ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ» - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Τεράστια ερωτήματα για την προσπάθεια χειραγώγησης των εργαζομένων

Σοβαρές καταγγελίες για το περιεχόμενο και τους «σπόνσορες» της κινητοποίησης που ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα

Τεράστια ερωτήματα, για τον τρόπο με τον οποίο η «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» επιχειρεί, με τις πλάτες της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους και να μετατρέψει την αγωνία τους και την εργασιακή ανασφάλεια σε όχημα, προκειμένου να κερδίσει νέα χρηματοδότηση για τα επενδυτικά της σχέδια, προκύπτουν από καταγγελίες συνδικαλιστών του κλάδου.

Οι καταγγελίες έγιναν μετά την τελευταία πανελλαδική κινητοποίηση των εργαζομένων του Ομίλου στην Αθήνα, στις 30 του Μάρτη, όπου φαίνεται πως ξεχείλισε το ποτήρι. Μερικοί από τους εργαζόμενους παρέμειναν για δέκα μέρες έξω από το υπουργείο, με αίτημα να εγγυηθεί το Δημόσιο για την εκ νέου δανειοδότηση της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» από τις τράπεζες.

Ο εργοδότης έχει ήδη πάρει 19 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να έχει αποπληρώσει το σύνολο των δεδουλευμένων. Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρίζεται πως το ποσό των 35 εκατομμυρίων που ζητούσε αρχικά δεν είναι αρκετό για να βάλει μπροστά τις μηχανές στα εργοστάσια. Γι' αυτό το λόγο, πέρα από τα 16 εκατομμύρια ευρώ που υπολείπονται για να συμπληρωθούν τα 35, ζητάει το συνολικό ποσό της δανειοδότησης με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου να πλησιάσει τα 50 εκατ. ευρώ!

Με «σπόνσορα» την εργοδοσία;

Πατώντας στην αγωνία χιλιάδων εργατών, εργοδοσία και συνδικαλιστικές πλειοψηφίες προσπαθούν να αποσπάσουν νέα χρηματοδότηση για την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία
Πατώντας στην αγωνία χιλιάδων εργατών, εργοδοσία και συνδικαλιστικές πλειοψηφίες προσπαθούν να αποσπάσουν νέα χρηματοδότηση για την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία
Οπως κατήγγειλαν εργαζόμενοι στον «Ρ»:

-- Η κάθοδος στην Αθήνα οργανώθηκε με τις «ευλογίες» της εργοδοσίας, αφού οι διευθυντές των εργοστασίων «συνιστούσαν» ανοιχτά στους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

-- Με χρήματα της εργοδοσίας πληρώνονταν τα τρία συνολικά ξενοδοχεία, στα οποία όλες αυτές τις μέρες διέμεναν οι εργαζόμενοι από την επαρχία. Μάλιστα, για τα στελέχη των σωματείων είχαν «κλειστεί» δωμάτια σε ξενοδοχείο δίπλα στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Ακόμα και οι (άδειες) σκηνές που στήθηκαν έξω από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αγοράστηκαν με χρήματα της επιχείρησης.

-- Το γεγονός ότι η κινητοποίηση καλύφθηκε οικονομικά από την εργοδοσία, το επιβεβαίωσε και στέλεχος της επιχείρησης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της Ροδόπης. Μάλιστα, γι' αυτή του την αποκάλυψη δέχτηκε αργότερα και επιπλήξεις. Η ίδια η ΓΣΕΕ, σε σύσκεψη που έγινε ενόψει της κινητοποίησης στην Κομοτηνή στις 18 Μάρτη, έλεγε στους εργάτες ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες να καλύψει οικονομικά ακόμα και το κόστος της μετακίνησής τους προς την Αθήνα, όπως έκανε τις προηγούμενες φορές, διαβεβαιώνοντας όμως ότι θα βρει λύση.

-- Οι διευθυντές των εργοστασίων, οι οποίοι επίσης βρίσκονταν όλες αυτές τις μέρες στην Αθήνα, εμφανίζονταν κάθε μεσημέρι με τσάντες γεμάτες χρήματα και έδιναν σε καθέναν από τους εργαζόμενους 15 ευρώ την ημέρα για τα προσωπικά τους έξοδα στην Αθήνα. Καταγγελίες για τη διανομή «δεκάευρων», μέσω στελεχών των σωματείων, υπήρχαν και σε προηγούμενες κινητοποιήσεις στην Αθήνα.

-- Το Σαββατοκύριακο, 4 και 5 Απρίλη, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κινητοποίηση, διοργανώθηκε εκδρομή σε μπαγκαλόους στην περιοχή της Κινέττας, όπου μάλιστα η εργοδοσία μοίρασε στους εργαζόμενους φόρμες και εσώρουχα της εταιρείας. Τα διευθυντικά στελέχη ήταν επίσης παρόντα στη συγκεκριμένη εκδρομή.

-- Βλέποντας την κινητοποίηση να απομαζικοποιείται, αφού εκατοντάδες εργαζόμενοι δεν άντεξαν τον εξευτελισμό, συνδικαλιστικά στελέχη ανέλαβαν διά τηλεφώνου να πιέσουν συναδέλφους τους να κατέβουν στην Αθήνα, για να μη χάσουν δήθεν τη δουλειά τους και άλλα παρόμοια.

Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν την αγανάκτηση ολοένα και περισσότερων εργαζομένων. Γι' αυτό και στην πλειοψηφία τους έφυγαν από τις πρώτες κιόλας μέρες από την Αθήνα, όταν κατάλαβαν ότι γίνονται το μπαλάκι ανάμεσα στην εργοδοσία, στις τράπεζες και την κυβέρνηση. Είναι ενδεικτική η καταγγελία εργαζομένων ότι από τους 400 και πλέον συναδέλφους τους που ταξίδεψαν αρχικά στην Αθήνα, τις τελευταίες μέρες παρέμεναν περίπου 150 με 200.

Εξευτελισμός με συνεργούς

Ο «Ρ» έθεσε το θέμα υπόψη της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας», εκπρόσωπος της οποίας χαρακτήρισε τις καταγγελίες «αναληθείς», χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις. Να σημειωθεί ότι εκτός από κάποιες Ομοσπονδίες της δύναμης της ΓΣΕΕ, όπως η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, η οποία πήρε απόφαση να χρηματοδοτήσει με 5.000 την κινητοποίηση των κλωστοϋφαντουργών, από καμιά άλλη πηγή σχετική με τη ΓΣΕΕ δεν προκύπτει χρηματοδότηση της πολυήμερης και ιδιαίτερα κοστοβόρας παραμονής 200 και πλέον εργαζομένων στην Αθήνα. Ακόμα και το επιχείρημα που ακούστηκε ότι τα 15 ευρώ που μοιράζονταν καθημερινά ήταν «δωρεά» από το μισθό των διευθυντών του εργοστασίου, μόνο σαν φαιδρότητες μπορούν να ακουστούν.

Ολα τα παραπάνω φαίνεται πως έγιναν με τη συνέργεια της πλειοψηφίας στα σωματεία του Ομίλου και της ΓΣΕΕ. Γνώστης της όλης υπόθεσης ήταν από την πρώτη στιγμή και τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ από το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού Βόρειας Ελλάδος, που βρέθηκαν άλλωστε στο χώρο της κινητοποίησης.

Είναι, μάλιστα, τέτοια η πρεμούρα τους να διευκολύνουν τον εργοδότη, θεωρώντας τετελεσμένο γεγονός τα επερχόμενα λουκέτα, ώστε από τώρα προσπαθούν να εξασφαλίσουν προγράμματα κατάρτισης για τους 250 εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους μόλις ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση του Ομίλου.

Αυτό ήταν το πραγματικό αντικείμενο της συνάντησης συνδικαλιστών με την υφυπουργό Απασχόλησης Σ. Καλαντζάκου λίγο πριν τη λήξη της κινητοποίησης, την περασμένη Τετάρτη 8 Απρίλη. Μάλιστα, για να ολοκληρωθεί ομαλά η αποχώρηση από την Αθήνα, το στέλεχος της ΓΣΕΕ Π. Τσαραμπουλίδης ανέλαβε να ενημερώσει τους εργαζόμενους ότι ο αγώνας τους «πιάνει τόπο» και πως πρέπει να καλλιεργήσουν υψηλό ηθικό στα εργοστάσια, ώστε μετά το Πάσχα να ακολουθήσει και νέα κινητοποίηση στην Αθήνα.


Οταν ο Αλαφούζος κάνει «ρεπορτάζ»

Είναι γνωστό σε όλους ότι πίσω από τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ βρίσκονται μεγαλοκατασκευαστές, μεγαλοεπιχειρηματίες, ενίοτε και εφοπλιστές. Σ' αυτήν την τελευταία κατηγορία ανήκει και ο ΣΚΑΪ, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει για ιδιοκτήτη τον εφοπλιστή Αλαφούζο. Από αυτήν την άποψη, είναι απόλυτα φυσιολογικό το ναυτιλιακό (και όχι ναυτεργατικό, γιατί δεν είναι τέτοιο) ρεπορτάζ του (ραδιοφωνικού στην προκειμένη περίπτωση) σταθμού να είναι έτσι στημένο, ώστε όχι μόνο να μη θίγονται, αλλά αντίθετα να προωθούνται τα συμφέροντα του ιδιοκτήτη - μεγαλοεφοπλιστή και των άλλων «συναδέλφων» του. Από αυτήν την άποψη, κανείς δε θα περίμενε από το σταθμό να σταθεί με εύνοια απέναντι στην απεργία που κήρυξε την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή η ΠΕΜΕΝ στα πληρώματα των πλοίων του Αγούδημου και του Σπανού, προκειμένου να πληρωθούν οι ναυτεργάτες.

Τα πληρώματα παρέμεναν χωρίς μισθό για 69 και πλέον μέρες, καθηλωμένα στο λιμάνι του Πειραιά. Χωρίς φως και τρόφιμα, μέσα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, που σε ορισμένα μάλιστα καράβια μεταφράζονται σε καμπίνες κάτω από την ίσαλο γραμμή, γεμάτες με βοθρόνερα. Ο εφοπλιστής, με το έτσι θέλω, έδεσε τα πλοία του, αξιώνοντας να του καταβληθεί ολόκληρος ο μποναμάς του υπουργείου για τις λεγόμενες «άγονες γραμμές». Ο Αγούδημος και ο Σπανός είναι της ίδιας τάξης άνθρωποι με τον Αλαφούζο. Και παρά τους όποιους ανταγωνισμούς, αυτό που τους ενώνει είναι το μένος για κάθε τι που μπορεί να θίξει την κερδοφορία τους και το αυτόκλητο δικαίωμά τους να έχουν τις θάλασσες τσιφλίκι τους. Αυτήν τη στρατηγική έπρεπε να εξυπηρετεί και το ρεπορτάζ της απεργίας στο συγκεκριμένο σταθμό το πρωί της Παρασκευής. Μόνο που το ναυτιλιακό ρεπορτάζ θεώρησε καλό να ξεπεράσει τον εαυτό του.

Και τι δεν ακούστηκε από το μικρόφωνο. Οτι οι ναυτεργάτες στα πλοία του Αγούδημου ήταν όλοι πληρωμένοι από την εταιρεία. Οτι η απεργία έγινε για το βίτσιο των συνδικαλιστών, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού που ανακάλυψε ανάμεσα στην ΠΕΜΕΝ και την πλειοψηφία της ΠΝΟ. Οτι οι έλεγχοι για τις υγειονομικές και τεχνικές ατασθαλίες που κατήγγειλαν οι ναυτεργάτες δεν έδειξαν τίποτα το μεμπτό σε ένα από τα καράβια του Αγούδημου το ξημέρωμα της Παρασκευής και πως μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου παρενέβη ο εισαγγελέας, προκειμένου να σπάσει η απεργία και να φύγει το καράβι. Και, τέλος, πως ούτε λίγο ούτε πολύ - οι ναυτεργάτες του πλοίου έδιωξαν από τον καταπέλτη τους συνδικαλιστές της ΠΕΜΕΝ, επειδή ήθελαν να φύγει το πλοίο. Για την ουσία της υπόθεσης είναι μάταιο να απαντήσει κανείς. Ο ΣΚΑΪ δεν ήταν στο λιμάνι και είναι δεδομένο ότι στην ειδησεογραφία του επέλεξε συνειδητά να αναπαραγάγει το δελτίο Τύπου (ποιος ξέρει ποιανού;) του Αγούδημου, ή του Αλαφούζου, ή του ΥΕΝ. Μικρή σημασία έχει, άλλωστε, ποιος απ' όλους τους παραπάνω ήταν η πηγή του συγκεκριμένου «ρεπορτάζ», που βίαζε την αλήθεια και πρόσβαλλε τη νοημοσύνη των ναυτεργατών και των άλλων εργαζομένων που ήταν στο λιμάνι τις ώρες της απεργίας.

Αλλά και αυτό δικαίωμα του σταθμού είναι. Τις επιλογές του κάνει και τις μεταδίδει δημόσια. Ομως, αν είναι έτσι τα πράγματα, τότε γιατί οι συντάκτες του κλαψουρίζουν σε βάρος της ΠΕΜΕΝ και του «Ρ», όταν δημόσια επίσης τους δίνεται απάντηση, όπως έγινε την επόμενη μέρα από τον καταπέλτη του «Κόρσικα Βέρα», όταν ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ αναφέρθηκε στις αθλιότητες που ξεστόμισε το πρωί της Παρασκευής ο σταθμός; Την απάντηση μπορεί εύκολα να τη βρει κανείς. Πάντως, επειδή το ΚΚΕ και ο «Ρ» αυτά που έχουν να πουν τα λένε πάντα δημόσια και δεν κρύβουν ποιανού τα συμφέροντα υπηρετούν, τους λέμε τούτο: Τη «δημοσιογραφία» των εφοπλιστών και του ΥΕΝ τούς τη χαρίζουμε. Εχουμε επιλέξει από το 1918 τη δημοσιογραφία των ναυτεργατών και των ανθρώπων του μόχθου. Από τους αγώνες τους διδασκόμαστε και από αυτούς παίρνουμε δύναμη. Την άλλη μπάντα τη χαρίζουμε ευχαρίστως στον ΣΚΑΪ και στον κάθε ΣΚΑΪ.


Περ. Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ