξυνση των αντιπαραθέσεων των μεγάλων κέντρων για την κατοχή και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών και των δρόμων Ενέργειας μας εμπλέκει στον κίνδυνο μιας γενικευμένης εμπόλεμης σύρραξης.

Ειδικά εμείς που υπηρετούμε στην πρώτη γραμμή, πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο για ποια συμφέροντα οξύνονται οι αντιπαραθέσεις. Τα συμφέροντα των καπιταλιστών, των μεγαλοεταιρειών, που γι' αυτούς δεν είμαστε παρά κρέας για τις μηχανές τους. Το αποδεικνύουν κάθε μέρα από τον τρόπο που κυβέρνηση, ΕΕ και ΝΑΤΟ συγκεντρώνουν στρατεύματα στην περιοχή, δαπανούν δισεκατομμύρια σε ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, ενώ από την άλλη όλοι γνωρίζουμε τις συνθήκες που εμείς οι στρατιώτες κάνουμε τη θητεία μας, έχοντας ελλείψεις μέχρι και σε καθαριότητα, φωτισμό και συντήρηση κτιρίων.

Παλιοί και νέοι στρατιώτες, ο ένας με τον άλλον μας ανησυχούν όλα αυτά. Εμείς που πρώτοι θα κάνουμε το καθήκον μας να υπερασπιστούμε το λαό μας σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί, έχουμε ξεκάθαρο ότι δεν θα προστατέψουμε τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που μας οδηγούν σε αυτές τις εξελίξεις.

Οσα ακούγονται από στελέχη, αλλά και όσα προπαγανδίζουν στο ΚΨΜ από την τηλεόραση, εμείς τα ξεμπροστιάζουμε με τη στάση μας όπως:

Ενόψει Πρωτομαγιάς όλοι οι αδειούχοι θα δώσουμε το «παρών» στις συγκεντρώσεις με τους εργαζόμενους που παλεύουν για έναν κόσμο χωρίς πολέμους και εκμετάλλευση.

Στρατιώτες από το 534ο Τάγμα Πεζικού, Πέπλο Εβρου

Αποκαλυπτικά

Η τεράστια συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και οι πολεμικές προετοιμασίες των ιμπεριαλιστών δυναμώνουν συνεχώς.

Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά άνοιξε διάπλατα την πόρτα, με αφορμή τη συνεδρίαση στο υπουργείο Αμυνας στις 12 Απρίλη της 18ης Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας - ΗΠΑ. Από τις ΗΠΑ συμμετείχαν ο αναπληρωτής βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας και ο Αμερικανός πρεσβευτής. Ο πρεσβευτής, ως ένας Πιουριφόι της τότε παλαιάς εποχής, συμμετέχει παντού τελευταία. Είναι, όπως λέει και ο λαός μας, «λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;». Εκεί λοιπόν συναποφασίστηκε η έγκριση της αύξησης του ποσού που διατίθεται για την Ελλάδα από το Κογκρέσο, στο πλαίσιο του προγράμματος Διεθνούς Εκπαίδευσης και Ασκησης, καθώς και η χρηματοδότησή του. Συμφώνησαν επίσης σχετικά με τη Σούδα, την κατασκευή προβλήτας του ΝΑΤΟ, λιμενικές εγκαταστάσεις ναυτικής υποστήριξης των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και «τεχνικές διευθετήσεις» για ανάπτυξη αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Επίσης, συμφώνησαν για τη λειτουργία μιας ακόμη αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, υπογράφτηκε η συμφωνία για τη μεταστάθμευση δύο αμερικανικών «Drones MQ-9 Reaper» στη Λάρισα. Η Επιτροπή συμφώνησε να συνέρχεται τακτικά για συζήτηση θεματικών ή τομεακών ζητημάτων προετοιμασίας των ετήσιων συναντήσεών τους. Επίσης, στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου στις 12 Απρίλη προσγειώθηκαν δύο αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη, που έχουν χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο των μεγάλων αεροπορικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Καθημερινά αποκαλύπτεται η συμμετοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο συνεχιζόμενο έγκλημα ενάντια σε άλλους λαούς και μάλιστα ως σημαιοφόρος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, διαθέτοντας ολοένα και περισσότερο βάσεις, υποδομές και άλλα μέσα υποστήριξης.

Λύση για το λαό και τη νεολαία υπάρχει. Τώρα συμπόρευση με το ΚΚΕ για πάλη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους.

Ο λαός μας έχει δικαίωμα να ζήσει ειρηνικά και να διεκδικήσει μια κοινωνία απαλλαγμένη από πολέμους, κρίσεις, φτώχεια και εκμετάλλευση.

Απαράδεκτη τιμωρία στρατιώτη που μίλησε σε αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια να τιμωρηθεί από τη μονάδα του ο στρατιώτης που συμμετείχε και μίλησε στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ, στην Αθήνα, στις 27/2.

Διώκεται επειδή ανέδειξε ότι καθήκον των στρατιωτών είναι να υπερασπίζονται τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και όχι να συμμετέχουν στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτοί οι σχεδιασμοί είναι που απειλούν με νέα επέμβαση στη Συρία και γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστια ευθύνη γι' αυτήν την εξέλιξη. Τη στιγμή που σε διάφορες εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων καλούνται, επίσημα, στελέχη της Χρυσής Αυγής, τιμωρείται ένας στρατιώτης, που, όπως έχει αναφαίρετο δικαίωμα, εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του στην εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας σε σχέδια, που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και την άμυνα της χώρας».

Καταγγελίες από ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα

Ανακοίνωση για την απαράδεκτη τιμωρία του φαντάρου εξέδωσε και το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα πως «το παράπτωμά του ήταν ότι μίλησε ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τον πραγματικό ρόλο των γερακιών του πολέμου, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» και ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες. Γιατί την ίδια στιγμή που κάνει επιθεώρηση μονάδων με τη συνοδεία των φασιστών της Χρυσής Αυγής, που μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα τεράστιο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, που κόβει από μισθούς και συντάξεις για να χρηματοδοτεί τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και αποστολές που εκτός των άλλων συνδράμουν και την όξυνση των πολεμικών αναμετρήσεων στη Συρία και αλλού, τιμωρείται ο στρατιώτης που ανέδειξε ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας σ' αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς». Παράλληλα το ΠΑΜΕ καλεί όλες τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Σωματεία να καταδικάσουν την απαράδεκτη ενέργεια, να οργανώσουν ακόμα πιο αποφασιστικά την πάλη τους ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενάντια στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Ανάλογες ανακοινώσεις καταδίκης εξέδωσαν οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας, Φαρμάκου, Νοσοκομειακών Γιατρών και Συνταξιούχων ΙΚΑ. Τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά, Αγρινίου, Λαυρίου, Παλλεσβιακό, Ζακύνθου και Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Τύπου και Χάρτου, τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Επισιτισμού Λέσβου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου και Οικοδόμων Λέσβου. Η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής. Επίσης το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΚΕΒΕ «Αλ. Φλέμινγκ», στο οποίο ο στρατευμένος είχε διατελέσει πρόεδρος πριν από την κατάταξή του στο στρατό.

Συλλυπητήρια του ΚΚΕ στην οικογένεια του νεκρού πιλότου

Ο πιλότος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος, σκοτώθηκε την Πέμπτη, όταν το αεροσκάφος του, ένα «Mirage 2000-5», συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου, επιστρέφοντας στη βάση του μετά από αναχαίτιση τουρκικών μαχητικών που είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών. Το «Mirage 2000-5» ανήκε στην 331η Μοίρα Παντός Καιρού και ήταν ο «αρχηγός» του σχηματισμού των δύο αεροσκαφών.

Η κηδεία του αδικοχαμένου σμηναγού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο το μεσημέρι, στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Μορφοβούνι Καρδίτσας. Σε εξέλιξη βρίσκεται και το τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ η Βουλή ανακοίνωσε την Παρασκευή - διά του προέδρου της - την οικονομική στήριξη των δύο ανήλικων παιδιών του σμηναγού, ενεργοποιώντας απόφαση που είχε λάβει ομόφωνα η Ολομέλεια το 2010 και αφορά την «υιοθεσία των ανήλικων τέκνων» των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας που έπεσαν στην ώρα του καθήκοντος.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος, καθώς και για την ανάσυρση του «μαύρου κουτιού» του αεροσκάφους, ενώ για το σκοπό αυτόν έχει συγκροτηθεί και ειδική επιτροπή από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Οι πρώτες εκτιμήσεις, όπως και οι πληροφορίες που φέρεται να έδωσε ο δεύτερος πιλότος από το ζεύγος των μαχητικών, μιλούν για συνθήκες πολύ χαμηλής ορατότητας που επικρατούσαν στην περιοχή, καθώς και πτήση σε πολύ χαμηλό ύψος.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του Ελληνα πιλότου σημειώνει:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου πιλότου του μαχητικού αεροσκάφους. Οι Ελληνες πιλότοι ρισκάρουν τη ζωή τους για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, η οποία κλιμακώνεται στο πλαίσιο της γενικότερης όξυνσης στην περιοχή και με την ανοχή του ΝΑΤΟ.

Από την πρώτη στιγμή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας, Φ. Κουβέλη, προκειμένου να ενημερωθεί για το τραγικό συμβάν».

  • Τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του αδικοχαμένου πιλότου και δημότη Πετρούπολης εξέφρασαν η δημοτική αρχή της πόλης και ο δήμαρχος Βαγγέλης Σίμος, που συνομίλησε με την οικογένεια του πιλότου μεταφέροντας τη στήριξη της δημοτικής αρχής.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ