ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια σε μειώσεις μισθών και απληρωσιά

Παράλληλα, οι ταξικές δυνάμεις δουλεύουν για την επιτυχία της 48ωρης γενικής απεργίας με αιχμή το Ασφαλιστικό, που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή

Από παλιότερη διαμαρτυρία για τις αντεργατικές εξελίξεις στο «Μαρινόπουλο»
Από παλιότερη διαμαρτυρία για τις αντεργατικές εξελίξεις στο «Μαρινόπουλο»
Πρωτοβουλίες για την οργάνωση κινητοποιήσεων απέναντι στα προβλήματα που οξύνονται σε κλάδους και χώρους δουλειάς αναλαμβάνουν τα ταξικά συνδικάτα και παράλληλα δουλεύουν για την επιτυχία της 48ωρης γενικής απεργίας με αιχμή το Ασφαλιστικό, που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή. Με τον ίδιο στόχο, σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Λαϊκές Επιτροπές οργανώνουν τις επόμενες μέρες μια σειρά από συσκέψεις και συνελεύσεις.

Συγκεκριμένα, σε κινητοποιήσεις από τα χαράματα βρίσκονται σήμερα οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία Τύπου, ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας στην επιχείρηση «Αργος» να μειώσει κατά 12% τους μισθούς. Η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών έχει προκηρύξει στάσεις εργασίας τόσο στη βραδινή όσο και στην πρωινή βάρδια, στη διάρκεια των οποίων θα γίνουν συγκεντρώσεις.

Μετά το πρακτορείο «Ευρώπη», που επέβαλε μονομερώς μειώσεις πριν από δύο περίπου χρόνια, τώρα η εργοδοσία στην επιχείρηση «Αργος» εκβιάζει τους εργαζόμενους να αποδεχτούν το ψαλίδισμα του μισθού τους, προκειμένου «να αποφύγουμε μονομερείς ενέργειες και αιφνιδιαστικές λύσεις σε ατομικό επίπεδο». «Ο εκβιασμός είναι ξεκάθαρος και πρέπει να επιστραφεί στους αποστολείς του», τονίζει το σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα για την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς μειώσεις, που να προβλέπει τουλάχιστον ό,τι και η τελευταία.

Στο «Μαρινόπουλο»

Στο μεταξύ, σε νέα σύσκεψη καλεί, σήμερα Πέμπτη, στις 10 μ.μ., τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «Μαρινόπουλος» ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με αφορμή τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών που δημιουργούν ανησυχία για τα σχέδια της εργοδοσίας.

Οι εργαζόμενοι έχουν πληρωθεί μόνο ένα μέρος της μισθοδοσίας του Μάρτη και ήδη, σε σύσκεψη που έγινε την Κυριακή, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, στην περίπτωση που η μισθοδοσία δεν καταβληθεί στο σύνολό της μέχρι το τέλος της βδομάδας. Στο μεταξύ, η ανησυχία τους εντείνεται από περιστατικά όπως αυτό που σημειώθηκε προχτές, Τρίτη, όταν προμηθευτής στον οποίο χρωστά η εταιρεία, προχώρησε σε διαδικασία κατάσχεσης εμπορευμάτων και φορτηγών από την αποθήκη στα Σπάτα.

«Δεν επιτρέπεται να συνηθίσουμε στην απληρωσιά, στις καθυστερήσεις των μισθών μας!» σημειώνει ο Σύλλογος και προσθέτει: «Η εργοδοσία της "Μαρινόπουλος" κάνει λόγο για νέα επενδυτικά σχέδια, προχωρά στην ίδρυση νέας εταιρείας με τον "Σκλαβενίτη", εξασφαλίζει μέσα από τις συνεργασίες με τράπεζες χρηματοδότηση πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα, θα επιδιώξει για άλλη μια φορά να φορτώσει τα βάρη στις δικές μας πλάτες».

Κάλεσμα για σύσκεψη απευθύνει, επίσης, το Παράρτημα Περιστερίου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας την Κυριακή, στις 11 π.μ., στα γραφεία του (Θεοφράστου 6 και Σαράντα Εκκλησιών 20).

Στην «Ηλεκτρονική»

Σε παρόμοια θέση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της επιχείρησης «Ηλεκτρονική», που κηρύχτηκε χτες σε κατάσταση πτώχευσης, επικαλούμενη την «πορεία της οικονομίας», την «περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών» και τα capital controls. Από σήμερα τα καταστήματα της εταιρίας κλείνουν και οι περίπου 450 εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους.

Απαντώντας άμεσα, η Επιτροπή Αγώνα «Ηλεκτρονικής» Αθηνών καλεί τους εργαζόμενους σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Η Επιτροπή δημιουργήθηκε μετά από σύσκεψη που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του κλαδικού σωματείου, ώστε οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της Αθήνας να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους, αλλά και να συντονίσουν τη δράση τους με εργαζομένους της επιχείρησης σε άλλες πόλεις.

Στην ανακοίνωσή της υπενθυμίζει πως όλα τα προηγούμενα χρόνια η επιχείρηση «προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της και να αυξήσει την κερδοφορία της, προχώρησε σε μειώσεις μισθών, σε απολύσεις. Εφτασε, μάλιστα, στο σημείο να μας ζητήσει να προσφέρουμε το μισθό ενός μήνα για να συμβάλουμε με αυτόν τον τρόπο στην ανάπτυξη της εταιρείας!».

Πρωτοβουλίες και συσκέψεις
  • Κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για Ασφαλιστικό - Φορολογικό διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αρτας, σήμερα, 14 Μάρτη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Κιλκίς.
  • Συγκέντρωση ενάντια στο αντιασφαλιστικό τερατούργημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, διοργανώνει η Γραμματεία Πιερίας του ΠΑΜΕ, σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης. Στο πλαίσιο ενημέρωσης των εργαζομένων για το συλλαλητήριο πραγματοποίησε αυτοκινητοπομπή, με την οποία σάλπισε ξεσηκωμό στις γειτονιές της Κατερίνης.
  • Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, με θέμα τη 48ωρη απεργία προχωρά σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας.
  • Σε σύσκεψη για την προετοιμασία της 48ωρης απεργίας καλεί η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω (ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, ΜΑΣ) αύριο Παρασκευή 15 Απρίλη, 7 μ.μ., στο παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Ελλης και Αδριανουπόλεως).
  • Συγκέντρωση για το Προσφυγικό και ενόψει της 48ωρης απεργίας για το Ασφαλιστικό, διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, την Τρίτη 19/4, στις 8 μ.μ., στο Μάτζαλο. Καλεί το λαό να συμβάλει αποφασιστικά για να υψωθεί μέτωπο αντίστασης ενάντια στη βάρβαρη πολιτική που μειώνει μισθούς και συντάξεις, φέρνει ανεργία, οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση και γεννά πολέμους, πρόσφυγες και μετανάστες.
ΠΑΣΚΕ - ΜΕΤΑ
Με κομπρεμί απέκλεισαν τη ΔΑΣ από το προεδρείο

Σε αγαστή συνεργασία, οι παρατάξεις ΜΕΤΑ και ΠΑΣΚΕ απέκλεισαν, για μια ακόμη φορά, τις δυνάμεις της ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) από το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι ανέδειξαν την παράταξη των ταξικών δυνάμεων δεύτερη δύναμη και στο τελευταίο συνέδριο.

Η συγκρότηση του προεδρείου και ο εκ νέου μεθοδευμένος αποκλεισμός της ΔΑΣ αποδεικνύουν ότι νέος και παλιός εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός δεν σταματούν μπροστά σε τίποτα, όταν πρόκειται να υπηρετήσουν τη γραμμή εξυπηρέτησης των συμφερόντων της εργοδοσίας. Χωρίς κανέναν ενδοιασμό και παίζοντας παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων, προχώρησαν σε αλλοίωση του συσχετισμού που προέκυψε από το συνέδριο.

Συγκεκριμένα, ΜΕΤΑ και ΠΑΣΚΕ απέρριψαν την πρόταση της ΔΑΣ για συγκρότηση αντιπροσωπευτικού και αναλογικού προεδρείου και μοίρασαν τις θέσεις του προεδρείου όπως τους βόλευε. Ετσι, μέσα από ένα όργιο μεθοδεύσεων και συναλλαγών, τη θέση του προέδρου στη μεγαλύτερη Ομοσπονδία του ιδιωτικού τομέα κατέλαβε η τρίτη κατά σειρά παράταξη «Ενεργοί Εργαζόμενοι» (ΠΑΣΚΕ), με μόλις 3 έδρες στις 21 της διοίκησης.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι ο αποκλεισμός της ΔΑΣ, η οποία εξέλεξε 7 μέλη στο νέο ΔΣ, έγινε με τον ισχυρισμό ότι χρειάζεται «λειτουργικό προεδρείο», που επιβεβαιώνει ότι ΜΕΤΑ και ΠΑΣΚΕ έχουν κοινή γραμμή πλεύσης στο συνδικαλιστικό κίνημα, αφού υπηρετούν επί της ουσίας την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική.

Εκδήλωση για την απεργία στα μεταλλεία Σκαλιστήρη

Εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τη μεγάλη απεργία στα μεταλλεία του Σκαλιστήρη, κάτω από τον τίτλο «Ταξική σύγκρουση που στέλνει μήνυμα στο σήμερα: 'Η με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», οργανώνουν οι ΚΟ Εύβοιας του ΚΚΕ, το Σάββατο 16/4, στις 7.30 μ.μ., στο κλειστό γήπεδο Μαντουδίου. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Θανάσης Παππάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Κώστας Γεωργατζής, μέλος του ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων των μεταλλείων το 1976, χρονιά κατά την οποία ξέσπασε η συγκεκριμένη απεργία. Θα προβληθούν στιγμές της απεργίας, όπως αυτές καταγράφηκαν στο ντοκιμαντέρ «Μαντούδι '76» και θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.

ΕΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Οδηγούν σε αδιέξοδο τους απολυμένους

Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν από το κλείσιμο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας και οι 147 εργαζόμενοι που απολύθηκαν δεν έχουν ακόμα πληρωθεί το μεγαλύτερο ποσό που αντιστοιχεί στα δεδουλευμένα και στις αποζημιώσεις τους. Η κυβέρνηση και το ελληνικό Δημόσιο, αντί να παρέμβουν για την επίσπευση της διαδικασίας εξόφλησης των οφειλόμενων προς τους απολυμένους από τα έσοδα ενοικίασης ή πώλησης περιουσιακών στοιχείων της πρώην ΕΑΣ Λάρισας, μπλόκαραν το λογαριασμό εκκαθάρισης στην Εθνική Τράπεζα, ώστε να μην μπορούν να παίρνουν χρήματα οι απολυμένοι.

Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καταγγέλλει ως απαράδεκτη αυτή την πρακτική του Δημοσίου κι αξιώνει: Να ξεμπλοκαριστεί άμεσα από το ελληνικό Δημόσιο ο λογαριασμός εκκαθάρισης στην Εθνική Τράπεζα, όπου κατατίθενται χρήματα από πώληση ή ενοικίαση περιουσιακών στοιχείων της πρώην ΕΑΣ Λάρισας. Να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην καταβολή των οφειλόμενων δεδουλευμένων και αποζημιώσεων στους απολυμένους εργαζόμενους, είτε από την πώληση είτε από την ενοικίαση περιουσιακών στοιχείων της πρώην ΕΑΣ. Να επισπευσθεί η διαδικασία εκκαθάρισης της επιχείρησης και ο πλειστηριασμός των περιουσιακών στοιχείων της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ