ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κόντρα στις λαϊκές ανάγκες και στον παιδαγωγικό ρόλο του δασκάλου

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, για το νέο σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών

Με ανακοίνωσή του για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει:

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το νέο σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών και την αξιολόγηση του σχολείου, είναι εχθρικό προς τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, τον παιδαγωγικό ρόλο του εκπαιδευτικού και τα εργασιακά του δικαιώματα.

  • Η κυβέρνηση προσθέτει στο σύστημα διορισμού του ΑΣΕΠ, το "πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης" που σπάει κάθε σχέση πτυχίου-επαγγέλματος και εισάγει την πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων.
  • Ο διορισμός εκπαιδευτικών ανά περιφέρεια ή σχολική μονάδα συνδέεται με τη διοικητική μεταρρύθμιση "Καλλικράτης", και μαζί με το δόκιμο στάδιο του εκπαιδευτικού ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την κατάργηση οργανικών θέσεων, σχολικών μονάδων, για την επέκταση των ελαστικών σχέσεων στο σχολείο.
  • Με την εισαγωγή στελεχών διοίκησης και manager στο σχολείο, τη μετατροπή του σε διοικητική μονάδα, την αξιολόγησή του στη βάση της επιχειρηματικής λειτουργίας, η κυβέρνηση χτίζει το πιο ταξικό, πιο ακριβό και διαφοροποιημένο σχολείο. Σε αυτό το σχολείο, ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί δεν θα έχουν παιδαγωγικό ρόλο, θα αναζητούν επενδυτές και "πελάτες".
  • Η διαδικασία "αυτοαξιολόγησης" συνδέεται στενά με το σπάσιμο του ενιαίου χαρακτήρα του προγράμματος σπουδών και επιβάλλει πιο σφιχτούς όρους σύνδεσης του σχολείου με την αγορά.

Σε αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει "νέο σχολείο" δεν είναι "πρώτα ο μαθητής", αλλά "πρώτα ο επενδυτής"! Είναι το σχολείο των μειωμένων πιστώσεων για την παιδεία κατά 900 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2009, το σχολείο με τα 30άρια τμήματα, με τις απολύσεις ωρομίσθιων, με τη μείωση των προσλήψεων εκπαιδευτικών.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προετοιμάσει και να επιβάλει εκείνο τον τύπο εκπαιδευτικού που θα υλοποιεί ενεργητικά και με αποφασιστικότητα την "παιδαγωγική" του λειτουργικού αναλφαβητισμού, της ημιμάθειας, της διάκρισης σε μαθητές που "παίρνουν και δεν παίρνουν τα γράμματα". Την εκπαιδευτική πολιτική της αναζήτησης πρόσθετων πόρων, χορηγών, της εφαρμογής των αντιδραστικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Αυτές οι αντιδραστικές αλλαγές που υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την άμεση στήριξη ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ. εντάσσονται στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι οι αναγκαίοι εκσυγχρονισμοί για να προσαρμοστεί η Παιδεία στις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αποδεχόμενος την επιχειρηματική δράση στην παιδεία, με τις θέσεις του υπέρ της αποκέντρωσης και της αξιολόγησης συγκαλύπτει τον αντιδραστικό χαρακτήρα αυτών των μέτρων, η κριτική του αποπροσανατολίζει.

Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, στη νέα γενιά, στους εκπαιδευτικούς να απορρίψουν αυτά τα μέτρα, να παλέψουν για τα σύγχρονα δικαιώματά τους στη μόρφωση και στη δουλειά, για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας.

Εκτός από τον δρόμο ανάπτυξης που υπηρετεί τα μονοπώλια υπάρχει δρόμος ανάπτυξης που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Είναι ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας, της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων, που μπορούμε να ανοίξουμε με ένα ισχυρό λαϊκό Μέτωπο πάλης και Ανατροπής».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ