ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο καυγάς για το πάπλωμα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τη σκανδαλολογία

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη σκανδαλολογία, σημειώνει:

«Νέο κύκλο σκανδαλολογίας, αποπροσανατολισμού του λαού και καυγά για το πάπλωμα άνοιξαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μπροστά στις ευρωεκλογές και σε φάση καπιταλιστικής κρίσης. Τσακώνονται για σκάνδαλα που και οι δύο είναι συνένοχοι, την ώρα που είναι έτοιμοι να τα κουκουλώσουν. Το δείχνει όλη η πορεία τους και ως κυβέρνηση και ως αξιωματική αντιπολίτευση. Ταυτόχρονα συγκαλύπτουν το μέγα σκάνδαλο: Την καταλήστευση του λαού από την πλουτοκρατία και τα κόμματά τους.

Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει πως θα κάνει ό,τι μπορεί, έστω και για να βγει κάτι στο φως, παρότι γνωρίζει καλά, όπως το γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι, ότι τα κόμματα της εξουσίας του κεφαλαίου καθώς και τα μονοπώλια, έχουν ασφαλιστικές δικλείδες για να μη βγαίνει τίποτα το ουσιαστικό στην επιφάνεια, πέρα από κάποιους αποδιοπομπαίους τράγους.

Καλούμε το λαό να γυρίσει την πλάτη και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Τον καλούμε να αντεπιτεθεί και να φτάσει στις κάλπες μαχόμενος, υπερψηφίζοντας το ΚΚΕ, που είναι εγγύηση για τα λαϊκά συμφέροντα».

ΠΑΣΟΚ
Σηκώνει τη σημαία της ... κάθαρσης!

Να οξύνει την αποπροσανατολιστική δικομματική αντιπαράθεση με φόντο τη «σκανδαλολογία», ενόψει και των ευρωεκλογών, θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να αφήσει στο απυρόβλητο τις τεράστιες πολιτικές του ευθύνες.

Την ίδια στιγμή που τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανεβάζουν τους τόνους του φραστικού καυγά με τα κυβερνητικά στελέχη για την υπόθεση των σκανδάλων με τις «άγονες γραμμές» και την «Ζήμενς», προσπαθούν να κρύψουν ότι με την πολιτική τους είναι συνένοχοι για την εμφάνισή τους και αναζητούν ρόλο πρεσβευτών της ...«κάθαρσης».

Τις επόμενες μέρες, όπως υποστήριξε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, «θα υπάρξουν πρωτοβουλίες, οι οποίες θα καταστήσουν σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί την παραγραφή διαφόρων υποθέσεων που εκκρεμούν, με τον ορίζοντα του Ιουνίου όπου, όπως ξέρετε, με το κλείσιμο της Συνόδου της Βουλής, επέρχεται παραγραφή. Θέλουμε να καταλογιστούν οι ευθύνες, όπου και αν υπάρχουν, για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις. Και αυτό θα το καταστήσουμε απολύτως σαφές».

Μάλιστα, ο ίδιος, σε μια προσπάθεια να εμφανίσει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει τις πρωτοβουλίες για τη ...διαλεύκανση των σκανδάλων, ανέφερε ότι το «ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει αίτημα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την "Ζήμενς" και η Νέα Δημοκρατία, διά μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, μας διεμήνυσε ότι δεν θα την υπερψηφίσει»... Σε μια προσπάθεια να ξεχαστεί η ομολογία του πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ Θ. Τσουκάτου ότι στα ταμεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέληξε 1.000.000 μάρκα από τη «Ζήμενς», ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν φοβάται» και κατέθεσε την πρότασή του γιατί υπάρχουν «ευθύνες πολιτικών προσώπων»...

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΥΛΗΣ
Στη Βουλή και η δεύτερη δικογραφία Παυλίδη

Εκθετο αφήνει τον πρώην υπουργό Αιγαίου Α. Παυλίδη η κατάθεση της κόρης του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής σχετικά με το τίμημα της αγοράς του σπιτιού της.

Ενώ ο Α. Παυλίδης είχε δηλώσει στον ανακριτή ότι το σπίτι της κόρης του κόστισε 155.000 ευρώ, η κόρη του Αγγελική Παυλίδη κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιτροπή ότι το τίμημα της αγοράς ήταν 235.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, έφτασε χτες στη Βουλή η δεύτερη δικογραφία για τον Α. Παυλίδη που αφορά τους διαγωνισμούς για τις λεγόμενες «άγονες γραμμές» της Δωδεκανήσου. Κατά τον ανακριτή Ρόδου Λ. Βαλσαμή η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή για στοιχεία που έχουν σχέση με ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του Α. Παυλίδη για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της απάτης σε βάρος του ελληνικού δημοσίου ή και της απιστίας. Η υπόθεση αφορά διαγωνισμό που έγινε το 2005.

Ενδεικτικό το σκανδάλου που υπάρχει συνολικά στο θέμα της επιδότησης των λεγόμενων «άγονων γραμμών» είναι και το γεγονός ότι όπως προκύπτει από τη δεύτερη δικογραφία, η επιδότηση στους πλοιοκτήτες ήταν 15.000 ευρώ για κάθε δρομολόγιο στην «άγονη γραμμή».

Στην προανακριτική κατέθεσε χτες και ο ακτοπλόος Α. Βεντούρης καθώς και ο δήμαρχος Τήλου Α. Αλιφέρης.

Οι βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην προανακριτική με χτεσινή δήλωσή τους κάνουν λόγο για «ανεύθυνες και ανακριβείς διαρροές» για τις εργασίες της. Πρόκειται για άκρως υποκριτική δήλωση αφού «οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν ότι διαρροές για τις εργασίες της προανακριτικής γίνονται ανάλογα με την περίσταση και από τους βουλευτές της ΝΔ.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΡΙΖΑ
Στόχος ο νεοφιλελευθερισμός και το ΚΚΕ

Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν! Ο λόγος για την τριήμερη πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ η οποία ούτε πρόγραμμα ούτε εκλογική διακήρυξη ενέκρινε τελικά, παραπέμποντας την τελική διαμόρφωση των ντοκουμέντων αυτών ξανά στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα αποφασίσει για την τύχη προτάσεων που κατατέθηκαν από ομιλητές, αν δηλαδή θα ενσωματωθούν στα ντοκουμέντα ή θα απορριφθούν. Η σύσκεψη έληξε θέτοντας ως «κεντρικό στόχο την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού, που θα ανοίξει και την προοπτική της υπέρβασης του καπιταλιστικού συστήματος»...! Κι έναν πιο βραχυπρόθεσμο στόχο, την ανατροπή του συσχετισμού δύναμης «εντός της αριστεράς», δηλαδή την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση στις ευρωεκλογές...

Στη διάρκεια των εργασιών αναδείχτηκαν μια σειρά προβλήματα οργανωτικά, λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και χειρισμού πολιτικών ζητημάτων, που όπως φάνηκε αποτελούν αφορμή έντονων τριβών στο εσωτερικό του. Οι έντονες διαμαρτυρίες των ανένταχτων του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους εξέφρασε ο Μ. Γλέζος λέγοντας ότι δεν λογαριάζονται και δεν έχουν δικαιώματα, κατευνάστηκαν με την υπόσχεση ότι το ζήτημα της εκπροσώπησής τους θα λυθεί στην οργανωτική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο. Ο Μ. Γλέζος εξέφρασε και τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που καθορίστηκε η σειρά των υποψηφίων στο ευρωψηφοδέλτιο. Αναρωτήθηκε, μιλώντας στη σύσκεψη: «ήρθαμε να συνυπογράψουμε προειλημμένες αποφάσεις;». Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος επέμενε να τοποθετηθεί στην πρώτη θέση προσωπικότητα του ευρύτερου χώρου.

Ο Αλ. Αλαβάνος συνεχάρη τις συνιστώσες για τη «διάθεση υποχωρήσεων και συμβιβασμών». Δεν παρέλειψε φυσικά να πλέξει το εγκώμιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζοντάς τον περίπου σαν το νέο... ΕΑΜ, καθώς με έπαρση ισχυρίστηκε ότι μέχρι τη συγκρότησή του η «αριστερά ήταν μια δύναμη που είχε τη γωνία του κήπου. Μιλούσε για το σοσιαλισμό, μιλούσε για την Οκτωβριανή Επανάσταση, της επιτρέπανε να μιλάει για ό,τι θέλει. Δεν παρενέβαινε πολιτικά»!

Εφτασε μέχρι του σημείου να οικειοποιηθεί τα «παράσημα» του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, λέγοντας «η αριστερά είχε ένα μεγάλο έπος τον περασμένο αιώνα. Είχε μεγάλα λάθη, επίσης. Αν κυρίως όμως κατάφερε να επιζήσει και κατάφερε να δώσει σ' εμάς τη σκυτάλη της είναι γιατί έβγαινε ως μια κοιτίδα αξιών, εντελώς διαφορετικών απ΄ αυτές που επικρατούσαν στη χώρα μας. Κι αυτό τι σημαίνει; Οχι, να γυαλίζουμε τα παράσημα του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Σημαίνει ότι εμείς πρέπει (...) να ξαναφέρουμε τις ιδέες της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, της κοινής δράσης, την ελευθερία, την αδελφοσύνη».

Απαντώντας στην κριτική που του ασκήθηκε για την πρόταση στο ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε της πρωτοβουλίας του, εντάσσοντας για μια ακόμα φορά το ΠΑΣΟΚ στις «δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης», τις οποίες «πρέπει να πολιορκούμε με προτάσεις».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης μιλώντας στη σύσκεψη, αν και προσπάθησε να αμβλύνει εντυπώσεις, υπεραμύνθηκε τον «αριστερό ευρωπαϊσμό» του ΣΥΝ, ζήτησε να σταματήσουν οι σε βάρος των «ανανεωτών» επιθέσεις και σημείωσε με νόημα ότι η άποψη κάθε συνιστώσας δεν μπορεί παρά να ζυγίζει στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ όσο ζυγίζει και στην κοινωνία.

Στη σύσκεψη ανακοινώθηκε ότι η ΚΕ του ΔΗΚΚΙ με μεγάλη πλειοψηφία αποφάσισε την παραμονή στο ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
«Ασφαιρη» δυσαρέσκεια κατά δικομματισμού

Περίπου ένας στους δύο (ποσοστό 45%) από τους ερωτηθέντες σε δημοσκόπηση της «Public Issue» για λογαριασμό της «Καθημερινής» δηλώνει ευθέως ότι καμία από τις δύο κυβερνήσεις, είτε ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας. Ενα ποσοστό 27% πιστεύει πως μπορεί μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και 21% μια κυβέρνηση της ΝΔ. Επίσης, ο βαθμός ικανοποίησης από το έργο της κυβέρνησης ανέρχεται μόλις στο 16%, ενώ για το έργο του ΠΑΣΟΚ στο 21%.

Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση εκλογικής επιρροής που κάνει η εταιρεία το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 7,5 ποσοστιαίες μονάδες της ΝΔ. ΕΕιδικότερα, στην εκτίμηση που γίνεται το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 41,5%, η ΝΔ 34%, το ΚΚΕ 7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 8,5%, Ο ΛΑΟΣ 5% και οι Οικολόγοι 3%.

Συγκεντρώσεις για τις ευρωεκλογές

Στα πλαίσια της εξόρμησης του Κόμματος για τις ευρωεκλογές, εντάσσονται και οι παρακάτω συγκεντρώσεις:

-- Σήμερα Τρίτη στην Ομβριακή Φθιώτιδας, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Ν. Χαλιώτη.

-- Σήμερα Τρίτη στα Λιμενάρια Θάσου, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Δήμο Ζαχαριάδη.

-- Αύριο Τετάρτη στον Αγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας, στις 7.30 μ.μ., με ομιλητή τον Τ. Χρονά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ